Forum Dyskusyjne :: Spowiedz

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Spowiedz

Spowiedz
Autor Wiadomość

Thar 

Wysłany: 2007-03-08, 14:02   

Tofman napisał/a:
no ale kto powiedzial ze sie przed tym calaym bierzmowaniem spowiadalem

Ja tego także nie powiedziałam :)
Nie rozumiem co miałyby na celu spotkania osób, które zaprzestały chodzić do kościola po bierzmowaniu. Ale oni najwidoczniej uwazają, że nagle serca takich osób się znów otworzą na boga ;)

diablica666 

Wysłany: 2007-03-08, 19:07   

a ja spowiedź mam w 4 literach :P do spowiedzi juz niechodze bo niepotrzebuje tego :) i uwazam to jako strata czasu . kiedys chodzilam co miesiac ale teraz juz od tego minelo okolo 2 lata .

*Lenka 
yeah

Wysłany: 2007-03-08, 22:41   

ja to ostatnio z miesiac przed bierzmowaniem... czyli maj ubieglego roku... ale dwa dni przed bierzmowaniem dosc ostro zabalowalismy, ze ta spowiedz nie byla zbyt wazna....

Eart 
MAG

Wysłany: 2007-03-09, 14:35   

diablica666 napisał/a:
a ja spowiedź mam w 4 literach :P do spowiedzi juz niechodze bo niepotrzebuje tego :) i uwazam to jako strata czasu . kiedys chodzilam co miesiac ale teraz juz od tego minelo okolo 2 lata .

Dokładnie, spowiedź jeśli teoretycznie bóg widzi nasze grzechy to po co się spowiadać? Żeby sie przyznać? Wg. mnie biblia ma dziury jak majtki Zenka. Ale jakkolwiek spowiedzi się nigdy nie bałem.

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-03-09, 23:57   

Eart napisał/a:
Wg. mnie biblia ma dziury jak majtki Zenka.

coraz lepsze teksty tam w gimnazjum wymyslacie, no ino przyklasnąć takiej inteligencyji. a moze nastepnym razem zanim wyslesz posta, to sie moze dla odmiany zastanow, co?

Cytat:
Dokładnie, spowiedź jeśli teoretycznie bóg widzi nasze grzechy to po co się spowiadać?

zeby wyrazic skruche.

Eart 
MAG

Wysłany: 2007-03-10, 12:18   

Ja nie mogę, to koniec.... Wesz co piszesz....
Nie chciałem obrazić twoich uczuć religijnych. Czy do każdego postu muszę dopisywać: (bez obrazy) ?! Poziom twojego postu leży na łopatkach kwiczy i nie dycha, mój przynajmniej sapnie raz za czas. Jak chcesz można powiedzieć że biblia to idealne pismo bez skazy i zawsze ma rację, ale nie oszukujmy się....

Thar 

Wysłany: 2007-03-10, 13:26   

mała napisał/a:
gdyż niezbyt ufam księzą

A co, masz z nimi jakieś przykre doświadczenia? ;)

diablica666 napisał/a:
a ja spowiedź mam w 4 literach do spowiedzi juz niechodze bo niepotrzebuje tego i uwazam to jako strata czasu . kiedys chodzilam co miesiac ale teraz juz od tego minelo okolo 2 lata

Cytat:

To się nachodzilaś ;) Stratą czasu bym tego nie nazwała, bo to zajmuje jakieś 5 min.

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-03-10, 15:01   

Eart napisał/a:
Jak chcesz można powiedzieć że biblia to idealne pismo bez skazy i zawsze ma rację, ale nie oszukujmy się....

nigdy tak nie twierdzilem. powiedz no mi - zawsze, gdy braknie ci argumentow, to zaczynasz plakac i szukac niedoskonalosci rozmowcy? ;-]

Eart 
MAG

Wysłany: 2007-03-10, 16:47   

Mordred napisał/a:
Eart napisał/a:
Jak chcesz można powiedzieć że biblia to idealne pismo bez skazy i zawsze ma rację, ale nie oszukujmy się....

nigdy tak nie twierdzilem. powiedz no mi - zawsze, gdy braknie ci argumentow, to zaczynasz plakac i szukac niedoskonalosci rozmowcy? ;-]

Po primo, nie ja szukam doskonałości rozmówcy, ale jeśli coś zaczynasz to kończ.
PO 2 to nie temat do rozważań na temat biblii. Jeśli chcesz abym ci palcem wytykał błędy w biblii to sobie zrób temat. Bo cokolwiek o tym bym tu napisał to off.

