no ale kto powiedzial ze sie przed tym calaym bierzmowaniem spowiadalem
Ja tego także nie powiedziałam
Nie rozumiem co miałyby na celu spotkania osób, które zaprzestały chodzić do kościola po bierzmowaniu. Ale oni najwidoczniej uwazają, że nagle serca takich osób się znów otworzą na boga
a ja spowiedź mam w 4 literach do spowiedzi juz niechodze bo niepotrzebuje tego i uwazam to jako strata czasu . kiedys chodzilam co miesiac ale teraz juz od tego minelo okolo 2 lata .
ja to ostatnio z miesiac przed bierzmowaniem... czyli maj ubieglego roku... ale dwa dni przed bierzmowaniem dosc ostro zabalowalismy, ze ta spowiedz nie byla zbyt wazna....
_________________ ... ŻYJ SZYBKO ...
... KOCHAJ MOCNO ...
... UMIERAJ MŁODO ...
a ja spowiedź mam w 4 literach do spowiedzi juz niechodze bo niepotrzebuje tego i uwazam to jako strata czasu . kiedys chodzilam co miesiac ale teraz juz od tego minelo okolo 2 lata .
Dokładnie, spowiedź jeśli teoretycznie bóg widzi nasze grzechy to po co się spowiadać? Żeby sie przyznać? Wg. mnie biblia ma dziury jak majtki Zenka. Ale jakkolwiek spowiedzi się nigdy nie bałem.
_________________ Wy macie tylko ten wasz wszechświat! Ja mam całą resztę!!!!
coraz lepsze teksty tam w gimnazjum wymyslacie, no ino przyklasnąć takiej inteligencyji. a moze nastepnym razem zanim wyslesz posta, to sie moze dla odmiany zastanow, co?
Cytat:
Dokładnie, spowiedź jeśli teoretycznie bóg widzi nasze grzechy to po co się spowiadać?
zeby wyrazic skruche.
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
Ja nie mogę, to koniec.... Wesz co piszesz....
Nie chciałem obrazić twoich uczuć religijnych. Czy do każdego postu muszę dopisywać: (bez obrazy) ?! Poziom twojego postu leży na łopatkach kwiczy i nie dycha, mój przynajmniej sapnie raz za czas. Jak chcesz można powiedzieć że biblia to idealne pismo bez skazy i zawsze ma rację, ale nie oszukujmy się....
a ja spowiedź mam w 4 literach do spowiedzi juz niechodze bo niepotrzebuje tego i uwazam to jako strata czasu . kiedys chodzilam co miesiac ale teraz juz od tego minelo okolo 2 lata
Cytat:
To się nachodzilaś Stratą czasu bym tego nie nazwała, bo to zajmuje jakieś 5 min.
Jak chcesz można powiedzieć że biblia to idealne pismo bez skazy i zawsze ma rację, ale nie oszukujmy się....
nigdy tak nie twierdzilem. powiedz no mi - zawsze, gdy braknie ci argumentow, to zaczynasz plakac i szukac niedoskonalosci rozmowcy? ;-]
Po primo, nie ja szukam doskonałości rozmówcy, ale jeśli coś zaczynasz to kończ.
PO 2 to nie temat do rozważań na temat biblii. Jeśli chcesz abym ci palcem wytykał błędy w biblii to sobie zrób temat. Bo cokolwiek o tym bym tu napisał to off.
< nobla!
PO 2 to nie temat do rozważań na temat biblii. Jeśli chcesz abym ci palcem wytykał błędy w biblii to sobie zrób temat.
< nobla!
a czegos ty sie spodziewal po UTWORZE LIRYCZNYM ktorym jest biblia
widze ze podchodzisz do bibli jak do "spartolonej gazety" ktora powinna byc bezbledna a niejest, a ty chlubisz sie tym ze potrafisz znalesc w niej bledy pfff.. no w kazdym razie jesli to dopiero odkryles to gratutluje - lepiej pozno niz wcale tylko niedziw sie ze inni juz danwo to wiedza
niewiem czy w szkole na polskim przerabiascie biblie ale jesli tak to wyraznie widac ze byles na labie w tym czasie
Ostatnio zmieniony przez Tofman 2007-03-10, 17:12, w całości zmieniany 1 raz
PO 2 to nie temat do rozważań na temat biblii. Jeśli chcesz abym ci palcem wytykał błędy w biblii to sobie zrób temat.
< nobla!
a czegos ty sie spodziewal po UTWORZE LIRYCZNYM ktorym jest biblia
widze ze podchodzisz do bibli jak do "spartolonej gazety" ktora powinna byc bezbledna a niejest, a ty chlubisz sie tym ze potrafisz znalesc w niej bledy pfff.. no w kazdym razie jesli to dopiero odkryles to gratutluje - lepiej pozno niz wcale tylko niedziw sie ze inni juz danwo to wiedza
niewiem czy w szkole na polskim przerabiascie biblie ale jesli tak to wyraznie widac ze byles na labie w tym czasie
A kiedy miałem odkryć?! JA młody jestem!
