Forum Dyskusyjne :: Wiara - Bóg - Kościół ANKIETA===> ZAGŁOSUJ!!!

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Wiara - Bóg - Kościół ANKIETA===> ZAGŁOSUJ!!!

Wiara - Bóg - Kościół ANKIETA===> ZAGŁOSUJ!!!

Chodzisz do kościoła/zboru/cerkwi/ domu modlitwy
z obowiązku (bo tak trzeba)
4%
 4%  [ 4 ]
z przymusu (żeby rodzice, dziadkowie się nie czepiali)
7%
 7%  [ 6 ]
z chęci (wierzę w Boga, kocham Go)
37%
 37%  [ 31 ]
wcale nie chodzę
50%
 50%  [ 41 ]
Głosowań: 82
Wszystkich Głosów: 82

Autor Wiadomość

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2007-03-24, 20:52   

Cytat:
Po pierwsze druk wynaleźli Chińczycy na sporo przedtem a po drugie bez druku też były książki. W mniejszych nakładach i droższe, ale były. Przepisywane przez skrybów.

wymyslili ale nie używali

skończmy tą syskusję bo jakie nie podam argumenty ty i tak wiesz swoje co do niczego nie prowadzi, każde z nas ma jakąś część racji ;]

Gamal 

Wysłany: 2007-03-24, 21:30   

Rdzawa napisał/a:
każde z nas ma jakąś część racji ;]

Wskaż mi swoją :P

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2007-03-24, 21:45   

choćby i to
Cytat:
ustalono które księgi mogły byc napisane za życia Jezusa, lub za życia jego apostoła, ucznia
trudno uznać za wiarygodny opis jego życia który powstał 500 lat po jego śmierci...

Gamal 

Wysłany: 2007-03-25, 10:24   

Wskazałem już, że wiele z tych ewangelii napisano tuż po śmierci Jezusa.

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2007-03-25, 12:14   

Cytat:
Wskazałem już, że wiele z tych ewangelii napisano tuż po śmierci Jezusa.

czyli nie wszystkie odrzucone
a poza tym musieli odrzucić część tych które się różniły, bo było by mało wiarygodne

Gamal 

Wysłany: 2007-03-25, 12:58   

Rdzawa napisał/a:
czyli nie wszystkie odrzucone

Oczywiście, że nie.

Rdzawa napisał/a:
a poza tym musieli odrzucić część tych które się różniły, bo było by mało wiarygodne

A dlaczego odrzucono akurat te, a nie te które pozostawiono? Ewangelii było kilkadziesiąt!

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2007-03-25, 13:05   

Cytat:
A dlaczego odrzucono akurat te, a nie te które pozostawiono? Ewangelii było kilkadziesiąt!

ene, due, rike, fake, torba, borba, ósme, smake, deus, deus, kosmateus, i morele baks!

ROMC 

Wysłany: 2007-03-25, 17:33   

-w Boga nie wierze
-Kościół do zbawienia mi nie jest potrzebny - wystarczy wiara jak to mówią, ale skoro nie wierze w Boga to raczej będę potępiony czyż nie?

Gamal: Problem polega na tym, że wielu ludzi napisało ewangelie. Kościół zaś wybrał sobie niektóre z nich - te, które mu pasowały (z tych czy innych powodów) a resztę wywalił i zakazał ich głoszenia.

ot co

Ida 

Wysłany: 2007-04-12, 17:10   

Ja wierzę w Boga. Bóg spełnia nasze modlitwy. Ja modląc się prosiłam Go żeby coś się spełniło i się spełniało. Bóg może czynić cuda.Wcześniej wierzyłam w Boga, chodziłam do kościoła, żeby póść, bo się czepiali, a teraz to co innego. Chodzę bo chcę, nie z przymusu lecz z przyjemności. :] :) Jak zaczęłam chodzić do kościoła z przyjemności, odmieniło się moje całe życie.

ellza 

Wysłany: 2007-04-13, 09:56   

łatwo jest Wam pisać o wierze? gdyby takie pytanie zadałby Wam ktoś na ulicy, czy równie chętnie byście na nie odpowiedzieli i dodali jeszcze oprócz odpowiedzi z ankiety jakies swoje przemyślenia, jak to uczyniliście na forum?

pozdrawiam:)

