Forum Dyskusyjne :: Święty Jan Paweł II Wielki....

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Święty Jan Paweł II Wielki....

Święty Jan Paweł II Wielki....
Autor Wiadomość

nieosiągalna21 

Wysłany: 2007-07-25, 21:16   Święty Jan Paweł II Wielki....

Podobno każdy wie że JP II ma wielkie zasługi dla Polski, ale może ktoś mi powie jakie?? bo oprócz udziału w obaleniu komunizmu trudno znaleźć coś innego... Wszyscy dookoła krzyczą jaka to była ważna postać dla Polski i jak wiele zrobiła.. ale cholera.. trudno się czegoś doszukać?? coś przeoczyłam?? :kijemgo:

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-07-25, 21:44   

nic nie przeoczyłaś -

argumenty, które najczęsciej się podaje, to upadek komuznimu oraz ekumenizm - JP2 nigdy nei przyczynił się do pierwszego, był sloganem propagandowym Solidarności, a ekumenizm tylko przyczynił się do większych podziałłów między wyznaniami, i zaostrzenia wściekłości muzułmanów na Zachód.

Lewiatan 

Wysłany: 2007-07-26, 08:47   

Hm, w temacie mówi się o zasługach dla Polski, więc ekumenizm odpada. Zresztą jeśli o ekumenizm chodzi, to nie zgodziłbym się, że pogłębiło nienawiść i różnice. Ale też papież nie osiągnął w praktyce nic trwałego w tej kwestii. Co do walki z komunizmem - był to tylko symbol, nic więcej. A podziwiany w Polsce jest raczej dlatego, że był Polakiem. Wielu nie zna go tak naprawdę. A jeśli chodzi o cały podziw na świecie, to raczej zasługa jego otwartości, podejścia do ludzi. W końcu jednak to papież, który odbył wyjątkową ilość pielgrzymek. Dlatego był znany i lubiany przez wielu prostych ludzi. A tym samym też mógł zaskarbić sobie sympatii tych na szczytach. Nie powiem nic odkrywczego, że to był dobry człowiek. Był także kimś, kto ma własne zdanie i poglądy. Choć nie zgadzam się z nim w większości kwestiach. Ale i można za to go cenić. Ale jeśli chodzi o wielkie osiągnięcia, moim zdaniem ich nie ma.

nieosiągalna21 

Wysłany: 2007-07-26, 14:15   

Czyli nie wiemy jakie JP II miał zasługi dla Polski...wiemy natomiast że były WIELKIE :rotfl:

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-07-26, 16:48   

jest juz taki temat, poczytaj sobie, a nie siejesz defektyzm.

#deela 

Wysłany: 2007-08-08, 22:56   

Igloo, oo to nie tylko ja dostrzegam te trociny co nam do glow sypia telewizorki?

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-08-09, 00:31   

no na to wygląda

lukivip16 

Wysłany: 2007-08-28, 22:47   

JP 2 był polakiem przyczynił sie tego obalenia komunizmu ale to wszystko JP2 nie jest Bogiem to był tylko człowiek szacunek dla niego ale to wszystko ludzie przecież istota grzeszna taka jak człowie jak ona może byść święta?? jak tylko Bóg jest Świety i musze wiecej w bibli poczytać żeby móc więcej wytłumaczyć dlaczego kościół katolicki wyświeca tam cochwile innego świetego. JAk w 10 przykazaniach jest napisane nie bedziesz miał Bogów cudzych przedemną a oni właśnie se tworzą innych. I to mnie dziwi dlaczego oni to robią, i spotkałem sie z odpowiedzią że za pośrednictwem tego czy tego zanoszone są modlitwy GUZIK PRAWDA jak Jezus wyrażnie powiedział módlcie sie do Ojca mego W imeiniu Moim. Nie jest napisane że w imeiniu tego czy tego wyraznie jest napisane że w imieniu Jezusa Jan 14:13-14, 15:7 Marek 11:24. Dlatego do Jana Pawła powinniśmy podejśc normalnie poprostu z szacunkiem ale nie czcić go nie Jego ani nikogo innego aniżeli tylko Boga.

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-08-29, 00:19   

jak niby przyczynił się do obalenia komunizmu?

lukivip16 

Wysłany: 2007-08-29, 09:01   

Cytat:

No coś tam zrobił :) dokładnie to niewiem co, ale sie słyszy że to zrobił, więc może tam jakiś wpływ miał na obalenie tego komunizmu, ale czy znaczacy czy nie to ja już niewiem, ale to i tak w moim poście miało najmniejsze znaczenie :)

#deela 

Wysłany: 2007-09-16, 16:20   

lukivip16 napisał/a:
Cytat:

No coś tam zrobił :) dokładnie to niewiem co, ale sie słyszy że to zrobił, więc może tam jakiś wpływ miał na obalenie tego komunizmu, ale czy znaczacy czy nie to ja już niewiem, ale to i tak w moim poście miało najmniejsze znaczenie :)

i tak sie rodzi plotka
nalezy myslec to co czlowiek uslyszy w tv, a skoro slyszy do porzygu to to na pewno prawda

Odpowiedz do tematu