Wyraźnie napisałam, że ja Biblii czytać nie umiem. Chyab że czasem coś przeczytam i zaczne rozumieć na różne sposoby. Super.
A co wierzysz konkretnie, że stworzenie swiata trwało 6 dni?
I o tym rozstąpieniu morza, o chodzeniu po wodzie itp..
A przypowieści Jezusa.. Myślisz, że nie mają ukrytych większych znaczeń? Napewno mają, i to jest piękne.
Ale ja nie wierze, piękna książka, tyle.
Jeśli czytasz ją dosłownie - to źle ją czytasz.
Niepotrafie poweidzieć Ci co gdzie i jakie ma znaczenia.
Spróbuj poczytać i zacząć szukać w danym fragmencie ukrytych znaczeń.
_________________ "- Moje serce obawia się cierpień - powiedział młodzieniec do Alchemika
pewnej nocy, gdy oglądali bezksiężycowe niebo. - Powiedz mu, że strach przed cierpieniem jest straszniejszy niż samo cierpienie. I że żadne serce nie cierpiało nigdy, gdy sięgało po swoje marzenia [...] "
Wysłany: 2006-09-03, 13:56
Agoos, no jasne, że nie odbieram wszystkiego w Biblii dosłownie
Po prostu trzeba wiedzieć co należy traktować dosłownie, a co jest tylko metaforą... A kościół dzięki pomocy Ducha świętego jest w stanie odróżnić co jest przenośnią, a co nie
Agoos, no jasne, że nie odbieram wszystkiego w Biblii dosłownie
To Ci bardzo współczuję
blackaneta napisał/a:
Po prostu trzeba wiedzieć co należy traktować dosłownie, a co jest tylko metaforą... A kościół dzięki pomocy Ducha świętego jest w stanie odróżnić co jest przenośnią, a co nie
Kościół to jedno wielkie g*wno niestety u nas
To wkoncu traktujesz wszystko doslownie czy nie?
Duch Święty.. wierzysz że to ten biały gołąbek? też przenośnia.
_________________ "- Moje serce obawia się cierpień - powiedział młodzieniec do Alchemika
pewnej nocy, gdy oglądali bezksiężycowe niebo. - Powiedz mu, że strach przed cierpieniem jest straszniejszy niż samo cierpienie. I że żadne serce nie cierpiało nigdy, gdy sięgało po swoje marzenia [...] "
Agoos,wreszcie mam jakiegos duchowego sojusznika,dzieki! Juz gdzies o tym pisalem,katolicy doslownie traktuja to,co im wygodnie. W Starym Testamencie Salomon ma latajacy tron,gdzie indziej szaleje zelazny,ziejacy ogniem hipopotam.Ciekaw jestem ilu katolikow wierzy,ze to byla prawda. Ale w chodzenie po wodzie to kazdy katolik wierzy.Ot,niedoskonalosc ludzka.To sa wlasnie falszywe dogmaty.Niewiele maja pewnie wspolnego z prawda.
[ Dodano: 2006-09-08, 16:17 ]
Na koniec chcialem zaznaczyc ,ze kolega Michal jest niestety straaaasznie glupi. Trzymajcie sie!
No jasne, że jest agoos
W Ewangelii wyraźnie pisze, że chodził po wodzie...
biblie czyta sie głębiej, ze sie tak wyraze, metafory metafory metafory. trzeba umiec odczytac. nie twierdze ze ja potrafie. ale twierdze, ze to tez metafora, nie wierze ze chodzil po wodzie
i tu masz racje... Biblia jest symboliczna... mimo, ze ja wierze w niepokalane poczecie, w Ducha Świetego... itp. ale Biblia jest Ksiega symboliczna. np. Adam i Ewa przeciez to byla jakas tam ludzkosc a nie dwie osoby bo dobrze wiemy ze Ewa miala dwoch synow... albo ze Jezus przebywal na pustyni przez 40 dni i nocy nie jedzac i nie pijac, to tez tylko przenosnia... skoro stał sie czlowiekiem to nie przezyl by... a z tymi brudnymi dziecmi to tez nie jest tak jak ktos napisal... w Bibli pisze kochajcie i rozmnazajcie sie Bóg pragnie abysmy sie kochali i wydawali na swiat potomstwo, a po to jest chrzest by obmywal nas z grzechu pierworotnego...