Galaxy 
mała wielka dusza

Wysłany: 2007-04-15, 10:57   

Wierzę w Boga i czuję Jego obecność. Lubię z nim rozmawiać, lubię poświęcać mu swój czas wniedzielę podczas mszy. Niestey nie poświęcam go zbyt dużo przyznaje się. Jednak Szef jest mi pomocny. A jak nie jest to też wiem, że tak chciał i tak ma być. Przecież nie będe się z Nim kłócić. Chociaż czasem slyszy ode mnie parę niemiłych słów prawdy. Kocham Boga, Jego Syna, Matkę Bożą. Nie jestem mega religijna. Ale wiem, że są, wiem, że nas kochają, nie chcą naszego dobra, lecz spełnienia swojego planu, ktorzy my prymitywni ludzie ni ejesteśmy w stanie pojąć. To moje skromne zdanie na temat mojej osobistej wiary i mojego... można tak powiedzieć Osobistego Boga. Bo prawda jest taka, że jednka każdy postrzega Go trochę inaczej.

Eart 
MAG

Wysłany: 2007-04-15, 12:16   

Normalnie mnie nosi jak czytam niektóre posty... Np. Wierze w boga ale w kościół nie wierzę... Jak można nie wierzyć w kościół?!!?!?! Przecież kościół istnieje! Ale jeśli wg. kogoś nie istnieje to ok.. ;) Kościoła można nie uznawać a nie nie wierzyć w niego!! Lol. Poza tym doczytałem sie tekstu:
Cytat:
ale bez jaj, w szatana nie wierze, tylko wierze w boga jedynego

To oznacza iż nie jesteś chrześcijaninem! Kto nie wierzy w szatna nie wierzy w boga. szatan jest jeną z podstawowych postaci w biblii! :mur: Jeśli istnieje bóg tym samym musi ISTNIEĆ szatan.
Ostatnio zmieniony przez Eart 2007-04-15, 12:17, w całości zmieniany 1 raz  

*faris 

Wysłany: 2007-04-16, 16:45   

ellza napisał/a:
łatwo jest Wam pisać o wierze?

łatwo

ellza napisał/a:
gdyby takie pytanie zadałby Wam ktoś na ulicy, czy równie chętnie byście na nie odpowiedzieli i dodali jeszcze oprócz odpowiedzi z ankiety jakies swoje przemyślenia, jak to uczyniliście na forum?

Ja się ze swoją wiarą nie kryje. Jak ktoś pyta - odpowiadam. Jak mi się podoba to krytykuję, tak jak i inni krytykują. :rotfl:

Galaxy napisał/a:
Ale wiem, że są, wiem, że nas kochają, nie chcą naszego dobra, lecz spełnienia swojego planu,

I tu się słońce mylisz. Masz wolny wybór - czyli robisz co chcesz. Jeśli uważasz, że to jest Twoje dobro, to Bóg Ci tego nie odbiera, tylko Ci to dał...

Eart napisał/a:
eśli istnieje bóg tym samym musi ISTNIEĆ szatan.

Nie musi istnieć. Jeśli już masz taką wiedzę na temat Biblii i to co jest w niej napisane, powinieneś wiedzieć, że Szatanem stał się Anioł, który był Bogu najbardziej bliski. Szatan nie istniał razem z Bogiem, nie stwarzali razem świata i dzielili "to jest moje a to Twoje". Po prostu dokonał wyboru. Chciał być ponad Boga i upadł. I nadejdzie jego kres.
Mumiiiiinki!

Eart 
MAG

Wysłany: 2007-04-16, 17:12   

faris napisał/a:

Nie musi istnieć. Jeśli już masz taką wiedzę na temat Biblii i to co jest w niej napisane, powinieneś wiedzieć, że Szatanem stał się Anioł, który był Bogu najbardziej bliski. Szatan nie istniał razem z Bogiem, nie stwarzali razem świata i dzielili "to jest moje a to Twoje". Po prostu dokonał wyboru. Chciał być ponad Boga i upadł. I nadejdzie jego kres.

Nie, szatan został strącony za pychę i nieposłuszeństwo ludzią . szatan był prokuratorem boga. Zbuntował 33% armii niebieskiej. Podczas spadania z nieba utrącił sobie skrzydła. Teraz wraz z swoją plugawą armią krąży po ziemi aż do sądu ostatecznego. Satanael zginie z rąk Zachariela wraz z armią besti i zostanie wtrącony do piekła. To tak na marginesie...

I kto ci powiedział że chciał być ponad boga?

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-04-16, 17:20   

podobnie jak wiekszosc ludzi mylicie szatana z Lucyferem.

Eart 
MAG

Wysłany: 2007-04-16, 17:27   

Co ma Lucyfer do szatana? Lucyfer to chyba jeden z upadłych aniołów. Przecież cały czas rozmowa toczy się wokół szatana! Nikt nie mówił nic o Lucyferku... O co ci chodzi?

