Wspólnota Chrześcijan nazywana również Społecznością Chrześcijan
Jest kilka wspólnot w kościele mam do was pytanie która z tych wspólnot jest wam najbliższa sercu i dlaczego oraz prosiłbym o opis tej wspólnoty.
Ja chce wstąpić do wspólnoty ale nie wiek która jest odpowiednia po prostu nie znam wspólnot. Ja mam 24 lata.
Zaznaczyłam Ruch Światło-Życie, bo doniego należę. Nie wiem czy nie jesteś już "za stary"
Ale jak chcesz to przybliżę Ci te kwestie, które Cię będą interesować
_________________ Każda chwila Twojego życia jest ważna...
Też należe do OAZY i jest to ruch jak najbardziej dla mnie. Ty rzeczywiście już jesteś nieco za stary, ale pozostaje "Domowy Kościół" odłam OAZY dla rodzin...
Odpowiem na wszelkie pytania jeżeli się takowe pojawią...
_________________ Patriota
*faris
Wysłany: 2008-08-16, 09:46
Zapomniałeś dopisać Grupy Apostolskie - jest tylko 3 w Polsce - Kraków, Rzeszów, Przemyśl.
Z racji na Twój wiek polecam Odnowę w Duchu Św. - wiek tam nie ma znaczenia, aczkolwiek dzieci niewiele by zrozumiały co się tam dzieje...
I może jakieś duszpasterstwo akademickie ?
Sama należę do Grup Apostolskich, bo w porównaniu do oazy czy ksmu, to jakieś pogańskie spotkania oczywiście przenośnia.
Dlaczego GA ? Bo nie skupiają się tylko na jednej kwestii tak jak to czyni ksm czy oaza, nie są zamkniętę na ludzi z zewnątrz, nie selekcjonują (czyt. doświadczenia z oazy - biorą osoby tylko z rodzin 'bardzo wierzących', ateistom wstęp wzbroniony) podczas gdy w GA spotyka się ludzi wszelkiego kalibru, pierwszy raz widziałam tam jak rozmawiają ze sobą dres i metal, różowa blondi z metalem, czy jakieś inne.
Do GA wszyscy mają wstęp xD
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Ja należąc do OAZY wiem, że tam "nie biorą" tylk ludzi z rodzin "bardzo wierzących", aczkolwiek głównie tacy się "zdarzają". Niedawno wróciłam z oazy wakacyjnej, na której było 68 uczedtników. Byli metale, była i różowa blondi, ale (o ile chcieli) to nnormalnie z nimi rozmawialiśmy i traktowaliśmy jak równych sobie, bo przecież tak jest.
Ps. Żeby nie było: nie potępiam innych wspólnot, bo myślę, że każda jest dobra. Tylko jak się trzymać to jednej, a nie skakać "z kwiatka na kwiatek" czy należec do kilku różnych, bo to tak, jakby nie należeć do żadnej.
faris, mogę wiedzieć do jakiej archidiecezji należysz?
Jeżeli ktoś chciałby wiedzieć coś więcej, lub "sprawdzić" czy ma dobre informacje, to jestem do dyspozycji.
OAZA broń Boże nie selekcjonuje. Sam jestem świadkiem wielu nawróceń podczas oaz wakacyjnych i to takich o 180 stopni. Jeżdżą osoby załamane, tarzające się w nałogach i także te radosne. 100% z nich, jeżeli chce - doznaje przemiany i nawrócenia. Czasami Duch Święty działa i w tych osobach, które na oazę pojechały nieświadome w sensie, że nie wiedziały co to jest, ani co one tam robią...
Niestety program jest tak przygotowany jest tak, że obejmuje wszystkie dzieci i młodzież licealną, ale są oazy dla studentów.
Odnowa w Duchu Świętym jest też wspaniałą wspólnotą, aczkolwiek Kościół jest ostrożny co do niej. Nie krytykuje, ale i nie poleca. Trzeba jednak przyznać, że aby wszystko zrozumieć i wszystko w pełni przeżyć, trzeba naprawdę wielkiej wiary i zaangażowania.
Niektóre elementy z praktyk tej wspólnoty są też zaczerpnięte przez niektórych księży z oazy... Sam byłem na oazie, gdzie praktykowaliśmy wspólną modlitwę językami...
Niektóre elementy z praktyk tej wspólnoty są też zaczerpnięte przez niektórych księży z oazy... Sam byłem na oazie, gdzie praktykowaliśmy wspólną modlitwę językami...
Też byłam na oazie, gdzie modliliśmy się tzw. "językami"
Wysłany: Wczoraj 0:52
autor chyba troche xle sprecyzował nazwy bo zamiast 'chrześcinajnstwo''powinno być ''katolicyzm'' chyba ze chdozi Ci ogolnie o wszytskie chrześcijanskie religje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.