Forum Dyskusyjne :: (ręceprecz odtybetu) :: Spowiedz
Profesjonalne pozycjonowanie strony internetowej.

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Spowiedz

Spowiedz
Autor Wiadomość

#luba 
bishoujo?

Wysłany: 2008-05-01, 19:42   

wciselko napisał/a:
ale nie bez powodu zostalo to zapisane w biblii, zebys wszyscy to robili.
no dokłądnie - wszyscy, a nie pseudo powołani panowie w sukienkach
wciselko napisał/a:
bo jesli by powiedzial tylko do apostolow - nie kradinj to znaczy to ze ze do innych tego nie powiedzial i inni moga to robic ? bo tak to rozumiem.
nie kradnij wypisał na kamiennych tablicach i przekazał ludowi Izraela
10 przykazań to podstawa, znają wszyscy

wciselko 

Wysłany: 2008-05-02, 00:18   

luba napisał/a:
nie kradnij wypisał na kamiennych tablicach i przekazał ludowi Izraela
10 przykazań to podstawa, znają wszyscy

wiem dlatego napisalam jesli BY powiedzial ;)

#luba 
bishoujo?

Wysłany: 2008-05-02, 00:35   

wciselko napisał/a:
wiem dlatego napisalam jesli BY powiedzial ;)
to jednak nie zmienia sensu. Właściwie powiedział to tylko Mojżeszowi, a ten przekazał dalej. Tak samo jak z apostołami.

wciselko 

Wysłany: 2008-05-02, 00:57   

zmienia sens . chyba sie nie rozumiemy :) bo jesli powiedzialby by do apostolow nie kradnijcie i tylko do nich (tak jak to bylo ze tym odpuszczaniem grzechow - ze skoro powiedzial do apostolow to oni maja odpuszczac, a dzis ksieza) to jelsi by powiedzial to do apostolow tylko to by znaczylo ze my mozemy krasc - zreszta niewazne to byl tlyko glupi przyklad- pierwsze co nasunelo mi sie na mysl. ;)

#luba 
bishoujo?

Wysłany: 2008-05-02, 01:05   

I nadal nie zmienia - kapłani nie mają mocy odpuszczania grzechów i nie są wybranymi upoważnionymi do tego.

poem sometimes 

Wysłany: 2008-05-02, 10:25   

Kiedyś chodziłem i sie spowiadałem, przejmowałem tym itp.
Dziś uważam że to tylko zwykły rytuał, bo ksiądz nie może odpuścić mi grzechów, tylko Bóg może to zrobić. A że on się uważa za pośrednika Boga? Bo co skończył odpowiednią szkołę kształcącą do "zawodu" księdza? Zresztą podejście księży do spowiedzi mówi to samo - "załatwiają" delikwenta w kilka minut, starymi oklepanymi formułkami. I tyle, człowiek nie traci cennego czasu, ksiądz się nie przemęcza. Wszyscy są zadowoleni. Dobra robota.

Uszy zatrzaśnij: ja Ciebie usłyszę -

I ja do Ciebie bez nóg znajdę drogę

I bez ust krzyk mój cisnę w Twoją ciszę"

Emerald 

Wysłany: 2008-05-02, 10:32   

Ja staram się spowiadać regularnie, chociażby po to, by normalnie móc przyjąć komunie na mszy. Jest to dla mnie dość ważne, gdy długo się nie spowiadam gryzie mnie sumienie, czuje, że jednak nie wszystko jest ok. Lubie się spowiadać w takim kościółku braci Kapucynów u mnie w mieście, bo tam spowiedz nie ma właśnie charakteru takiego rytuału, trwa po kilkanaście minut i odbywa się raczej w formie rozmowy. Bardzo lubie się tam spowiadać.
a jednak dziwie się gdy smak jest inny niż ten opisany."

ONEandONLY 

Wysłany: 2008-05-02, 14:05   

wciselko napisał/a:
ale nie bez powodu zostalo to zapisane w Biblii, zebys wszyscy to robili. bo jesli by powiedzial tylko do apostolow - nie kradinj to znaczy to ze ze do innych tego nie powiedzial i inni moga to robic ? bo tak to rozumiem.

