Wysłany: 2006-07-02, 11:05 Patologia w rodzinie Adama i Ewy
Zastanawiałam sie wczoraj nad pewna sprawą. Jesliby wierzyć Biblii i iść tym tropem to pierwszymi ludźmi byli Adam i Ewa. Oczywiście, aby ludzie nie wygineli musieli się oni rozmnożyć. Załóżmy, że stworzyli ileś tam potomków. Jednak by dalej rasa ludzka nie wygineła, potomkowi musieli stworzyc nowych potomków ze sobą lub ze swoimi rodzicami Jak wszyscy dobrz wiemy, dzieci osób blisko ze sobą spokrewnionych są najczęściej w jakis sposób ułomne. Jak więc to mozliwe, że populacja sie rozrosła, i nie rodziły sie same ułomniaki, bo przecież pokrewieństwo było na prawde bliskie.
Czekam na wasze wywody na ten temat.
_________________ Możesz poprowadzic moje auto
Tak, zamierzam zostać gwiazdą
Możesz prowadzic moje auto
A ja cie kocham
Wysłany: 2006-07-02, 11:56
miss irony napisał/a:
Zastanawiałam sie wczoraj nad pewna sprawą. Jesliby wierzyć Biblii i iść tym tropem to pierwszymi ludźmi byli Adam i Ewa. Oczywiście, aby ludzie nie wygineli musieli się oni rozmnożyć. Załóżmy, że stworzyli ileś tam potomków. Jednak by dalej rasa ludzka nie wygineła, potomkowi musieli stworzyc nowych potomków ze sobą lub ze swoimi rodzicami Jak wszyscy dobrz wiemy, dzieci osób blisko ze sobą spokrewnionych są najczęściej w jakis sposób ułomne. Jak więc to mozliwe, że populacja sie rozrosła, i nie rodziły sie same ułomniaki, bo przecież pokrewieństwo było na prawde bliskie.
Dodatkowo mieli oni 2 synów. Kaina i Abla, no i Kain tego Abla zabił...to nie wiem jak sie rozmnażali
Chociaż Katolicy mówią "Czy jest napisane że Bóg stworzył tylko ich?"
_________________ Kocham Cię Pati :* "A love is a flame..."
Jesliby wierzyć Biblii i iść tym tropem to pierwszymi ludźmi byli Adam i Ewa.
W bajki mam wierzyć?
Poza tym tak to już sie przyjęło od jakiegoś czasu w naszym niezwykle dziwnym kraju ,że Pismo Święte jak nakazuje kościół katolicki interpretuje się dosłownie. A to jest wielkim błędęm. Przecież ta księga a w zasadzie jej przesłanie ma wiele znaczeń, alegorii itd.
_________________ "Nie ważne co czytasz: Koran, Torę, Biblię bądź dobrym człowiekiem a zło samo zniknie."
Pismo Święte nie przedstawia wszystkiego dosłownie. Mówiono też, że Adam i Ewa zjedli OWOC a nie jak to przyjęło się w filmach i kreskówkach Jabłko. Owszem mieli oni synów ale mogli mieć również córki. Nie było napisane, że potem Ewa urodziła inne dzieci ale nie było też napisane, że tak nie się nie stało. A co do dzieci ułomnych to, Bóg wyrzucił Adama i Ewę z raju ale nadal mieli u niego wsparcie więc dzieci mogły urodzić się zdrowe.
Ja to nie wiem jak to bylo ale teraz zastanowila mnie jeszcze jedna rzecz Skoro pierwszymi "juz" ludzmi byli Adam i Ewa to czemu potem czlowiek przechodzil ewolucje swojej postaci od malpy ?? Czyzby jakas kara za cos ze Bog zmienil ich potem w czlekoksztaltne istoty ??
Wysłany: 2006-07-02, 17:28
hola hola
adam i ewa mieli trzech synow kaina abla i seta
i tak jak wiadomo kain zabil abla i zostal przeklety i chyba nie mial dzieci,
wiec pochodzimy od seta ktory w pewnym momencie odchodzi do swojej zony a ta to juz pismo nie wyjasnia skad sie wziela
inna rzecz ewa nie byla pierwsza zona adama tylko druga pierwsza byla lilith ktora w ogole nie byla czlowiekiem tylko demonem i z tego zwiazku tez byly dzieci
w ogole to polecam lekture biblii jest bardzo ciakawa mody kazirodztwo itp
_________________ zaczynam się tam gdzie inni się kończą...
widocznie komus zabraklo pomysloow na to. jak i na wiele innych rzeczy. tam sa same zaprzeczenia wszedzie, nawet nie musze tego czytac, znajac z groobsza to o co w tym wszystkim chodzi juz mozna sie zaplatac i zobaczyc ze to wszystko nei trzyma sie koopy. no ale cooz..
