Forum Dyskusyjne :: Swiadkowie Jehowy

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Swiadkowie Jehowy

Swiadkowie Jehowy
Autor Wiadomość

Giętki 

Wysłany: 2008-07-05, 17:27   

O poczęciu można mówić kiedy komórki się połączą, a to może się stać nawet później niż 72h po uprawianiu stosunku.

Jamsen 

Wysłany: 2008-07-08, 16:23   

Giętki napisał/a:
O poczęciu można mówić kiedy komórki się połączą, a to może się stać nawet później niż 72h po uprawianiu stosunku.
Później to nie, bo sperma w ciele kobiety jest w stanie przetrwać do 72 godzin.
Co nie znaczy, że poczęcie nie nastąpiło o wiele szybciej.

KoOlorowa 

Wysłany: 2008-07-19, 21:14   

a mam pytanko...
Czy świadek Jehowy może być w związku z katoliczką ? Czy jest to możliwe ? Mozna liczyć się z jakimiś konsekwencjami ?

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-07-19, 21:32   

KoOlorowa, Moi sąsiedzi mają podobną sytuacje-Babka Jehowa Facet Ochrzczony,tylko chyba nie mieli ślubu.Facet sobie pasnął w ogóle z wiarą,a córka wychowywana była według tradycji Jehowy,ale w wieku 14 lat 'przerzuciła" sie na chrześcijaństwo :)

WOLNY ŚLONSK

KoOlorowa 

Wysłany: 2008-07-19, 22:07   

Czy Swiadkowie Jehowy akceptuja takie zwiazki ?

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-07-19, 22:15   

W takim związku zawsze jakaś osoba musi ustąpić ze wzgledu na wiare dzieci.Wiec pytanie absurdalne.

WOLNY ŚLONSK

KoOlorowa 

Wysłany: 2008-07-20, 09:52   

Ojeej.. ale mi nie o to chodzi.
podaję sytuację :

Dziewczyna i chłopak mają po 18 lat. chcą stworzyć związek [nie planują dzieci narazie !]
Czy Swiadkowie Jehowy akceptuja takie związki ?
Kiedyś słyszałam, że takie zwiążki można zawierać tylko "W Panu" i nie wiem jak to rozumieć.
^^ to pytanie do Jamsena slub osoby należącej do SJ.

Arpeggio 

Wysłany: 2008-07-20, 13:28   

Oto odpowiedź:

Wśród Świadków Jehowy panuje zasada biblijna, aby "pobierać się w Panu". Nie jest to bezwzględny nakaz, więc Świadek, który poślubi kogoś z innego wyznania nie zostanie wykluczony. Jednak w związku z tym, że łamie pewną zasadę biblijną nie może pełnić pewnych reprezentatywnych funkcji w zborze n. nie może wygłaszać wykładów (bo byłby nauczycielem, który łamie pewne zasady), nie może pełnić funkcji starszego brata zboru (taki jakby pastor) i nie może być pionierem (świadkiem, który cały niemal wolny czas poświęca na głoszenie ludziom), bo pionier też powinien być wzorem dla innych.

Tak więc, nie jest to bezwzględny zakaz, a jedynie zasada. Niektórzy się wyłamują spod tej zasady i nie ponoszą z tego tytułu większych konsekwencji. W końcu miłość to nie grzech :)

Giętki 

Wysłany: 2008-07-21, 16:28   

Jamsen napisał/a:
Giętki napisał/a:

Później to nie, bo sperma w ciele kobiety jest w stanie przetrwać do 72 godzin.
Co nie znaczy, że poczęcie nie nastąpiło o wiele szybciej.
Tak, masz rację, ale już mam ripostę. Mianowicie "do połączenia materiału genetycznego matki i ojca dochodzi dopiero po 2-3 dniach" (od wniknięcia plemnika do komórki jajowej) "i dopiero wtedy powstaje właściwy zarodek, a więc nowa istota ludzka".