Tak, ale ODPUSZCZENIE grzechów to nie jest to samo co WYBACZANIE. Jest napisane, że wszyscy mamy wybaczać, ale o odpuszczaniu mówił tylko apostołom.

wciselko 

Wysłany: 2008-05-02, 14:16   

luba napisał/a:
nadal nie zmienia - kapłani nie mają mocy odpuszczania grzechów i nie są wybranymi upoważnionymi do tego.

wlasnie dlatego sie nie rozumiemy ;p uwazam tak jak ty ! kaplanie nie sa upowaznieni, chcialam pokazac bezsens wypowiedzi czyjejs, jezzuuuuu.

ONEandONLY napisał/a:
Tak, ale ODPUSZCZENIE grzechów to nie jest to samo co WYBACZANIE. Jest napisane, że wszyscy mamy wybaczać, ale o odpuszczaniu mówił tylko apostołom.

Tak. znam roznice miedzy odpuszczenieim a wybaczeniem. ale o co mi chodzi to ze jesli jezus powiedzial o odpuszczeniu grzechow tylko do apostolow nie oznacza to ze tylko oni maja to robic. ot co.

#luba 
bishoujo?

Wysłany: 2008-05-02, 17:19   

ONEandONLY napisał/a:

wciselko napisał/a:
Tak. znam roznice miedzy odpuszczenieim a wybaczeniem.
A ja nie znam, ale chętnie poznam ONEandONLY, oświeć mnie

Tusilla 
This is a joke???

Wysłany: 2008-05-02, 20:42   

Jezus dał apostołom z co z tym idzie także ich następców moc odpuszczania grzechów, spowiada się przed Bogiem, ksiądz to pośrednik między Nim a mną.
ONEandONLY napisał/a:
ale ODPUSZCZENIE grzechów to nie jest to samo co WYBACZANIE

Bóg zawsze wybacza.

#luba 
bishoujo?

Wysłany: 2008-05-02, 20:50   

Metaxa napisał/a:
ksiądz to pośrednik między Nim a mną.
niby dlaczego? Jezus jest jedynym pośrednikiem.

Tusilla 
This is a joke???

Wysłany: 2008-05-02, 21:00   

Cytat:
niby dlaczego?

pośrednikiem na ziemi (taką moc otrzymał od Niego), przy którym mówimy swoje grzechy

ONEandONLY 

Wysłany: 2008-05-02, 21:16   

Metaxa napisał/a:
Bóg zawsze wybacza.

No to jest jasne i nigdy nie twierdziłam inaczej. Chyba żeby mówić o grzechach przeciwko Duchowi Św., ale to już inna sprawa.

luba napisał/a:
A ja nie znam, ale chętnie poznam ONEandONLY, oświeć mnie

Yyy, no jakby to powiedzieć. Może tak bardziej obrazowo. Jak wybaczysz grzech to tutaj, na ziemi, wszystko jest w porządku, ale tam w niebie cały czas jest na koncie tego, kto zgrzeszył. A odpuszczenie grzechów polega na usunięciu wszystkich grzechów z tego konta. Ja tak to rozumiem

wciselko 

Wysłany: 2008-05-02, 21:58   

Metaxa napisał/a:
pośrednikiem na ziemi (taką moc otrzymał od Niego), przy którym mówimy swoje grzechy

to jest glupota, bo jesli ksieza sa posrednikami tu na ziemi oznaczaloby to ze sami nie mozemy sie modlic, tylko musimy przez posrednika...

#luba 
bishoujo?

Wysłany: 2008-05-02, 22:36   

ONEandONLY napisał/a:
Jak wybaczysz grzech to tutaj, na ziemi, wszystko jest w porządku, ale tam w niebie cały czas jest na koncie tego, kto zgrzeszył. A odpuszczenie grzechów polega na usunięciu wszystkich grzechów z tego konta. Ja tak to rozumiem
Grzechy są opuszczone poprzez ofiarę Chrystusa. W końcu po to umarł - żeby zmyć nasze grzechy swoją krwią.
Metaxa napisał/a:
Nie są, jest tylko Jezus, zgodnie z tym co jest napisane:
Ewangelia Jana 14:6 napisał/a:
6 Odpowiedział mu Jezus: «Ja jestem drogą i prawdą, i życiem2. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie.
Czyli nie żadni księża, święci, Maria zawsze dziewica (która miała później dzieci z Józefem). Tylko i wyłącznie Jezus.
Ostatnio zmieniony przez luba 2008-05-02, 22:37, w całości zmieniany 1 raz  

Tusilla 
This is a joke???

