Forum Dyskusyjne :: Patologia w rodzinie Adama i Ewy

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Patologia w rodzinie Adama i Ewy

Patologia w rodzinie Adama i Ewy
Autor Wiadomość

*miss irony 

Wysłany: 2006-07-02, 11:05   Patologia w rodzinie Adama i Ewy

Zastanawiałam sie wczoraj nad pewna sprawą. Jesliby wierzyć Biblii i iść tym tropem to pierwszymi ludźmi byli Adam i Ewa. Oczywiście, aby ludzie nie wygineli musieli się oni rozmnożyć. Załóżmy, że stworzyli ileś tam potomków. Jednak by dalej rasa ludzka nie wygineła, potomkowi musieli stworzyc nowych potomków ze sobą lub ze swoimi rodzicami :hyhy: Jak wszyscy dobrz wiemy, dzieci osób blisko ze sobą spokrewnionych są najczęściej w jakis sposób ułomne. Jak więc to mozliwe, że populacja sie rozrosła, i nie rodziły sie same ułomniaki, bo przecież pokrewieństwo było na prawde bliskie.

Czekam na wasze wywody na ten temat.
A ja cie kocham

X. 

Wysłany: 2006-07-02, 11:19   

takie słowo: symbolika

:]

*miss irony 

Wysłany: 2006-07-02, 11:35   

takie słowa: logiczne myslenie :P
A ja cie kocham

DesertFox 
KOP!#F1r3foX

Wysłany: 2006-07-02, 11:56   

miss irony napisał/a:
Zastanawiałam sie wczoraj nad pewna sprawą. Jesliby wierzyć Biblii i iść tym tropem to pierwszymi ludźmi byli Adam i Ewa. Oczywiście, aby ludzie nie wygineli musieli się oni rozmnożyć. Załóżmy, że stworzyli ileś tam potomków. Jednak by dalej rasa ludzka nie wygineła, potomkowi musieli stworzyc nowych potomków ze sobą lub ze swoimi rodzicami :hyhy: Jak wszyscy dobrz wiemy, dzieci osób blisko ze sobą spokrewnionych są najczęściej w jakis sposób ułomne. Jak więc to mozliwe, że populacja sie rozrosła, i nie rodziły sie same ułomniaki, bo przecież pokrewieństwo było na prawde bliskie.

Dodatkowo mieli oni 2 synów. Kaina i Abla, no i Kain tego Abla zabił...to nie wiem jak sie rozmnażali :D
Chociaż Katolicy mówią "Czy jest napisane że Bóg stworzył tylko ich?"

Na zgrupowaniu od 13 do 24 Sierpnia

*dipe 
Pijak i złodziej.

Wysłany: 2006-07-02, 12:16   

miss irony napisał/a:
Jesliby wierzyć Biblii i iść tym tropem to pierwszymi ludźmi byli Adam i Ewa.

W bajki mam wierzyć?
Poza tym tak to już sie przyjęło od jakiegoś czasu w naszym niezwykle dziwnym kraju ,że Pismo Święte jak nakazuje kościół katolicki interpretuje się dosłownie. A to jest wielkim błędęm. Przecież ta księga a w zasadzie jej przesłanie ma wiele znaczeń, alegorii itd.

MrMorgan 

Wysłany: 2006-07-02, 12:41   

Pismo Święte nie przedstawia wszystkiego dosłownie. Mówiono też, że Adam i Ewa zjedli OWOC a nie jak to przyjęło się w filmach i kreskówkach Jabłko. Owszem mieli oni synów ale mogli mieć również córki. Nie było napisane, że potem Ewa urodziła inne dzieci ale nie było też napisane, że tak nie się nie stało. A co do dzieci ułomnych to, Bóg wyrzucił Adama i Ewę z raju ale nadal mieli u niego wsparcie więc dzieci mogły urodzić się zdrowe.

