Forum Dyskusyjne :: Nagroda w raju ... a jak jej nie chcę??
Najlepsze forum młodzieżowe w Sieci!

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Nagroda w raju ... a jak jej nie chcę??

Nagroda w raju ... a jak jej nie chcę??
Autor Wiadomość

Arpeggio 

Wysłany: 2008-07-04, 23:39   

luba napisał/a:
em, wspólnota to coś, co ma Cię kształtować i jeśli tylko chcesz się opierać na biblii, to nie masz wyjścia innego, jak tylko przyznać temu rację.

- Religia kształtuje ludzi. np w przeszłości stanowiła psychologiczny fundament licznych kultur- prawda?
- Kościół opiera się na tradycji, zabobonach i mitach, które mają wątłe oparcie w biblii - prawda?
- Ludzie którzy są wychowywani w duchu kościoła katolickiego, dowiadują się o grzechach kościoła, przekłamaniu pisma, nadinterpretacjach, dodatkach do pisma świętego, obłudzie kleru i nonsensownej budowie oraz hierarchizacji kościoła. Co wtedy taki człowiek myśli o Bogu, skoro tak mu Go przedstawiono?

Czy ktoś dalej chce się upierać, że kształtowanie duszy w kościele nie jest poprostu samookaleczeniem duszy?

(dusza nie istnieje - to tylko metafora :rotfl: )
Ostatnio zmieniony przez Arpeggio 2008-07-04, 23:41, w całości zmieniany 2 razy  

#luba 
I need a hero

Wysłany: 2008-07-05, 00:00   

Tak, ja. Bo widzisz kochasiu, masz ograniczone pole widzenia - kościół to nie tylko jedna instytucja.. Masz wybór, a niektóre nie podpasowują bod żaden z Twoich punktów.

Jamsen 

Wysłany: 2008-07-05, 10:46   

luba napisał/a:
no to autor się myli
Czyżby?

No to weźmy pod uwagę chociażby modlitwę "Ojcze nasz".
Są tam słowa: "Przyjdź królestwo twoje".

Z Biblii wynika, że Królestwo, o które Jezus kazał się modlić, to rząd, na którego czele stoi Bóg.
Władcą w tym Królestwie (Rządzie Bożym) Bóg ustanowił Jezusa.
Ma siedzibę w niebie, a będzie panował nad ziemią.
W myśl Daniela 2:44 Rząd ten zastąpi obecnie panujące rządy.

Dlaczego więc kościół z jednej strony naucza o Królestwie, a z drugiej zachęca do popierania określonych partii w kraju, w którym działa?

Albo Rząd Boży, albo rząd ludzki.

#luba 
I need a hero

Wysłany: 2008-07-05, 10:54   

Jamsen napisał/a:
Dlaczego więc kościół z jednej strony naucza o Królestwie, a z drugiej zachęca do popierania określonych partii w kraju, w którym działa?
no i czepiasz się katolików, a nie kościoła jako wspólnoty wierzących, o czym właśnie ja mówiłam.
Wiarę należy kształtować i we wspólnocie, w kościele. Dlatego przecież Ty jesteś ŚJ, prawda? A jeśli nie, to po co CI zbór?

Jamsen 

Wysłany: 2008-07-05, 15:45   

luba napisał/a:
no i czepiasz się katolików, a nie kościoła jako wspólnoty wierzących, o czym właśnie ja mówiłam. Wiarę należy kształtować i we wspólnocie, w kościele. Dlatego przecież Ty jesteś ŚJ, prawda? A jeśli nie, to po co CI zbór?
Ok. Rozumiem.
Staraj się jednak uzywać odpowiedniej terminologii.
Słowo kościół zazwyczaj odnosi się do religii katolickiej.
Świadkowie Jehowy maja zbory.

Poza tym w zaspokajaniu duchowych potrzeb nie mozna uogólniać, że dzieje sie to w kościele.
Bo pytanie, w którym?
Ostatnio zmieniony przez Jamsen 2008-07-05, 15:47, w całości zmieniany 1 raz  

Arpeggio 

Wysłany: 2008-07-05, 16:07   

luba napisał/a:
Tak, ja. Bo widzisz kochasiu, masz ograniczone pole widzenia - kościół to nie tylko jedna instytucja.. Masz wybór, a niektóre nie podpasowują bod żaden z Twoich punktów.
luba napisał/a:
no i czepiasz się katolików, a nie kościoła jako wspólnoty wierzących, o czym właśnie ja mówiłam.
Wiarę należy kształtować i we wspólnocie, w kościele. Dlatego przecież Ty jesteś ŚJ, prawda? A jeśli nie, to po co CI zbór?

