Wiek: 18 Dołączyła: 15 Mar 2007 Posty: 5 Skąd: Białystok!
Wysłany: 2007-03-15, 20:32 Wiara - Bóg - Kościół ANKIETA===> ZAGŁOSUJ!!!
Przeglądajac forum nie znalazłam takiego tematu, gdzie odpowiedzielibyście jednoznacznie na wszystkie pytania, na które potrzebuję odpowiedzi. Będę wdzięczna za każdą opinię. Im ich więcej, tym lepiej. Mam nadzieję, że powstanie prawdziwa dyskusja!
1. Czy wierzycie w Boga? Jeśli tak - dlaczego? Jeśli nie - dlaczego?
2. To pytanie z ankiety. Dlaczego chodzicie do Koscioła...?
Z góry dzięki!
Ostatnio zmieniony przez ellza 2007-03-18, 15:55, w całości zmieniany 4 razy
a co cie tak smieszy? wierze w Boga, bo musze miec nadzieje na to, ze cos po tym wszystkim nas czeka, ze dane mi bedzie zebrac zniwo tego, jaki teraz jestem.
i nie, nie chodze do kosciola. nie wiem nawet, czy jestem katolikiem. kocham Boga, owszem, ale nie jakiegos konkretnego, tylko ta istote, ktora to wszystko zaczela, ktora czuwa mimo wszystko nad nami, a przynajmniej tak mi sie zdaje.
to troche tez wynika z ludzkiej desperacji - cos do cholery musi na nas czekac po drugiej stronie, zycie nie moze byc tylko atrakcja, miec sens dla hedonistow, bo jedynie wykorzystanie go do cna moze przyniesc nam satysfakcje.
rozpaczliwie pragne tego, by to wszystko nie okazalo sie uluda. cos w stylu zakonczenia Mrocznej Wiezy - "czlowiek w czerni ucieka przez pustynie, a rewolwerowiec podaza w slad za nim". Bez konca, bez swiadomosci, do... konca? takie zapetlenie, przycisniety niechcacy "repeat", az do zaciecia sie plyty? oby nie.
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
Wysłany: 2007-03-16, 20:20
Cytat:
wiara - bog - kosciol hmm....
a czy te 2 pierwsze ida w parze z tym ostatnim..?
tak średnio idą. bo jak widzisz - to, że ktoś wierzy nie musi oznaczać że chodzi do Kościoła
narazie z ankiety wynika, że większość z Was nie chodzi do Kościoła. ale narazie odpowiedziało mało osób NIESTETY
dlaczego nie chodzicie do Kościoła?
Cytat:
nie chodze do kościoła, bo w kościół i księży i te regułki/pieśni nie wierzę.
czy jest to jedyny powód?
jeszcze raz za wszelkie opinie - dzięki
Ostatnio zmieniony przez ellza 2007-03-16, 20:22, w całości zmieniany 1 raz
*faris
Wysłany: 2007-03-16, 21:56
ellza napisał/a:
Kiedyś nie wierzyłam, chodziłam do kościoła bo mi mama kazała. Tylko dlatego.
A teraz wierzę. Bo wierzę. Coś się zmieniło... i dlatego jest tak jak jest.
ellza napisał/a:
Dlaczego chodzicie do Koscioła...?
Bo w kościele jest jedna z najważniejszych części dla katolików - przemienienie ciała i krwi Chrystusa. Najważniejsza część i właściwie jedyna dla której chodzę. Pozostałość - czytanie psalmów, śpiewanie etc. to równie dobrze mogę sobie w domu zrobić.
Chociaż jestem katoliczką bardziej podoba mi się obrządek mszy zielonoświątkowców - jednak tam brakuje tego przemienienia.
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
tak średnio idą. bo jak widzisz - to, że ktoś wierzy nie musi oznaczać że chodzi do Kościoła
narazie z ankiety wynika, że większość z Was nie chodzi do Kościoła. ale narazie odpowiedziało mało osób NIESTETY
dlaczego nie chodzicie do Kościoła?
