Wysłany: 2007-05-21, 18:57
Bibli nie czyta się dosłownie, więc równie dobrze wszystko może być tak nagięte i w przenośni, że... dla mnie nie jest wiarygodnym źródłem czegokolwiek... a te dogmaty... yhhh... już pisałem, co o tym myślę... nie wierzę.
To znaczy, co w niej czyta się dosłownie, a co nie?
tego Ci nie powiem, chodze na religie bo mi rodzice karza, ksiadz mowi dosc czesto ze Bibli nie mozna interpretowac doslownie i tak samo nie mozna wyrywac zdan z kontekstu tylko czytac calosc... dla mnie to wszystko jest dziwne i dlatego tez nie wierze.
_________________ ... ŻYJ SZYBKO ...
... KOCHAJ MOCNO ...
... UMIERAJ MŁODO ...
To znaczy, co w niej czyta się dosłownie, a co nie?
tego Ci nie powiem, chodze na religie bo mi rodzice karza, ksiadz mowi dosc czesto ze Bibli nie mozna interpretowac doslownie i tak samo nie mozna wyrywac zdan z kontekstu tylko czytac calosc... dla mnie to wszystko jest dziwne i dlatego tez nie wierze.
Niech ksiądz spróbuje wyjaśnić twoje wątpliwości.
Jeżeli zaś chodzi o interpretację Biblii, to jest ona taką cudowną księgą (wszak jej autorem jest Bóg), że interpretuje się sama.
Dzisiaj Bóg nie przemawia z nieba i nie mówi, co i jak trzeba rozumieć.
Oddziałuje tylko swoim duchem na tych, którzy szczerze pragną poznać prawdę.
Dlatego tak kazał spisać Biblię, że jak jakiś jej fragment jest mniej zrozumiały, to wyjaśnia go inny. Podam przykład.
W księdze Objawienia 21:1 czytamy:
I ujrzałem nowe niebo i nową ziemię; bo poprzednie niebo i poprzednia ziemia przeminęły i morza już nie ma.
Czym jest morze?
W księdze Izajasza 57:20 niegodziwych ludzi nazwano tak:
„Lecz niegodziwi są jak wzburzone morze, które nie może się uspokoić i którego wody wciąż wyrzucają wodorosty i błoto.
Zwrot: "morza już nie ma" oznacza, że nie będzie ludzi niegodziwych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.