Forum Dyskusyjne :: Narzucona wiara
Najlepsze forum młodzieżowe w Sieci!

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Narzucona wiara

Narzucona wiara
Autor Wiadomość

Arpeggio 

Wysłany: 2008-07-23, 19:39   

Cytat:
To czy jesteśmy wyznawcami takiej czy innej religii od urodzenia nie zmienia faktu, że mamy wybór. Problem w tym, że często robimy coś wbrew sobie starając się zadowolić innych. Często też nie zmieniamy wyznania, bo nie znamy innych religii, a to czego nie znamy wydaje nam się gorsze, choć w rzeczywistości takie nie jest. A dlaczego nie znamy?

Lekcje Religii traktują tylko o katolicyźmie, inne religie chrześcijańskie omawiają dosyć ogólnikowe, a o całkowicie innych w ogóle!!! I w tym leży problem. Starsi (mądrzejsi heh he) naciskają na to żebyśmy nie poznali innych religii. A niby dlaczego? Jeśli nasza wiara jest dobra i właściwa to dlaczego nie dadzą nam poznac innych? Przecież nie chcemy dla siebie źle! ,,Młodzi i głupi" -tak mówią jak by oni w swoim braku tolerancji byli mądrzejsi.

Dajcie nam wybór, a sami rozsądzimy co dla nas najlepsze. Mamy własny rozum!!!

Zapewne wielu z was słyszało o kilku uczniach, pewnej szkoły, którzy zamiast Religii chcieli się uczyć Etyki. Czy to źle? Wielu uważa, że tak. Uczniowie prześladowani za sprawą swoich poglądów! Czy to nie straszne?! :mur:

Przecież to nie ich życie tylko ich, nielicznych, którzy chcą coś zmienić! Nie do nas należy prawo do osądzania ich! To prawo należy do samego Boga bez względu jak się nazywa! Allah, Jahwe czy jeszcze inaczej.

To co pisze nie oznacza, że nie jestem Katoliczką i nawołuje do zmiany wyznania. Ależ nie! Chodzi mi tylko o wolność, tolerancję i zrozumienie!

Na koniec chciałabym coś dodać. ,,Kimże jesteśmy, aby potępiać innych?! Kimże jesteśmy, żeby zabraniać im wyboru?! Jak śmiemy wygłaszać mowy w stylu ,,To jest muzułumanin, dzikus i saracen" nazywając się równocześnie KAtolikami?"

Wiem, że wszystko ma granice, przecież nie będziemy tolerować zabójstw, gwałtów i oszczerstw, ale ,,innych" jeśli tylko nie krzywdzą nas powinniśmy!

Podpisuję się pod tą wypowiedzią. uffffffffffffffff............ Nareszcie ktoś, kto ma podobne podejście do mnie :)

Miłujący prawdę 

Wysłany: 2008-08-08, 21:45   

I'm who I'm napisał/a:
To czy jesteśmy wyznawcami takiej czy innej religii od urodzenia nie zmienia faktu, że mamy wybór.!

To prawda masz stale wybór i to tak długo jak długo żyjesz. Chociaż nie każdy zdobywa sie na wysiłek, by skutecznie wyrwac się z tej narzuconej religii w chwili gdy znajdzie i pozna prawdę.
W chrzcie niemowląt jest przebiegły-szatanski plan - ono już jest nasze = religii gdzie rodzice go chrzczą. Co powiedzą inni przy zmianie? To problem.
Chociaż z drugiej strony łatwo go pokonać gdy silna jest nawa wiara.

I'm who I'm napisał/a:

Problem w tym, że często robimy coś wbrew sobie starając się zadowolić innych. Często też nie zmieniamy wyznania, bo nie znamy innych religii, a to czego nie znamy wydaje nam się gorsze, choć w rzeczywistości takie nie jest. A dlaczego nie znamy?!

Musimy sami chcieć poznac jaka jest prawda. Modlic sie do Boga o pomoc w znalezieniu Go i poznaniu. By nas do siebie pociągnął.
Jakub pisał:
"Toteż podporządkujcie się Bogu, natomiast przeciwstawcie się Diabłu, a ucieknie od was. Zbliżcie się do Boga, a on zbliży się do was.
Obmyjcie ręce, grzesznicy, i oczyśćcie serca, niezdecydowani.
Dajcie wyraz swej niedoli i okazujcie żałość, i płaczcie.
Niech wasz śmiech zamieni się w żałość, a wasza radość w strapienie.
Ukorzcie się w oczach Jehowy, a on was wywyższy
"(Jakuba 4:7-10).

