Forum Dyskusyjne :: Spowiedź. Jak często się spowiadacie?

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Spowiedź. Jak często się spowiadacie?

Spowiedź. Jak często się spowiadacie?
Autor Wiadomość

Tenar 

Wysłany: 2006-12-21, 00:02   

Mam podobna sytuacje w domu, jednak kiedy widze ile zalu, pretensji i klotni wywolal moj sprzeciw w sprawie wiary, dalam sobie spokoj i podobnie jak Ruget chodze co tydzien do kosciola. Mysle to co mysle, ale nie chce ranic rodzicow. uwazam, ze jestem fair wobec siebie. a wobec innych ludzi? szanuje ich poglady i wiare.

tyle z mojej strony.

Ruget 
:*

Wysłany: 2006-12-21, 00:41   

Tenar napisał/a:
Ruget chodze co tydzien do kosciola

ja tylko 2 razy w roku do spowiedzi

a tak ogolnie to modle sie bardzo czesto ale w swoj sposob ...

Witam Cie Gość, po ciemnej stronie mocy :P

*faris 

Wysłany: 2006-12-21, 19:32   

Ruget napisał/a:
wiem ze przy okazji dla niej

to może mamie się wyspowiadaj ?

Ruget napisał/a:
nie udaje

ależ udajesz

Ruget napisał/a:
jestes fanatyczka

nie jestem, po prostu tak jak Ty mam własne zdanie, a Ty po prostu bezcześcisz to co nie jest do tego... poza tym obrażasz, obrażasz, i jeszcze raz obrażasz katolików, prawidziwych katolików, a tych jest 30% z katolików...

Ruget napisał/a:
a tak ogolnie to modle sie bardzo czesto

ciekawe do kogo...
Mumiiiiinki!

Ruget 

Wysłany: 2006-12-22, 00:35   

faris napisał/a:
to może mamie się wyspowiadaj ?

a Ty sie wreszcie odczep ... ok ??
faris napisał/a:
ależ udajesz

obudz sie dziewczyno w koncu ja wiem czego w zyciu chce i nie udaje jestem soba ciagle

faris napisał/a:
poza tym obrażasz, obrażasz, i jeszcze raz obrażasz katolików, prawidziwych katolików, a tych jest 30% z katolików...

mowie co mysle jak Ty...

faris napisał/a:
ciekawe do kogo...

do Boga kotku bo w Boga wierze w kosciol nie ...

Mania 

Wysłany: 2006-12-22, 14:53   

Hmm mi juz mila rok od ostaniej spowiedzi i sie boje isc :/

skeyd 

Wysłany: 2007-01-18, 10:48   Ostatnio tak koło 4 lat temu...

No cuż ja na religie nie chodze, sama nie wiem czy wierze czy nie :...: No więc do kościoła nie chodze to spowiadać sie tez nie musze

ABUDYGIN 

Wysłany: 2007-01-20, 17:55   

Sprobujcie się zastanowić i odpowiedzieć na pytanie:
Jaka spowiedź jest trudniejsza,( może bardziej pełna) ta w konfesjonale u księdza, czy taka ogólna gdzie przemyśłiwasz sam wszystkie swoje grzechy, przewinienia i........ewentualnie sam sobie dajesz rozgzreszenie. Mówisz że jesteś pojednany z Bogiem.
Prosze nie bądźcie zbyt szybcy z odpowiedzią. Przemyśłcie to o co pytam. :serce:

Złośnica 
burżuazja

Wysłany: 2007-01-20, 22:26   

wlasnie dzisiaj rano wrocilam z czuwania nocnego w Myśliborzu... bylam tam spowiedz i wiesz spowiadalam sie u Ksiedza 40min. nei dlatego ze mialam takie strasznie ciezkie grzechy, tylko dlatego ze on ze mna rozmawial bardzo dlugo i fajnie... uwazam ze taka spowiedz w konfesjonale jest dobra... bo przeciez ludzie nie lubie dusic w sobie swoich grzechow, slabosci, smutkow itp. a przeciez dla Katolika grzech jest smutkiem... i jesli mowi to on tylko tak o, ze wszystkimi mysle ze tak naprawde nie zastanawia sie glebiej nad tym wszystkim(nie chce tutaj oceniac, bo nie wiem) tylko pisze jak uwazam... a kiedy juz kleczy u krat konfesjonalu to zaczyna zastanawiac sie nad tym wszystkim... moze tez zaluje, bo czlowiek jest taka istot ze czesto trzeba mu cos mowic, przypominac...
kolejnie dostaje pokute i przeprasza Boga za wszystko... owszem samemu rowniez moze to zrobic... ale wydaje mi sie ze lepiej jest sie wygadac, powiedziec co lezy na sercu niz trzymac to w myslach, owszem nie ktore "grzeszki" nie wymagaja spowiedzi, tylko te taka ogolna podczas mszy...
ale ja osobiscie uwazam ze spowiedz jest potrzebna, taka z kapłan, choć na pewno jest trudniejsza... bo to tak samo czlowiek ktory rowniez ma slabosci i rowniez sam sie spowiada, ale jest narzedziem w rekach Boga...
Ostatnio zmieniony przez Złośnica 2007-01-20, 22:28, w całości zmieniany 1 raz  

