Uznano wedle własnego widzimisię które ewangelie są prawdziwe a które są heretyckie.
heh nie heretyckie tylko nie natchnione,
Cytat:
O tak. Tak dostępne, że jedyny znany egzemplarz ewangelii wg. Judasza odkryto dopiero w zeszłym roku.
czyli potwierdzasz to co powiedzialem , nie zostaly zniszczone. poszukaj apokryfow i poczytaj i wtedy wypowiedz sie o dostepnosci nienatchnionych ksiag
Wybacz ale to jest kabaret. Naukowo badać czy tekst jest natchniony.
wybaczam, bo możn to jednak zbadać... porównując to z innymi tekstami, tłumaczyłam o co chodzi...
Gamal napisał/a:
Nie rozumiesz czegoś. Problem polega na tym, że wielu ludzi napisało ewangelie. Kościół zaś wybrał sobie niektóre z nich - te, które mu pasowały (z tych czy innych powodów) a resztę wywalił i zakazał ich głoszenia. Tu jest problem. Kościół na samym wstępie ocenzurował Biblię i zmanipulował jej treść.
ocenzurował? po prostu poskładał całąhistorię do kupy, żeby było z sensem.... nie wszystkie rzeczy się zgadzają, dużo jest informacji sprzecznych, także trudno żeby były uznawane?
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Mareczek napisał/a:
nie ocenzurowal tylko ustalil tzw. Kanon
Zwał jak zwał. Uznano wedle własnego widzimisię które ewangelie są prawdziwe a które są heretyckie.
dokładniiej to ustalono które księgi mogły byc napisane za życia Jezusa, lub za życia jego apostoła, ucznia
trudno uznać za wiarygodny opis jego życia który powstał 500 lat po jego śmierci...
_________________ "Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje, ale nikt do końca jej nie rozumie"
Wierze w boga jedynego, ale mam proble z chodzeniem do kosciola, nie wiem dlaczego...
kaja475
Wysłany: 2007-03-23, 20:26
ehem.. ja tak samo
_________________ Czegoś tutaj nie rozumiem , szybko się uczę , ale wciąż żyć nie umiem ...
Mówili : Śmiej się !! Dziś karzą płakać . Wczoraj skrzydła ucięli - dziś każą mi latać ...
nie... boś ja nie leń tylko uczeń na średnią 5.0 ale bez jaj, w szatana nie wierze, tylko wierze w boga jedynego, ale nie rozumiem co za roznica domowic rozaniexc codziennie czy chodzxic do kosciolka w niedziele, i co do drugiego pielgrzymka, bos ja nie len tylkoo pielgrzym!
czyli potwierdzasz to co powiedzialem , nie zostaly zniszczone. poszukaj apokryfow i poczytaj i wtedy wypowiedz sie o dostepnosci nienatchnionych ksiag
Inaczej. Nie wszystkie kopie udało się zniszczyć. Głównie dlatego, że pergamin był drogi a więczdrapywano z niego teksty ewangelii i spisywano żywoty świętych. Dzisiaj zaś dzięki nowoczesnej technologii udaje się odtworzyć pierwotne teksty.
luba napisał/a:
wybaczam, bo możn to jednak zbadać... porównując to z innymi tekstami, tłumaczyłam o co chodzi...
A skąd wiesz, że te inne teksty były natchnione?
luba napisał/a:
ocenzurował? po prostu poskładał całąhistorię do kupy, żeby było z sensem.... nie wszystkie rzeczy się zgadzają, dużo jest informacji sprzecznych, także trudno żeby były uznawane?
To się nazywa kształtowaniem rzeczywistości. To co nam nie pasuje wywalamy i udajemy, że nie ma.
Rdzawa napisał/a:
dokładniiej to ustalono które księgi mogły byc napisane za życia Jezusa, lub za życia jego apostoła, ucznia
trudno uznać za wiarygodny opis jego życia który powstał 500 lat po jego śmierci...
No tak. W końcu Judasz żył 500 lat po Chrystusie.
_________________ "Mój wypaczony bolszewizm przekształcił się w antybolszewizm i poprzez trockizm doszedł do faszyzmu." Grigorij Jewsiejewicz Zinowiew
Rdzawa napisał/a:
No tak. W końcu Judasz żył 500 lat po Chrystusie.
no przepraszam! Skoro jego ewangelię odnaleziono rok temu to nie mozna było jej 500 (?) lat temu na soborze zatwierdzić
prawda?
_________________ "Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje, ale nikt do końca jej nie rozumie"
Biblia też istnieje tylko w jednym egzemplarzu? Super. Wynika, że mam w domu niezły skrab. Koran pewnie też tylko w 1 kopii. To mam już 2 święte ksiegi w chacie. Ciekawe za ile je opchnę.
_________________ "Mój wypaczony bolszewizm przekształcił się w antybolszewizm i poprzez trockizm doszedł do faszyzmu." Grigorij Jewsiejewicz Zinowiew
tak palono ale oceniasz owczesne czasy z twojej dwudziestopierwszowiecznej perspektywy. Wowczas to byla regularna kara w kodeksie. Kosciol przeprosil za wszystkie swoje bledy. Zyjemy w dwudziestym pierwszym wieku i teraz nie pali sie na stosie, sa inne kary
Cytat:
Inaczej. Nie wszystkie kopie udało się zniszczyć. Głównie dlatego, że pergamin był drogi a więczdrapywano z niego teksty ewangelii i spisywano żywoty świętych.
nie niszczoono ich tylko pilnowano by nikt ich tresci nie probowal uznac za nalezace do kanonu vide sobory, konsystorze
po to istnieja odpowiednie organy w KK by nie bylo sytuacji ze przyjdzie Gamal powie ze ta ewangelia jest be a ta ok i natchmiast tak bedzie.
no chyba mi nie powiesz że I w n.e istniały wydawnictwa i ksiażki się na komputerach pisało ;]
dodam że Jan Gutenberg drukarnię stworzył w XV, a jak sam mówiłeś Judasz żył nie w tych czasach
Po pierwsze druk wynaleźli Chińczycy na sporo przedtem a po drugie bez druku też były książki. W mniejszych nakładach i droższe, ale były. Przepisywane przez skrybów.
Mareczek napisał/a:
tak palono ale oceniasz owczesne czasy z twojej dwudziestopierwszowiecznej perspektywy. Wowczas to byla regularna kara w kodeksie.
Tylko kto te kodeksy wymyślał?
Mareczek napisał/a:
Kosciol przeprosil za wszystkie swoje bledy
Spalonym na stosie bardzo to pomogło.
Mareczek napisał/a:
Zyjemy w dwudziestym pierwszym wieku i teraz nie pali sie na stosie, sa inne kary
Czyli są.
Mareczek napisał/a:
nie niszczoono ich tylko pilnowano by nikt ich tresci nie probowal uznac za nalezace do kanonu vide sobory, konsystorze
po to istnieja odpowiednie organy w KK by nie bylo sytuacji ze przyjdzie Gamal powie ze ta ewangelia jest be a ta ok i natchmiast tak bedzie.
Nie do końca. Niszczono i spisywano na tych pergaminach jakieś głupoty. No i kolejna sprawa. Skoro facet w sukience może uznać co jest słowem bożym a co nie, to czemu Gamal w spodniach już tego nie może?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.