Cytat:
nie chodze do kościoła, bo w kościół i księży i te regułki/pieśni nie wierzę.
czy jest to jedyny powód?
ja do kosciola rzecz jasna niechodze i wlasciwe nigdy niezastanawialem sie z czego to wynika ale mysle ze:
napewno z tego ze w niedziele wstaje w ok. 12 i wcale nie uwazam ze jak sie wykompie i zjem obiad to najlepsza rozrywka bedzie podreptac do kosciola - a wieczorem tymbardziej niebedzie kcialo mi sie wyjsc
pozatym osobiscie odrzuca mnie mysl stania w kosciele i sluchania tych wszytskich monotonych i powtarzajacych sie tydzien w tydzien modlow - stoi to taka zbieranina ludzi jak te barany na rzez i powtarza w kolko oklpany wierszyk trwajacy w zaleznosci od kosciola od 45- do 60 min - wiekszosc podczas mszy nawet niezastanawia sie co mowi ot stoi i pier... swoje jak wszyscy bo tak trzeba... kazdy nawet jakby przyznsnal momentalnie znalzl by sie w ktorym momencie reszta mowi dalej ale jakby zapytc kogos czy choc raz zastanawoil sie nad sesnem wymawianych slow to pewnie niebylo by tak wesolo..
pozatym jestem zdegustowany ksiezmi wlsciwe co oni robia wiekszosc z nich jest ksiedzem tylko dlatego ze moga sobie w wieku 40 lat kupic jakies dobre auto i ze wlasciwe nienadawali by sie do zadnej innej roboty
kazania - czy ktos z was slyszal kiedykowliek jakies powalajace kazanie ..? - zazwyczaj wszytskie tematy sa juz tak oklepane ze poznalismy kilka pogladow ksiezy na ten temat i z gory po pierwszych 2 - 3 zdaniach wiemy czego mozna sie spodziewac dalej
wlasciwe pozycja kosciola jest juz tak ugruntowana ze kosciol zapzrestal walki o swoich czlownkow - jak nieprzyjda w ta niedziele to na swieta napweno itd.. wyspowiada sie komunia i poszli grzeszyc i odnowa i tak do zajeb...
nawet wizyta tzw. po koledzie ograznicza sie zazwyczaj to suchej gadki "co tam panie w polityce" po czym ksiadz ma zazwyczaj mine jakby kcial krzyknac zeby mu w koncu dac koperte z pieniedzmi bo ma jeszcze 40 innych mieszkan a jest juz pozno" nawet wyglad co drugi ksiadz cierpi na otylosc a co 5 jest regularnym klijentem jakiegos burdelu za miastem - a po cholere im ten celibat jak wytrzymac chlopaki niemoga nawet ostatnio pzreprowadzono badania z ktorych wynika ze wiekszosc ksiezy kce zniesienia celibatu
to troche wstyd sie przyznac ale musze tez dodac ze robi mi sie niedobrze gdy slysze jakies spiewy w kosciele - ani ladu ani skladu pol kosciola spiewa o 2- 3 slowa do przodu w porowaniu do tych w pozostalej czesci zreszta nawet wstydzilbym sie otwierac gebe gdybym mial tak spiewac zeby mi reszta zgladala w zeby - siedza tylko stare babki jedna z druga i patrza kto spiewa a kto nie - jakby kcialy rzec " o patrzcie go indywidualista sie znalazl spiewac niebedzie" zreszta mohery to potrafia chyba wszytsko obrzydzic - albo jestes z nami albo pzreciwko nam ( albo swiety albo antychryst i krocyfiks ci w d.. ) taka na miescie spotkac to tez starch sie bac.. nawet
zreszta najlepsze sa pochody radia maryja - tylko kamerzystow szkoda jak sie rzuca na takiego stado babc i w imie milosci blizniego i kosicola napied... po nim torebkami i parasolkami ile wlezie
dobra po radiu maryja juz dzisiaj niebede "jechal" bo juz pozna pora a to temat na dluzsza pogadanke..
Ostatnio zmieniony przez Tofman 2007-03-17, 01:56, w całości zmieniany 4 razy
Wysłany: 2007-03-17, 09:13
Odpowiem z chęcia
ellza napisał/a:
Przeglądajac forum nie znalazłam takiego tematu, gdzie odpowiedzielibyście jednoznacznie na wszystkie pytania, na które potrzebuję odpowiedzi. Będę wdzięczna za każdą opinię. Im ich więcej, tym lepiej. Mam nadzieję, że powstanie prawdziwa dyskusja!
2. To pytanie z ankiety. Dlaczego chodzicie do Koscioła...?
1.Tak wierzę w Boga.... dalczego?? dlatego że wszystko co mnie otacza jest takie piekne, doskonałe...., to musiał ktoś stworzyc!!!
2.Chodzę do kościoła booooOooo chce udowodnic tym Bogu że go kocham i wielbiac go dziekuje mu za to że jestem ):)):))):)))
Nie jestem Katoliczką ale chodzę do kościoła i wierzę w Boga choć ludzie myślą,że jak jestem z innej wiary to w Boga nie mogę wierzyć
A ja wiem co mnie czeka po śmierci, o ile ona nastąpi. Wszystko pisze w Biblii, na której moje wyznanie się opiera. A więc nie ma sie co bać, tylko wierzyć Całym sercem.
