Forum Dyskusyjne :: Spowiedz

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Spowiedz

Spowiedz
Autor Wiadomość

*Lenka 
yeah

Wysłany: 2008-09-19, 19:25   

nie spowaiadam sie, bo:
1. nie żałuje grzechów
2. nie mam postanowienia poprawy, bo nie chce tego zmieniac
więc po co?

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2008-09-19, 19:54   

garis, gietki zalozcie temat: Pojedynek na cytaty z bibli, kto zna wiecej i kto zna lepsze.

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-09-19, 20:00   

A ja sie nie spowiadam bo mam obrzydzenie do tego... A tak przy okazji, co sie stało z ludźmi po śmierci co w dawnych czasach nie mieli pieniędzy na spowiedź ? :hurra:

WOLNY ŚLONSK

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-09-19, 20:20   

faris napisał/a:
Co jeśli ks. wie, że nie żałujesz? A mimo to dostałeś rozgrzeszenie ?

Po prostu spowiedź jest nie ważna. Jak byłem na oazie zastanawialiśmy się długo nad żalem za grzechy. Co ustaliliśmy... jeżeli ty idziesz do spowiedzi z chęcią wyrzucenia wszystkiego złego z siebie i oczyszczenia się, to już jest to wystarczający żal. Wcale nie musimy płakać, czy czuć jakiegoś bólu w sercu. My po prostu musimy chcieć zmyć wszystko z siebie i to wystarczy. Co innego oczywiście jeżeli idziemy do spowiedzi tylko dla zasady.

Dżem napisał/a:
A tak przy okazji, co się stało z ludźmi po śmierci co w dawnych czasach nie mieli pieniędzy na spowiedź ?

A kiedy to za spowiedź się płaciło?

Mokra napisał/a:
garis, gietki zalozcie temat: Pojedynek na cytaty z bibli, kto zna wiecej i kto zna lepsze.

Co widzisz złego w argumentowaniu swoich wypowiedzi cytatami z Pisma Świętego. Jest ono podstawą Kościoła i nim właśnie powinniśmy wszystko argumentować.

<3shala 
najśliczniejsza

Wysłany: 2008-09-19, 20:23   

Nawet dla mnie, ateistki, Biblia to nie jest zwykła książka z mądrymi regułkami. Dlatego dziwi mnie Wasza postawa wobec niej, jako że jesteście zagorzałymi katolikami.
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2008-09-19, 20:28   

(Sz)Arek napisał/a:
Co widzisz złego w argumentowaniu swoich wypowiedzi cytatami z Pisma Świętego. Jest ono podstawą Kościoła i nim właśnie powinniśmy wszystko argumentować.

tym np ze ja jako osoba niewierzaca wypowiadajac sie tutaj zostalam zarzucona nic dla mnie nie warymi regulkami a cala moja wypowiedz zostala zrozumiana jako zarzut wobec osoby swietej. Gdzie ja napisalam o swietym? Nigdzie. Te cytaty, wypowiadane sa przez was jak horoskop przesylany smsem albo tekst z ciasteczka z wroba. Zastanowcie sie jaki to ma sens. Nikogo tym nie przekonujecie, siebie tym bardziej. Zachowujecie sie jak banda fanatykow z pochodniami w lapach. Kto tu nie przyjdzie zostaje krotko mowiac wyklety, spalony a na plecach ma wypisany cytat z biblii :rotfl:
zajebisci z was wierni :rotfl:

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-09-19, 21:17   

Arek był taki okres ( chyba w czasach krucjat) że księża kazali sobie płacić zaodpuszczenie grzechów. Dla mnie to całe kościelne widowisko na ziemi to manipulacja tłumem i Bóg napewno nie ma z tym nic wspólnego.

WOLNY ŚLONSK

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2008-09-19, 21:29   

Cytat:
Arek był taki okres ( chyba w czasach krucjat) że księża kazali sobie płacić zaodpuszczenie grzechów

-.-'
w srednioweiczu kosiolu byly budowane na zasadzie "las cieni". kolumny, witraze w oknach i swiatlo tworzyly szereg iluzji opytcznych majacych nacelu wprowadzic wiernych w charaterystyczny stan. Dlatego tez dzis m.in w kosciele sie nie krzyczy czy nie biega, ludzie nie zdaja sobie z tego sprawy ale szacunek wyrobil sie przez strach. Ludzie bali sie boga. I wtedy kosiol byl polaczony z wiara. Dzis, tak jak wodzi sie co wyrabiaja ksieza i fanatyczni wyznawy, ludzie traca szacunek. Kiedys nie bylo mowy by ktos z pogarda wyrazal sie o religii.

