Forum Dyskusyjne :: Wiara - Bóg - Kościół ANKIETA===> ZAGŁOSUJ!!!

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Wiara - Bóg - Kościół ANKIETA===> ZAGŁOSUJ!!!

Wiara - Bóg - Kościół ANKIETA===> ZAGŁOSUJ!!!

Chodzisz do kościoła/zboru/cerkwi/ domu modlitwy
z obowiązku (bo tak trzeba)
4%
 4%  [ 4 ]
z przymusu (żeby rodzice, dziadkowie się nie czepiali)
7%
 7%  [ 6 ]
z chęci (wierzę w Boga, kocham Go)
37%
 37%  [ 31 ]
wcale nie chodzę
50%
 50%  [ 41 ]
Głosowań: 82
Wszystkich Głosów: 82

Autor Wiadomość

anita14 

Wysłany: 2007-03-18, 14:38   

Naprzykład nie rozumiem tego... czy ty sie nie boisz smierci?? ja wierze w Boga i mysle ze po smierci pójdę do Nieba :super: lub do piekła :cenzura: , a ty myslisz ze gdy umrzesz nie bedziesz nic czul, czy jak? wytłumaczysz mi to?....,
wlasciwie co mam ci uzasadnic,???

Eart 
MAG

Wysłany: 2007-03-18, 15:55   

Uzasadnić dlaczego nie popierasz.

Widzisz, śmierci się boję, ale piekło to coś pięknego. W piekle jest fajnie! To taki jeden wielki burdel. (można wywnioskować) A może wierzę w reinkarnację?! Heh, akurat w to nie wierzę. A myślisz iż chodząc do kościoła coś zyskasz? Wisz ile znam osób które pierwsze do kościoła gnają w pierwszej ławce siedzą żeby je było widać a jak przyjdą do domu to łamią wszystkie przykazania. " Łaska boża jest do zbawienia niezbędna. (niezmiernie potrzebna)" A gdzie kościół? "Wierni są zobowiązani dbać o potrzeby Kościoła" < 5 przykazanie kościelne. Czy to nie głupie? To jawna kpina.

ellza 

Wysłany: 2007-03-18, 20:25   

Do osób, które nie chodzą do Kościoła:

Co musiałoby się zmienić w Kościele żebyście zmienili stosunek do Kościoła i zaczęli chodzić? Czy to nie jest oby tylko czyste lenistwo, zwykłe "widzimisię" że nie chodzicie? Może tak jest Wam po prostu łatwiej, nie tracicie czasu?

Z góry zaznaczam: nie chcę nikogo urazić. I nikogo nie krytykuję. Chce wiedzieć po prostu jaka jest tego przyczyna. Bo stwierdzenie "nie chodzę, bo rozmawiam z Bogiem w domu" do mnie nie trafia.

Do osób, które chodzą z własnej chęci:

Może należycie do chóru kościelnego? Jeździcie na oazy? Jak wyglądają Wasze spotkania z Bogiem we wspolnocie ludzi wierzących? czy nigdy nie spotkaliście się z niepochlebnymi opiniemi na Wasz temat dotyczących Waszej religijności od osob które nie wierzą?

Do osób, które chodzą z przymusu:

Jakimi argumentami przekonują Was rodzice/ dziadkowie? Jak wygląda te nakłanianie do chodzenia do Kościoła? Co byście zrobili, gdyby "siły wyższe" uwoliniły was z obowiązku chodzenia do Kościoła - gdybyście mieli wolną rękę? Przestalibyście chodzić?

Wszelkie opinie - osób które chodzą do Koscioła, chodzą z przymusu lub nie chodzą sa nadal mile widziane. Dzięki za wszystkie!

Eart 
MAG

Wysłany: 2007-03-18, 20:36   

Kościół nie jest mi potrzebny. Już od dość dawna bagatelizuje istnienie boga.... ;
trochę mnie to śmieszy, no patrzcie na lekcji religii ksiądz mówi o człowieku który sobie uzdrawia, lata, miłuj każdego, jest ucieleśnieniem dobra. O kobiecie zapłodnionej przez hnnnn ducha! równie dobrze mogli by nauczać w szkole magi. HEh.

