*Apple
Do³±czy³a: 25 Sie 2006 Posty: 1405 Sk±d: z drzewa
Wys³any: 2007-01-08, 16:01 Niedosz³y arcybiskup i s³u¿by SB
Ale wczoraj by³a jazda z tym wszystkim.
Co my¶licie o tej sprawie? Ja s±dzê,i¿ ksi±dz Wielgus pamiêtaj±c o swojej niechlubnej przesz³o¶ci wcale nie powienien siê na takie stanowisko zgadzaæ. Przecie¿ tyle z³ego narobi³ ludziom mu ufaj±cym( 20 lat by³ tajnym agentem SB) i jeszcze siê ci¶nie do w³adzy! ¯eby chocia¿ przeprosi³ za to co robi³ to nic... A z tym Watykanem to kolejna akcja...Podobno papie¿ nic nie wiedzia³ o przesz³o¶ci ks.Wielgusa...Ehhh, jak temu mo¿na wierzyc?
I te stare babki zafascynowane radiem Maryja i ksiêdzem...I ten IPN...
Ach, co to siê w tej katolickiej Polsce dzieje...^^
wezcie....kiedys ksiêza my¶leli ze im wszystko wolno... teraz jest inaczej, moze wróci porzadek do kraju. a on?? taka sama kara jak innym :> wstyd wstyd wstyd...syf
_________________ All good things come to an end...
;]
*faris
Do³±czy³a: 26 Lis 2006 Posty: 2149 Sk±d: sercem z L.
Wys³any: 2007-01-08, 17:57
Apple napisa³/a:
z tym Watykanem to kolejna akcja...Podobno papie¿ nic nie wiedzia³ o przesz³o¶ci ks.Wielgusa...Ehhh, jak temu mo¿na wierzyc?
ja s³ysza³am, ¿e papie¿owi dali przerobione akta, a Wielgus siê pcha³ na to stanowisko, bo mysla³, ¿e te prawdziwe akta zosta³y zniszczone ^^
mnie to najbardziej rozbawi³a postawa Glempa... pop³aka³ sie ch³opaczek i tak jeszcze bardzo broni³ Wielgusa... no nie rozumiem go, udowodnili to itd a ten temu zaprzecza, Wielgus siê przyzna³, a ten dalej zaprzecza... chore
Wielgus no jest tego... swego rodzaju wybitny, bo naprawdê ma t± wiedzê i nikt temu nie zaprzecza, i nadaje siê na jakie¶ tam stanowisko naukowe, ale po cholerê siê pcha na wy¿sze stanowisko, jako by³y SBek i tak by mia³ zapewnion± wysok± emeryturê, no i ksi±dz i... co jeszcze ? ma³o mu ?
eh... pora¿ka i tyle
Nie usprawiedliwiaj±c nikogo po 1- to nie jest takie oczywiste. Pamiêtaj, ¿e cz³owiek by sam przetrwaæ zrobi wszystko. A ksiê¿a te¿ s± lud¼mi. A za czasów PRL-u ludzie byli zmuszani do wielu nie chwalebnych czynów.
Owszem popieram uwagê, ¿e wiedz±c o swojej przesz³o¶ci od razu powinien zrezygnowaæ ze stanowisko jakim chciano jego obdarzyæ.
Co do Watykanu. To owszem mo¿liwe, ¿e nie widzieli. Wiele rzeczy da siê ³atwiutko ukryæ apple
Co do radio maryja (*tak jako¶ pomiesza³a¶ wszystko i popl±ta³a¶) dobry interes dla Rydzyka. A tak na prawdê, to gó.no warta radio stacja.
Pozdrawiam
_________________ podtrzymywa³e¶ moj± g³owê
nie roztrzaska³am skroni
o pod³ogê - póki co
Nie usprawiedliwiaj±c nikogo po 1- to nie jest takie oczywiste. Pamiêtaj, ¿e cz³owiek by sam przetrwaæ zrobi wszystko. A ksiê¿a te¿ s± lud¼mi. A za czasów PRL-u ludzie byli zmuszani do wielu nie chwalebnych czynów.