Słowo "kościół" ma węższe pole semantyczne niż to które Ty mu przypisujesz. Określanie wszelkiego rodzaju organizacji religijnych słowem "kościół" jest mocnym nadużyciem tego słowa. Kiedy użyłaś słowa "kościół", kilka osób (w tym ja) odruchowo odniosło to słowo do desygnatu jakim jest organizacja kościoła katolickiego.
Nie potępiam nadużycia jakiego dokonałaś na słowie "kościół". To zupełnie zrozumiała naleciałość językowa wielu ludzi.
Ostatnio zmieniony przez Arpeggio 2008-07-05, 16:08, w całości zmieniany 1 raz  

#luba 
I need a hero

Wysłany: 2008-07-05, 19:21   

Arpeggio napisał/a:
Świadkowie Jehowy maja zbory.
A baptyści kościoły. I co z tego wynika?
Nie mam zamiaru kajać się za to, ze Ty masz ograniczone pole widzenia. Kościół z definicji jest wspólnotą ludzi wierzących.
Jamsen napisał/a:
Poza tym w zaspokajaniu duchowych potrzeb nie mozna uogólniać, że dzieje sie to w kościele.
Ale razi Cię to, że samemu sobie nie dogodzisz, czy używana przeze mnie terminologia?
Jamsen napisał/a:
Bo pytanie, w którym?
I odpowiedź - w bożym.

[OT - Tylko mi teraz nie wyskakuj z tym, że skąd wiadomo, czy kościół jest prawdziwy, bo zamiar pokazania mi jak bardzo ŚJ są super fajni mnie nie bawi, nie wspominając już o tym, że nijak się ma do tematu]

#luba 
I need a hero

Wysłany: 2008-07-05, 19:25   

Arpeggio napisał/a:

Słowo "kościół" ma węższe pole semantyczne niż to które Ty mu przypisujesz. Określanie wszelkiego rodzaju organizacji religijnych słowem "kościół" jest mocnym nadużyciem tego słowa. Kiedy użyłaś słowa "kościół", kilka osób (w tym ja) odruchowo odniosło to słowo do desygnatu jakim jest organizacja kościoła katolickiego.
Ma znaczenie dokładnie takie, w jakim go użyłam i daruj sobie semantyczne dygresje w dyskusji. Nie jest moją winą, że dla was jest to równoznaczne z kościołem katolickim. Jeśli chcesz, możesz mi wyłożyć wszystkie znane Ci synonimy, które nie zmienią znaczenia pojęcia ani o jotę.

Arpeggio 

Wysłany: 2008-07-05, 19:44   

Jamsen napisał/a:

W naszym kręgu kulturowym słowo to najczęściej oznacza kościół katolicki. Nic dziwnego skoro żyjemy w Polsce - bastionie katolicyzmu, gdzie 98% społeczeństwa to katolicy. Używanie tego słowa w znaczeniu szerszym jest wynikiem naturalnej ewolucji języka. Coś co w twoim mniemaniu oznacza organizację religijną nazywasz kościołem, bo często w ten sposób określa się organizację kościoła katolickiego, prawosławnego. Przenosisz to słowo na inne desygnaty. Np. organizacja świadków Jehowy powinna być desygnowana słowem "wiara", zamiast "kościół", a miejsca ich spotkań powinny być określane słowem "zbór", a nie :kościół".

#luba 
I need a hero

Wysłany: 2008-07-05, 19:54   

Arpeggio napisał/a:
gdzie 98% społeczeństwa to katolicy
95, masz przestarzałe dane...
Arpeggio napisał/a:
bo często w ten sposób określa się organizację kościoła katolickiego, prawosławnego

o! popatrz, tu już dwa kościoły... kiedy doliczymy więcej? Czyli jednak nie tylko katolicki :oczami:

Poza tym, czepianie się słowa jest tym głupsze, że z reszty wypowiedzi można było wyrysować kontekst. I używałam wcześniej zamiennie wspólnoty wierzących, więc proszę mi tu nie wmawiać, że ja napisałam niedokładnie. To Wy niedokładnie czytacie.

I nic dziwnego, że trudno Wam w takim wypadku uwierzyć, że wiarę należy kształtować w kościele (niekoniecznie katolickim ), też bym nie uwierzyła. Może lekarstwem będzie odklejenie sie od tych tartych poglądów i myślenie za siebie?