Ruget 

Wysłany: 2007-01-20, 23:00   

ja nie kapuje po co to Bog widzi i zna grzechy nasze i wie ze zalujemy ich ... to marnowanie czasu ksiedza jedynie jest ...

ABUDYGIN 

Wysłany: 2007-01-21, 07:48   

Złośnica, napisałaś pięknie. Ja także twierdzę, że spowiedź jest bardzo potrzebna człowiekowi.
W moim życiu, dwa razy byłem w sytuacji, spowiedzi tzw ogólnej, ale pod przewodnictwem kapłana, Katolickiegi oczywiście.
Każdy z nas musiał wspomniec swoje złe uczynki( grzechy) i......... tutaj zaczynają się "schody".
Spowiedź jest ważna gdy:
szczerze
żałujesz za grzechy,
gdy zadośćuczynisz i wynadgrodzisz wszystkich, których skrzywdziłeś,
gdy szczerze postanowisz się poprawić.
Weżmy np jeden z grzechów, np młoda dziewczyna, która ma chłopaka, czasami z nnim mieszka, oczywiście uprawia seks.
Teoretycznie po takiej szczerej, dobrej i WAŻNEJ spowiedzi, powinna ona przestać uprawiac seks z tym chłopakiem.
Wiem, tak, księdzu u którego się spowiadasz obiecujesz poprawę, ale czy ta spowiedź jest szzcera?? Czy napewno już za parę dni, tygoni ( mniejsza o czas) nie bedziesz uprawiała seksu przed śłubem??
No chyba kazdy powie , no to znowu pójde do spowiedzi i co?? Przeciez taka spowiedź jest nieważna!!
Zauważ gdy jest to spowiedź nie bezpośrednio u kapłana. TY wiesz, ze i tak bedziesz nadal spotykac się z tym chopakiem, ze wcześniej czy później bedziecie sie kochać. Czy sama sobie dasz rozgrzeszenie?? Czy machniesz ręką na swoją podświadomość i takie małe oszukiwanie Boga??
Wiem, to bardzo kontrowersyjna wypowiedź i bardzo trudna do zrozumienie dla kogoś kto nie znalażł się w takiej sytuacji. Ale w życiu tak jest!
A zadośćuczynienie??Ile czasami złych słów mówi ktoś o kimś. Czy to naprawi i jak???? Czy w swoim sumieniu ten człowiek powie Panie Boże nie będę tego robił wiecej a krzywdy wyrządzone naprawię. I z czystym sumieniem przystąpi do STOŁU PAŃSKIEGO? :serce: :serce:

silence 

Wysłany: 2007-01-21, 10:18   

przed swietami Bozego Narodzenia i Wielkanocnymi sila wypchnieta z domu przez mame :/

ABUDYGIN 

Wysłany: 2007-01-21, 14:55   

silence napisał/a:
przed swietami Bozego Narodzenia i Wielkanocnymi sila wypchnieta z domu przez mame

Taka spowiedź nie ma sensu. Nie niesie niczego. Jest po prostu niepotrzebna.
Rozmawiaj z mamą, niechj Ci wytlumaczy a ty musisz poczuć potrzebę spowiedzi. :serce:

*faris 

Wysłany: 2007-01-21, 19:09   

Ruget napisał/a:
do Boga kotku bo w Boga wierze w kosciol nie ...

a jakiego Boga ?

[ Dodano: 2007-01-21, 19:11 ]
Ruget napisał/a:
ja nie kapuje po co to Bog widzi i zna grzechy nasze i wie ze zalujemy ich ... to marnowanie czasu ksiedza jedynie jest ...

ale słońce grzesząc licząc zuchwale na miłosierdzie Boże jest niewybaczalne, to grzech przeciw Duchowi Świętemu i takie grzechy nie są odpuszczane
Mumiiiiinki!