Wysłany: 2006-07-14, 13:25 Re: Patologia w rodzinie Adama i Ewy
miss irony napisał/a:
Adam i Ewa byli pierwszymi ludźmi, ale nie jedynymi:) Biblia nie mowi nic o tym, że Bóg stworzył Adama i Ewę i poszedł lulu.
A jeszcze w Biblii było napisane,ze oni z wężem rozmawiali,który ich skusił do zjedzenia tego jabłka !! I kto w taką bajkę ma wierzyc ?? Tylko dzieci!! Od kiedy to węże mówią !! ?? ehhe
[ Dodano: 2006-07-20, 11:19 ] Matys, napisała:
Cytat:
ludzmi byli Adam i Ewa to czemu potem czlowiek przechodzil ewolucje swojej postaci od malpy ?? Czyzby jakas kara za cos ze Bog zmienil ich potem w czlekoksztaltne istoty ??
Masz tu naukowe wyjaśnienie:
Cytat:
Organizmy zdolne są do ewolucji (por. Korzeniowski, 1996, s. 13-14).
Charakterystyka ta pozwala nam zrozumieć, że kształtowanie się organizmów żywych przebiegało w kilku etapach. Na początku musiała ukształtować się materia organiczna, która sama z siebie nie stanowi jeszcze organizmów żywych. Następnie materia żywa musiała zorganizować się w prymitywne organizmy żywe, o dającej się wyróżnić stnlkturze. Wreszcie, pierwsze organizmy podlegały ewolucji, która eliminowała formy gorzej przystosowane, a pozwalała funkcjonować i rozmnażać się lepiej przystosowanym. Aby odpowiedzieć na pytanie jak powstało życie, trzeba zatem skupić się na wszystkich tych obszarach.
O ile sie nie myle,to Biblia mowi tez o olbrzymach.A swoja droga,wspolczuje katolikom,bo musza sobie jakos tlumaczyc te logiczne dziury w Pismie Swietym.Ciekawe tez,dlaczego akurat z zebra Adama storzyl Bog Ewe.Moze ja po prostu sklolnowal,medycyna od dawna wie,ze w szpiku kostnym z zeber jest najwiecej pelnego DNA. Ciekawe to sa rzeczy...
[quote="RED EVIL"]A jeszcze w Biblii było napisane,ze oni z wężem rozmawiali,który ich skusił do zjedzenia tego jabłka !! I kto w taką bajkę ma wierzyc ?? Tylko dzieci!! Od kiedy to węże mówią !! ?? ehhe
Biblia jest świetną KSIĄŻKĄ, działa na wyobraźnię. Dużo tam przenośni, każdy interpretuje na swój sposób. To jest poprostu tak bardzo obrazowo napisane. Może się nie wgłębiasz, może tego nie chcesz. Bo to nie jest taka płytka ksiązka, jak gazeta bravo :p
Co do dziur w bilblii ktore wierzacy maja sobie łatać.. Oni poprostu wierzą. Wierzy się wtedy, gdy nie da się ogarnąć czegoś rozumem. No i kiedy chce się w to wierzyć. Jest dużo nieścisłości ale Oni wierzą, że wlasnie tak bylo jak jest napisane, wierza ze taka jest prawda i juz. bo to moze im pomaga jakos? gdy zostaniemy kiedys sami (oby nie) to czlowiek bez wiary nie da rady przetrwac. a to w co wierzy to juz jego sprawa.. jedni w boga, inni w siebie samego, inni w ludzi.. phi.
Ja nie wierze w boga, ani kosciol fuj. ale biblia super ksiazka
_________________ "- Moje serce obawia się cierpień - powiedział młodzieniec do Alchemika
pewnej nocy, gdy oglądali bezksiężycowe niebo. - Powiedz mu, że strach przed cierpieniem jest straszniejszy niż samo cierpienie. I że żadne serce nie cierpiało nigdy, gdy sięgało po swoje marzenia [...] "
Ostatnio zmieniony przez agoos 2006-08-26, 12:53, w całości zmieniany 1 raz
Biblia jest bardzo mądrą książką... W sumie to najmądrzejszą... Uczy nas jak żyć, jak wierzyć...
Jak się umie ją przeczytać. Jest fajną książką. Widziałam inne, które jednak dawały mi więcej niż ona.
_________________ "- Moje serce obawia się cierpień - powiedział młodzieniec do Alchemika
pewnej nocy, gdy oglądali bezksiężycowe niebo. - Powiedz mu, że strach przed cierpieniem jest straszniejszy niż samo cierpienie. I że żadne serce nie cierpiało nigdy, gdy sięgało po swoje marzenia [...] "
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.