źródło FOCUS EKSTRA 5/2008
Ostatnio zmieniony przez Giętki 2008-07-21, 16:33, w całości zmieniany 1 raz  

Miłujący prawdę 

Wysłany: 2008-07-21, 19:28   

Paweł napisał, że współmałżonek, który nadal żyje, po śmierci współmałżonka, może ponownie zawrzeć związek małżeński. I pod koniec wspomnianego wersetu czytamy: „Wolno jej wyjść za kogo chce, tylko w Panu” (1 Kor. 7:39, NW). Stąd wniosek, że nie „wolno” jej poślubić mężczyzny, który nie jest chrześcijaninem.
I to dotyczy wszystkich przypadków zawierania małżeństw.

W Pismach Chrześcijańskich wymieniono szereg poważnych grzechów, za które nie okazujący skruchy winowajca może być odcięty od zboru.
Wprawdzie nie przez ukamienowanie, jak to robiono w starożytnym Izraelu, tylko przez wykluczenie ze społeczności.
Do takich grzechów należą: rozpusta, bałwochwalstwo, cudzołóstwo, złodziejstwo, pijaństwo i zdzierstwo.
Poślubienie osoby niewierzącej nie stanowi podstawy do wykluczenia chrześcijanina, tak jak w starożytności nie skazywano za to na śmierć żadnego Izraelity.
Postępowanie takie zdecydowanie uznawano w Izraelu za złe.
Było to wiarołomstwo, nielojalność wobec Boga Izraela.
A zatem słów apostoła Pawła, żeby się pobierać „tylko w Panu”, nie wolno zignorować, uznając je za zwykłą opinię ludzką.
Stanowią one cząstkę całej zawartej w Słowie Bożym rady w tej sprawie. Wchodzą teraz w skład natchnionego Pisma Świętego, które jest pożyteczne „ku (...) prostowaniu i wychowaniu w sprawiedliwości” (2 Tym. 3:16).

Jamsen 

Wysłany: 2008-07-22, 18:24   

[ Dodano: 2008-07-22, 19:26 ]
KoOlorowa napisał/a:
Dziewczyna i chłopak mają po 18 lat. chcą stworzyć związek [nie planują dzieci narazie !]Czy Swiadkowie Jehowy akceptuja takie związki ?
Kiedyś słyszałam, że takie zwiążki można zawierać tylko "W Panu" i nie wiem jak to rozumieć.
^^ to pytanie do Jamsena slub osoby należącej do SJ.

Przede wszystkim powstaje pytanie, czy to nie za wcześnie.
Wprawdzie 18-latkowie pod względem fizycznym są gotowi do małżeństwa, ale czy to samo można powiedzieć o sferze emocjonalnej?
Doświadczenie uczy, że lepiej poczekać, aż osiągnie się dojrzałość pod każdym względem. Sprzyja to w późniejszym rozwiązywaniu problemów małżeńskich i podejmowaniu odpowiedzialnych decyzji.

Jeżeli chodzi natomiast o zwrot "tylko w Panu", to nie obejmuje on wieku, ale stan duchowy.
Oznacza to, że jeśli związek małżeński ma być szczęśliwy, to nie wystarczy, jak jedno z małżonków jest Świadkiem Jehowy. Nie oznacza to też, że jeśli ktoś jest Świadkiem Jehowy, to automatycznie będzie odpowiednim partnerem.
Liczy się przede wszystkim stan duchowy, a więc czy przyszły współmałżonek lojalnie służy Jehowie.

[ Dodano: 2008-07-22, 19:30 ]
Giętki napisał/a:
Mianowicie "do połączenia materiału genetycznego matki i ojca dochodzi dopiero po 2-3 dniach" (od wniknięcia plemnika do komórki jajowej) "i dopiero wtedy powstaje właściwy zarodek, a więc nowa istota ludzka".

W zasadzie to niepotrzebnie toczymy spór.
Zasada jest jedna: Nie można przerywać życia już poczętego.
Nie ma znaczenia, w którym dniu to nastąpi.