:kijemgo: < nobla!

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-03-10, 16:52   

ty zaczales wywlekać "dziury w biblii", więc moze troche konsekwencji i bez odwracania kota ogonem, co?

wytykaniem palcem bledow to cos, co potrafi kazdy. no ale niewazne, nie zrozumiesz tego nigdy.

Eart napisał/a:
Po primo, nie ja szukam doskonałości rozmówcy, ale jeśli coś zaczynasz to kończ.

co masz na mysli? ;-]

*Tofman 
absztyfikant!

Wysłany: 2007-03-10, 17:11   

Eart napisał/a:

PO 2 to nie temat do rozważań na temat biblii. Jeśli chcesz abym ci palcem wytykał błędy w biblii to sobie zrób temat.

a czegos ty sie spodziewal po UTWORZE LIRYCZNYM ktorym jest biblia

widze ze podchodzisz do bibli jak do "spartolonej gazety" ktora powinna byc bezbledna a niejest, a ty chlubisz sie tym ze potrafisz znalesc w niej bledy pfff.. no w kazdym razie jesli to dopiero odkryles to gratutluje - lepiej pozno niz wcale ;) tylko niedziw sie ze inni juz danwo to wiedza

niewiem czy w szkole na polskim przerabiascie biblie ale jesli tak to wyraznie widac ze byles na labie w tym czasie

Ostatnio zmieniony przez Tofman 2007-03-10, 17:12, w całości zmieniany 1 raz  

Eart 
MAG

Wysłany: 2007-03-10, 18:06   

Tofman napisał/a:
Eart napisał/a:

PO 2 to nie temat do rozważań na temat biblii. Jeśli chcesz abym ci palcem wytykał błędy w biblii to sobie zrób temat.

a czegos ty sie spodziewal po UTWORZE LIRYCZNYM ktorym jest biblia

widze ze podchodzisz do bibli jak do "spartolonej gazety" ktora powinna byc bezbledna a niejest, a ty chlubisz sie tym ze potrafisz znalesc w niej bledy pfff.. no w kazdym razie jesli to dopiero odkryles to gratutluje - lepiej pozno niz wcale ;) tylko niedziw sie ze inni juz danwo to wiedza

niewiem czy w szkole na polskim przerabiascie biblie ale jesli tak to wyraznie widac ze byles na labie w tym czasie

A kiedy miałem odkryć?! JA młody jestem!

Thar 

Wysłany: 2007-03-11, 13:39   

Eart napisał/a:
A kiedy miałem odkryć?! JA młody jestem!

Biblię powinniście już na polskim przerabiać. W końcu jesteś w gimnazjum a nie w podstawówce.
Co do iedoskonałości, błędów, niedomówień w biblii - wszyscy to wiemy. Są odpowiednie osoby od tego, by naukowo roztrząsać tę kwestię. Rozmaiwamy tu o spowiedzi a nie o biblii jako takiej.

^agusia^ 

Wysłany: 2007-03-11, 13:50   

Ja spowiadam sie dosć często nawet zdarza ie że 3 razy na miesiać, wierze w Boga i nie wstydze sie tego. Po spowiedzi czuje sie leżej, zawesz na spowiedzi mozesz wygadać sie o twoich problemach, ksiadz nikomu nie wygada bo obowiazuje go tajemnica spowiedzi, Ja uważam żę spowiedz jest bardzo potrzebna.
" Miłeś byc przy niej, miełeś być na każdy znak, takiej dziewczynie do nóg sie żuca cały świat. Na każdą chwile jesteś jej winien powietrza przejrzystego smak, każdym oddechem woła o ciebie i tylko ty nie widzisz jak .. (...) ''

