Forum Dyskusyjne :: wiara

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » wiara

wiara
Autor Wiadomość

Phobos 
=Minetu Team= ST

Wysłany: 2006-12-27, 23:20   wiara

Powiedzcie mi moi drodzy, czym różni sie wiara w Boga od wiary w krasnoludki?
Bo według mnie niczym.

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2006-12-27, 23:23   

[cos tak czuje Phobos, ze pragniesz pobic rekord w zakladaniu nowych tematow]

A rozni sie tym iz to dwie zupelnie inne rzeczy. Bog jest dla niektorych najwazniejsza wartoscia, ktorej niczym si enie da zastapic, a krasnoludki to krasnoludki, wierza w nie ludzi z fantazja...
Ostatnio zmieniony przez Mokra 2006-12-27, 23:24, w całości zmieniany 1 raz  

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2006-12-27, 23:25   

jesli dla ciebie krasnoludki mozna postawic na rowni z Bogiem, to naprawde wspolczuje.

Phobos 
=Minetu Team= ST

Wysłany: 2006-12-28, 00:04   

Hm, nie rozumiecie tematu.
I to jest wiarą i to.
na zadna z nich nie ma dowodów, więc dlaczego mamy odrzucać wiare w krasnoludki, a wiare w Boga nie?
Prosze o jakieś argumetny.

*dipe 
Pijak i złodziej.

Wysłany: 2006-12-28, 00:09   

Phobos napisał/a:
na zadna z nich nie ma dowodów, więc dlaczego mamy odrzucać wiare w krasnoludki, a wiare w Boga nie?

Nie ma dowodów ani na to ,że istnieją ,ani na to ,że nie istnieją - dlatego najlepszy jest agnostycyzm.
Jak dla mnie jeżeli chcesz to możesz wierzyć sobie w krasnoludki, UFO czy fioletowe stworki - wiara jest w końcu sprawą indywidualną.
Czy się jedno od drugiego różni? Tym ,ze o Bogu (rozumiem ,że o tym chrześciajńskim mowa) masz napisane księgi, które są podstawą religii a o krasnoludkach nie.

Phobos 
=Minetu Team= ST

Wysłany: 2006-12-28, 00:13   

dipe napisał/a:
Czy się jedno od drugiego różni? Tym ,ze o Bogu (rozumiem ,że o tym chrześciajńskim mowa) masz napisane księgi, które są podstawą religii a o krasnoludkach nie.

A co maja do tego ksiegi?
Czy księga jest dowodem, skad wiesz czy to co w niej napisano to prawda i czy jej autorem nie jet jakiś fanatyk?
Krasnoludk itez nie wzęły się z nikad, ktoś kiedy o nich wspomniał/napisał legendę.
Ostatnio zmieniony przez Phobos 2006-12-28, 00:14, w całości zmieniany 1 raz  

*faris 

Wysłany: 2006-12-28, 00:14   

Bo wiara w Boga... przekazuje nam jakieś wartości, prawdy moralne, dążenie do czegoś ponad ziemskiego...
A wiara w krasnoludki... nie przekazuje nam niczego ? To tak jakbym powiedziała, że wierzę w małych ludzi. Wierzę, bo wiem, że istnieją, ale co mi dają ? Krasnoludki tak samo. Z tym, że ich nie ma ? To już tak jakby szczegół.

*dipe 
Pijak i złodziej.

Wysłany: 2006-12-28, 00:19   

Phobos napisał/a:
A co maja do tego ksiegi?
Czy księga jest dowodem, skad wiesz czy to co w niej napisano to prawda i czy jej autorem nie jet jakiś fanatyk?
Krasnoludk itez nie wzęły się z nikad, ktoś kiedy o nich wspomniał/napisał legendę.

Ja nie będe Ci udowadniał teraz (bo nie to na celu ma ten temat chyba) w czym waira w Boga jest lepsza od wiary w krasnoludki. Zapytałeś czym sie różni - to Ci napisałem.
W oparciu o wiarę w Boga zostały stworzone religie, wierzenia - jeżeli wierzysz w krasnoludki ,czy inne stworki - ok. masz takie prawo ,z tym ,że dopiero jeżeli zbierzesz całą masę podobnych Tobie fanatyków, wyznających to samo to będziesz mógł powiedzieć ,że jest to wyznanie a nie wiara indywidualna.