I'm who I'm napisał/a:

Lekcje Religii traktują tylko o katolicyźmie, inne religie chrześcijańskie omawiają dosyć ogólnikowe, a o całkowicie innych w ogóle!!! I w tym leży problem. Starsi (mądrzejsi heh he) naciskają na to żebyśmy nie poznali innych religii. A niby dlaczego?!

Nie jest to właściwe rozumienie znalezienia i studiowania prawdziwej religii i zbliżenia sie do Boga.
To tak jak z rozpoznawaniem fałszywych pieniędzy. Nie musisz przeciez poznać wszystkie fałszywki, bo jest to niemożliwe do wykonania. Cóż więc?
Wystarczy byś dokładnie wiedziała jakie ma cechy prawdziwy banknot. A dalej wszystkie, którym chociaż jednej z tych wymaganych cech brakuje - to falsz.

I'm who I'm napisał/a:
Jeśli nasza wiara jest dobra i właściwa to dlaczego nie dadzą nam poznac innych? Przecież nie chcemy dla siebie źle! ,,Młodzi i głupi" -tak mówią jak by oni w swoim braku tolerancji byli mądrzejsi.
Dajcie nam wybór, a sami rozsądzimy co dla nas najlepsze. Mamy własny rozum!!! !

Wybór masz i nikt Tobie tego daru od Boga nie zabiera. Czy jednak umiesz go właściwie wykorzystać?
Gdy stawiasz taki problem, to najlepiej zapytać: Co na ten temat mówi Słowo Boga - Biblia?
Tu zaś dowidujesz się, że
Szatan i demony nie chcą, byś służył Bogu. Usiłują odciągnąć od Niego każdego człowieka. Jak to robią? Jednym z narzędzi jest religia fałszywa (2 Koryntian 11:13-15).
Można tak nazwać wszystkie religie, które nie uczą prawdy zawartej w Biblii. Sprawa przedstawia się tak samo jak z fałszywymi pieniędzmi — wyglądają na prawdziwe, ale w rzeczywistości są bezwartościowe. Mogą ci przysporzyć niemało kłopotów.

Kłamstwa religijne nie mogą się podobać Jehowie, Bogu prawdy. Kiedy Jezus przebywał na ziemi, członkowie pewnego ugrupowania religijnego chcieli go zabić. Myśleli, że ich sposób oddawania czci Bogu jest właściwy. Twierdzili: „Mamy jednego Ojca — Boga”. Czy Jezus im przytaknął? Skądże! Powiedział: „Jesteście z waszego ojca, Diabła” (Jana 8:41, 44).
Obecnie sporo osób uważa, że oddaje cześć Bogu, choć w rzeczywistości służy Szatanowi i demonom! (1 Koryntian 10:20).

Spróchniałe drzewo rodzi złe owoce i podobnie religia fałszywa wydaje owoce w postaci ludzi czyniących zło.
Świat jest pełen problemów, ponieważ ludzie popełniają wiele zła.
Rozwiązłość, konflikty, kradzieże, wyzysk, zabójstwa i gwałty są na porządku dziennym. Ci, którzy dopuszczają się tych niegodziwości, często wyznają jakąś religię, ale nie pobudza ich ona do czynienia tego, co dobre.
Tacy nie mogą być przyjaciółmi Boga, dopóki się nie zmienią (Mateusza 7:17, 18).

Religia fałszywa uczy, że należy się modlić do wizerunków. Jednakże Bóg tego zabrania. To zrozumiałe. Jak byś się czuł, gdyby ktoś zamiast do ciebie zawsze mówił do twojego zdjęcia? Czy uważałbyś go za swego prawdziwego przyjaciela? Na pewno nie. Jehowa pragnie, by ludzie zwracali się do Niego, a nie do martwego posągu czy obrazu (Wyjścia 20:4, 5).

Religia fałszywa naucza, że w czasie wojny zabijanie nie jest niczym złym. Jezus natomiast powiedział, że przyjaciele Boga będą się wzajemnie miłować. Nikt nie zabija ludzi, których kocha (Jana 13:35). Nie wolno nam nawet zabijać złych ludzi. Kiedy wrogowie Jezusa przyszli go pojmać, nie pozwolił swym uczniom walczyć w jego obronie (Mateusza 26:51, 52).

