omg, jaka dyskusja, Ty unikasz odpowiedzi, zeby się nie przyznawać do faktu, że niekoniecznie masz ochotę po prostu chodzić do kościoła, więc zasłaniasz się tym, że masz awersję do instytucji kościoła jako takiego. Oh i ah.
_________________ Be kind to me, or treat me mean.
I'll make the most of it, I'm an extraordinary machine
Tam masz racje że nie mam ochoty chodzić do kościoła,ale bynajmniej nie z powodu lenistwa.Owszem,uczeszczam w nabożenstwach gdy jest to ważne,ale nie czuje aby poprzez to miałby być zbawiony.Mam wiele do zarzucenia wobec tej instytucji(manipulacje,mieszanie sie w polityke,rzesze "złych" księży,krucjaty,zresztą oglnie średniowiecze itd,itp.,),i absurdalne jest wprowadzanie "przepisów" o których nic nie wspominano w Piśmie Świetym.Zresztą jakbym był buddystą,islamistą czy kimkolwiek innym to co ? Dla mnie jest jeden Bóg,i on nie patrzy na to czy chodzisz do kościoła,cerkwi czy meczetu tylko na to jakim jesteś człowiekiem.Amen
ps. W Niedziele idę na pielgrzymke do Piekar
Pozdrawiam
_________________ "Jestem śląskie dziecko, i Ślązakiem zginę
Kocham śląską ziemię, i śląską krainę"
J. Ligoń
Raz - w końcu dałeś się sprowokować i napisałeś normalny post.
A dwa - no popatrz, pominąłeś fakt, ze katolicyzm to nie jedyne wyznanie chrześcijańskie i wszystko co zarzucasz kościołowi niekoniecznie jest prawdą np w kościołach ewangelickich czy protestanckich.
Absurdalne to jest uprzedzanie się do czegoś, o czym tak naprawdę nie ma się pojęcia.
Dżem napisał/a:
ps. W Niedziele idę na pielgrzymke do Piekar
Pozdrawiam
A dwa - no popatrz, pominąłeś fakt, ze katolicyzm to nie jedyne wyznanie chrześcijańskie i wszystko co zarzucasz kościołowi niekoniecznie jest prawdą np w kościołach ewangelickich czy protestanckich.
Absurdalne to jest uprzedzanie się do czegoś, o czym tak naprawdę nie ma się pojęcia.
A no dzięki że mi przypomniałaś Absurdalny jest rozłam w kościele po ok.1600(nie pamietam dokładnie) lat od śmierci Chrystusa.
luba napisał/a:
Życzę owocnego pielgrzymowania
Dziękuje.
J. Ligoń
Konkluzja sprawy, po wysłuchaniu wszystkiego, jest następująca: Bój się prawdziwego Boga i przestrzegaj jego przykazań. Na tym bowiem polega cała powinność człowieka.
Przysłów 1:33
Cytat:
Kto zaś mnie [Boga] słucha, będzie mieszkał bezpiecznie i nie będzie go trapił strach przed nieszczęściem
Jana 17:3
Cytat:
To znaczy życie wieczne: ich poznawanie ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz tego, któregoś posłał, Jezusa Chrystusa.
Dzieje 24:15
Cytat:
i mam w Bogu nadzieję, którą również oni sami żywią, że nastąpi zmartwychwstanie zarówno prawych, jak i nieprawych.
Co wynika z tych wersetów?
Bóg przewidział dla człowieka życie wieczne.
Oczywiście, dzisiaj wiecznie nie żyjemy, ale to zamierzenie Boga się nie zmieniło.
Bóg Jehowa oczekuje od nas, że będziemy Go poznawać i dostosowywać życie do Jego wymagań.
Wtedy nawet, gdy umrzemy, w odpowiednim czasie dostąpimy zmartwychwstania i życia wiecznego tu na ziemi.
Innej drogi nie ma.
[ Dodano: 2008-07-03, 00:49 ]
voncuver napisał/a:
nia ma ani nieba ani piekła ani czysca a życie po śmierci mozna włozyc miedzy bajki
Nie ma piekła, nie ma nieba i nie ma życia po śmierci.
Inaczej ma się sprawa z niebem.
Biblia mówi, że jest ono miejscem zamieszkania Boga.
1 Królów 8:39
Cytat:
ty racz wysłuchać z niebios, twego ustalonego miejsca zamieszkania, i przebacz, i działaj, i oddaj każdemu stosownie do wszystkich jego dróg, gdyż znasz jego serce (bo tylko ty dobrze znasz serce wszystkich synów ludzkich)
Biblia nie wyjaśnia, czym owo niebo jest: czy to inny wymiar, czy coś ponad wszechświatem.
Ale na razie nie jest nam to potrzebne.
W każdym razie, skoro jest miejscem zamieszkania Boga, to także i aniołów.