Matys 

Wysłany: 2006-07-02, 13:49   

Ja to nie wiem jak to bylo ale teraz zastanowila mnie jeszcze jedna rzecz :P Skoro pierwszymi "juz" ludzmi byli Adam i Ewa to czemu potem czlowiek przechodzil ewolucje swojej postaci od malpy ?? :] Czyzby jakas kara za cos ze Bog zmienil ich potem w czlekoksztaltne istoty ?? :]

MrMorgan 

Wysłany: 2006-07-02, 13:52   

Ja myślę, że Historii z wiarą łączyć się nie powinno. Bo w wyniku ZAWSZE będą jakieś niedomówienia.

Matys 

Wysłany: 2006-07-02, 13:59   

Ale gdyby udalo sie znalezc to IDEALNE rozwiazanie toby bylo wiadomo skad tak na prawde pochodzimy :D ;)

MrMorgan 

Wysłany: 2006-07-02, 14:02   

Pewnie tak :P Może kiedyś się znajdzie takie "idealne rozwiązanie". Na razie się na to nie zapowiada :D

*miss irony 

Wysłany: 2006-07-02, 15:01   

Poniewaz nie ma ludzi idealnych, nie znajdzie się też idealnego rozwiązania, ktore by ich dotyczyło :P <To się nazywa pokrętna logika kobiet>
A ja cie kocham

#deela 

Wysłany: 2006-07-02, 17:28   

hola hola
adam i ewa mieli trzech synow kaina abla i seta
i tak jak wiadomo kain zabil abla i zostal przeklety i chyba nie mial dzieci,
wiec pochodzimy od seta ktory w pewnym momencie odchodzi do swojej zony a ta to juz pismo nie wyjasnia skad sie wziela
inna rzecz ewa nie byla pierwsza zona adama tylko druga pierwsza byla lilith ktora w ogole nie byla czlowiekiem tylko demonem i z tego zwiazku tez byly dzieci
w ogole to polecam lekture biblii jest bardzo ciakawa mody kazirodztwo itp

#bLu 
I dont like iT

Wysłany: 2006-07-03, 13:24   

deela napisał/a:
pismo nie wyjasnia skad sie wziela

widocznie komus zabraklo pomysloow na to. jak i na wiele innych rzeczy. tam sa same zaprzeczenia wszedzie, nawet nie musze tego czytac, znajac z groobsza to o co w tym wszystkim chodzi juz mozna sie zaplatac i zobaczyc ze to wszystko nei trzyma sie koopy. no ale cooz..

Galaxy 
mała wielka dusza

Wysłany: 2006-07-14, 13:25   Re: Patologia w rodzinie Adama i Ewy

miss irony napisał/a:

Adam i Ewa byli pierwszymi ludźmi, ale nie jedynymi:) Biblia nie mowi nic o tym, że Bóg stworzył Adama i Ewę i poszedł lulu.

RED EVIL 

Wysłany: 2006-07-20, 10:10   

A jeszcze w Biblii było napisane,ze oni z wężem rozmawiali,który ich skusił do zjedzenia tego jabłka !! I kto w taką bajkę ma wierzyc ?? Tylko dzieci!! Od kiedy to węże mówią !! ?? ehhe

[ Dodano: 2006-07-20, 11:19 ]
Matys, napisała:
Cytat:
ludzmi byli Adam i Ewa to czemu potem czlowiek przechodzil ewolucje swojej postaci od malpy ?? :] Czyzby jakas kara za cos ze Bog zmienil ich potem w czlekoksztaltne istoty ??