Kot Filemon 

Wysłany: 2007-03-18, 21:06   

ellza napisał/a:
Do osób, które nie chodzą do Kościoła:

Co musiałoby się zmienić w Kościele żebyście zmienili stosunek do Kościoła i zaczęli chodzić? Czy to nie jest oby tylko czyste lenistwo, zwykłe "widzimisię" że nie chodzicie? Może tak jest Wam po prostu łatwiej, nie tracicie czasu?

Z góry zaznaczam: nie chcę nikogo urazić. I nikogo nie krytykuję. Chce wiedzieć po prostu jaka jest tego przyczyna. Bo stwierdzenie "nie chodzę, bo rozmawiam z Bogiem w domu" do mnie nie trafia.

troche masz racji. inna sprawa ze trafiałam na ksiązy po prostu bezczelnych i chamskich. albo przynajmniej o bardzo mało wyrafinowanym poczuciu humoru. ksiądz obrazający moją matke, lub w czasie modlitwy (w czasie kolędy) odbierający telefon troche odpycha. i napewno to mnie zniecheciło do poszukiwań- moze udałoby mi sie znalezc parafie do której mogłabym chodzic na nabozeństwa.coraz czesciej mam na to ochote- zeby przynajmniej spróbowac. choc przyznaje ze w zyciu codziennym nie odczuwam szczególnie potrzeby pojscia do koscioła. tak jakos. chyba przyzwyczaiłam sie ze to nie jest jakas wazna czesc mojego zycia.

Gamal 

Wysłany: 2007-03-19, 17:40   

ellza napisał/a:

Nic. To nie jest kwestia KK (aczkolwiek na tą instytucję pełną oszustów i pedofili, którzy jednocześnie umoralniają innych reaguję alergicznie) ale wiary. Skoro nie wierzę to po co mam chodzić?

Mareczek 
po urlopie

Wysłany: 2007-03-19, 19:49   

Cytat:
piekło to coś pięknego. W piekle jest fajnie! To taki jeden wielki burdel.

pieklo czyms pieknym??
ja mialem szczescie co do ksiezy bo w swoim zyciu spotkalem madrych
jeden z nich mi cos takiego opowiedzial:
pieklo- wyobraz sobie najbardziej wk.....wajace mohery, ktos kogo nie cierpisz i nie mozesz sie go pozbyc, bol zeba, dzwiek rozsadzajacy czaszke i tak na zawsze

ludziom trudno jest wyobrazic sobie wiecznosc, ale tak w najprostszy sposob mozna okreslic pieklo cos czego nienawidzisz nie cierpisz, co cie odrzuca na zawsze z toba

Cytat:
Widzisz, śmierci się boję

a ja dlatego ze wierze nie boje sie smierci, wierze ze cos mnie czeka dobrego po zyciu.
Ostatnio zmieniony przez Mareczek 2007-03-19, 19:49, w całości zmieniany 1 raz  

goszka 
*oczy wariata*

Wysłany: 2007-03-19, 20:25   

ellza napisał/a:
Czy wierzycie w Boga? Jeśli tak - dlaczego? Jeśli nie - dlaczego?

wierzę. na pewno wpłynęła rodzina na mnie, wychowując mnie od najmłodszych lat z myślą, że ktoś kiedyś stworzył ten świat. dorastając sama wyrobiłam sobie zdanie, albo raczej światopogląd, który mówi, że wierzę. jakoś tak w głębi duszy mi to siedzi.

ellza napisał/a:
Dlaczego chodzicie do Koscioła...?

nie chodzę do kościoła z paru powodów
1) nie lubię mieszania się kościoła w politykę
2) nie odczuwam potrzeby
3) nie jest dla mnie rzeczą wartościową, gdyż uważam, że Bóg może być wszędzie, a nie w kapliczce wybudowanej przez ludzi.

*dipe 
Pijak i złodziej.