_________________ ``You were everything, everything that I wanted THAT I WANTED
We were made to be, supposed to be, but we lost it BUT WE LOST IT
All the memories, so close to me, just fade away
All this time you were pretending
So much for my happy ending ``
wg. mnie boga nie ma a cala ta wiara jest szyta grubymi nicmi... nie chodze do kosciola ani na rekolekcje bo szkoda mi na to czasu
jak mozna ciagle wierzyc w cos co ma 2000 lat i twierdzi ze istnieja takie rzeczy jak cuda etc. -.- ?
mam nadzieje ze nikogo nie urazilem.... to tylko moje zdanie
Wysłany: 2007-03-17, 20:45
W takim razie podsumujmy trochę to, co już napisaliście. Oczywiście nowe głosy, opinie - sprzeczne lub też o podobnej treści mogą się jeszcze pojawiać i są nawet mile widziane do pytań, które pozwoliłam sobie pisać pogrubioną czcionką.
Osoby, które - jak piszą - chodzą do Kościoła robią to - jak wynika z ich opinii - z miłości do Boga.
Co ciekawe:
1. Nadal w ankiecie przeważają głosy: nie chodzę do Kościoła itp.
2. To, że nie chodzicie do Kościoła jest spowodowane:
a) tym, że nie lubicie pieśni/formułek religijnych - gdyż uważacie je za sztuczne, sztywne
b) niechęcią wobec księży, nie trafiają do Was kazania przez ich głoszone
c) może trochę lenistwem?
czy coś pominęłam? może przeinaczyłam?
piszcie - jak jest prawda. dlaczego młodzież omija Kościoł szerokim łukiem i w mszach uczestniczą w większości starsi ludzie?
Ostatnio zmieniony przez ellza 2007-03-17, 20:46, w całości zmieniany 1 raz
Nie. Wiara w takiego czy innego boga wymaga odrzucenia racjonalizmu i uwierzenia w rzeczy które się po ludzku nie trzymają kupy i stoją w sprzeczności z powszechnie znanymi i całkowicie udowodnionymi sprawami. Jednocześnie za prawdziwością religii nie przemawiają żadne dowody, a przeciwko niej dowodów jest masa.
ellza napisał/a:
To pytanie z ankiety. Dlaczego chodzicie do Koscioła...?
Nie chodzę, albowiem nie wierzę.
_________________ "Mój wypaczony bolszewizm przekształcił się w antybolszewizm i poprzez trockizm doszedł do faszyzmu." Grigorij Jewsiejewicz Zinowiew
Ostatnio zmieniony przez Gamal 2007-03-17, 20:55, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2007-03-17, 21:12
Gamal napisał/a:
ellza napisał/a:
Nie. Wiara w takiego czy innego boga wymaga odrzucenia racjonalizmu i uwierzenia w rzeczy które się po ludzku nie trzymają kupy i stoją w sprzeczności z powszechnie znanymi i całkowicie udowodnionymi sprawami. Jednocześnie za prawdziwością religii nie przemawiają żadne dowody, a przeciwko niej dowodów jest masa.
ellza napisał/a:
To pytanie z ankiety. Dlaczego chodzicie do Koscioła...?
Nie chodzę, albowiem nie wierzę.
Powiem ci człowieku ze nie wiem jak ty żyjesz?? skoro nie wierzysz to uwazasz iz co spotka cie po smierci??
Ja wiarę raczej traktuje jako dogmaty którymi się kieruję przez życie. Kościół, to raczej coś dla ludzi zagubionych. Ja wiem co chce, gdzie i jak. Jakkolwiek ksiądz potrafi powiedzieć coś ciekawego na kazaniu. W sumie to wole buddę ale chodzę do kościoła dla świętego spokoju od starszych.
_________________ Wy macie tylko ten wasz wszechświat! Ja mam całą resztę!!!!
Wysłany: 2007-03-18, 13:54
Eart napisał/a:
Ja wiarę raczej traktuje jako dogmaty którymi się kieruję przez życie. Kościół, to raczej coś dla ludzi zagubionych. Ja wiem co chce, gdzie i jak. Jakkolwiek ksiądz potrafi powiedzieć coś ciekawego na kazaniu. W sumie to wole buddę ale chodzę do kościoła dla świętego spokoju od starszych.
Cóż ja nie popieram twojego wyboru, ale każdy ma wolną wolę wiec rób co chcesz.Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.