Ruget 

Wysłany: 2007-01-21, 19:53   

faris napisał/a:
ale słońce grzesząc licząc zuchwale na miłosierdzie Boże jest niewybaczalne, to grzech przeciw Duchowi Świętemu i takie grzechy nie są odpuszczane

do fajnie ale mnie to nie bawi bo nie wierze w instytucje kosciola wiec ....

ABUDYGIN 

Wysłany: 2007-01-21, 20:58   

Ruget napisał/a:

Czasy są takie że bardo trudno pogodzić się z drogą kościoła jako instytucji.
Trzeba jednak powiedzieć że Kościół jest odwzorowaniem społeczeństwa, bo z niego się wywodzi.
Jakie społeczenstwo taki i Kościól.
Dziwny jest ten świat!!! :serce:

silence 

Wysłany: 2007-01-23, 17:50   

Ruget napisał/a:

zgadzam sie, poza tym z jakiej racji mam mowic o swoich grzechach obcemu czlowiekowi, ktory wcale nie jest lepszy ode mnie, jesli chodzi o popelnianie grzechow :/

*faris 

Wysłany: 2007-01-23, 17:51   

Ruget napisał/a:

to do cholery wskaż mi zdanie gdzie napisałam SŁOWO o kościele...

i jeszcze jedno: skoro wierzysz w Boga, to rozumiem iż uznajesz to co pisze w Piśmie Św. Z moej wiedzy z Bibli jest tam napisane, że JEzus powiedział do uczniów, żeby szli odpuszczali grzechy "komu odpuścicie, będą odpuszczone, komu zatrzymacie, będą zatrzymane". Więc wyobraź sobie, że spowiedzi nie wymyślił KOŚCIÓŁ a sam Chrystus. Chyba żeś Żyd i Chystusa nie uznajesz jako Syna Bożego.
Mumiiiiinki!

ABUDYGIN 

Wysłany: 2007-01-23, 20:34   

faris spoko, wielu tu pisze nie bardzo wiedząc co.
Temat wiary, spowiedzi jest bardzo trudny.
Wiele osób mówi nie wierzę, ale jak zapytać dlaczego to tylki mh mh uhu, bez zadnych wyjaśnień.
Każdy musi przemyśłeć te sprawy i postąpić zgodnie ze swoim sumieniem.
Trzeba przyznać że Kosciól jako instytucja nie pomaga a raczej przeszkadza w umacnianiu wiary u ludzi, pomijając mochery.

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-01-23, 23:11   

To i okej, Chrystus ustanowil spowiedz swieta i ustanowil tez ze mozna odpuscic grzechy lub je zatrzymac, ustanowil tez 10 przykazna - konkretnie Bog Mojzeszowi.. i wszytsko byloby okej gdyby nie jedna rzecz - ze nikt nie jest w stanie miec pewnosci, ze obecne wyjasnienie 10 przykazan wedle ktorych nieprzestrzegania jestesmy rozgrzeszani badz nie sa dokladnie tym samym zamyslem Boga jak na samym poczatku. To jest interpretacja, wielokrotne tlumaczaniem etc etc. Wiec tak naprawde nie wiesz - ja nie wiem - czy spowiadam sie z czegos co jest grzechem w oczach Boga czy tez w oczach ludzi interpretujacych pismo swiete.
I z powodu jaki akurat przytoczyles Abudygin ja do spowedzi chodza rzadko.. bardzo. Bo swietokrckiej nie uznaje, a sex jest dla mnie przede wszystkim wyrazem miloscia jaka mnie laczy z moim partnerem.. a o ile milosc jest blogoslawienstwem tak takie jej okazanie wedle interpretacji katechizmu KK jest juz grzechem...

Miodowo.

ABUDYGIN 

Wysłany: 2007-01-24, 09:11   

Erill, Każdy żyje wg własnego sumienia.
Niestety w kościele teoria bardzo odbiega od praktyki, co powoduje bardzo częste zachwianie wiaty u ludzi.
Myślę, ze najważniejsze to być w zgodzie z własnym sumieniem!
Nakazy kościelne są bardzo skostniale i zupełnie niedopoasowane do wspólczesności(vide zakaz używania prezerwatyw)
A autorytety moralne? Jakimż autorytetem dla ludzi są kapłani, ci z wierchowki, którzy sprzedali się komunie? Jakim moralnym prawem, taki kapłan w imieniu Chrystusa, analizuję ludzkie postępowanie i udziela lub nie rozgrzeszenia?
Myślę, ze trzeba wierzyć a Boga, Anioły i żyć jak mmowiłem w zgodzie ze sobą i przyjętymi normami moralno etycznymi.

Odpowiedz do tematu