...przed Bogiem za każdym razem jak się modlę...oczywiste...natomiast w kościele co miesiać, rozumiecie sami bierzmowanie i te sprawy...ale chętnie chadzam częsciej...
Jeszcze nigdy się nie spowiadałem, w mojej ex-religji nie było takiego zwyczaju i każdy sam w modlitwie prosił o przebaczenie swoich win.
Moim zdaniem, że właśnie w ten sposób powinno się wyznawać grzechy, a nie przed księdzem i często nieszczerze, a tylko po to by dostać rozgrzeszenie.
Wysłany: 2006-12-20, 18:33
lol to jest najglupsza rzecz na swiecie przymuszanie bo teraz to robia a po biezmowaniu nikt nawet sie nie pofatyguje do kosciola... to powinno byc z wlasnej woli a nie z przymusu ...
_________________ Nie zażywajcie narkotyków, nie uprawiajce seksu bez zabezpieczenia, nie używajcie przemocy. Zostawcie to mnie!!
Witam Cie Gość, po ciemnej stronie mocy
*faris
Wysłany: 2006-12-20, 20:31
Ruget napisał/a:
ja 2 razy do roku bo mamusia karze ...
wiesz co...jesteś zwykłym bezczelnym egoistą... nie uważasz że w ten sposób hm... szydzisz z wiary ? z tego w co inni ludzie wierzą, co robią i wyznają ? (mogę tu uogólnić, że 75% katolików - szczególnie w Polsce tak robi)
nikt Cię nie zmusza iść do spowiedzi, kościoła a tym bardziej komuni... mama nad Tobą stoi przy konfesjonale czy co ? może przed nią zaczniesz się spowiadać ?
co do mojej spowiedzi, to idę kiedy chcę, głównie przed świętami, ale zdarzają się że w inne dni też
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
spowiez jest to rzecz święta i nie mozna z niej robić jakiegos przymusu stylu "Bo mamusia każe" Rugetwidać jestes jeszcze niedojarzały do wielu spraw jak robisz coś bo mama...
wiesz co...jesteś zwykłym bezczelnym egoistą... nie uważasz że w ten sposób hm... szydzisz z wiary ? z tego w co inni ludzie wierzą, co robią i wyznają ? (mogę tu uogólnić, że 75% katolików - szczególnie w Polsce tak robi)
nikt Cię nie zmusza iść do spowiedzi, kościoła a tym bardziej komuni... mama nad Tobą stoi przy konfesjonale czy co ? może przed nią zaczniesz się spowiadać ?
oczywiscie, moglby sie sprzeciwic, spac w niedziele do poludnia i ignorowac prosby matki. ale tym sposobem ja zrani. czy na razie milczenie nie jest lepsze?
tylko po co ma udawać że jest świety? no moze zle ujelam...po co ma udawac ze chodzi ze z checią czy coś...niewazne ze rani...ale nic na przymus nie można na przymus wierzyć w Boga!!!!
Ostatnio zmieniony przez Baśka 2006-12-20, 20:56, w całości zmieniany 1 raz
czemu ma udawac? zeby nie psuc kontaktu z rodzicami , zeby matka nie plakala i winila siebie za to, ze "zle" go wychowala. bo zazwyczaj tak jest, ze rozmowa nie wystarcza. niech mysli co chce, godzina w tygodniu to nie tak duzo.
nie zawsze tak jest że siebie za to wini...ale jeśli już to przecież w końcu się z tym pogodzi..dużo jest ludzi na świecie któryz przeszli na inną wiarę albo też nie wierzących i jakoś rodzice ich z tym żyja...
wiem, ze to oni powinni zrozumiec, ale nie zawsze tak jest. ja mam dosc klocenia sie z rodzicami o sprawe wiary i wysluchiwania grozb, przynajmniej dopoki sie nie wyprowadze.
*faris
Wysłany: 2006-12-20, 21:22
Tenar napisał/a:
ale tym sposobem ja zrani. czy na razie milczenie nie jest lepsze?