Wysłany: 2007-03-19, 20:29   

Opcja ostatnia w ankiecie. Chodziłem - obecnie od jakiegoś czasu nie chodzę ,jestem antyklerykałem.
Chodziłem do kościoła za czasow ,kiedy zbyt świadomy tego zachowania nie byłem, ot - w niedziele z tata i bratem do kościoła, potem przyszło zainteresowanie sprawami światopoglądowymi, historią, polityką ,wiarą itd - i przestał człowiek chodzić, doszedł do wniosku ,że po pierwsze to katolikiem nazwać się nie może ,a po drugie wiele złego nauce ,ludziom innej wiary uczynił ,tak samo jak całkiem absurdalnie wszedzie wpycha swoje chciwe łapska pomimo ,że Polska krajem świeckim jest.

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2007-03-21, 16:05   

ten cały antyklerykalizm jest śmieszny.... jeśli ktoś czytał Biblię, to powinien zauważyć, że tam nie ma opcji "Wierżę w Boga, ale nie w Kościół"
Kościół to wspólnota wierzących i trzeba (tak właśnie, trzeba) chodzić do kościoła, bo po to jest... żeby tworzyć wspólnotę, modlić się razem, umacniać się w wierze, nawet samą obecnością i świadomością, że są także ludzie, którzy wierzą... dlatego śmieszy mnie to, kiedy mówicie, że kościół to jest beee i w ogóle niepotrzebny...

tak, tak... niekoniecznie kościół spełnia swoje zadania, ale to przecież nie problem. Może to być zaskoczeniem, albo gwałtem na czyimś światopoglądzie religijnym, ale kościół katolicki (bo zwykle to on jest w domyśle) nie jest jedynym kościołem chrześcijańskim... jeśli nie czujecie się tam dobrze, nie czujecie, że przychodzicie dla Boga i że jesteście wtedy z Bogiem, to widać trzeba zmienić kościół, a nie iść bna łatwiznę " tu jest źle, to ja pitolę"... to żadne usprawiedliwienie
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

Gamal 

Wysłany: 2007-03-21, 16:11   

luba napisał/a:
jeśli ktoś czytał Biblię, to powinien zauważyć, że tam nie ma opcji "Wierżę w Boga, ale nie w Kościół"

Oczywiście o ile ktoś wie, że dzisiejsza Biblia różni się od tej "pierwotnej Biblii". Szczególnie Nowy Testament został przez KK odpowiednio przerobiony a część ewangelii wręcz wyrzucono albowiem ich treść nie pasowała klerowi.

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2007-03-21, 16:15   

Gamal napisał/a:
Szczególnie Nowy Testament został przez KK odpowiednio przerobiony a część ewangelii wręcz wyrzucono albowiem ich treść nie pasowała klerowi.

ktoś tu czytał Kod?

Biblia jest tez tłumaczona przez niezależnych tłumaczy, nie związanych z "KK"
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

Gamal 

Wysłany: 2007-03-21, 20:44   

luba napisał/a:
ktoś tu czytał Kod?

Nie! Książki historyczne - naukowe.

luba napisał/a:
Biblia jest tez tłumaczona przez niezależnych tłumaczy, nie związanych z "KK"

Owszem. Ale nie mają oni za bardzo dostępu do zaginionych ewangelii. Np. ewangelię wg. Judasza odkryto dopiero w zeszłym roku.

kotlecik 

Ostrzeżeń:
 1/3/6

Wysłany: 2007-03-21, 20:51   

Gamal napisał/a:
Szczególnie Nowy Testament został przez KK odpowiednio przerobiony a część ewangelii wręcz wyrzucono albowiem ich treść nie pasowała klerowi.

czytałem o tym trochę, a nawet więcej niż trochę i przyznaję Ci racje...
nie będę się tam o tym rozpisywał, ale wiele tekstów kościół uznał za herezję, a wybrał te, które były "korzystne"

*faris 

Wysłany: 2007-03-21, 21:22   

ellza napisał/a:
Może należycie do chóru kościelnego?

Nie. Schola jest dla dzieci z 2 klasy podstawówki. Starsi jakoś się boją śpiewać. Wstydzą ? Albo chodzą z przymusu i ich to nie bawi.
Został mi tylko chór szkolny - najczęściej śpiewamy w kościele, bo wszystkie okazje do tego się odnoszą.
ellza napisał/a:
Jeździcie na oazy?