Religia fałszywa naucza, że niegodziwcy będą cierpieć męki w piekle. Biblia jednak mówi, że grzech prowadzi do śmierci (Rzymian 6:23). Jehowa jest Bogiem miłości. Czy taki Bóg mógłby zadawać ludziom męczarnie przez całą wieczność? Oczywiście, że nie! W raju będzie tylko jedna religia — taka, która cieszy się uznaniem Jehowy (Objawienie 15:4). Wszystkie religie opierające się na kłamstwach Szatana przestaną istnieć. Taka jest prawda.

I'm who I'm napisał/a:

Przecież to nie ich życie tylko ich, nielicznych, którzy chcą coś zmienić! Nie do nas należy prawo do osądzania ich! To prawo należy do samego Boga bez względu jak się nazywa! Allah, Jahwe czy jeszcze inaczej.!

Dlatego Bóg dał swoje Słowo w którym wszystko wyłożył, a co człowiek powinien wiedziec i od czego uciekac. Czytasz:
'Z czym mam stanąć przed Jehową? Z czym mam się pokłonić Bogu na wysokości? Czy mam stanąć przed nim z cało paleniami, z rocznymi cielętami? 7 Czy Jehowa będzie miał upodobanie w tysiącach baranów, w dziesiątkach tysięcy potoków oliwy? Czy mam oddać swego pierworodnego za mój bunt, owoc swego łona — za grzech mojej duszy?
On ci powiedział, ziemski człowieku, co jest dobre. I czego Jehowa wymaga od ciebie prócz tego, żebyś czynił zadość sprawiedliwości i miłował życzliwość oraz był skromny, chodząc ze swoim Bogiem?'(Micheasza 6:6-8).
Ty zas masz się tego trzymać i żyć.

I'm who I'm napisał/a:
To co pisze nie oznacza, że nie jestem Katoliczką i nawołuje do zmiany wyznania. Ależ nie! Chodzi mi tylko o wolność, tolerancję i zrozumienie! !

Jednak to Ty masz najpierw wszystko poznać, bo inaczej będziesz błądzić ze szkodą dla siebie i innych. Gdy ślepy prowadzi ślepego, to musza obaj wpaść do dołu.

I'm who I'm napisał/a:
Na koniec chciałabym coś dodać. ,,Kimże jesteśmy, aby potępiać innych?! Kimże jesteśmy, żeby zabraniać im wyboru?! Jak śmiemy wygłaszać mowy w stylu ,,To jest muzułumanin, dzikus i saracen" nazywając się równocześnie KAtolikami?"!

Nikt nie zabroni nikomu wyboru. To nie jest możliwe.
Nie można tez osądzać, bo nie ludzie sa od tego.
Jednak można i trzeba wskazywać na prawdę i jej źródła. Poznanie prawdy to dzieło Boga, rzecz zas w nastawieniu ludzi - przyjmą czy odrzucą.
Jezus wyraźnie powiedział: 'Poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli'.
Z czego prawda ma nas wyzwolić?
Z niewoli grzechu, tradycji, własnej pychy, narzuconej religii fałszywej, fałszywych prorroków i wpływu Szatana itp.

I'm who I'm napisał/a:

Wiem, że wszystko ma granice, przecież nie będziemy tolerować zabójstw, gwałtów i oszczerstw, ale ,,innych" jeśli tylko nie krzywdzą nas powinniśmy!

Dobrze zastanowić się nad kwestią: Co to znaczy byc dobrym człowiekiem?
Według jakich kryteriów oceniasz kogoś, że jest dobrym człowiekiem czy też złym?

Magda93 

Wysłany: 2008-08-08, 21:50   

Wg mnie chrzest powinien być w czasie kiedy dziecko może juz samo decydować.! Ja jak byłam młodsza mama akzała mi chdozić o kościoła a ja się tylko żłościłam, że musze sie tam wynudzac. Teraz jestem rpzymuszana tylko do bierzmowania. Mam ostanti rok i andzieję, ze do niego nie dojdzie :P

#luba 
I need a hero

Wysłany: 2008-08-10, 11:12   

Cytat:
Mam ostanti rok i andzieję, ze do niego nie dojdzie
Oh, nadzieja. To moze po prostu powiesz, że NIE i koniec. Niezależnie od tego, czy może CI to utrudniać wyjście za mąż, czy inne cuda na kiju.
Magda93 napisał/a:
Wg mnie chrzest powinien być w czasie kiedy dziecko może juz samo decydować.!
wg biblii też, mało tego - dużo wyznań katolickich tak twierdzi.

