Forum Dyskusyjne :: Niby proste, a zarazem trudne do zrozumienia!

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Niby proste, a zarazem trudne do zrozumienia!

Niby proste, a zarazem trudne do zrozumienia!
Autor Wiadomość

nida 

Wysłany: 2007-12-08, 08:51   Niby proste, a zarazem trudne do zrozumienia!

Witam! Krew mnie zalewa jak pokazują wojskowego księdza jak świeci czołgi i wszystko, co służy do zabijania. Jestem bardzo ciekaw, co ten ksiądz głosi na kazaniu w tym wojsku, bo według pisma Świętego czynienie komukolwiek zła jest nie dopuszczalne, a według prawideł wojskowych jesteś po to żeby zabijać i nie dyskutować, masz tylko i wyłącznie wykonywać rozkazy, każą zabić własną matkę, to masz to wykonać bez zmrużenia okiem. Czegoś tu nie rozumie, bo jedno przeczy drugiemu, a jak jedno przeczy drugiemu, to czy aby na pewno ta wiara katolicka jest tą prawdziwą religią, a może właśnie tą fałszywą?
Pozdrawiam.

Sawka 
Forget the world...

Wysłany: 2007-12-08, 16:05   

Dobra święci czołgi. Ale mają one służyć obronie, a bodajże katolicyzm dopuszcza możliwość walczenia jeśli chodzi o obronę. Prawo narodów do obrony osobistej czy coś takiego

nida 

Wysłany: 2007-12-08, 19:28   

No, ale chyba katolicyzm opiera się na piśmie świętym, a jeżeli tak, to, w którym miejscu pisze, że masz zabijać?
Co to znaczy dopuszcza? Czy to znaczy, że ustalili swoje własne prawa, jeżeli tak, to, jakim prawem zmieniają te boże prawa dostali jakieś specjalne zezwolenie, od kogo?

Sawka 
Forget the world...

Wysłany: 2007-12-08, 20:40   

NIe mam zielonego pojęcia, bo się na tym nie znam. ALe na chłopski rozum. Niektorzy walcza i gina, zeby ktos inny mogl zyc. Logiczne. A tak juz jest swiat zlozony, ze wojny byly, sa i beda. Sprzet do obrony jest potrzebny, a poswiecony po to, zeby lepiej sluzyl i w lepszym zamiarze.

Cytat:
No, ale chyba katolicyzm opiera się na piśmie świętym, a jeżeli tak, to, w którym miejscu pisze, że masz zabijać?

Nie, wiem, chyba nigdzie, ale kto ci mowi o zabijaniu? Jak tak bardzo Cie to trapi to siegnij po Pismo Swiete i przeczytaj je

nida 

Wysłany: 2007-12-09, 17:08   

Sawka napisał/a:
Niektorzy walcza i gina, zeby ktos inny mogl zyc. Logiczne.

Tak tez można, a może dla tego walczą, bo żaden ksiądz im na lekcji Religi, nie powiedział, nie idźcie do wojska, bo tam się idzie po to żeby zabijać, czy słyszałeś kiedykolwiek w kościele żeby głoszono takie wieści z ambony?, bo ja nigdy!
Sawka napisał/a:
A tak już jest swiat zlozony, ze wojny byly, sa i beda. Sprzet do obrony jest potrzebny, a poswiecony po to, zeby lepiej sluzyl i w lepszym zamiarze. .

W piśmie jest: on Cię kijem, a Ty go chlebem, a nie świecić karabiny!
Sawka napisał/a:
Jak tak bardzo Cie to trapi to siegnij po Pismo Swiete i przeczytaj je

Problem w tym, że z ciekawości przeczytałem aż 5 razy i powiem Ci, że po tym przeczytaniu, doszedłem sam do wniosku, że katolicyzm, jest fałszywą religią. Prawie każdy katolik ma pismo święte w domu, ale go nikt nie czyta, w kościele też do tego nie namawiają, jest to im na rękę, głoszą to, co chcą, w przeciwnym wypadku, większość by się od nich odwróciła, dochodząc do tego samego wniosku, co ja, że jest to po prostu fałszywy biznes!

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-12-10, 21:00   

Sawka napisał/a:
Dobra święci czołgi. Ale mają one służyć obronie

Do obrony to są (nooo, powiedzmy..) bunkry, a czołgi ewentualnie do kontrataku, jesli juz chcemy splycic ich agresywne zastosowanie.

Sawka, czytalas Ty "Quo Vadis"? Pokaz mi tam chrzescijan w ten sposob walczących, oczywiscie pomijamy Ursusa i byka. Że o Biblii nie wspomne. Ortodoksyjni chrześcijanie wszelką przemocą winni się brzydzić.

[ Dodano: 2007-12-10, 21:04 ]
nida napisał/a:
w kościele też do tego nie namawiają

Do jakiegos dziwnego kosciola chodzisz.

nida napisał/a:
głoszą to, co chcą, w przeciwnym wypadku, większość by się od nich odwróciła, dochodząc do tego samego wniosku, co ja, że jest to po prostu fałszywy biznes!

Poważnie - co ty ćpasz?

Sawka 
Forget the world...

Wysłany: 2007-12-10, 22:53   

Tak sie składa, ze nie czytałam. A przemoc przemocy nie rowna. Przyznaj. Zabiłbyś człowieka, broniąc własną matkę czy stwierdził "brzydzę się przemocą" i nie tknal palcem ? To już nawet nie chodzi o religijność a o moralność

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-12-10, 23:05   

kto zabił krzyżujących Jezusa? który z Apostołów?

idąc Twoim tokiem rozumowania zabijanie jest moralne. jak dla mnie niezły czad.

Sawka 
Forget the world...

Wysłany: 2007-12-11, 20:26   

A idąc Twoim tokiem rozumowania, nie ma możliwości rozpatrzania okoliczności zbrodni, tylko od razu stwierdzenie, ze jest zle i niedobrze. Obrona własna, a atakowanie to dwie różne sprawy. A Biblia jest wyidealizowana na dobrą sprawę

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-12-11, 20:54   

A robienie sobie odstępstw od religii 'bo tak łatwiej i wygodniej' jest pójściem na łatwiznę, na dobrą sprawę.

I zgadzam się, nie ma możliwości rozpatrzania, bo coś takiego jak 'rozpatrzanie' nie istnieje.

Sawka napisał/a:
Obrona własna, a atakowanie to dwie różne sprawy.

o rly? no wai!

Sawka napisał/a:
Zabiłbyś człowieka, broniąc własną matkę czy stwierdził "brzydzę się przemocą" i nie tknal palcem ?

a kto powiedział, że ja jestem chrześcijaninem?

Odpowiedz do tematu