Forum Dyskusyjne :: Spowiedź. Jak często się spowiadacie?

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Spowiedź. Jak często się spowiadacie?

Spowiedź. Jak często się spowiadacie?
Autor Wiadomość

Ahmed 

Wysłany: 2006-12-09, 14:50   

Jesli mógłbym tak to ujać to napisze ze 5razy dziennie przed Bogiem kiedy sie modle :)

Baśka 

Wysłany: 2006-12-16, 09:11   

...przed Bogiem za każdym razem jak się modlę...oczywiste...natomiast w kościele co miesiać, rozumiecie sami bierzmowanie i te sprawy...ale chętnie chadzam częsciej...

Phobos 
=Minetu Team= ST

Wysłany: 2006-12-19, 13:10   

Jeszcze nigdy się nie spowiadałem, w mojej ex-religji nie było takiego zwyczaju i każdy sam w modlitwie prosił o przebaczenie swoich win.
Moim zdaniem, że właśnie w ten sposób powinno się wyznawać grzechy, a nie przed księdzem i często nieszczerze, a tylko po to by dostać rozgrzeszenie.

Ruget 
:*

Wysłany: 2006-12-19, 18:07   

ja 2 razy do roku :) bo mamusia karze ...

Baśka napisał/a:
rozumiecie sami bierzmowanie i te sprawy

nie wiem przed bierzmowaniem sie raz spowiadalem a nie co miesiac wiec nie rozumiem ...

Witam Cie Gość, po ciemnej stronie mocy :P

Baśka 

Wysłany: 2006-12-20, 15:19   

u nas w kościele tak jest że co miesiąc w każdy pierwszy piątek trzeba isc do spowiedzi...:)

Ruget 

Wysłany: 2006-12-20, 18:33   

lol to jest najglupsza rzecz na swiecie przymuszanie bo teraz to robia a po biezmowaniu nikt nawet sie nie pofatyguje do kosciola... to powinno byc z wlasnej woli a nie z przymusu ...

*faris 

Wysłany: 2006-12-20, 20:31   

Ruget napisał/a:
ja 2 razy do roku bo mamusia karze ...

wiesz co...jesteś zwykłym bezczelnym egoistą... nie uważasz że w ten sposób hm... szydzisz z wiary ? z tego w co inni ludzie wierzą, co robią i wyznają ? (mogę tu uogólnić, że 75% katolików - szczególnie w Polsce tak robi)

nikt Cię nie zmusza iść do spowiedzi, kościoła a tym bardziej komuni... mama nad Tobą stoi przy konfesjonale czy co ? może przed nią zaczniesz się spowiadać ?

co do mojej spowiedzi, to idę kiedy chcę, głównie przed świętami, ale zdarzają się że w inne dni też
Mumiiiiinki!

Baśka 

Wysłany: 2006-12-20, 20:39   

spowiez jest to rzecz święta i nie mozna z niej robić jakiegos przymusu stylu "Bo mamusia każe" Rugetwidać jestes jeszcze niedojarzały do wielu spraw jak robisz coś bo mama...

Tenar 

Wysłany: 2006-12-20, 20:53   

faris napisał/a:
wiesz co...jesteś zwykłym bezczelnym egoistą... nie uważasz że w ten sposób hm... szydzisz z wiary ? z tego w co inni ludzie wierzą, co robią i wyznają ? (mogę tu uogólnić, że 75% katolików - szczególnie w Polsce tak robi)
nikt Cię nie zmusza iść do spowiedzi, kościoła a tym bardziej komuni... mama nad Tobą stoi przy konfesjonale czy co ? może przed nią zaczniesz się spowiadać ?

oczywiscie, moglby sie sprzeciwic, spac w niedziele do poludnia i ignorowac prosby matki. ale tym sposobem ja zrani. czy na razie milczenie nie jest lepsze?

Baśka 

Wysłany: 2006-12-20, 20:55   

tylko po co ma udawać że jest świety? no moze zle ujelam...po co ma udawac ze chodzi ze z checią czy coś...niewazne ze rani...ale nic na przymus nie można na przymus wierzyć w Boga!!!! :/
Ostatnio zmieniony przez Baśka 2006-12-20, 20:56, w całości zmieniany 1 raz  

Tenar 

Wysłany: 2006-12-20, 21:01   

czemu ma udawac? zeby nie psuc kontaktu z rodzicami , zeby matka nie plakala i winila siebie za to, ze "zle" go wychowala. bo zazwyczaj tak jest, ze rozmowa nie wystarcza. niech mysli co chce, godzina w tygodniu to nie tak duzo.

Baśka 

Wysłany: 2006-12-20, 21:04   

nie zawsze tak jest że siebie za to wini...ale jeśli już to przecież w końcu się z tym pogodzi..dużo jest ludzi na świecie któryz przeszli na inną wiarę albo też nie wierzących i jakoś rodzice ich z tym żyja... :chytry:

Tenar 

Wysłany: 2006-12-20, 21:08   

wiem, ze to oni powinni zrozumiec, ale nie zawsze tak jest. ja mam dosc klocenia sie z rodzicami o sprawe wiary i wysluchiwania grozb, przynajmniej dopoki sie nie wyprowadze.

*faris 

Wysłany: 2006-12-20, 21:22   

Tenar napisał/a:
ale tym sposobem ja zrani. czy na razie milczenie nie jest lepsze?