Phobos 
=Minetu Team= ST

Wysłany: 2006-12-28, 00:23   

Ach tak, czyli jak wiara przekazuje nam jakieś wartości, prawdy moralne, to jest prawdziwa, a jak nie to jest wymysłem.
a skad wiesz, że wiara wkrasnale musi nam coś przekazywać. Mogą isnieć i nie chcieć nam niczego przekazać.

*faris 

Wysłany: 2006-12-28, 00:27   

Każda wiara coś nam przekazuje. Czy to Żyd, Muzułmanin, czy ktoś inny. Pytałeś czym się różni wiara w krasnale od wiary w Boga. Więc Ci napisałam czym się różnią.
A jak sam napisałeś
Phobos napisał/a:
Mogą isnieć i nie chcieć nam niczego przekazać.
Tylko, że co nam z takiej wiary ?

Phobos 
=Minetu Team= ST

Wysłany: 2006-12-28, 00:36   

dipe, Nie ma lepszej wiary i gorszej, ona zawsze jest taka sama.
Wiara sama w sobie nie różni się niczym, wiara zawsze jest ślepa, bo wierzy się w coś czego istnienia nie da się udowodnić

faris napisał/a:
Tylko, że co nam z takiej wiary ?

nic, nie chodzi o korzyść tylko o prawdę.
jak chcesz to moge Ci obiecać jakś nagrodę, tylko zostan czlonkiem mojej sekty.

X. 

Wysłany: 2006-12-28, 00:46   

Cytat:
Powiedzcie mi moi drodzy, czym różni sie wiara w Boga od wiary w krasnoludki?
Bo według mnie niczym.

buehehe
spsobem wiary.
wierzac w krasnoludki wierzysz tylko w ich istnienie
wierzac w boga, jego istnienie jest przyjate za oczywiste, a wierzysz w jego zdolnosci, sile itp.

to pytanie jest poldebilne, to jakby zapytac: "Czym rozni sie Zamek z piasku od Zamku prawdziwego? bo ja nie widze roznicy"
lol!

Phobos 
=Minetu Team= ST

Wysłany: 2006-12-28, 00:54   

X., ale bredzisz.
Zamek z piasku jest z piasku, a zamek z "kamienia" czy czego kolwiek innego jest z kamienia.
wiara w Boga jest wiarą , a wiara w krasnoludki też jest wiarą.
Pokaż mi różnicę?
i zapamietaj,ze wiara nie opiera sie na dowodach.
bo wiaa to wiara.

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2006-12-28, 00:58   

Phobos napisał/a:
Pokaż mi różnicę?

ty bredzisz.

wiara w krasnoludki, to wiara, ze istnieja sobie krasnoludki.

wiara w Boga, to nie wiara w istnienie, tylko moc.

zreszta, X to juz napisal. jak chcesz gadac byle gadac, to nie zakladaj durnych tematów, ktore niby maja prowokowac swoja przemyslnoscia, a tylko osmieszaja.

X. 

Wysłany: 2006-12-28, 01:09   

Cytat:
Zamek z piasku jest z piasku, a zamek z "kamienia" czy czego kolwiek innego jest z kamienia.
Pokaż mi różnicę?

haha, gilgoczesz mnie mentalnie.
nie moja wina, ze jezyk polski jest tak skonstruuowany, ze jednym wyrazem mozesz okreslic 2 zupelne rozne sytuacje.

Moze byc takie samo, TYLKO wtedy gdy uznasz Wielkiego Krasnoluda za stworce i nadasz mu wielkie moce, wtedy zgodze sie - bedzie to to samo. w innym przypadku to brednie i debilna nadinterpretacja.