Masz tu naukowe wyjaśnienie:

Cytat:
Organizmy zdolne są do ewolucji (por. Korzeniowski, 1996, s. 13-14).
Charakterystyka ta pozwala nam zrozumieć, że kształtowanie się organizmów żywych przebiegało w kilku etapach. Na początku musiała ukształtować się materia organiczna, która sama z siebie nie stanowi jeszcze organizmów żywych. Następnie materia żywa musiała zorganizować się w prymitywne organizmy żywe, o dającej się wyróżnić stnlkturze. Wreszcie, pierwsze organizmy podlegały ewolucji, która eliminowała formy gorzej przystosowane, a pozwalała funkcjonować i rozmnażać się lepiej przystosowanym. Aby odpowiedzieć na pytanie jak powstało życie, trzeba zatem skupić się na wszystkich tych obszarach.

http://stowarzyszenie_wol...ony/powzyci.htm

manson

Wysłany: 2006-08-26, 12:36   

O ile sie nie myle,to Biblia mowi tez o olbrzymach.A swoja droga,wspolczuje katolikom,bo musza sobie jakos tlumaczyc te logiczne dziury w Pismie Swietym.Ciekawe tez,dlaczego akurat z zebra Adama storzyl Bog Ewe.Moze ja po prostu sklolnowal,medycyna od dawna wie,ze w szpiku kostnym z zeber jest najwiecej pelnego DNA. Ciekawe to sa rzeczy...

agoos 

Wysłany: 2006-08-26, 12:51   

[quote="RED EVIL"]A jeszcze w Biblii było napisane,ze oni z wężem rozmawiali,który ich skusił do zjedzenia tego jabłka !! I kto w taką bajkę ma wierzyc ?? Tylko dzieci!! Od kiedy to węże mówią !! ?? ehhe

Biblia jest świetną KSIĄŻKĄ, działa na wyobraźnię. Dużo tam przenośni, każdy interpretuje na swój sposób. To jest poprostu tak bardzo obrazowo napisane. Może się nie wgłębiasz, może tego nie chcesz. Bo to nie jest taka płytka ksiązka, jak gazeta bravo :p

Co do dziur w bilblii ktore wierzacy maja sobie łatać.. Oni poprostu wierzą. Wierzy się wtedy, gdy nie da się ogarnąć czegoś rozumem. No i kiedy chce się w to wierzyć. Jest dużo nieścisłości ale Oni wierzą, że wlasnie tak bylo jak jest napisane, wierza ze taka jest prawda i juz. bo to moze im pomaga jakos? gdy zostaniemy kiedys sami (oby nie) to czlowiek bez wiary nie da rady przetrwac. a to w co wierzy to juz jego sprawa.. jedni w boga, inni w siebie samego, inni w ludzi.. phi.

Ja nie wierze w boga, ani kosciol fuj. ale biblia super ksiazka :]
pewnej nocy, gdy oglądali bezksiężycowe niebo. - Powiedz mu, że strach przed cierpieniem jest straszniejszy niż samo cierpienie. I że żadne serce nie cierpiało nigdy, gdy sięgało po swoje marzenia [...] "
Ostatnio zmieniony przez agoos 2006-08-26, 12:53, w całości zmieniany 1 raz  

manson

Wysłany: 2006-08-28, 00:38   

Biblia jest do bani i smierdzi. A jesli ja czytac,to tylko w formie komiksu /byl taki kiedys/

blackaneta 

Wysłany: 2006-08-28, 00:50   

Biblia jest bardzo mądrą książką... W sumie to najmądrzejszą... Uczy nas jak żyć, jak wierzyć...

agoos 

Wysłany: 2006-08-28, 09:04   

blackaneta napisał/a:
Biblia jest bardzo mądrą książką... W sumie to najmądrzejszą... Uczy nas jak żyć, jak wierzyć...

Jak się umie ją przeczytać. Jest fajną książką. Widziałam inne, które jednak dawały mi więcej niż ona.
pewnej nocy, gdy oglądali bezksiężycowe niebo. - Powiedz mu, że strach przed cierpieniem jest straszniejszy niż samo cierpienie. I że żadne serce nie cierpiało nigdy, gdy sięgało po swoje marzenia [...] "

Odpowiedz do tematu