Wysłany: 2006-12-28, 15:37
Phobos napisał/a:
Powiedzcie mi moi drodzy, czym różni sie wiara w Boga od wiary w krasnoludki?
Hmm tu i tu musisz zaufac w Jego/ich istnienie... ale wiara w Boga jest o wiele silniejsza. Wiecej znaczy dla czlowieka i dzieki niej na wiecej go stac. Natomiast wiara w krasnoludnki jest plytka,one sa same wymyslone przez czlowieka, Boga nikt nie wymyslil !
_________________ Nigdy nie bedziesz pewien niczego
wiara w Boga jest wiarą , a wiara w krasnoludki też jest wiarą.
Pokaż mi różnicę?
to trochę śmieszne... niby poważna dyskusja, a faktycznie sprowadza się do tego, że my się produkujem7y, żeby Ci wytłumaczyć ( a może narzucić własne zdanie) jaka jest różnica, a Ty ciągle twierdzisz, żę to nic nie zmienia, bo nadal jest to ta sama wiara, tylko obiekt jest inny....
ale jeszcze jedna uwaga (nie wmogę się powstrzymać ;PP )
dla ogromnej ilości ludzie Bóg jest sensem życia, siłą ksztatującą ich świat...
dlatego to jest wiara pełna...
nie wiem czy wiara w krasnoludki potrafi zmienić tak jak wiara w Boga, życie człowieka...
bo podobno zmienia...
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Nabokov Rozpacz
Ostatnio zmieniony przez luba 2006-12-29, 10:30, w całości zmieniany 1 raz
nie wiem czy wiara w krasnoludki potrafi zmienić tak jak wiara w Boga, życie człowieka...
Tak jak wiara tych co wierzą że ktoś siedzi w kaloryferach,podsłuchuje i dosypuje coś do jedzenia.Czyli może zmienić.Ale założyciel tematu jeszcze nie podioł decyzji o jakiego rodzaju wiarę mu chodzi.I obawiam się że nie ma zamiaru się zdecydować,bo przez przypadek mogło by się okazać że pytanie miało na celu jedynie mizerną prowokację.
obawiam się że nie ma zamiaru się zdecydować,bo przez przypadek mogło by się okazać że pytanie miało na celu jedynie mizerną prowokację
trudno nie przyznać Ci racji....
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Nabokov Rozpacz
behemoth
Wira w Boga a krasnoludki to całkiem dwie rózne rzeczy...Dla mnie tio jest proste i logiczne..Osoby wierzace w Boga prosza Go o pomoc w trudnych sprawach,dziekują za zesłane łaski,na mszach spiewaja na Jego cześć,obchodzą zwiazane z nim świeta i wogóle masa tego jest...A krasnoludki to małee wesołe ludziki zazwyczaj bardzo miłe i wesołe...I powiedz mi teraz wiara w które z nich(krasnoludki czy Bóg) da Ci więcej korzysci jesli naprawde w nie uwierzysz?
_________________ Głupota nie zwalnia od myślenia...
Czy się jedno od drugiego różni? Tym ,ze o Bogu (rozumiem ,że o tym chrześciajńskim mowa) masz napisane księgi, które są podstawą religii a o krasnoludkach nie.
A co maja do tego ksiegi?
Czy księga jest dowodem, skad wiesz czy to co w niej napisano to prawda i czy jej autorem nie jet jakiś fanatyk?
Krasnoludk itez nie wzęły się z nikad, ktoś kiedy o nich wspomniał/napisał legendę.
nie mam czasu pisac a jednak nie moglem sie powstrzymac...
Ogolnie Chcrzescijanstwo...czy tez szeroko pojeta wiara w Absolut ma swoje korzenie bardzo gleboko w starorzytnosci...Jedyna przewaga Boga nad krasnoludkami w pojeciu ogolu jest cala spuscizna literacko-kulturowa jaka mamy po cywilizacjach starorzytnych...wiec porownywanie religii majacej (majacych...bo nie jest sprecyzowane dokladnie jaka) klikutysiecznoletnia tradycje z wiara w krasnoludki, ktora jest znana (hmmm moze zle slowo) 'troche jednak krocej' jest conajmniej smieszne i nie na miejscu...
Tak to wyglada z punktu widzenia 'ogolnego'
A jesli chodzi o indywidualnosc (bo wiara jest bodaj jedna z najbardziej zindywidualizowanych spraw) to kazdy moze wierzyc w co chce...I tutaj nie mozna nikogo do niczego zmusic, ani uznac gorszym...ogolnie ta dyskusja nie ma raczej sensu i mozliwe ze ostra to prowokacja (zwazywszy szczegolnie na wiek autora:P:PP)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.