Warto jednak brać to pod uwagę przy wyborze środków antykoncepcyjnych.
Ostatnio zmieniony przez Jamsen 2008-07-22, 18:27, w całości zmieniany 1 raz  

KoOlorowa 

Wysłany: 2008-07-23, 14:08   

Jamsen...
Czyli jednak nie patrzycie zbyt przychylnie na te 'mieszane związki' ? Odpowiedz poprostu. krotko i na temat.

A co do małżeństwa to sie zgadzam. trzeba być dojrzałym.. ale dlaczego większość ludzi z góry zakłada, że np mając te 18 lat to się dojrzałym emocjonalnie i duchowo nie jest ?

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-07-23, 14:11   

Bo nie jest,a ludzie w wieku 18 lat myślą że są dojrzali emocjonalnie :hyhy:

WOLNY ŚLONSK

arnoldzik 

Wysłany: 2008-07-23, 14:21   

Dżem napisał/a:
Bo nie jest,a ludzie w wieku 18 lat myślą że są dojrzali emocjonalnie :hyhy:

Znam osoby dojrzałe emocjonalnie które mają 18 lat, jest ich oczywiście niewiele, niektórych zmusiła do tego sytuacja życiowa. I nie chodzi o to że te osoby ta uważają tylko ludzie dookoła potrafią to o nich powiedzieć.

KoOlorowa 

Wysłany: 2008-07-23, 14:34   

no właśnie. wielu zmusza sytuacja życiowa.. ale nie drążmy tego tematu ;]
chciałabym, żeby Jamsen poprostu odpowiedział mi na pytanie czy takie związki sa akceptowane.. a jeśli nie, to jakie moga być konsekwencje.

Arpeggio 

Wysłany: 2008-07-23, 18:33   

KoOlorowa napisał/a:
chciałabym, żeby Jamsen poprostu odpowiedział mi na pytanie czy takie związki sa akceptowane.. a jeśli nie, to jakie moga być konsekwencje.

Znam Świadków, którzy zawarli związki z katolikami. moja 18 letnia kuzynka, moja 17 letnia koleżanka. Wiem, że nie ponieśli oni z tego tytułu większych konsekwencji. konsekwencje są takie - cytuję:

"nie może pełnić pewnych reprezentatywnych funkcji w zborze np. nie może wygłaszać wykładów (bo byłby nauczycielem, który łamie pewne zasady), nie może pełnić funkcji starszego brata zboru (być tak jakby pastorem) i nie może być pionierem (świadkiem, który cały niemal wolny czas poświęca na głoszenie ludziom), bo pionier też powinien być wzorem dla innych."

Nie zostaje jednak wyrzucony ze społeczeństwa Świadków Jehowy i śmiało może brać udział w życiu tej religii. Oczywiście świadomy tego, że zawierając związek z nie-świadkiem, łamie się zasadę biblijną. W pewnym sensie taka osoba staje się kimś podejrzanym w zborze. Taka osoba czuje na sobie presję społeczną, czuje jakby robiła coś złego. Nie może w pełni cieszyć się przez to swoją miłością, czuje brzemię.
Ostatnio zmieniony przez Arpeggio 2008-07-23, 18:34, w całości zmieniany 1 raz  

KoOlorowa 

Wysłany: 2008-07-23, 19:28   

Dziękuję Arpeggio :)

Syn_marnotrawny 

Wysłany: 2008-07-28, 19:43   

Mam pytanie do Świadka Jehowy.

Czy Armagedon przetrwają tylko Świadkowie, czy może również niektórzy spośród wyznawców innych religii? Czy istnieje w biblii werset, który jasno przedstawia tą kwestię, czy może nie znamy zamierzeń Boga w tej kwestii?

Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.

Miłujący prawdę 

Wysłany: 2008-08-08, 19:44   

Syn_marnotrawny napisał/a:
Czy Armagedon przetrwają tylko Świadkowie, czy może również niektórzy spośród wyznawców innych religii? Czy istnieje w biblii werset, który jasno przedstawia tą kwestię, czy może nie znamy zamierzeń Boga w tej kwestii?

