nie, niepokalane poczecie odnosi się do tego, że Maria, dziewica poczęła syna z ducha światego.... czyli dopóki w brzuszku nie zalągł się mały Jezusek, była dziewicą, a Świadkowie Jehowy nie wierzą, że Maria później tez była czysta
no kurka to przeciez oto mi chodzi... nikt mnie nigdy nie rozumie... [ehh] nie wierza ze Maria nie byla czysta.
Skąd Jehowa, a bo oni sa dziwni... za duzo znam takich ludzi i naprawde wiele moge o nich powiedziec, przykladem to oni nie swieca, ani samym Chrystusem.
_________________ 'You are the light that's leading me to the place where I find peace again'
no kurka to przeciez oto mi chodzi... nikt mnie nigdy nie rozumie... [ehh] nie wierza ze Maria nie byla czysta.
nie, to Ty nie rozumiesz, niepokalane poczecie jest związanie, że się tak wyrażę, z zapłodniebniem Marii... potem to faktycznie jakoś rozdmuchali, w sumie tylko po to, żeby podkreślić niezwykłośc Marii i wynika z tego cvała mitologia katolickiego kultu maryjnego, który jest niczym innym, jak substytutem kultu Wielkiej Matki w religiach pogańskich.... ale tu się chyba nieco zagalopowałąm
[ Dodano: 2007-04-27, 15:19 ]
sama nazwa wskazuje, że chodzi o to, że Maria była niepokalana w momencie poczecia Jezusa....
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
No dobrze rozumiem to, ale Maria byla 'czysta'. Chodzilo mi tylko oto ze oni, Jehowi nie wierza w Niepokalane Poczecie Matki Bosikiej. Ale jak widac on napisal inaczej. Moja ciotka mowila mi co innego. Nie wazne. I tak uwazam, ze to co oni robia nie jeste w porzadku i niejeden ksiadz powie to samo.
do wlasnie i to mi chodzi luba nie denerwuj sie...
_________________ 'You are the light that's leading me to the place where I find peace again'
Ostatnio zmieniony przez Złośnica 2007-04-27, 14:23, w całości zmieniany 2 razy
czekaj, czekaj.... teraz mi się coś przypomniało, a to się nie wiąże z tym, że Maria jest bez grzechu pierworodnego?
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
ta akurat
ale dobra nie robmy o/t
gdzie jeste ten Jamsen? niech opowiada jak to jest tam z ich religia... bo chyba oni sami maja zupelnie inne poglady na swoja wiare xD
nie, to Ty nie rozumiesz, niepokalane poczecie jest związanie, że się tak wyrażę, z zapłodniebniem Marii... potem to faktycznie jakoś rozdmuchali, w sumie tylko po to, żeby podkreślić niezwykłośc Marii i wynika z tego cvała mitologia katolickiego kultu maryjnego, który jest niczym innym, jak substytutem kultu Wielkiej Matki w religiach pogańskich.... ale tu się chyba nieco zagalopowałąm
Co to znaczy czysta?
Po urodzeniu Jezusa, jako żona Józefa, miała jeszcze dzieci.
Biblia donosi, że Jezus miał braci i siostry.
[ Dodano: 2007-04-27, 15:39 ]
złośnica napisał/a:
mam w rodzinie pelno swiadkow Jehowych i Ty tak piszesz jacy to oni sa dobrzy, wszystkim pomagaja. A dwoch moich kuzynow juz skonczylo na odwyku, oby dwaj to narkomani.
a jak to sobie wyobrazasz, leza w spzitalu i nie wiedza jak maja na imie. Sa jak roslinki umieraja bo nie moga dostac transfuzji krwi, nie moga sami o tym nei zadecydowac, bo nie sa do konca swiadomi tego, a ich wlasna matka patrzy jak oni umieraja, bo religia tak 'karze'.
a to wszystko przez to ze matka zabrala im cala mlodosc, ubierajac ich w garniturki i prowadzala na zebrania Swiadkow Jehowych. gdzie siedzieli po kilka godzin nie wiadomo co robiac, raz bylam na takim zebraniu, ale nie pamietam juz za duzo, bo mala bylam.
Nie znamy pierwotnej formy wymawiania Imienia Bożego.
Do naszych czasów pozostał tylko tetragram JHWH.
Formę Jahwe zasugerowali uczeni w XIX wieku.
Forma Jehowa była znana już wcześniej - nie wymyślili jej Świadkowie Jehowy.
Nie sprzeciwiamy się formie Jahwe i cieszymy się, jak ktoś szanuje używaną przez nas formę Jehowa
[ Dodano: 2007-04-27, 15:44 ]
złośnica napisał/a:
czysta=dziewica
[ Dodano: 2007-04-27, 15:43 ]
Jamsen napisał/a:
I zapewne nie są już Świadkami Jehowy.
a jak to sobie wyobrazasz, leza w spzitalu i nie wiedza jak maja na imie. Sa jak roslinki umieraja bo nie moga dostac transfuzji krwi, nie moga sami o tym nei zadecydowac, bo nie sa do konca swiadomi tego, a ich wlasna matka patrzy jak oni umieraja, bo religia tak 'karze'.
a to wszystko przez to ze matka zabrala im cala mlodosc, ubierajac ich w garniturki i prowadzala na zebrania Swiadkow Jehowych. gdzie siedzieli po kilka godzin nie wiadomo co robiac, raz bylam na takim zebraniu, ale nie pamietam juz za duzo, bo mala bylam.
