Forum Dyskusyjne :: religia w szkole

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » religia w szkole

religia w szkole
Autor Wiadomość

@Michał 

Wysłany: 2006-01-17, 16:30   religia w szkole

Jak myslicie czy religia w szkole jest potrzebna ? Czy ona nam cos daje...?

Jastina 

Wysłany: 2006-01-17, 16:42   

A w sumie to mi dawała... :] bo sobie przepisywałam zadania z innych przedmiotów i uczyłam sie na sprawdzian... :hyhy: :P

Matys 

Wysłany: 2006-01-17, 16:56   

Mnie ona daje jedynie dodatkowe 45min. snu :] (jezeli na niej jestem)
Chociaz na niej sie nieudzielam i nie mam zadnych ocen to i tak na koniec semestru znajduje tam jakas 5 i 4 choc nie wiem za co :D Cuda sie na prawde dzieja :D :D:D:D:D

#Prymas 
najśliczniejszy
kwietysta

Wysłany: 2006-01-17, 21:55   

Nie przeszkadza mi. Czasami nawet ciekawych rzeczy można się dowiedzieć od księdza, a poza tym, mają oni zazwyczaj potężny dar wymowy (przelewania myśli na słowa), którego można się od nich uczyć.

@Michał 

Wysłany: 2006-01-17, 23:59   

Jastina napisał/a:
A w sumie to mi dawała... bo sobie przepisywałam zadania z innych przedmiotów i uczyłam sie na sprawdzian...

Matys napisał/a:
Mnie ona daje jedynie dodatkowe 45min. snu

czyli nic wam nie dawała :] nie umacniała waszej wiary itd :]

Prymas, dobrze ze napisałes "czasami"

Mi sie teraz trafił zakonik i jakos religie mi sie nudza :P nawet zeszyt przestąłem prowadzić:]

Matys 

Wysłany: 2006-01-18, 01:14   

Michał napisał/a:
nie umacniała waszej wiary itd

Mnie w 3 letnim cyklu ksztalcenia w tej szkole od religii katecheta zmienial mi sie juz chyba z 5 razy bo zaden nie wytrzymywal z nasza klasa :] I co nie przyszedl nowy to trabil to samo od poczatku wiec niczego nowego sie nie nauczylem i dlatego rowniez spie :D I o dziwo kazdy konczyl mniej wiecej w tym samym miejscu :P Ciekawe w ktorym miejscu stanie ksiadz ?? (bo teraz kogos takiego mamy :) )

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2006-01-18, 20:45   

Michał napisał/a:
Jak myslicie czy religia w szkole jest potrzebna

moze komus jest potrzebna,dlatego nie jestem za usunieciem tego przedmiotu ze szkol,natomiast uwzglednianie oceny z religii do sredniej jest dla mnie chore :oczami: powinno byc zaliczenie na podst obecnosci,zdanych ocen.
Michał napisał/a:
Czy ona nam cos daje...?
owszem mi dawala-podwyzszony poziom serotoniny w organizmie,bo zawsze wychodzac z klasy po tej lekcji mialam dobry humorek(kupa smiechu po wysluchaniu tych bzdur-zwlaszcza dotyczacych wstrzemiezliwosci przedmalzenskiej)
Who's playing tricks on me?"

Matys 

Wysłany: 2006-01-18, 22:02   

Świętoszka napisał/a:
natomiast uwzglednianie oceny z religii do sredniej jest dla mnie chore

No to u mnie ta choroba w szkole wystepuje :] Bo religia wlasnie mi sie wlicza do sredniej :P

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2006-01-19, 11:50   

Matys napisał/a:
No to u mnie ta choroba w szkole wystepuje Bo religia wlasnie mi sie wlicza do sredniej

w moim LO bylo podobnie :/
Who's playing tricks on me?"

Aneta 

Wysłany: 2006-01-19, 20:47   

W moim gimnazjum jest taki facet od religi, ktory naprawde ciekawie mowi o Bogu, pokazuje nam rozne fajne teksty i ogolnie po kazdym zastepstwie z nim (poniewaz my mamy religie z kobieta, u ktorej lekcja wyglada tak, jak jest opisywana w postach powyzej) jestem sklonna przestac byc ateistka :D np. kiedys zalozyl sie z nami o litr mleka laciatego ( :oczami: ), ze zmartwych wstanie Jezusa nie bylo cudem, a on mial odbijac nasze argumenty na podstawie wszystkich dostepnych zrodel, poza biblia. Mieslismy na to okolo miesiaca i nie udalo nam sie. Na wszystko mial odpowiedz, ktora wszyscy musieli uznac za logiczna . Facet jest naprawde niesamowity :padam: gdybym miala tylko z nim religie to jestem pewna, ze bym wierzyla w Boga :) Tak wiec klasie, ktora ma z nim zajecia religia napewno duzo daje. Problem wiec nie polega na temacie przedmiotu, ale na nauczycielach. :|

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2006-01-19, 21:06   

dla mnie religia jest dziwnym przedmiotem, niby nauczycielka potrafi coś ciekawego powiedziec, ale dosć często sie zdaża ze sie lekcje spiuje, bo ona nic robi, czasem mozna ciekawy temat poruszyc, ale jako tako nie lubie tej lekcji a raczej dwóch z rzędu

kotlecik 

Ostrzeżeń:
 1/3/6

Wysłany: 2006-01-19, 22:25   

zalezy jaki ksiadz.. ja nie chodzie juz na religie...