"śmierć jednej osoby to tragedia. miliony to statystyki" tylko to mi się w tym momencie tu nasuwa...
poza tym co jest lepsze: kłamstwo czy prawda ?
ja rozumiem, że niektórzy nie są wierzący i mają w dupie chodzenie do kościoła, spowiedź, modlitwy itd, i dla nich to kompletnie nic nie znaczy, ale uszanować czyjeś zdanie to uszanować...
skoro jego mama jest wierząca, to uszanowałby ją - ale nie poprzez robienie to co ona każe, tylko nie mąciłby jej wiary swoim psotępowaniem.
bezczelny jest i tyle
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Wysłany: 2006-12-20, 22:33
faris napisał/a:
szydzisz z wiary ?
nie bo nie wierze w spowiedz ... gadam grzechy o ktorych Bog wie jakiemus ksiezulkowi ktory jak uzlyszy slowo sex to sie od razu podnieca ... i probuje mi doradzac w sprawach milosci chociaz nie ma o tym pojecia bo tego si enie da nauczyc ....
faris napisał/a:
(mogę tu uogólnić, że 75% katolików - szczególnie w Polsce tak robi)
masz jakies zle statki bo wiekszosc z nich jest wpisana jako wierzacy ale nie praktykuja lub praktykuja z przymusu ... bo czesto slysze od znajomych ze chodza do kosciola bo kiedys rodzice kazali i tak im zostalo nie robia tego bo chca glupota !!
Cytat:
spowiez jest to rzecz święta i nie mozna z niej robić jakiegos przymusu stylu "Bo mamusia każe" Rugetwidać jestes jeszcze niedojarzały do wielu spraw jak robisz coś bo mama...
robie to dla swietego spokoju ....
nie wierze w kosciol ... to jest jedna wielka paranoja i dzis podpisalem sie pod piekna ustawa by wreszcie kosciol placil podatki tak jak to w niemczech jest np ... by wteszcie Ci ksieza odwalili sie od polityki
faris napisał/a:
skoro jego mama jest wierząca, to uszanowałby ją - ale nie poprzez robienie to co ona każe, tylko nie mąciłby jej wiary swoim psotępowaniem.
kaze mi tylko do spowiedzi isc nic wiecej a to dla niej moge chyba robic i mam nadzieje ze wreszcie prszystopujecie ... fanatyczki religijne sie znalazly lol swiat spadl na pysk
a tu piekne zdjecie mowiace jak pieknie polska slucha slow najwiekszego z polakow ...
_________________ Nie zażywajcie narkotyków, nie uprawiajce seksu bez zabezpieczenia, nie używajcie przemocy. Zostawcie to mnie!!
Witam Cie Gość, po ciemnej stronie mocy
*faris
Wysłany: 2006-12-20, 22:51
Ruget napisał/a:
nie bo nie wierze w spowiedz ...
to nie chodź do niej
Ruget napisał/a:
masz jakies zle statki bo wiekszosc z nich jest wpisana jako wierzacy ale nie praktykuja lub praktykuja z przymusu ... bo czesto slysze od znajomych ze chodza do kosciola bo kiedys rodzice kazali i tak im zostalo nie robia tego bo chca glupota !!
czyli potwierdza to co napisałam, większość jest taka jak Ty, czyli ok. 75% katolików
Ruget napisał/a:
robie to dla swietego spokoju ....
a to ciekawe... dla świętego spokoju... to może zrobisz coś dla siebie jeszcze ?
nie przystopuję, bo uważam, że postępujesz nie fair
a czemuż to ma służyć ten obrazek ? ja nie powołuję na Rydzyka ani Kaczyńskich więc nie rozumiem tego zabiegu jaki tu wykonałeś...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Ostatnio zmieniony przez faris 2006-12-20, 22:52, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2006-12-20, 23:10
faris napisał/a:
powiedz Ty, powiedz, że jesteś niewierzący, powiedz, że nie uznajesz kościoła... boisz się ?
mowilem jej juz ... mam z nia dobry kontakt ale mowi ze to dla Boga moge zrobic a wiem ze przy okazji dla niej i tak mi osobiscie spowiedz malo daje ... wiec ...
faris napisał/a:
kłamiesz i udajesz, że jest w porządku - to robisz
nie udaje to po pierwsze a po 2 jak jestes fanatyczka to ok ale nie czepiaj sie ludzi co maja inne zdanie na temat koscila ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.