Nie. Wolę rekolekcje zamknięte.
ellza napisał/a:
Jak wyglądają Wasze spotkania z Bogiem we wspolnocie ludzi wierzących?

Lubię uszczęszczać na spotkania Odnowy w Duchu Świętym. Tam <zwykle> nie uczęszczają ludzie, którzy nie wierzą, a chodzą do kościoła z przymusu. Chcesz to idziesz, nie to nie. I ktoś kto nie wierzy a pojawi się tam - jest tylko raz. Dzieją się różne rzeczy. Można rzec - nienormalne. Podczas wspólnych modlitw niektórzy ludzie zachowują się jak opętani, wrzeszczą, wyją, zachowują się jak zwierzęta. Modlitwa pomaga ? Po tych modlitwach <w językach obcych> niektórzy przestają tacy być. Wredne babcie które latają z kosą za sąsiadami, stają się najnormalniejszymi staruszkami na świecie. Ludzie się modlą na tych spotkaniach. Nikt nie patrzy na nikogo innego, co kto robi, nikt się nie rozglada - cel jest tylko jeden - modlitwa. Do Boga. Ważny też jest ksiądz. A ci ojcowie, którzy to prowadzą są wspaniali. Prawdziwi charyzmatycy. Ludzie też są wspaniali - sympatyczni, pomocni, zawsze uśmiechnięci. I nie są to tylko starszuki - 'mohery' klepiące różaniec razem z Radiem Maryja. Są to też młodzi ludzie, nastolatkowie, mamusie z tatusiami i małymi dziećmi, którzy mają daleko gdzieś, że inni nazywają ich 'moherami', kwitują to uśmiechem jedynie. W tym gronie czuje prawdziwą siłę wyższą. Zjednoczenie ludzi wyznających prawdziwą wiarę i miłość do Boga.
ellza napisał/a:
czy nigdy nie spotkaliście się z niepochlebnymi opiniemi na Wasz temat dotyczących Waszej religijności od osob które nie wierzą?

Wystarczy poczytać wypowiedzi niektórych osób na tym forum. Poza tym co rusz słyszę, że to co stare jest złe i trzeba podążać za modą. Ostatnio modne stało się potępianie księży i wszystkich dogmatów a wprowadznie własnej wartości religijnej pt' róbta co chceta, ale w Boga wierzę" zastanawia mnie jednak jaki jest ich Bóg.
Poza tym nie przejmuję się takimi osobami, na temat wiary nie mam o czym z nimi rozmawiać i nie będę tego robić.

[ Dodano: 2007-03-21, 21:30 ]
Gamal napisał/a:
Np. ewangelię wg. Judasza odkryto dopiero w zeszłym roku.

Ewangelie w PŚ są przede wszystkim napisane przez świętych, więc dlaczego 'ewangelia' wg. Judasza ma zostać włączona do kanonu Ewangelii ?
Mumiiiiinki!

Złośnica 
burżuazja

Wysłany: 2007-03-21, 22:55   Re: Wiara - Bóg - Kościół ANKIETA===> ZAGŁOSUJ!

ellza napisał/a:

1. Czy wierzycie w Boga? Jeśli tak - dlaczego? Jeśli nie - dlaczego? :D

2. To pytanie z ankiety. Dlaczego chodzicie do Koscioła...?

1. Tak wierzę. I nie wstydzę się swojej wiary. Po prostu dobrze mi z tym. Uważam, że człowiekowi jest łatwiej gdy w coś wierzy. Mi jest łatwiej kiedy wstaje rano i mogę powiedzieć, że robię to na chwałe Boga, że mogę Mu podziękować za każdy kolejny dzień, przeprosić za to że zrobiłam coś źle. Poprosic o coś, czuję Jego obecność.

2. Bo lubię słuchać słowa Bożego i przyjmować Komunie. Bardzo lubie też modlić się w kosciele, wiem ze mozna robić to wszędzie, ale tam czuję się bezpiecznie.

Gamal 

Wysłany: 2007-03-22, 00:20   

faris napisał/a:
Ewangelie w PŚ są przede wszystkim napisane przez świętych, więc dlaczego 'ewangelia' wg. Judasza ma zostać włączona do kanonu Ewangelii ?

A skąd się biorą święci? To przecież KK decyduje kto jest świętym a kto nie! Czyli ten, kto pisze niewygodne rzeczy świętym nie będzie.

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2007-03-22, 16:41   

faris napisał/a:
Gamal napisał/a:
A skąd się biorą święci? To przecież KK decyduje kto jest świętym a kto nie! Czyli ten, kto pisze niewygodne rzeczy świętym nie będzie.
tu akurat trzeba przyznać rację Gamalowi...
ale...
Pisma znajdujące się w Bibli są, czy też były badane również oprzez naukowców, którzy badając teksty pod kątem sposobu pisania, tonu i tym podobnych pierdółek, orzekali, czy dany przeka zjest 'natchniony' czy też nie... dlatego część pism uznano za gnostyckie i nie włączono ich w skłąd ksiąg biblijnych....

[ Dodano: 2007-03-22, 16:43 ]
btw.
faris napisał/a:
Ewangelie w PŚ są przede wszystkim napisane przez świętych, więc dlaczego 'ewangelia' wg. Judasza ma zostać włączona do kanonu Ewangelii
faris

pozostali Apostołowie, też są świętymi (poza Judaszem ofcourse), też pisali Ewangelie, jednak nie włączono ich w skład Pisma...

Nabokov Rozpacz

*faris 

Wysłany: 2007-03-22, 18:00   

Gamal napisał/a:

No, np. morderca jest niewygodny. Nie rozumiem dlaczego ma być świętym.
Skoro wiesz jaka jest definicja świętego to nie wiem o co Ci chodzi. Święty to święty, niewygodny świętym nie będzie, bo wytłumacz mi jak ?

luba napisał/a:
Pisma znajdujące się w Bibli są, czy też były badane również oprzez naukowców, którzy badając teksty pod kątem sposobu pisania, tonu i tym podobnych pierdółek, orzekali, czy dany przeka zjest 'natchniony' czy też nie... dlatego część pism uznano za gnostyckie i nie włączono ich w skłąd ksiąg biblijnych....

No tak, i tak źle i tak niedobrze. Jednak gdyby wszystkie je włączono <wraz z ewangelią Judasza> to byłby problem - pisze niewygodne rzeczy i jest w PŚ ?? Jak go nie ma, to też jest problem - jego ewangelia istnieje a jego tam nie ma! jakie to straszne, oh ah. Jeżeli coś jest sprzeczne z dogmatami wiary, a więc wg. Was niewygodne, to go tam nigdy nie znajdziecie. I nie ma się tu nad czym zastanawiać i prowadzić jałowych dyskusji.

luba napisał/a:
faris

pozostali Apostołowie, też są świętymi (poza Judaszem ofcourse), też pisali Ewangelie, jednak nie włączono ich w skład Pisma...

Nigdzie nie napisałam, że tak nie jest. Po prostu stwierdziłam, że ewangelia Judasza się tam nigdy nie znajdzie. Proste.
Mumiiiiinki!

Gamal 

Wysłany: 2007-03-22, 21:07   

luba napisał/a:

Wybacz ale to jest kabaret. Naukowo badać czy tekst jest natchniony. :rotfl:

faris napisał/a:
No, np. morderca jest niewygodny. Nie rozumiem dlaczego ma być świętym.
Skoro wiesz jaka jest definicja świętego to nie wiem o co Ci chodzi. Święty to święty, niewygodny świętym nie będzie, bo wytłumacz mi jak ?

Nie rozumiesz czegoś. Problem polega na tym, że wielu ludzi napisało ewangelie. Kościół zaś wybrał sobie niektóre z nich - te, które mu pasowały (z tych czy innych powodów) a resztę wywalił i zakazał ich głoszenia. Tu jest problem. Kościół na samym wstępie ocenzurował Biblię i zmanipulował jej treść.

Odpowiedz do tematu