Co do ludzi...
Psalm 115:16
Cytat:
Co się tyczy niebios — niebiosa należą do Jehowy,
lecz ziemię dał synom ludzkim.
[ Dodano: 2008-07-03, 00:53 ]
luba napisał/a:
Wiara łączy się nierozerwalnie z kościołem
Kiedyś na murze zauważyłem taki napis:
"Boże chroń nas przed kościołem"
_________________ Be kind to me, or treat me mean.
I'll make the most of it, I'm an extraordinary machine
*faris
Wysłany: 2008-07-04, 09:22
Dżem napisał/a:
krucjaty,zresztą oglnie średniowiecze itd,itp.,)
omg, ile razy jeszcze trzeba słyszeć o tym wszystkim? Przypomnę ładnie, że ateiści w imię swoich haseł, w imię wolności, 'wolności' od wiary, w czasie rewolucji francuskiej zabili znacznie więcej osób anieżeli podczas samej (jakże głośnej i chętnie przypominanej przez ateistów) inkwizycji. Dodam, że za inkwizycję KK wielokrotnie przepraszał i przeprasza nadal. Za rewolucję francuską nikt do tej pory tego nie zrobił.
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
faris, taka mała jednak sugestia że kośicuł jednak zabił wielokrotnie wielu ludzi niz ateiści bo zapomniałaś o chrystjanizacji słowian krucjatach i wielu innych przypadkach a tak wogule co do przeprosiń to niby kto ma przepraszać?? przywódców albo scieli albo powiesili potomków nie mieli nie ma kto przepraszać
a co do zbrodni kościoła to jednak należy je przypominać żeby ludzie wiedzieli ze kościół nie jest idealny
a co do rewolucji francuskiej to tam nie chodziło głównie o wolnosć od wiary tam chodziło o prawa jednostki a że akurat był trend na ateizm to ogłosili również wolnosć od wiary
_________________ Mam zepsytą klawiaturę a nie opłaca mi sie kupować nowej więc czasem nie działaja mi polskie litery Mam nadzieję że mi to wybaczycie
Wysłany: 2008-07-04, 12:20
voncuver napisał/a:
bo zapomniałaś o chrystjanizacji słowian krucjatach
paleniu czarownic... Kosciol to grupa cholernych seksistow.
voncuver, a co do tematu, skoro juz sam mowisz ze nie chcesz bonusa po smierci, to jednoczesni potwierdzasz swoja wiare w owa nagrode. Twierdzenia w stlu "boga nie ma" "nie wierze" itp jednoczesnie potwierdzaja jego istnienie. Wiec poprostu nie wierzysz albo sie buntujesz i jednoczesnie potwierdzasz i akceptujesz istnienie tego calego bajzlu <3
Dodam, że za inkwizycję KK wielokrotnie przepraszał i przeprasza nadal. Za rewolucję francuską nikt do tej pory tego nie zrobił.
Co mi po przeprosinach ? To ja sie pytam
luba napisał/a:
a sam wiesz, że Bóg nakazał rozwijanie życia duchowego we wspólnocie
o takie rozwijanie chodziło ?
Nie ma sie co oszukiwać że kościół był zaślepiony chęcią wzbogacenia sie.Zresztą błędy można pisać w nieskoczonność np. pedofilia wśród księży,branie pieniędzy za odpuszczenie grzechów itd. I wypraszam sobie określanie mnie ateistą,bo w Boga wierze jak najbardziej.
J. Ligoń
Mokra, widze że nie bardzo kto pojmuje moje intencje ja z natury jestem dociekliwym człowiekiem i rozpatruje wszelkie nawet absurdalne sytuacje moje zapytanie nie ma nic do mojej wiary albo nie wiary to jest sytuacja czysto teoretyczna
_________________ Mam zepsytą klawiaturę a nie opłaca mi sie kupować nowej więc czasem nie działaja mi polskie litery Mam nadzieję że mi to wybaczycie
Rozwój duchowy w kościele, to tak naprawdę samookaleczenie własnej duszy (nie istnieje dusza to tylko metafora)
[ Dodano: 2008-07-04, 23:11 ]
Mokra napisał/a:
paleniu czarownic... Kosciol to grupa cholernych seksistow.
voncuver, a co do tematu, skoro juz sam mowisz ze nie chcesz bonusa po smierci, to jednoczesni potwierdzasz swoja wiare w owa nagrode. Twierdzenia w stlu "boga nie ma" "nie wierze" itp jednoczesnie potwierdzaja jego istnienie. Wiec poprostu nie wierzysz albo sie buntujesz i jednoczesnie potwierdzasz i akceptujesz istnienie tego calego bajzlu <3
"Wspaniała" składnia i "doskonale" zestawione zdania, łączące się w konsekwentny ciąg "logiczny".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.