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2008-09-19, 21:37   

tez moge rozgrzeszyc, bedzie to tyle samo warte co rozgrzeszenie ksiedza, a jak wolisz rozgrzeszenie duchownego to zrobi kurs internetowy na duchownego i bede mogla nawet sluby gejowskie dawac.

*faris 

Wysłany: 2008-09-19, 22:37   

(Sz)Arek, nie wiem czy zauważyłeś, ale w zasadzie napisałeś to sam co ja, tylko inaczej :rotfl:

shala napisał/a:
Dlatego dziwi mnie Wasza postawa wobec niej, jako że jesteście zagorzałymi katolikami.

Tzn. jaka postawa?

Mokra napisał/a:
tym np ze ja jako osoba niewierzaca wypowiadajac sie tutaj zostalam zarzucona nic dla mnie nie warymi regulkami

Bo widzisz, dla niewierzącego to nie ma sensu. Dla wierzącego ma.
Jeśli nie widzisz w tym sensu, nie przemawia to do Ciebie - to po cholerę się tu udzielasz? Powiedziałaś swoje zdanie i ok, czego jeszcze oczekujesz? My tak samo, wypowiadamy swoje zdanie.

Mokra napisał/a:
Faris, gietki zalozcie temat: Pojedynek na cytaty z bibli, kto zna wiecej i kto zna lepsze.

To nie pojedynek. Tylko jeśli ktoś się opiera na Biblii i podtrzymuje swoje zdanie jako prawdę a w rzeczywistości się myli, to jak ma się patrzeć na to obojętnie (oczywiście człowiek wierzący...)
Mumiiiiinki!

<3shala 
najśliczniejsza

Wysłany: 2008-09-19, 23:32   

Cytat:
dla niewierzącego to nie ma sensu

Niewierzącego w co? w Boga? w niebo, piekło? zbawienie?
należy pamętać, że Biblia nie jest księgą tylko i wylącznie dla katoliow. Każda religia mówi dokłądnie o tym samym a Biblię można odczytywać na różne sposoby.

Cytat:
Tzn. jaka postawa?

Rzucanie cytatami na prawo i lewo tylko po to, by odgryźć się drugiej osobie. Przecież mówicie: nie wypowiadaj imienia Pana Boga na daremnie. To samo się tyczy słów i zdań zawartych w Biblii.

Cytat:
oczywiście człowiek wierzący

jeszcze trochę i narodzi się nam nowa odmiana rasizmu
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.

Miłujący prawdę 

Wysłany: 2008-09-20, 06:26   

(Sz)Arek napisał/a:
nie znasz podstawowych pojęć. Po pierwsze nie dla pokuty, ale za pokutę, a to różnica. To nie jest w sensie, że przebłaganie. Wiecie co to jest pokuta? Jest to nasze nawrócenie i siły do trwania w dobrym, by zbliżyć sie przez to do Boga...
Dwa. A kto się modli do Maryi? Jedynie za pośrednictwem Maryi. "Módl się za nami grzesznymi" My prosimy Maryję, by wstawiała się do Boga za nami. Nawet nie znamy sensu modlitwy odmawianej codziennie..

To nic nie warta teologia powołana przez Kościół i na rzecz Kościoła jego poglądów, do walki z Biblią. Bo teologowie dawno z Biblią zerwali i postępują na przekór.

faris napisał/a:
Z tego co mi wiadome, w Biblii Jezus 'moc odpuszczania grzechów' przekazał apostołom :P Ksiądz to taki następnik apostoła, więc wszystko jest zgodne.
Poza tym w księdzu to nie ma się widzieć człowieka ino Boga. I to jest największa przeszkoda dla ludzi, bo nie potrafią tego zrobić, bo to trudne.

Propagowane przez rzekomo chrześcijańskie kościoły sprzeczne doktryny dotyczące spowiedzi, pokuty i „usprawiedliwienia”, czyli zdobycia uznania u Boga, dezorientują wielu ludzi. Przeczuwają, że powinni coś zrobić, aby być w zgodzie z Bogiem, ale nie wiedzą, od czego zacząć.

