Byłam wczoraj.. w sumie to dzisiaj (;
Prawie zasnęłam na nudnym standardowym przemówieniu naszego proboszcza..
"Życzmy sobie dużo zdroowia i zdroowia. Bo ono jest najważniejsze! Przybliżmy się także do Boga chodząc na cotygodniową Mszę Św. Przypominam, iż jeśli ktoś nie pójdzie będzie musał się spowiadać.. "
Szkoda że jeszcze nie dodał.. "..dawajcie więcej na ofiarę.." -.-'
Tak swoją drogą.. wiecie iż Chrystus urodził się tak naprawde w marcu ?
nigdy nie bylo w moim domu takiej tradycji,raczej choddzilo sie nazajutrz,czyli w Boze Narodzenie do kosciola
_________________ "I always feel like somebody's watching me
And I have no privacy
I always feel like somebody's watching me
Who's playing tricks on me?"
czyli kolejne klamstwo Kosciola?jak mamy w takim razie to rozumiec?
And I have no privacy
Religie zwycięskie zazwyczaj przejmują istniejące już święta religii podbitych,aby zmiana była mniej gwałtowna. Określa się to terminem "transmutacja", pomaga ludziom przyzwyczaić się do nowej wiary. Mają święta religijne w te same dni , modlą się w tych samych miejscach etc. Zastępują dotychczasowe wierzenie nowym.
Z tą datą było podobnie. Boże Narodzenie zastąpiło m.in. popularne pogańskie święto boga Mitry obchodzone właśnie tego dnia. KK nie mógł sobie z nim poradzić, dlatego właśnie 25 grudnia świętujemy narodziny Jezusa. Data ta została ustalona ok. 350 r.n.e.
Dużo o tym czytałam, tutaj zamieszczone są te informacje w skrócie:
http://tylkobiblia.dekalog.pl/artykuly/bn.htm
Właśnie moim zdaniem klimat , święta -odróżniają tę mszę od zwyczajnych.
A dodatkowym powodem dla którego chodzę na pasterke jest to iż , przynajmniej w mojej miejscowości , jest ona krótsza ;p
Religie zwycięskie zazwyczaj przejmują istniejące już święta religii podbitych,aby zmiana była mniej gwałtowna. Określa się to terminem "transmutacja", pomaga ludziom przyzwyczaić się do nowej wiary. Mają święta religijne w te same dni , modlą się w tych samych miejscach etc. Zastępują dotychczasowe wierzenie nowym.
Z tą datą było podobnie. Boże Narodzenie zastąpiło m.in. popularne pogańskie święto boga Mitry obchodzone właśnie tego dnia. KK nie mógł sobie z nim poradzić, dlatego właśnie 25 grudnia świętujemy narodziny Jezusa. Data ta została ustalona ok. 350 r.n.e.
Dużo o tym czytałam
ja tez,ale te informacje byly zawarte w "Kodzie Leonarda Da Vinci".Tak tez myslalam ,ze kojarze to ,co powyzej napisalas :lol: ,ale nie mogalam przypomniec sobie.
And I have no privacy
ja tez,ale te informacje byly zawarte w "Kodzie Leonarda Da Vinci".Tak tez myslalam ,ze kojarze to ,co powyzej napisalas ,ale nie mogalam przypomniec sobie.
Nie były .
Wzmianka o tym znajdowała się w tomie "Anioły i demony". Właśnie dzięki niej zaczęłam więcej szukać na ten temat (:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.