To moje zdanie, moja wiara i bronie jej
dla mnei Bog zyl, zyje i bedzie zyl, razem z Maryja i niepokalanym poczeciem
_________________ 'You are the light that's leading me to the place where I find peace again'
Popatrzcie jak rozwój nauki urealnia niektóre niemożliwe( jak kiedyś myślano) pojęcia.
Dziewica urodziła syna, bez stosunku z mężczyzną.
Kilka lat wstecz wydawałoby się to niemożliwe. Trzeba było w to WIERZYĆ!!
A dzisiaj w dobie klonowania sprawa wydaje się zupełnie oczywista i to co było niemożliwe staje się nagle realne.
klonowanie to rozwoj techniki i kiedys tego nie bylo...
a niepokalane poczecie to kwestia wiary, jesli jestes Katolikiem to jest to czescia Twojej wiary... ja osobiscie w to wierze, uwazam to za cud, a cuda sie zdazaja
_________________ 'You are the light that's leading me to the place where I find peace again'
Złośnica, owszem ja jestem wierzącym facetem, ale mój wywód dowodził, ze wraz z rozwojem nauki poznajemy że to co kiedyś było tylko sprawą wiary, dzisiaj jest już dowodem naukowym.
Dzidka-ALEŻ NIE!!!!!!!!!!!
CHcę powiedzieć że to co kiedyś wydawało się niemożliwe teraz nauka mówi że to jest możliwe. Z klonowaniem podałem to jako przykład.
Może za parę lat poznamy technologię zamiany wody w wino.
Nauka nijako uzasadnia wiarę.
niepokalane poczęcie? podstawowy dogmat wiary CHCRZEśCIJAńSKIEJ, nieco rozdmuchany przez Kościół KAtolicki...
jeśli się wierzy w Boga,Biblię, to i nie można negować niepokalanego poczęcia, bo przecież jest to wyrażnie napisane...
swoją drogą jest to, że Maryja nie była zawsze dziewicą...
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
A mnie dziwi dalczego katolicy dalej mowia ze Maryja jest zawsze dziewica.. przeciez to z leksza nie mozliwe..
_________________ Wolę, gdy ludzie popierają mnie ze strachu niż z przekonania. Przekonania są zmienne, strach zawsze jest ten sam.
Kocham wszystkie dziewczyny i chlopaków z duzym piernikiem.
jeśli się wierzy w Boga,Biblię, to i nie można negować niepokalanego poczęcia, bo przecież jest to wyrażnie napisane...
No własnie... Przecież niepokalane poczęcie to jedna z największych podstaw wiary chrześcijańskiej, bo gdyby nie ono to niczego póxniej by nie było...
Wierzę w niepokalane poczęcie, wierze w życie Jezusa, Jego śmierć na krzyżu i zamrtwychwstanie. Może dlatego, że chcę, może dlatego, że się boję tego, że jesteśmy pozostawieni samym sobie i nie mogłabym nikogo prosić o to by moja rodzina była zdrowa i szczęśliwa, może dlatego, że jestem naiwna. Nie wiem. Ale wierzę i dobrze mi z tym.
Ostatnio zmieniony przez Galaxy 2007-04-08, 20:56, w całości zmieniany 1 raz
*faris
Wysłany: 2007-04-11, 19:38
deela napisał/a:
w niepokalane poczecie
a wierzę, i inne dogmaty też. taka jest moja wiara.
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Tibby, nie wykrzykuj tylko dyskutuj na tym polega idea FORUM
to wez mi laskawie wyjasnij jak Gabriel A. bez pomocy nasienia zapłodnił niejaką Marię z Nazaretu?
A kto mówi, że zapłodnił?
I nie on to miał zrobić. On miał tylko przekazać informację.
Czy Twórca wszechświata, świata i człowieka nie potrafiłby sprawić, że Maria zajdzie w ciążę bez udziału mężczyzny?
[ Dodano: 2007-04-27, 14:47 ]
manson napisał/a:
Na Discovery mowili,ze w czasach Jezusa Morze Martwe bylo tak zasolone,ze przy brzegu powstawala warstwa soli,po ktorej mozna bylo chodzic.Katolik wzruszy ramionami,a ktos kto chce wypracowac sobie wlasny punkt widzenia powie: hmmm,to moze nie bylo zadnego cudu?
To dlaczego Jezus chodził, a Piotr się topił?
I dlaczego działo się to podczas sztormu?
[ Dodano: 2007-04-27, 14:53 ]
agoos napisał/a:
Wyraźnie napisałam, że ja Biblii czytać nie umiem. Chyab że czasem coś przeczytam i zaczne rozumieć na różne sposoby. Super.
A co wierzysz konkretnie, że stworzenie swiata trwało 6 dni?
Ależ Biblia nie mówi, że świat powstał w 6 dni.
Pierwsze słowa Biblii brzmią tak:
Rodzaju 1:1
"Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię."
Nie jest napisane, ile Bóg stwarzał ziemię.
A co do życia na niej...
Uważny czytelnik Biblii dostrzeże w opisie stwarzania życia na ziemi symbolikę.
Nie chodzi o 6 dni literalnych.
Biblia wielokrotnie nazywa dniem nieokreślone odcinki czasu.
Tak więc jeden biblijny dzień mógł trwać dosyć długo.
[ Dodano: 2007-04-27, 14:55 ]
ABUDYGIN napisał/a:
Dzidka-ALEŻ NIE!!!!!!!!!!!
Może za parę lat poznamy technologię zamiany wody w wino.
Nauka nijako uzasadnia wiarę.
Może i poznamy.
Bo kto zaprzeczy, że Jezus nie potrafił zmienić struktury molekularnej wody?
Tak, czy inaczej był to cud.
[ Dodano: 2007-04-27, 14:57 ]
pierniczek napisał/a:
A mnie dziwi dalczego katolicy dalej mowia ze Maryja jest zawsze dziewica.. przeciez to z leksza nie mozliwe..
Tym bardziej, że Biblia podaje, iż Jezus miał braci i siostry.
Wysłany: 2007-05-10, 12:24
Jamsen napisał/a:
deela napisał/a:
Tibby, nie wykrzykuj tylko dyskutuj na tym polega idea FORUM
to wez mi laskawie wyjasnij jak Gabriel A. bez pomocy nasienia zapłodnił niejaką Marię z Nazaretu?
A kto mówi, że zapłodnił?
I nie on to miał zrobić. On miał tylko przekazać informację.
zaplodnienie korespondencyjne
dla mnie bomba
Jamsen napisał/a:
Czy Twórca wszechświata, świata i człowieka nie potrafiłby sprawić, że Maria zajdzie w ciążę bez udziału mężczyzny?
stworenie swiata to byl przypadek
a boga nie ma wiec nie zapladnia
Jamsen napisał/a:
Uważny czytelnik Biblii dostrzeże w opisie stwarzania życia na ziemi symbolikę.
to wrocmy do zapladniania (czyli stwarzania zycia) moze gabriel symbolicznie zaplodnil marie korespondencyjnie?
albo symbole albo doslownosc
chociaz dla mnie sa tam tlyko archetypy i symbole, procz ewangelii rzecz jasna
_________________ zaczynam się tam gdzie inni się kończą...
Jeśli mówimy o stworzeniu, to nie możemy mówić o przypadku.
[ Dodano: 2007-05-13, 01:54 ]
deela napisał/a:
to wrocmy do zapladniania (czyli stwarzania zycia) moze gabriel symbolicznie zaplodnil marie korespondencyjnie?
albo symbole albo doslownosc
chociaz dla mnie sa tam tlyko archetypy i symbole, procz ewangelii rzecz jasna
I aż dziw, że takich ludzi dają na modów.
Chyba sformuuję twierdzenie:
Jaki mod, takie forum
[ Dodano: 2007-05-13, 01:56 ]
Cytat:
"niepokalane" poczęcie to mogło być zapłodnienie in vitro przez kosmitów...
Specyficzny sposób uznawania niższości rasy ludzkiej we wszechświecie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.