Lenka napisał/a:
nie spowaiadam sie, bo:
1. nie żałuje grzechów
2. nie mam postanowienia poprawy, bo nie chce tego zmieniac
więc po co?

No i jasna sprawa potwierdza to co napisałem wyżej.
Przeczuwają, że powinni coś zrobić, aby być w zgodzie z Bogiem, ale nie wiedzą, od czego zacząć.
Widać kto ma ręce zbrukane krwią - ten kto ponosi winę za brak wiedzy i zrozumienia tych zagadnień przez ludzi, którzy giną.

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-09-20, 08:40   

Dżem napisał/a:
Arek był taki okres ( chyba w czasach krucjat) że księża kazali sobie płacić zaodpuszczenie grzechów. Dla mnie to całe kościelne widowisko na ziemi to manipulacja tłumem i Bóg napewno nie ma z tym nic wspólnego.
Był, potem był to jeden z zarzutów Lutra przeciwko kościołowi katolickiemu właśnie - sprzedaż odpustów. Choć oczywiście, miał im do zarzucenia jeszcze więcej.

faris napisał/a:
A ja nie łapię tego, jak spowiedz bez prawdziwego żalu może być ważna. Bo przecież nie chodzi o to, że wyklepiemy coś w konfesjonale i cmokniemy stułę. Chodzi o nasze sumienie.
Miłujący prawdę napisał/a:
Przeczuwają, że powinni coś zrobić, aby być w zgodzie z Bogiem, ale nie wiedzą, od czego zacząć.
Widać kto ma ręce zbrukane krwią - ten kto ponosi winę za brak wiedzy i zrozumienia tych zagadnień przez ludzi, którzy giną.
Nie dociera do Ciebie sens tego, co napisała Lena. Ona po prostu NIE CHCE. I jeśli już musisz ładnie skomentować, to raczej swoją sygnaturą.
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

Miłujący prawdę 

Wysłany: 2008-09-20, 11:25   

luba napisał/a:
Nie dociera do Ciebie sens tego, co napisała Lena. Ona po prostu NIE CHCE. I jeśli już musisz ładnie skomentować, to raczej swoją sygnaturą.

Ma to znaczenie jedynie dla niej. Chce, nie chce!
To jej wybór wraz z konsekwencjami.

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-09-20, 11:37   

Owszem, wybór, a nie nieznajomość konsekwencji.
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

*Lenka 
yeah

Wysłany: 2008-09-20, 11:46   

luba napisał/a:
Ma to znaczenie jedynie dla niej. Chce, nie chce!
nie odczułam konsekwencji.
luba napisał/a:
Nie dociera do Ciebie sens tego, co napisała Lena. Ona po prostu NIE CHCE.
dokładnie.

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2008-09-20, 11:56   

faris napisał/a:

sa miliony niewierzacych teologow, wiec gowno prawda

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-09-20, 19:18   

Mokra napisał/a:
Kto tu nie przyjdzie zostaje krotko mowiac wyklety, spalony a na plecach ma wypisany cytat z biblii :rotfl:

Szczerze? Chciałbym zginąć taką śmiercią...

To nic nie warta teologia powołana przez Kościół i na rzecz Kościoła jego poglądów, do walki z Biblią. Bo teologowie dawno z Biblią zerwali i postępują na przekór.

No a ja mogę wam zarzucić nadinterpretacje Pisma i niedokładne tłumaczenie...

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2008-09-20, 21:36   

Cytat:
Szczerze? Chciałbym zginąć taką śmiercią...

:rotfl: wpadnij na gorke pedalow i tylko popros

Giętki 

Wysłany: 2008-09-21, 18:26   

Mokra, nie jestem fanatykiem, a przynajmniej nie uważam się za takiego :beta:
Nie wierzę nawt w boga a krk mam za jedną wielką sekto-mafię. Ale razi mnie trochę jak ktoś uważa się za katolika a a sam prawie nic o tym nie wie, że tak Staszewskiego zacytuję:
Cytat:
"A ja wiem, a ja wiem on kłamie i chociarz dawno nie wierzę, to widzę w każdym domu religia wielkiego babilonu"

Odpowiedz do tematu