"śmierć jednej osoby to tragedia. miliony to statystyki" tylko to mi się w tym momencie tu nasuwa...

poza tym co jest lepsze: kłamstwo czy prawda ?
ja rozumiem, że niektórzy nie są wierzący i mają w dupie chodzenie do kościoła, spowiedź, modlitwy itd, i dla nich to kompletnie nic nie znaczy, ale uszanować czyjeś zdanie to uszanować...
skoro jego mama jest wierząca, to uszanowałby ją - ale nie poprzez robienie to co ona każe, tylko nie mąciłby jej wiary swoim psotępowaniem.

bezczelny jest i tyle
Mumiiiiinki!

Baśka 

Wysłany: 2006-12-20, 21:30   

faris napisał/a:
bezczelny jest i tyle

dokładnie :zdegustowany:

Ruget 

Wysłany: 2006-12-20, 22:33   

faris napisał/a:
szydzisz z wiary ?

nie bo nie wierze w spowiedz ... gadam grzechy o ktorych Bog wie jakiemus ksiezulkowi ktory jak uzlyszy slowo sex to sie od razu podnieca ... i probuje mi doradzac w sprawach milosci chociaz nie ma o tym pojecia bo tego si enie da nauczyc .... :)

faris napisał/a:
(mogę tu uogólnić, że 75% katolików - szczególnie w Polsce tak robi)

masz jakies zle statki bo wiekszosc z nich jest wpisana jako wierzacy ale nie praktykuja lub praktykuja z przymusu ... bo czesto slysze od znajomych ze chodza do kosciola bo kiedys rodzice kazali i tak im zostalo nie robia tego bo chca glupota !!

Cytat:
spowiez jest to rzecz święta i nie mozna z niej robić jakiegos przymusu stylu "Bo mamusia każe" Rugetwidać jestes jeszcze niedojarzały do wielu spraw jak robisz coś bo mama...

robie to dla swietego spokoju ....
nie wierze w kosciol ... to jest jedna wielka paranoja i dzis podpisalem sie pod piekna ustawa by wreszcie kosciol placil podatki tak jak to w niemczech jest np ... by wteszcie Ci ksieza odwalili sie od polityki

faris napisał/a:
skoro jego mama jest wierząca, to uszanowałby ją - ale nie poprzez robienie to co ona każe, tylko nie mąciłby jej wiary swoim psotępowaniem.

kaze mi tylko do spowiedzi isc nic wiecej a to dla niej moge chyba robic i mam nadzieje ze wreszcie prszystopujecie ... fanatyczki religijne sie znalazly lol swiat spadl na pysk

a tu piekne zdjecie mowiace jak pieknie polska slucha slow najwiekszego z polakow ...

*faris 

Wysłany: 2006-12-20, 22:51   

Ruget napisał/a:
nie bo nie wierze w spowiedz ...

to nie chodź do niej

Ruget napisał/a:
masz jakies zle statki bo wiekszosc z nich jest wpisana jako wierzacy ale nie praktykuja lub praktykuja z przymusu ... bo czesto slysze od znajomych ze chodza do kosciola bo kiedys rodzice kazali i tak im zostalo nie robia tego bo chca glupota !!

czyli potwierdza to co napisałam, większość jest taka jak Ty, czyli ok. 75% katolików

Ruget napisał/a:
robie to dla swietego spokoju ....

a to ciekawe... dla świętego spokoju... to może zrobisz coś dla siebie jeszcze ?

nie przystopuję, bo uważam, że postępujesz nie fair

a czemuż to ma służyć ten obrazek ? ja nie powołuję na Rydzyka ani Kaczyńskich więc nie rozumiem tego zabiegu jaki tu wykonałeś...
Mumiiiiinki!
Ostatnio zmieniony przez faris 2006-12-20, 22:52, w całości zmieniany 1 raz  

Ruget 

Wysłany: 2006-12-20, 22:52   

Cytat:
to nie chodź do niej

powiedz to mamusi :) a wole jej sluchac :) ale tylko w tym [co do wiary]

faris napisał/a:

a to ciekawe... dla świętego spokoju... to może zrobisz coś dla siebie jeszcze ?

robie :) caly czas robie wszystko dla siebie i mojej dziewczyny :)

*faris 

Wysłany: 2006-12-20, 22:53   

Ruget napisał/a:
powiedz to mamusi a wole jej sluchac ale tylko w tym [co do wiary]

powiedz Ty, powiedz, że jesteś niewierzący, powiedz, że nie uznajesz kościoła... boisz się ?

Ruget napisał/a:
robie caly czas robie wszystko dla siebie i mojej dziewczyny

kłamiesz i udajesz, że jest w porządku - to robisz
Mumiiiiinki!

Ruget 

Wysłany: 2006-12-20, 23:10   

faris napisał/a:
powiedz Ty, powiedz, że jesteś niewierzący, powiedz, że nie uznajesz kościoła... boisz się ?

mowilem jej juz ... mam z nia dobry kontakt ale mowi ze to dla Boga moge zrobic a wiem ze przy okazji dla niej i tak mi osobiscie spowiedz malo daje ... wiec ...

faris napisał/a:
kłamiesz i udajesz, że jest w porządku - to robisz

nie udaje to po pierwsze a po 2 jak jestes fanatyczka to ok ale nie czepiaj sie ludzi co maja inne zdanie na temat koscila ...

Odpowiedz do tematu