A jeśli jakaś religia czyta Biblię, a żyje według własnych świeckich reguł?
odnoszę wrażenie, że Ty po prostu nie chcesz zrozumiec o czym piszę.... Chrześcijanin z Bibli czerpie siłę, wskazówki do życia. Jeśli żyje według świeckich reguł, to nie jest prawdziwym chrześcijaninem.... Nawet gdyby był profesorem teologii... Bo to nie znajomośc Bibli definiuje chrześcijanina, ale jego chrześcijańska moralność, życie według reguł pisma.
Podam przykłady:
"Dusza nieśmiertelna" - pogląd zapożyczony od Platona
"Boże Narodzenie" - święto zapożyczone od Rzymian (Saturnalia)
"Wielkanoc" - święto zawierające elementy religii pogańskich (jajeczko, zajączek, kurczaczek - symbole płodności)
"Święto zmarłych" - odpowiednik Halloween - święto pogańskie
"Kult Matki Boskiej" - istniejący już w religii egipskiej, babilońskiej, rzymskiej - przejęty przez chrześcijaństwo
imieniny, urodziny, dzień matki, nowy rok, kult krzyża - wszystko to święta i uroczystości zapożyczone z pogaństwa.
Co do moralności...
Szerząca się pedofilia i homoseksualizm wśród duchownych i tuszowanie sprawy mimo oficjalnych gadek z ambony.
Popieranie polityków i partii, którzy w danym czasie są na wierzchu.
Popieranie wojen i czynne uczestniczenie w nich.
ja mysle ze wiem do czego jamsen dazy. chce pokazac ze SJ sa ta religia 'prawdziwie chrzescijanska' jedyna na swiecie ktoa stosuje sie do regul. ale przeciez sa ludzie ktorzy nie sa chrzescijanami, to co z nimi?
_________________ "Coco jumbo i do przodu – to moje hasło."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.