Biblię powinniście już na polskim przerabiać. W końcu jesteś w gimnazjum a nie w podstawówce.
Co do iedoskonałości, błędów, niedomówień w biblii - wszyscy to wiemy. Są odpowiednie osoby od tego, by naukowo roztrząsać tę kwestię. Rozmaiwamy tu o spowiedzi a nie o biblii jako takiej.
Ja spowiadam sie dosć często nawet zdarza ie że 3 razy na miesiać, wierze w Boga i nie wstydze sie tego. Po spowiedzi czuje sie leżej, zawesz na spowiedzi mozesz wygadać sie o twoich problemach, ksiadz nikomu nie wygada bo obowiazuje go tajemnica spowiedzi, Ja uważam żę spowiedz jest bardzo potrzebna.
_________________ " Miłeś byc przy niej, miełeś być na każdy znak, takiej dziewczynie do nóg sie żuca cały świat. Na każdą chwile jesteś jej winien powietrza przejrzystego smak, każdym oddechem woła o ciebie i tylko ty nie widzisz jak .. (...) ''
Wysłany: 2007-03-13, 23:09
Ogólnie jesli chodzi o sprawy koscielne jestem niepraktykująca. wierze na swój sposób. tzn omijam instytucje koscioła. ostatni raz u spowiedzi byłam 5-6 lat temu.
teraz sama mysl o spowiedzi jest dla mnie.. dziwna? bo po takiej przerwie czemu niby miałabym nagle wstac i isc? choc czasem chciałabym znalezc kosciół z jakims sensownym ksiedzem, nawet wyspowiadac sie i byc tak...w porzadku(?). bo niby deklaruje wiare katolicką( zawsze podkreslam ze nie jestem zbyt mocno związana z kosciołem ale mimo wszystko... no ateistka tez nie jestem). wiec moze by tak zdecydowac sie na cos?
jesli ktos zna godnego polecenia ksiedza w stolicy to ja chetnie. chce chociaz spróbowac.
w zyciu jeszce "nie widziałam na oczy" mądrego ksiedza. takiego bez jadu, nie zamknietego w swojej małej ciasnej puszce wyuczonych poglądów. to samo ze spowiedzią(zeby ładnie wrócic do tematu)-czasem mysle ze spowiedz nie jest potrzebna- bo nie spowiadam sie ksiedzu tylko Bogu. nigdy jeszce nie poczulam tego co z religijnego punktu widzenia powinno byc najwazniejsze. o ile faktycznie to duchowe oczyszczenie istnieje(czego nie neguje ale nie mialam nigdy przyjemnosci sprawdzic na sobie).
przy spowiedzi mi jedynie glupio, ze nagrzeszylem. Pamietam, ze spowiadam sie Bogu a nie gosciowi w konfesjonale, wiec to problemu dla mnie nie stwarza.
boje sie spowiedzi u ksiedza który mnie uczy moze nie tyle sie boje cio mi głupuo bo wiem ze ks mnie zna i zawsze gdy bedzie przechodził koło mnie bedzie wiedział moje grzechy,a tak to nie jest tak najgorzej.
boje sie spowiedzi u ksiedza który mnie uczy moze nie tyle sie boje cio mi głupuo bo wiem ze ks mnie zna i zawsze gdy bedzie przechodził koło mnie bedzie wiedział moje grzechy,a tak to nie jest tak najgorzej.
to co, zabilas kogos, zgwalcilas czy ukradlas auto? nie ma sie czego wstydzic, chociaz z drugiej strony mimo tajemnicy spowiedzi naszemu ksiedzu "potrafi sie" cos chlapnac przy kazaniu, wskazujac niemalze palcem o kogo chodzi. no a w mniejszym miasteczku bądź na wsi, to katorga nieludzka.
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
Do spowiedzi chodzę wtedy, kiedy czuję, że tego potrzebuję.. (czyt. kiedy muszę pierwsze piątki odprawiać, bo mnie do bierzmowania nie przyjmą). Nie boję się jej, uważam, że nie ma czego. Hahaha, z resztą nie mam takich grzechów. Nawet jakbym miała. Zero strachu.
Ja ostatnio byłam u spowiedzi...oj chyba nie pamiętam. Po prostu nie uznaję czegos takiego jak spowiedź..bo i po co? PO co mam gadać ksiedzu, że wczoraj skłamałam, a przedwczoraj zjadłam za dużo. Bezsens. Ja wierze w Boga i tylko w Boga, w żadne inne pochdne typu kościół, ksiądz, zakonnica. Może dlatego, że proboszcz z mojej parafii ma córkę, i jest hazardzistą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.