Śmiesznym jest takie odcinanie się od kościoła katolickiego i uważanie, że teraz nic nie można zrobić. Wiara chrześcijańska nie przewiduje indywidualizmu w wierze - trzeba być w kościele. A na szczęście dla tych, którym katolicki się nie podoba, nie jest on jedyny.

Magda93 

Wysłany: 2008-08-10, 12:49   

Jestem niezależna od jakiejkolwiek religji i tyle. Jak chrześcijaństwo tego nie przewiduje to trudno. Mam swoje zasady, które w róznie raz są przybliżone do katolickich, raz do buddyjskich raz do protestanckich raz do gnsotyckich raz do muzułmańskich no, ale głównie do moich (; no w sumie przesadziłam pisząc - muzułmańskich :P
Ostatnio zmieniony przez Magda93 2008-08-10, 12:50, w całości zmieniany 1 raz  

#luba 
I need a hero

Wysłany: 2008-08-10, 14:16   

W sumie to jestem ciekawa jaką masz wiedzę na ten temat i w których punktach faktycznie się to zbiega.
Magda93 napisał/a:
religji
szkoda, że nie jesteś bliżej zasad ortografii.

Miłujący prawdę 

Wysłany: 2008-09-23, 19:59   

Magda93 napisał/a:
Jestem niezależna od jakiejkolwiek religji i tyle. Jak chrześcijaństwo tego nie przewiduje to trudno. Mam swoje zasady, które w róznie raz są przybliżone do katolickich, raz do buddyjskich raz do protestanckich raz do gnsotyckich raz do muzułmańskich no, ale głównie do moich (; no w sumie przesadziłam pisząc - muzułmańskich

Chyba nie ma tu już miejsca na swoje, jesteś uzależniona od nich wszystkich.
Raczej swojego nie masz.
Salomon pisał:
"Co istnieje, to już było, co zaś ma być, to już zaistniało; a prawdziwy Bóg szuka tego, co jest ścigane"(Kaznodziei 3:15);

"Rzekłem w swym sercu: "Prawdziwy Bóg osądzi zarówno prawego, jak i niegodziwego, i gdyż jest tam czas na każdą sprawę i w związku z każdym dziełem"(Kaznodziei 3:17).

"Ponieważ wyrok za zły czyn nie jest wykonywany szybko, przeto serce synów ludzkich całkowicie nastawiło się w nich na popełnianie zła.
Choćby grzesznik sto razy popełnił zło i długo żył, czyniąc, co mu się podoba, to jednak ja wiem też, że bojącym się prawdziwego Boga dobrze się powiedzie, ponieważ się go boją.
Lecz niegodziwcowi wcale się nie powiedzie ani nie przedłuży on swoich dni, które są jak cień, ponieważ nie odczuwa bojaźni przed Bogiem
."(Kaznodziei 8:11-13).

"Znajduj radość, młodzieńcze, w swojej młodości i niech twoje serce wyświadcza ci dobro w dniach twego wieku młodzieńczego, i chodź drogami twego serca oraz zgodnie z tym, co widzą twoje oczy.
Ale wiedz, że za to wszystko prawdziwy Bóg stawi cię przed sądem.
Usuń więc zgryzotę ze swego serca i odwróć nieszczęście od swego ciała, bo młodość i wiosna życia są marnością
"(Kaznodziei 11:8-10).

"Konkluzja sprawy, po wysłuchaniu wszystkiego, jest następująca: Bój się prawdziwego Boga i przestrzegaj jego przykazań. Na tym bowiem polega cała powinność człowieka.
Bo prawdziwy Bóg podda wszelki uczynek osądzeniu w związku z każdą ukrytą rzeczą, czy to dobrą, czy złą
"(Kaznodziei 12:13,14).

Do rozmyślania na temat 'Narzucania wiary', bo przecież ilość religii idzie w miliony, a gdy ludzie budują swoje, to juz nie ma miejsca na prawdziwą religię - tę daną przez Boga..

Odpowiedz do tematu