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-04-16, 17:30   

Eart napisał/a:
Co ma Lucyfer do szatana?

Eart napisał/a:
szatan został strącony za pychę i nieposłuszeństwo ludzią .

szatan (polecam Stary Testament) nie zostal strącony za nic. za pyche i nieposluszenstwo strącono Lucyfera.

*faris 

Wysłany: 2007-04-16, 17:31   

Za pychę i nieposłuszeństwo Bogu. Ludzi jeszcze nie było ciołku :rotfl:
Nie butnował a podburzał.
Eart napisał/a:
Teraz wraz z swoją plugawą armią krąży po ziemi aż do sądu ostatecznego. Satanael zginie z rąk Zachariela wraz z armią besti i zostanie wtrącony do piekła. To tak na marginesie

Tak na marginesie, w Biblii tego nie ma.

Eart napisał/a:
I kto ci powiedział że chciał być ponad boga?

Szukaj a znajdziesz.

Mordred napisał/a:
podobnie jak wiekszosc ludzi mylicie szatana z Lucyferem.

Lucyfer zapoczątkował ciąg zdarzeń przyczynowo-skutkowych. Jako pierwszy się zbuntował. Jako pierwszy był tym złym. Szatan w chrześcijaństwie nie oznacza konkretnej osoby, ale właśnie zła. Poszukaj sobie jakiejś książki chrześcijańskiej z modlitwami egzorcyzmów i poczytaj. Dowiesz się więcej.

Eart napisał/a:
Nikt nie mówił nic o Lucyferku... O co ci chodzi?

Mordred wyłapał to czego taki nieuczek jak Ty nie wyłapałeś. Co już świadczy o tym, że nie opierasz się na Biblii a jakiś... niewiadomo czym.
Mumiiiiinki!

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-04-16, 17:34   

faris napisał/a:
Szatan w chrześcijaństwie nie oznacza konkretnej osoby, ale właśnie zła.

o to mi chodziło. ;-)

Cytat:
Lucyfer zapoczątkował ciąg zdarzeń przyczynowo-skutkowych. Jako pierwszy się zbuntował. Jako pierwszy był tym złym.

wydaje mi sie jednak, ze szatan, jako uosobienie zła, istnial wczesniej. cos Lucyfera musialo popchnac do pychy. tak mi sie wydaje, ale to juz sa moje osobiste domniemania + troche literatury.

Eart 
MAG

Wysłany: 2007-04-16, 17:46   

Zaczerpnijmy wikipedi:
Cytat:
Lucyfer (łac. lux: światło oraz ferre: nieść - niosący światło) - we współczesnej oraz późnośredniowiecznej myśli chrześcijańskiej, jeden z upadłych archaniołów, niesłusznie utożsamiany z Szatanem.

Cytat:
Szatan (hebr. שטן ha-satan - przeciwnik; w Księdze Liczb anioł Pana stanął na drodze Balaama jako jego "przeciwnik" (szatan); w dziełach gnostyckich nazywany czasem Azazelem; inne formy imienia to: Mastema, Beliar, Belial, Duma, Gadriel, Satanael, anioł Edomu. W tradycji rabinistycznej nosi on przydomek "szpetny" - w judaizmie, chrześcijaństwie i islamie naczelna personifikacja zła oraz jego sprawca.

Teraz to mi wszytko biega. Zwolnijmy... Tak masz racje. Ale w tym kontekście wrzucając Szatana I lucyfera pod jedną definicje chyba o wiele nie skrzywiłem tego co miałem zamiar napisać.

faris napisał/a:
Za pychę i nieposłuszeństwo Bogu. Ludzi jeszcze nie było ciołku :rotfl:
żart? Przecież to LEGĘDY I PODANIA! Zaraz mi powiesz ze nie było potopu i że nie ma zwierząt ze skrzydłami nazywanymi anioły. Nie wiem jak wy ale ja jestem Agnostykiem, więc traktuje to jak Legendę...

Cytat:
Tak na marginesie, w Biblii tego nie ma.
czytaj, czytaj. ;) Biblia to niezbyt obszerna skarbnica wiedzy. Czytaj wielkie dzieła. O nawet na wikipedia jest link.

Cytat:
Ashley, Leonard. The Complete Book of Devils and Demons Barricade Books.
Od co to. O ile tam na wiki jest wiadomości... To lepsze niż bieganie do książnicy beskidzkiej...

A skąd wiesz że jestem nieuczkiem :P ?

Odpowiedz do tematu