Ale Wielgusa przekabacili w latach 70 - za Gierka. Wtedy nie grozi³a wywózka na Sybir czy rozwa³ka gdzie¶ w lesie. Co najwy¿ej Wielgus nie dosta³by talonu na ma³ego Fiata. Co innego ludzie przymuszani do wspó³pracy pod gro¼b± pistoletu (lata 40 i 50) albo powa¿nych sankcji (lata 60, stan wojenny) a co innego ci, którzy z³amali siê w okresie Gierka, kiedy to jedyn± "kar±" mog³o byæ nie przyznanie talonów do Pewexu. Wiêc co to za zmuszanie? Tak jakby dzisiaj kto¶ Ci powiedzia³ "kabluj córko albo nie dostaniesz tej kiecki".
_________________ "Mój wypaczony bolszewizm przekszta³ci³ siê w antybolszewizm i poprzez trockizm doszed³ do faszyzmu." Grigorij Jewsiejewicz Zinowiew
Dobrze siê sta³o moim zdaniem ,¿e arcybiskup Wielgus nie zosta³ metropolit± warszawskim. Ok³amywa³ bowiem wszystkich dooko³a twierdz±c do samego koñca ,¿e agentem (¶wiadomym) nigdy nie by³. Ju¿ sam ten fakt dyskryminuje go w pe³nieniu tak wa¿nej funkcji jak± mia³ obi±æ. jakby to wygl±da³o ,gdyby taka osoba mia³a g³osiæ kazania do ludzi dotycz±ce szczero¶ci, prawdomówno¶ci itd.? Pora¿ka jedna wielka.
goszka pan Wielgus nie by³ zmuszony do podpisania lojalki ,ale uczyni³ to ¶wiadomie, dobrowolnie w celu wyjazdu za graniæ ,co mia³o sprzyjaæ rozwojowi jego kariery.
A co do Radia Maryja (chocia¿ nie wiem po ,co ten w±tek w takim temacie) to co Wy chcecie? Mamy demokracje, nikt Wam nie narzuca obowi±zku s³uchania tej stacji ,wiêc nie ma co psioczyæ. Fakt ,¿e g³osz± antysyjonistyczne ,bzdurne tre¶ci ,ale to w Polsce nie jest niczym nadzwyczajnym.
_________________ "Nie wa¿ne co czytasz: Koran, Torê, Bibliê b±d¼ dobrym cz³owiekiem a z³o samo zniknie."
*Apple
Do³±czy³a: 25 Sie 2006 Posty: 1405 Sk±d: z drzewa
Wys³any: 2007-01-24, 14:10
dipe napisa³/a:
A co do Radia Maryja (chocia¿ nie wiem po ,co ten w±tek w takim temacie) to co Wy chcecie?
Chodzi³o mi o to,¿e do ko¶cio³a i pod ko¶ció³ przyjechali s³uchacze Radia Maryja paroma autobusami za³atwionymi przez Radio Maryja.
A potem zrobili tak± aferê..gwizdanie, oburzenie, ryki...za¶lepieni ^^
Owszem, tylko zdecydowanie za pó¼no. Nie wiem po ,co w ogóle godzi³ siê na ingres.
Jestem wielce ciekawy ilu wysokiej rangi przedstawicieli kleru ma jeszcze przesz³o¶æ zwi±zan± sci¶le ze S³u¿bami Bezpieczeñstwa, wywiadem PRL ,ale... oby ujawnienie takich informacji nie by³o za³o¿eniem priorytetowym (bo takie narazie mam wra¿enie) obecnych w³adz.
_________________ "Nie wa¿ne co czytasz: Koran, Torê, Bibliê b±d¼ dobrym cz³owiekiem a z³o samo zniknie."
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Micha³ Kryñski - w³a¶ciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ wypowiedzi zamieszczanych przez u¿ytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytuu odpowiedzialno¶æ karna lub cywilna.