Forum Dyskusyjne :: o zarobkach ksiezy, etyce i moralnosci

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » o zarobkach ksiezy, etyce i moralnosci

o zarobkach ksiezy, etyce i moralnosci
Autor Wiadomość

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2006-12-10, 13:56   

Ruget napisał/a:
dlatego w kosciele juz nie bywam ...

do kosciola mozna (powinno sie) chodzic do Boga, a nie dawac na tace, wiec to zadne wytlumaczenie.

Ruget napisał/a:
czemu mam przymrozac jak nie uznaje instytucji kosciola :) dla mnie istnieje Bog i jest on najwazniejszy ale nie kosciol ...

no to skad wiesz, ze Bog ma cos przeciwko laptopom? :rotfl:

Ruget 
:*

Wysłany: 2006-12-10, 14:25   

Naadir napisał/a:
no to skad wiesz, ze Bog ma cos przeciwko laptopom? :rotfl:
bo wiem i juz :P

Naadir napisał/a:

do kosciola mozna (powinno sie) chodzic do Boga, a nie dawac na tace, wiec to zadne wytlumaczenie.
tylko jak mam sluchac tego co gada ksiadz to mi slabo jak slysze ze zbieraja dzis pieniadze na bazylike im JP II i potrzeba jeszcze 2 miliony to se mysle ze w tym momencie moze umierac z glodu lub zimna jakies dziecko i chyba lepiej by ta kasa poszla na pomoc dla niego ale nie kosciol o tym nie mysli ... a szkoda ...

Witam Cie Gość, po ciemnej stronie mocy :P

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2006-12-10, 14:30   

Ruget napisał/a:
tylko jak mam sluchac tego co gada ksiadz to mi slabo jak slysze ze zbieraja dzis pieniadze na bazylike im JP II i potrzeba jeszcze 2 miliony to se mysle ze w tym momencie moze umierac z glodu lub zimna jakies dziecko i chyba lepiej by ta kasa poszla na pomoc dla niego ale nie kosciol o tym nie mysli ... a szkoda ...

niech zgadne, w tym momencie wychodzisz z kosciola, szukasz marznacego dziecka i dajesz mu na chleb?

...

*faris 

Wysłany: 2006-12-10, 14:32   

Ruget napisał/a:
w tym momencie moze umierac z glodu lub zimna jakies dziecko i chyba lepiej by ta kasa poszla na pomoc dla niego

ciekawe czy jak widzisz marznące dziecko, czy chociażby kogoś głodnego na ulicy, proszącego o chleb to mu to dasz... na takich najczęściej nawet niektózy nie zwracają uwagi
Mumiiiiinki!

Ruget 

Wysłany: 2006-12-10, 14:43   

Naadir napisał/a:
szukasz marznacego dziecka i dajesz mu na chleb?
nie daje dzieciaka na ulicy jak mam wysylam nawet male sumy na kosciol na Kamczatce bo tam est parafia 3.5 razy wieksza od polski i nie ma nawet kosciola .... a polski ksiadz tam jest i klepie niezla biede dziennie musi odkopywac swoja plebanie ale daje rade i walczy by wybudowac tam kosciol ;) to lepsze niz inne cele (chociaz i tak polowa z tej kasy idzie na dokarmianie tam biednych)

faris napisał/a:
na takich najczęściej nawet niektózy nie zwracają uwagi

zyje w tym miescie 18 lat i wiem ze 90 % tych dzici to oszusci co zbieraja na fajki lub na swoje wydatki bo na tym mozna niezle zarobic ... a jak widze goscia co jest glodny i prosi o jedzenie to proponuje mu ze pojde z nim do sklepu i mu kupie chleb ... nie wiem czemu ale 90% odmawia ...

*faris 

Wysłany: 2006-12-10, 14:52   

no to widzisz, a wyobraź sobie że nie wszystkie te dzieci to oszuci, 50% to oszuści, ale drugie 50% to faktycznie głodne dzieci... i mozesz akurat na nich trafić
poza tym, czemu 90% odmawia ? bo może się wstydzić wejść z kimś żeby mu coś kupił ? nie znasz tych ludzi, nie wiesz czemu odmawiają, nie oceniaj ich
Mumiiiiinki!

Ruget 

Wysłany: 2006-12-10, 15:01   

faris napisał/a:
nie znasz tych ludzi, nie wiesz czemu odmawiają, nie oceniaj ich

akurat wiem bo potem ida z tym po piwo co dostana ... i nie 50 % lecz 80 - 90 ... sry ale troche zyje i znam troche ludzi i potrafie rozroznic na co to idzie a jak nie masz co z kasa robic wspomuc mozesz jadlodajnie tam te dzieci jadaja ... i masz wieksza pewnosc ... i nie oceniam ich ale jak juz piaslem widze co sie dzieje (jak mieszkasz w malym miasteczku ok ale u mnie nie jest za spokojnie ...)

Natriszja 

Wysłany: 2006-12-10, 18:14   

Tak naprawdę to nigdy nie miałam religii w pełnym tego słowa znaczeniu. Teraz uczy mnie ksiądz i lekcja opiera się głownie na rozmowach, dyskusjach.. wczesniej tego nie było, katechetka odwalała przygotowany temat i już. Dlatego to dla mnie miła odmiana. Jednak myślę, że lekcje religii pokazują tylko tę 'formalną ' stronę wiary. Wiara to głownie uczucia a my czytamy Biblię i o niej rozmawiamy [chociaż nie tylko.]. To się uzupełnia, ale w sumie można robić to na własną rekę. Więc ja osobiscie uważam, że na religię monża chodzić, ale nie trzeba.

*faris 

Wysłany: 2006-12-10, 18:22   

Pewnie, że nie trzeba. Dużo zależy od prowadzącego. Koleżanki opowiadały mi, że w ich szkołach uczy katechetka/katecheta a nie ksiądz i najpierw dyktuje im parę stron notatek, a potem z tego pyta :...: Zwaliło mnie to z nóg, już wolę pleść bzdury w stylu : dlaczego całowanie na lekcji przy wszystkich jest złe itd...
Religia jest fajna, kiedy można o wszystkim bez skrępowania rozmawiac, wprowadzając tu dogmaty wiary, ale nie kiedy nam narzucają coś i każą bezwzględnie tak głosić to...
Mumiiiiinki!

Cris 666 

Wysłany: 2006-12-25, 01:59   

Zarobki Księży...hmm fakt zarabiają ale co z tego żal ci czy co ??
ale nie jest tak że wszyscy księża to samolubne hamy np mój znajomy ksiądz postawił mi wyjazd do Holandii na sylwka >>jeździ polonezem caro z 96 bodaj...

Odpowiedz do tematu