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-07-05, 22:37   

luba napisał/a:

Jeśli masz tak dokładne dane,to ja poprosze z tych 95 o procent praktykujących :)

WOLNY ŚLONSK

Arpeggio 

Wysłany: 2008-07-06, 00:18   

luba napisał/a:
I nic dziwnego, że trudno Wam w takim wypadku uwierzyć, że wiarę należy kształtować w kościele (niekoniecznie katolickim ), też bym nie uwierzyła. Może lekarstwem będzie odklejenie sie od tych tartych poglądów i myślenie za siebie?

No nareszcie jakaś dłuższa wypowiedź z Twojej strony :)

Gdzieś w Nowym Testamencie jest napisane, żeby nie opuszczać wspólnych spotkań z współwyznawcami. Żeby wielbić Boga we wspólnocie. Ale słowo "kościół" to nadużycie.

#luba 
I need a hero

Wysłany: 2008-07-06, 17:57   

Dżem napisał/a:
Jeśli masz tak dokładne dane,to ja poprosze z tych 95 o procent praktykujących :)
to przeprowadź sam badania, dane są statystyczne - 95 % Polaków deklaruje przynależność do Kościoła Katolickiego.
Arpeggio napisał/a:
Ale słowo "kościół" to nadużycie.
NIe rozśmieszaj mnie. Jakie nadłużycie? Przecież kościół polega na tym, że:
Arpeggio napisał/a:
żeby nie opuszczać wspólnych spotkań z współwyznawcami. Żeby wielbić Boga we wspólnocie.
(trochę niegramatycznie wyszło, ale sens jest chyba jasny)

*faris 

Wysłany: 2008-07-06, 19:21   

luba napisał/a:

A nie 88% ?
Myślę, że należy to jeszcze trochę podzielić - nie tyle osób się DEKLARUJE - ile jest po prostu ochrzczona w KK. Deklarować to się mogą później, a przypuszczam, że jest ich znacznie mniej, bo poniżej 50%. Praktykujących pewnie jeszcze mniej.
Mumiiiiinki!

#luba 
I need a hero

Wysłany: 2008-07-06, 19:27   

Zdeklarowani, to właśnie ochrzczeni -,-'

A i być może, że 88, w końcu ja też mogę mieć nieaktualne dane :oczami:

*faris 

Wysłany: 2008-07-06, 19:32   

luba napisał/a:

No już nie przesadzajmy, bo to bez sensu.
Ale niech będzie...
Mumiiiiinki!

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-07-06, 21:25   

luba napisał/a:

Ochrzczeni z własnej woli,hahaha :) W jakim wieku chrzest brali ludzie za czasów Chrystusa ? Wtedy nie "wyrabiano" sobie manipulowaniem wiernych i było okej :)

WOLNY ŚLONSK

#luba 
I need a hero

Wysłany: 2008-07-06, 21:47   

Dżem napisał/a:
W jakim wieku chrzest brali ludzie za czasów Chrystusa ? Wtedy nie "wyrabiano" sobie manipulowaniem wiernych i było okej :)
ekhm, nie dyskutujemy teraz o dogmatach katolicyzmu, wiec daruj sobie

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-07-06, 22:08   

Dla mnie to żaden dogmat,ale rozumiem :)

WOLNY ŚLONSK

Jamsen 

Wysłany: 2008-07-06, 23:06   

luba napisał/a:
I odpowiedź - w bożym.
A który jest Boży?

Biblia nie podziela poglądu, że wszystkie religie, to różne drogi prowadzące do Boga.

[ Dodano: 2008-07-06, 23:10 ]
luba napisał/a:
Poza tym, czepianie się słowa
To nie było czepianie się słowa.
Po prostu użyłaś słowa - kościół - dla określenia wszystkich religii, które uważają, że są Boże i że zaspokajają duchowe potrzeby ludzi.

A Bóg ma tylko jedną.

[ Dodano: 2008-07-06, 23:11 ]
luba napisał/a:
Zdeklarowani, to właśnie ochrzczeni
Nieprawda, bo gdy zostali ochrzczeni, to nie mieli wyboru się zadeklarować.

Nieporozumienia znikną, jeśli wyjawisz, jaki to kościół Boży masz na myśli.
Ostatnio zmieniony przez Jamsen 2008-07-06, 23:13, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu