A ja nie wierze Boga. Dla mnie Kościól i wiara to jedna wielka beka i wkret
a ja tam w Boga wierze tylko z inkwizycją u mnie gorzej...bo jakos mi sie wydaje zbędna...zresztą po tych wszystkich aferach jeszcze bardziej sobie to uswiadomilam.
_________________ "Ludzkie spojrzenia słodkie są choć, pełne chciwości, kłamstwa, zazdrości łeż - poznasz je... poznasz bliżej, kiedy osłabniesz i głowe rozbijesz o mur..."
tylko z inkwizycją u mnie gorzej...bo jakos mi sie wydaje zbędna...
Tak jak u wiekszosci z nas Mam taka sasiadke ktora razem z rodzina w kazda niedziele i w kazde swieto koscielne zaginaja do kosciola i juz tak od kilkunastu lat ze tez sie im tak chce
no w sumi eto mój problem polega tez na tym ze nikt mnie do niej nipotrafił jakos przekonac
Właśnie ! Moim zdaniem cała religia to jedno wielkie to przekonanie nas do czegos kto kiedys wymyslił. Owszem był Jezus, sporo dobry rzeczy i powiedzial i być moze zrobił (nie wierze w cuda, ale wierze ze jak ktos w cos mocno wierzy to moze sie cos stac) ale te wszystkie bajki - 3-ca Święta i mnóstwo głupiego tlumaczeni ze to boskie tajemnice, niepojete dla ludzi. JEDEN WIELKI WKRĘT. Kościół na tym zarabia i chyba jest najwiekszą instytucja która posiada tyle majatku o którym nikomu an tej planecie się nawet nie śni
_________________ ~~~~~~I love Basketball~~~~~~~~
Chcesz zarabiac w necie? Skorzystaj z mojego doświadczenia! gg 4470527
Wysłany: 2005-11-15, 09:43
szmira, polecam ci księżkę "Według łotra" Adama Wiśniewskiego - Snerga, to by ugruntowało twoje zdanie i pozwoliło zrozumieć te tzw "cuda" ale żeby ją dobrze zrozumieć powinieneś najpierw przeczytać "Sklepy cynamonowe" Bruno Schulza a szczególnie traktat o manekinach
a w co wierzę? w siebie i paru bliskich mi ludzi
w nic więcej
_________________ zaczynam się tam gdzie inni się kończą...
W moim życiu Boga nie ma, brak tradycji w rodzinie i zero zmuszania do wiary mogą być tego przyczyną. Ale ja sama jeszcze nie jestem do końca pewna w co wierze a w co nie. Może wiara przyjdzie nam wraz z mądrością życiową? A może do końca życia większość z nas pozostanie ateistami... Pożyjemy, zobaczymy, bo według mnie te przysłowiowe babcie, które przesiadują całymi dniami w kościele, też kiedyś były młode i uważały Boga za bujde na resorach... Strach przed tym co stanie się z człowiekiem po śmierci, pcha większość ludzi do chwytania się jakiejś teorii, którą znają - zazwyczaj wiary...
Świetnie to ujęłas. Dokładnie tak sądze - brak mozliwosci odpowiedzi na pytania metafizyczne pchenlo ludzi do wierzenia w cos wiekszego, w cos potezniejszego od nich samych.
_________________ ~~~~~~I love Basketball~~~~~~~~
Chcesz zarabiac w necie? Skorzystaj z mojego doświadczenia! gg 4470527
ja wierze w Boga ale nie uwazam ze Kosciół jest potrzebny bo modlic mozna sie wszedzie a to ze Kościół jednoczy ludzi to lekka przesada wiara to rzecz indywidualna
JA w boga wierze ale mam nieraz chwile zwątpienia nieraz zastanawiam się "a co jeśl Boga nie ma "
czy to Ąle o mnie świadczy
najgorsze jest to że coraz cześciej tak mysle
_________________ Uprasza się grupę trzymającą władzę o nie modyfikowanie i nie usówanie moich postów ani też o niedopisywanie niczego do nich - to narusza moją wolność osobistą oraz jest ograniczaniem wolności słowa(...)
Wysłany: 2005-12-07, 08:19
blaze pascal zalozyl slynny zaklad z bogiem
w boga wierzyl bo: jesli jest zycie po smierci i bedzie dobrym czlowiekiem pojdzie do nieba, jesli zas zycia po smierci nie ma to.... co za roznica mu wtedy bedzie?
ja zalozylam odwrotny zaklad z bogiem: w boga nie wierze: bo jesli boga nie ma to po smierci zadna mi roznica, jesli zas istnieje doceni moje zycie bez wzgledu na to czy wyznawalam mu czesc, czy nie
jesli zas jest samolubnym egoistycznym bogiem ktory czci nieustannej wymaga, wtedy ja juz wole do piekla, szatan czci nie wymaga przynajmniej
_________________ zaczynam się tam gdzie inni się kończą...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.