Kot Filemon 

Wysłany: 2007-03-13, 23:09   

Ogólnie jesli chodzi o sprawy koscielne jestem niepraktykująca. wierze na swój sposób. tzn omijam instytucje koscioła. ostatni raz u spowiedzi byłam 5-6 lat temu.
teraz sama mysl o spowiedzi jest dla mnie.. dziwna? bo po takiej przerwie czemu niby miałabym nagle wstac i isc? choc czasem chciałabym znalezc kosciół z jakims sensownym ksiedzem, nawet wyspowiadac sie i byc tak...w porzadku(?). bo niby deklaruje wiare katolicką( zawsze podkreslam ze nie jestem zbyt mocno związana z kosciołem ale mimo wszystko... no ateistka tez nie jestem). wiec moze by tak zdecydowac sie na cos?
jesli ktos zna godnego polecenia ksiedza w stolicy to ja chetnie. chce chociaz spróbowac.
w zyciu jeszce "nie widziałam na oczy" mądrego ksiedza. takiego bez jadu, nie zamknietego w swojej małej ciasnej puszce wyuczonych poglądów. to samo ze spowiedzią(zeby ładnie wrócic do tematu)-czasem mysle ze spowiedz nie jest potrzebna- bo nie spowiadam sie ksiedzu tylko Bogu. nigdy jeszce nie poczulam tego co z religijnego punktu widzenia powinno byc najwazniejsze. o ile faktycznie to duchowe oczyszczenie istnieje(czego nie neguje ale nie mialam nigdy przyjemnosci sprawdzic na sobie).

kaizen1 

Wysłany: 2007-03-23, 12:40   spowiedz

przy spowiedzi mi jedynie glupio, ze nagrzeszylem. Pamietam, ze spowiadam sie Bogu a nie gosciowi w konfesjonale, wiec to problemu dla mnie nie stwarza.

Pozdrawiam serdecznie

Dariusz nw http://uik.pl

Ja=) 

Wysłany: 2007-03-23, 16:47   

boje sie spowiedzi u ksiedza który mnie uczy moze nie tyle sie boje cio mi głupuo bo wiem ze ks mnie zna i zawsze gdy bedzie przechodził koło mnie bedzie wiedział moje grzechy,a tak to nie jest tak najgorzej.

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-03-24, 00:25   

Cytat:
boje sie spowiedzi u ksiedza który mnie uczy moze nie tyle sie boje cio mi głupuo bo wiem ze ks mnie zna i zawsze gdy bedzie przechodził koło mnie bedzie wiedział moje grzechy,a tak to nie jest tak najgorzej.

to co, zabilas kogos, zgwalcilas czy ukradlas auto? nie ma sie czego wstydzic, chociaz z drugiej strony mimo tajemnicy spowiedzi naszemu ksiedzu "potrafi sie" cos chlapnac przy kazaniu, wskazujac niemalze palcem o kogo chodzi. no a w mniejszym miasteczku bądź na wsi, to katorga nieludzka.

Ryba 

Wysłany: 2007-04-05, 19:07   

Do spowiedzi chodzę wtedy, kiedy czuję, że tego potrzebuję.. (czyt. kiedy muszę pierwsze piątki odprawiać, bo mnie do bierzmowania nie przyjmą). Nie boję się jej, uważam, że nie ma czego. Hahaha, z resztą nie mam takich grzechów. Nawet jakbym miała. Zero strachu.

Dafne

Wysłany: 2007-04-06, 12:05   

Ja ostatnio byłam u spowiedzi...oj chyba nie pamiętam. Po prostu nie uznaję czegos takiego jak spowiedź..bo i po co? PO co mam gadać ksiedzu, że wczoraj skłamałam, a przedwczoraj zjadłam za dużo. Bezsens. Ja wierze w Boga i tylko w Boga, w żadne inne pochdne typu kościół, ksiądz, zakonnica. Może dlatego, że proboszcz z mojej parafii ma córkę, i jest hazardzistą.

Odpowiedz do tematu