Wymyślasz jakieś bzdury
[ Dodano: 2007-04-27, 15:46 ]
złośnica napisał/a:
gdzie siedzieli po kilka godzin nie wiadomo co robiac, raz bylam na takim zebraniu, ale nie pamietam juz za duzo, bo mala bylam.
Co najwyżej dwie godziny.
Słuchali przemówień opartych na Biblii.
Prawda w oczy kole. nie musisz mi wierzyc, jestes wolny, ja tam swoje wiem. I widze. i moze powiesz mi jeszcze ze transfuzje krwi tez sobie wymyslilam? i salceson, ktorego podobno jesc nie mozecie?
[ Dodano: 2007-04-27, 16:01 ]
to wymyslacie sobie jakies bzdury. Biblia jest jedna.
kiedys moja ciotka mnie okrzyczala, ze mam na szyji krzyzyk z Jezusem Chrystusem.
i czy to jest normalne?
Ostatnio zmieniony przez Złośnica 2007-04-27, 14:57, w całości zmieniany 1 raz
Wypełniamy tylko zadanie, które nam zlecił Jezus.
Mateusza 28:19,20
19 Idźcie więc i czyńcie uczniów z ludzi ze wszystkich narodów; chrzcząc ich w imię Ojca i Syna, i ducha świętego,
20 ucząc ich przestrzegać wszystkiego, co wam nakazałem. A oto ja jestem z wami przez wszystkie dni aż do zakończenia systemu rzeczy”.
oj ja to wiem. ja nie pytam czemu chodzicie po domach, bo to wiem.
ja pytam o powód waszej UPIERDLIWOŚCI. jak ktos mowi "nie interesuje mnie to", to nie znaczy "Prosze kontynuowac wywód".
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
Jak myślisz, gdyby nie byli tak upierdliwi to o ilu nowych członków mniej by zwerbowali? Bo ja mysle, że wielu. Ludzie czasami wysłuchują już ich dla świętego spokoju, a potem zaczynają powolutku w to wchodzić...
_________________ Możesz poprowadzic moje auto
Tak, zamierzam zostać gwiazdą
Możesz prowadzic moje auto
A ja cie kocham
SPŁAWIAMY ŚWIADKÓW JEHOWY
- Dobra, ale jak to Świadkowie Jehowy, albo coś w tym stylu, to zapierdolę!
[jeśli wszystkie elementy wykonano prawidłowo, to po otwarciu drzwi nie
powinno być nikogo]
To katolicki sposób?
[ Dodano: 2007-04-27, 15:01 ]
miss irony napisał/a:
SPŁAWIAMY ŚWIADKÓW JEHOWY
- O ku**a, iść po bejzbola?
To też?
Nie,katolicki zresztą nie wiem katolikiem nie jestem.....ale mnie to tez drażni ze łazicie po domach,ja osobiście nie zastosuje tych metod bo uwazam je za głupie ( ale dość zabawne) jednakże coś mi sie wydaje ze kręcicie i tak i tak bo spotkałem wielu ŚJ i miło ich nie wspominam,jedna osoba oczywiscie ŚJ powiedziała mojej mamie ze telewizor to Szatan...yyyy własnie pozatym co to za łażenie po domach ?
Jedna osoba mi tez zacytowała rzekomo biblie gdzie pisało Jehowa....i kolejne zdziwienie bo mi sie wydaje ze to zmiany w pismie na waszą potrzebe ;/ i tak chcecie być bliscy Bogu ? fałszując teksty ? no super !
Pozatym powiem ci coś ja jestem muzułmaninem całym sercem i nie zamierzam zmieniać wiary.
A,wy probujecie zmieniac ludzią na siłe !
Mów co chcesz ale nie uwierze ci w zadne słowa.
A,to ze załozyłes ten watek to pewnie znów chciałeś skolowac kilka osób,no niestety widocznie tym razem ci sie nie uda.....próbuj dalej....próbuj albo się nawróc i bądz człowiekiem wierzącym a nie członkiem sekty !
Mydlicie ludzią oczy o wierze a kolega z mojej byłej klasy jest jechowym i co ?
Wyzywa dziewczyny od....i tu nie powiem ale wulgarnie,pozatym smieje sie z osób biednych mówiąc ze to brudasy,szpanuje etc to ma byc wasza wspaniała wiara ?
Gratuluje !
Ostatnio zmieniony przez Ahmed 2007-04-27, 18:59, w całości zmieniany 1 raz
hmmm, jesli chodzi o ŚJ to tak naprawde jest to sekta. Wykorzystują to, że katolicy nie znają dobrze Pisma Świętego (niestety taka jest prawda...), sypią wyuczonymi cytatami jak z rękawa, udowadniając tym samym, że np. Maryja nie byla czysta, Jezus nie byl synem Bozym itp. A jakby dokladnie poczytać ok 100 stron w tył i 100 stron w przód od danego cytatu to wyszłoby na to, ze wcale nie mają racji.
Mam w rodzinie osobę, która przeszla do SJ w wieku ok 45 lat i powiem szczerze, nie jest to juz ta sama osoba...
Czesto pada pytanie: po co chodzą po domach? Słyszalam kiedys odpowiedz z ust jednego ze SJ :"(...) czynimi tak jak apostołowie(...)". JAk dla mnie śmieszny argument...
_________________ one love one tear one destination!!
hmmm, jesli chodzi o ŚJ to tak naprawde jest to sekta.
błąd, związek wyznaniowy, działają legalnie... sekty raczej nie
ashanti napisał/a:
JAk dla mnie śmieszny argument...
dlaczego niby?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.