Forum Dyskusyjne :: wiara

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » wiara

wiara
Autor Wiadomość

Mania 

Wysłany: 2006-12-28, 15:37   

Phobos napisał/a:
Powiedzcie mi moi drodzy, czym różni sie wiara w Boga od wiary w krasnoludki?
Hmm tu i tu musisz zaufac w Jego/ich istnienie... ale wiara w Boga jest o wiele silniejsza. Wiecej znaczy dla czlowieka i dzieki niej na wiecej go stac. Natomiast wiara w krasnoludnki jest plytka,one sa same wymyslone przez czlowieka, Boga nikt nie wymyslil !

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2006-12-28, 16:01   

Mania napisał/a:
Boga nikt nie wymyslil !

uu z tym bym tak nie szarżował.

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2006-12-29, 10:28   

Phobos napisał/a:
wiara w Boga jest wiarą , a wiara w krasnoludki też jest wiarą.
Pokaż mi różnicę?

to trochę śmieszne... niby poważna dyskusja, a faktycznie sprowadza się do tego, że my się produkujem7y, żeby Ci wytłumaczyć ( a może narzucić własne zdanie) jaka jest różnica, a Ty ciągle twierdzisz, żę to nic nie zmienia, bo nadal jest to ta sama wiara, tylko obiekt jest inny....

ale jeszcze jedna uwaga (nie wmogę się powstrzymać ;PP )

dla ogromnej ilości ludzie Bóg jest sensem życia, siłą ksztatującą ich świat...
dlatego to jest wiara pełna...

nie wiem czy wiara w krasnoludki potrafi zmienić tak jak wiara w Boga, życie człowieka...

bo podobno zmienia...
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz
Ostatnio zmieniony przez luba 2006-12-29, 10:30, w całości zmieniany 1 raz  

Prince 
Bordeline

Wysłany: 2006-12-29, 11:46   

luba napisał/a:
nie wiem czy wiara w krasnoludki potrafi zmienić tak jak wiara w Boga, życie człowieka...

Tak jak wiara tych co wierzą że ktoś siedzi w kaloryferach,podsłuchuje i dosypuje coś do jedzenia.Czyli może zmienić.Ale założyciel tematu jeszcze nie podioł decyzji o jakiego rodzaju wiarę mu chodzi.I obawiam się że nie ma zamiaru się zdecydować,bo przez przypadek mogło by się okazać że pytanie miało na celu jedynie mizerną prowokację.

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2006-12-29, 16:25   

Prince napisał/a:
obawiam się że nie ma zamiaru się zdecydować,bo przez przypadek mogło by się okazać że pytanie miało na celu jedynie mizerną prowokację

trudno nie przyznać Ci racji....
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

behemoth 

Wysłany: 2007-07-17, 22:32   

a ło cym wy tu godocie?

Caffe 

Wysłany: 2007-11-17, 17:38   

Wira w Boga a krasnoludki to całkiem dwie rózne rzeczy...Dla mnie tio jest proste i logiczne..Osoby wierzace w Boga prosza Go o pomoc w trudnych sprawach,dziekują za zesłane łaski,na mszach spiewaja na Jego cześć,obchodzą zwiazane z nim świeta i wogóle masa tego jest...A krasnoludki to małee wesołe ludziki zazwyczaj bardzo miłe i wesołe...I powiedz mi teraz wiara w które z nich(krasnoludki czy Bóg) da Ci więcej korzysci jesli naprawde w nie uwierzysz?

AlexN 

Wysłany: 2008-02-19, 10:35   

Ja tam nie wierzę ani w Boga ani w krasnoludki ( w Mikołaja tez nie)

Rzeznik 

Wysłany: 2008-02-19, 15:36   

Phobos napisał/a:
dipe napisał/a:
Czy się jedno od drugiego różni? Tym ,ze o Bogu (rozumiem ,że o tym chrześciajńskim mowa) masz napisane księgi, które są podstawą religii a o krasnoludkach nie.

A co maja do tego ksiegi?
Czy księga jest dowodem, skad wiesz czy to co w niej napisano to prawda i czy jej autorem nie jet jakiś fanatyk?
Krasnoludk itez nie wzęły się z nikad, ktoś kiedy o nich wspomniał/napisał legendę.

nie mam czasu pisac a jednak nie moglem sie powstrzymac...

Ogolnie Chcrzescijanstwo...czy tez szeroko pojeta wiara w Absolut ma swoje korzenie bardzo gleboko w starorzytnosci...Jedyna przewaga Boga nad krasnoludkami w pojeciu ogolu jest cala spuscizna literacko-kulturowa jaka mamy po cywilizacjach starorzytnych...wiec porownywanie religii majacej (majacych...bo nie jest sprecyzowane dokladnie jaka) klikutysiecznoletnia tradycje z wiara w krasnoludki, ktora jest znana (hmmm moze zle slowo) 'troche jednak krocej' jest conajmniej smieszne i nie na miejscu...
Tak to wyglada z punktu widzenia 'ogolnego'

A jesli chodzi o indywidualnosc (bo wiara jest bodaj jedna z najbardziej zindywidualizowanych spraw) to kazdy moze wierzyc w co chce...I tutaj nie mozna nikogo do niczego zmusic, ani uznac gorszym...ogolnie ta dyskusja nie ma raczej sensu i mozliwe ze ostra to prowokacja (zwazywszy szczegolnie na wiek autora:P:PP)

Odpowiedz do tematu