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2006-12-28, 08:06   

Phobos napisał/a:
Hm, nie rozumiecie tematu.
I to jest wiarą i to.
Prosze o jakieś argumetny.

jeśli chodzi o wiarę chrześcijańską to śa na nią dowody... tj istniją pewne dowody, np historuczne, potwierdzające istnienie Jezusa i całą resztę bajki... Nie można też zapominać, że wiara w Boga ( w sumie w każdej religii monoteistycznej) opiera się na świętych księgach, skryptach, etc. I to też jest ppdstawową róznicą, bo nie przypominam sobie jednak, żeby ktoś oprócz biografów Królewny Śnieżki i sierotki Marysi potwierdzał istnienie, nadprzyrodzoną siłę oraz chęć i faktyczny wpływ na losy człowieka, czy nawet bardziej ogólnie - ludzkości... Pomijam już historię stworzenia świata i tym podobne....

Zatem...czy naprawdę nie widzisz różnicy między wiarą w to co niepojęte ( bo przecież mimo wszystko taki jest właśnie Bóg) a wiarą w małych człowieczków, któzy (zgodnie z podaniami/wierzeniami) pomagają ludziom??
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

Prince 
Bordeline

Wysłany: 2006-12-28, 08:49   

Phobos -kryzys wiary? Te epitety w postach są nie potrzebne.Wiara.Mocne.Może do czego służy wiara i sam nam odpowiesz?Podpowiedzi to:nadzieja i wierność np.

Phobos 
=Minetu Team= ST

Wysłany: 2006-12-28, 09:37   

Prince napisał/a:
Te epitety w postach są nie potrzebne

Jakie epitety?

Moim zdaniem wiara w Boga czy krasnale nie różni sie niczym i to jest wiarą i to.
Jedyną różnice stanowi to, ze wiara w Boga wnosi coś do życia człowieka, a wiara w krasnoludki. nie.
Jednak w obu przypadkach jest to tylko wiara, czyli przeświadczenie, że istnieje coś/ktoś czego istnienia dowieść się nie da.

Gośka 

Wysłany: 2006-12-28, 10:34   

Wiara jest to słowo ,którym określamy wiele rzeczy . Wierzymy w przesądy w ślepy los, przezmaczenie , prawdomówność itp.

Wiara w powszechnym użyciu ma znaczenie zbliżone do zaufania, albo subiektywnego odczucia pewności. Dotyczy relacji międzyludzkich, ale głównie używana jest w określeniu relacji ponadosobowych np. wiary w Boga lub w świat wyłącznie materialny - ateizm. Obiektem wiary może być osoba (lub stan rzeczy) albo propozycja (np. religijne credo).

Bardziej ściśle wiara to akceptowanie informacji, wiedzy, preferencji i ich system&ograve;w bez osobistej weryfikacji/sprawdzenia [wg. meta-teorii TOGA (Top-down Object-based Goal-oriented Approach),1993 - tekst angielski].

Ludzie, aby funkcjonować w społeczeństwie, wierzą i muszą wierzyć w więcej rzeczy niż im się wydaje, bo nie sposób analizować i weryfikować wszystkich danych, które docierają do naszych zmysłów. W takiej sytuacji odwołują się, mniej lub bardziej świadomie, do autorytetów, tzn. ludzi, do których mają zaufanie w danej dziedzinie, do opinii publicznej, do stereotypów czy do ... wróżki.

Pojęcia wiary transcendentalnej, prawdy absolutnej i tego co naprawdę istnieje, należą do podstawowych kategorii filozoficznych, zajmują się nimi metafizyka, teologia i ontologia.

X. 

Wysłany: 2006-12-28, 15:05   

Gośka, jak kopiujesz cos z jakiejs strony to podaj chociaz adres, bo tak to jest to plagiat.

Cytat:
Jakie epitety?

Moim zdaniem wiara w Boga czy krasnale nie różni sie niczym i to jest wiarą i to.
Jedyną różnice stanowi to, ze wiara w Boga wnosi coś do życia człowieka, a wiara w krasnoludki. nie.
Jednak w obu przypadkach jest to tylko wiara, czyli przeświadczenie, że istnieje coś/ktoś czego istnienia dowieść się nie da.

A Ty Phobosie, przestan ignorowac posty moje i Mordreda, i jesli chcesz dyskusji to nie odpowiadaj na to co Ty chcesz xD

Odpowiedz do tematu