Warto najpierw dokładnie wiedzieć czym jest Armagedon.
A najprościej mówiąc, chodzi o sytuację, w której władcy światowi wspólnie wystąpią przeciw Bogu i Jego Królestwu. W biblijnej Księdze Objawienia apostoł Jan opisał wizję, w której ujrzał królów zgromadzających się na wojnę z Bogiem w symbolicznym miejscu o nazwie Armagedon.

Słowo „Armagedon” pojawia się w Piśmie Świętym tylko raz.
Wielu boi się Armagedonu. Jedni obawiają się terrorystów, inni wojowniczych narodów albo jeszcze inni klęsk żywiołowych doprowadzających do globalnego kataklizmu, w wyniku czego z Ziemi zniknie wszelkie życie.
Są tacy, co wierzą, iż w wyznaczonym czasie sam Bóg zniszczy naszą planetę i wszystko, co się na niej znajduje. Nic z tych rzeczy!
A jak naprawdę należy rozumieć słowa o ‛wojnie wielkiego dnia Boga Wszechmocnego w miejscu zwanym Har-Magedon’? (Objawienie 16:14, 16).

To nieprawda, że w Armagedonie zginą wszyscy ludzie. Skąd o tym wiemy?
Pismo Święte zapewnia: „Jehowa wie, jak ludzi przejawiających zbożne oddanie wyzwolić z doświadczenia, a nieprawych zachować na dzień sądu, żeby zostali wytraceni” (2 Piotra 2:9).
Możemy być przekonani, że Bóg doskonale panuje nad swą nieskończoną mocą. W Armagedonie zostaną zgładzeni jedynie ci, którzy sprzeciwiają się zwierzchnictwu Najwyższego!
I co ważne, że w tej wojnie nie będzie przypadkowych ofiar (Psalm 2:2, 9; Rodzaju 18:23, 25).

Jak zapewnia Biblia, Bóg doprowadzi „do ruiny tych, którzy rujnują ziemię” (Objawienie 11:18).
A zatem Jehowa nie zamierza zniszczyć naszej planety.
Usunie raczej tę niegodziwą część społeczeństwa ludzkiego, która przeciwstawia się Jego panowaniu. Dokładnie tak samo uczynił podczas potopu za dni Noego (Rodzaju 6:11-14; 7:1; Mateusza 24:37-39).
Sam więc odpowiedz sobie, co z innymi religiami powołanymi przez ludzi na przekór Jehowie. Moge Tobie pomóc przez przywołanie wersetu z Sofoniasza 2:3,4:

"Zanim ustawa cokolwiek zrodzi, nim dzień uleci jak plewa, zanim na was przyjdzie płonący gniew Jehowy, zanim na was przyjdzie dzień gniewu Jehowy — szukajcie Jehowy, wszyscy potulni ziemi, którzyście wprowadzili w czyn jego sądownicze rozstrzygnięcie. Szukajcie prawości, szukajcie potulności.
Zapewne będziecie mogli zostać ukryci w dniu gniewu Jehowy
".

Magda93 

Wysłany: 2008-08-08, 21:02   

Złośnica napisał/a:
przepraszam ze to powiem, ale dziwni jestescie jak dla mnie...
jestem katoliczka i nie mam zamiaru zmieniac swojej wiary.
mam w rodzinie pelno swiadkow Jehowych i Ty tak piszesz jacy to oni sa dobrzy, wszystkim pomagaja. A dwoch moich kuzynow juz skonczylo na odwyku, oby dwaj to narkomani.
ale głupota, chceci robic dobrze, a nie pozwalacie uratowac czlowieka kiedy on 'potrzebuje' krwi. przesada. nie jecie salcesonu.

A ilu katolików ejst narkomanami i kończy na odwyku itd.? Nie jestem tego wyznania, ale to obłuda :P

Odpowiedz do tematu