AnUsIa17 
:*:*:*

Wysłany: 2006-01-20, 17:50   

Jastina napisał/a:
A w sumie to mi dawała... bo sobie przepisywałam zadania z innych przedmiotów i uczyłam sie na sprawdzian...

dokladnie mi to samo dawala.. :D ale nie powiem bo niektore lekcje byly ciekawe. zwlaszcza jak sie klocilismy z ksiedzem na temat seksu przed slubem.. :D

Kinga. 

Wysłany: 2006-01-20, 19:18   

Nie wiem czy coś daje. W średniej szkole to już chyba religia jest raczej zbędnym przedmiotem.
Nie chodzę na religię od tego roku ... uczy moją klasę nawiedzona katechetka...

Według niej aborcja jest lepsza od antykoncepcji .... :zdziwko: ( to tak na marginesie)

DesertFox 
KOP!#F1r3foX

Wysłany: 2006-01-26, 19:47   

To nie chodzi o to czy ona coś daje, nie każdy wierzy. My na religii z kolegą obalamy coraz to kolejne mity (których fałszywość została potwierdzona przez naukowców etc.) a nasza nauczycielka "Ja rozmawiałam z księdzem i on mówił że to nieprawda" to jest jej jedyny argument :D ej a wiecie że PiS chce aby religia liczyła się do średniej i aby pisać mature z religii?:D jakoś wątpie że ktoś poza Młodzieżą Wszechpolską chciał pisać mature na temat "Kto jest największym Polakiem w historii i dlaczego właśnie ojciec Rydzyk ;) "

Na zgrupowaniu od 13 do 24 Sierpnia

karda90 

Wysłany: 2006-06-15, 18:36   

jak dla mnie to religia nie jest potrzebna, chyba tylko po to aby zjeść śniadanie i napic sie coli;)

[ Dodano: 2006-06-15, 19:38 ]
a co do tej katechetki to moja tez jest nawiedzona. ma jakieś dziwne poglądy, nie wiemm z kad ona je wziela.

[ Dodano: 2006-06-15, 19:40 ]
juz odebralam:))
chciala mi gaz w promocji sprzedać:))

PATI 

Wysłany: 2006-06-15, 19:22   

Nigdy nie lubiłam religii, a w tym roku polubiłam. Zupełnie nie wiem dlaczego ... Religię wykorzystuję do odpisania zadań z matmy lub innych przedmiotów ;) Ostatnio katechetka rozdawała jakieś gazetki i czytali na głos o masturbacji i seksie. Szkoda, że nie było mnie wtedy :rozpacz: W ogole wylew mam, bo facetka opowiada o swej miłości, że zakochana jest od 2 lat i takie tam ;)
DesertFox napisał/a:
PiS chce aby religia liczyła się do średniej

U mnie się liczy ... aż się zdziwiłam :niepewny: .
Above us only sky …
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace."

drobiczek 
eeLOoo

Wysłany: 2006-06-16, 09:41   

a ja mam religie ostatnia zawsze...wiec jak mi sie chce to ide a jak nie to do domu...

religia w szkole jest niby nie obowiazkowa...ale kaza chodzic....

halinaa 

Wysłany: 2006-06-16, 12:47   

wszystko zależy od prowadzącego lekcje, halinee uczyl kiedys katecheta ktory mowil wiele ciekawych rzeczy zwizanych z religia, pelno ciekawostek itp, teraz uczy ja ksiadz i od 3 tygodni czytamy Pismo Swiete, nudaaaaa, niby jest otwarty na nasze pytania i chetnie odpowie na wszystkie ale jakos tak marnie mu to wychodzi, albo produkuje sie przez pol lekcji i w koncu nie dochodzi do tej wlasciwej odpowiedzi, albo odpowie szybko i koniec tematu :/

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2006-06-16, 13:59   

u mnie w szkole jest jeden świetny katecheta, niestety mnie nie uczy. ja moge porównać z religią w niemczech (byłam na wymianie w szkole) to tam żadnej modlitwy, a temat mielismy dotyczący klonowania

Odpowiedz do tematu