wierzę w jednolitą, nieskończenie dobrą i przenikającą wszystko siłe, o równym pierwiastku męskim i żeńskim, jeżeliby klasyfikować wg. konkretnego wyznania to najbliżej mi do neopogan, konkretnie odłam zwany Wiccą
_________________ come to the dark side
we have cookies
zabijesz seryjnego morderce, ktorego gdyby nie usmiercono zabilby 666 dzieci w przyszlosci. czy zabicie tego czlowieka bylo zlem? lepsze pytanie - czy bylo dobrem?
To Bóg decyduje, co jest dobre, a co złe.
Pojęcie, że dobro i zło to rzecz względna potwierdza tylko wypaczony pogląd ludzkości na ten temat. Bo to oznacza, że tak naprawdę ludzie nie są sami w stanie stwierdzić, co jest czym.
Jest taki werset biblijny:
Izajasza 5:20
"Biada tym, którzy mówią, że dobre jest złe, a złe jest dobre, którzy ciemność przedstawiają jako światło, a światło jako ciemność, którzy gorycz przedstawiają jako słodycz, a słodycz jako gorycz!"
A więc biorąc pod uwagę Boży punkt widzenia, to...
Rzymian 12:17-21
17 Nikomu nie oddawajcie złem za złe. Starajcie się o to, co szlachetne w oczach wszystkich ludzi.
18 Jeśli możliwe, o ile to od was zależy, zachowujcie pokój ze wszystkimi ludźmi.
19 Nie mścijcie się sami, umiłowani, lecz pozostawcie miejsce srogiemu gniewowi; napisano przecież: „Pomsta jest moja; ja odpłacę, mówi Jehowa”.
20 Ale „jeśli twój nieprzyjaciel jest głodny, nakarm go, jeśli jest spragniony, daj mu coś do picia; bo czyniąc to, nagarniesz ognistych węgli na jego głowę”.
21 Nie dawaj się zwyciężyć złu, lecz zło dobrem zwyciężaj.
Wysłany: 2007-05-04, 11:21
Jamsen napisał/a:
Sen, jawa, złudzenie, fatamorgana,
Sny są często odzwierciedleniem rzeczywistości.
Fatamorgany nie dotknę, tak samo złudzenia jest to raczej bardziej związane ze zmysłem wzroku niż dotyku.
Jamsen napisał/a:
Może o prądzie...
Jeśli masz na myśli prąd morski, to czuć którędy przepływa.
Jeśli elektryczny też czuć- jak Cię kopnie.
Więc nie wiem co ma to wspólnego z tym czego nie widać i nie czuć...
Jeśli masz na myśli prąd morski, to czuć którędy przepływa.
Jeśli elektryczny też czuć- jak Cię kopnie.
Więc nie wiem co ma to wspólnego z tym czego nie widać i nie czuć...
Jeżeli czegoś nie widać i nie da się tego dotknąć, nie znaczy, że nie istnieje.
a fale telewizyjne, radiowe? nie widać, a słychać jak się ma odpowiednie urządzenie, telewizję nawet widąć
a rozmowa przez telefon? czy osoba z którą rozmawiam nie istnieje bo nie mogę jej dotknac?
bujda
Cytat:
W to czego mogę dotknąć, bo ze zmysłami to różnie bywa... ^^
no chyba że...
Ostatnio zmieniony przez Rdzawa 2007-05-04, 11:33, w całości zmieniany 1 raz
Jeżeli czegoś nie widać i nie da się tego dotknąć, nie znaczy, że nie istnieje.
a fale telewizyjne, radiowe? nie widać, a słychać jak się ma odpowiednie urządzenie, telewizję nawet widąć
a rozmowa przez telefon? czy osoba z którą rozmawiam nie istnieje bo nie mogę jej dotknac?
bujda
No to dokładnie potwierdziłaś to, co napisałem.
Czyli się zgadzamy.
Kiedys bylam katoliczka, bo to wydawalo mi sie rzecza naturalna i hm... wpisana w moj byt. Kazdy wierzy wiec po co odstawac od reszty? Tyle, ze wlasne przemyslenia i obserwacja srodowiska pozwolily mi wysnuc wniosek, ze Bog to wytwor ludzkosci, dobry mit czy legenda stworzony po to, by niwelowac strach, tesknote, by moc wiazac z czyms pragnienia. Boga nie byloby gdyby ludzie nie pragneliby tak bardzo niesmiertelnosci. Wierzacy ludzie- czy naprawde chcecie zyc wiecznie? przeciez to straszne!
Poza tym gdybym byla przekonana o istnieniu duchow, demonow, sil dobrych i zlych uznalabym religie jako wytwor szatana. bo czymze jest religia? zrodlo nieszczesc, wojen, konfliktow. a katolicy? zaslepieni ludzie, ktorym sie wydaje, ze celem glownym istnienia jest obrona za wszelka cene otoczki zbudowanej wokol boga i tych wszystkich wielkich wartosci opartych oczywiscie na chrzescijanskich wynurzeniach. "zabijajmy sie nawzajem, wyniszczmy wszystkich, ktorzy nie uznaja naszego milosiernego i sprawiedliwego. urosniemy w jego oczach i bedziemy zyc wiecznie. ave" haha.
No wiec w co wierze? Wierze w siebie, w swoje mozliwosci, w potege wlasnego rozumu.
aczkolwiek biorac pod uwage odnosniki kulturowe i historyczne religia to fajne i ciekawe zjawisko!
_________________ Dopiero późną nocą,
Przy szczelnie zasłoniętych oknach,
Gryziemy z bólu ręce.
Umieramy z miłości...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.