Wysłany: 2008-05-03, 00:52   

wciselko napisał/a:
bo jesli ksieza sa posrednikami tu na ziemi oznaczaloby to ze sami nie mozemy sie modlic

Nie złap mnie za słowa, o to mi chodziło. Istnieję kontakt Bóg-Człowiek, jeśli księdza nie są potrzebni to po Jezus ich powołał? Wyłącznie do głoszenia Słowa Bożego? Dał im swoją moc, w kapłanach jest moc i siła Chrystusa, bez tego nie byli nic warci.

#luba 
bishoujo?

Wysłany: 2008-05-03, 01:12   

Metaxa napisał/a:
Nie złap mnie za słowa, o to mi chodziło. Istnieję kontakt Bóg-Człowiek, jeśli księdza nie są potrzebni to po Jezus ich powołał? Wyłącznie do głoszenia Słowa Bożego? Dał im swoją moc, w kapłanach jest moc i siła Chrystusa, bez tego nie byli nic warci.
Sama sobie odpowiadasz. Jezus powołał każdego.

A co do spowiedzi, to choćby na podstawie pierwszego listu apostoła Jana 1: 9 ("Jeżeli wyznajemy mu nasze grzechy, [Bóg] jako wierny i sprawiedliwy odpuści je nam i oczyści nas z wszelkiej nieprawości." ), można stwierdzić, ze wyznajemy je Bogu, a nie księdzu. Który zresztą nie został namaszczony w jakiś specjalny sposób,Jezus kazał nauczać, a nie stwierdził, że to będzie pośrednik między nim a człowiekiem, a potem Jezus jeszcze pośredniczyć będzie miedzy sobą a Ojcem. Rozbudowaną administrację w niebie musża mieć.

ONEandONLY 

Wysłany: 2008-05-03, 10:47   

luba napisał/a:
("Jeżeli wyznajemy mu nasze grzechy, [Bóg] jako wierny i sprawiedliwy odpuści je nam i oczyści nas z wszelkiej nieprawości."

Popatrz, co robisz. Nie przyjmujesz do wiadomośći czegoś, co jest napisane w innym fragmencie Biblii, a ten cytat, który podałąś uważasz za idealny.
luba napisał/a:
Jeżeli wyznajemy mu nasze grzechy, [Bóg] jako wierny i sprawiedliwy odpuści je nam i oczyści nas z wszelkiej nieprawości."

Zwróć uwagę, w jakim kontekście to jest napisane:
"Jeżeli twierdzimy, że nie ma w nas żadnego grzechu, to samych siebie oszukujemy i nie ma w nas prawdy. Lecz jeśli przyznajemy się do naszych grzechów, to Bóg, będąc wiernym i sprawiedliwym, odpuści nam je i oczyści nas z wszelikiej nieprawości."
( 1 J 1, 8-9)
Napisałam ze zdaniem wcześniej. Tu chodzi o to, że należy po prostu przyznawać się do grzechów.
luba napisał/a:
Który zresztą nie został namaszczony w jakiś specjalny sposób

A niby po co są święcenia?

#luba 
bishoujo?

Wysłany: 2008-05-03, 11:12   

ONEandONLY napisał/a:
A niby po co są święcenia?
A przez kogo jest święcony? Przez innych poświęconych. Też mi dowód...

ONEandONLY napisał/a:
"Jeżeli twierdzimy, że nie ma w nas żadnego grzechu, to samych siebie oszukujemy i nie ma w nas prawdy. Lecz jeśli przyznajemy się do naszych grzechów, to Bóg, będąc wiernym i sprawiedliwym, odpuści nam je i oczyści nas z wszelikiej nieprawości."
( 1 J 1, 8-9)
Napisałam ze zdaniem wcześniej. Tu chodzi o to, że należy po prostu przyznawać się do grzechów.
I nigdzie nie jest wspomniane, ze przyznawać sie przed kimś specjalnie do tego poświęconym.
ONEandONLY napisał/a:

Popatrz, co robisz. Nie przyjmujesz do wiadomośći czegoś, co jest napisane w innym fragmencie Biblii, a ten cytat, który podałąś uważasz za idealny.
To Ty raczej zastanów się co piszesz, bo właśnie zasugerowałaś, ze przesłania są sprzeczne. Bo jak w jednym jest tak, a w drugim inaczej?

Odpowiedz do tematu