Forum Dyskusyjne :: Laicyzm

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Laicyzm

Laicyzm
Autor Wiadomość

rasheed 

Wysłany: 2007-05-04, 13:53   Laicyzm

Jak sądzicie, jak daleko powinna sięgać świeckość państwa?
Czy państwo powinno ingerować w życie religii, i na odwrót?
Czy Polska powinna coś zmienić w swojej polityce, jeśli chodzi o ten temat?

Jamsen 

Wysłany: 2007-05-04, 14:13   

Gdyby ludzie zasiadający w rządzie byli wierzący i respektowali zasady Boże, nie było by tego problemu.

rasheed 

Wysłany: 2007-05-04, 14:15   

Jamsen napisał/a:
nie było by tego problemu.

to nie jest problem, tylko rozwiązanie problemu (w/g mojej opinii)

Jamsen 

Wysłany: 2007-05-04, 14:19   

rasheed napisał/a:
Jamsen napisał/a:
nie było by tego problemu.

to nie jest problem, tylko rozwiązanie problemu (w/g mojej opinii)

Chodziło mi o to, że gdyby państwo respektowało zasady religii, nie musieliby ingerować ani jedni ani drudzy.

Zresztą o czym tu mowa... wszystko jest postawione do góry nogami.
Wszak rządzący, to ludzie wychowani właśnie w tej religii, w którą później ingerują.
Ciekawe dlaczego?
Ostatnio zmieniony przez Jamsen 2007-05-04, 14:23, w całości zmieniany 1 raz  

Cirri 

Wysłany: 2007-05-04, 17:41   

Jamsen napisał/a:
Wszak rządzący, to ludzie wychowani właśnie w tej religii, w którą później ingerują.

z całym szacunkiem ale mam jednak wrażenie że to częściej Kościół ingeruje w sprawy państwa

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2007-05-04, 17:45   

Ja uważam, ze powinna być cąłkowita laicyzacja państwa. Wiara jest sprawą indywidualną, a przez to, że kościół miesza się w sprawy państwowe tak nie jest, państwo przestaje być religijnie neutralne, a tak byc nie powinno. Nie można przeciez pozwolic na hegemonię wyznaniową, ponieważ to tylko doprowadzi do pogłębienia nietolerancji społecznej.
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-05-04, 18:03   

Panstwo to panstwo. Panstwo ma obywateli i nimi si ema zajmowac. Nie mowiac o tym iz poza religia katolicka[biore na ten przyklad Polske] w kraju sa inne religie ale dalej obywatele. Kosciol [i nne jego rodzaje] ma wiernych, i to nimi ma sie zajmowac. To dwie zupelnie rozne instytucje wiec zamaist jedna wtryniac sie do drugiej powinna siedziec na dupskach i zajmowac sie wlasnymi sprawami.

Gamal 

Wysłany: 2007-05-05, 10:04   

Państwo i religia powinny być całkowicie i 100% oddzielone. Żadnych krzyży w Sejmie, żadnej religii w szkole (jeśli już to nauka o religiach świata), żadnych duchownych na uroczystościach państwowych etc. Państwo ma być domem dla wszystkich - wierzących i niewierzących. Religia to prywatna sprawa każdego człowieka i nie ma dla niej miejsca w przestrzeni publicznej.

rasheed 

Wysłany: 2007-05-05, 10:53   

A czy uważacie, że radykalne rozwiązanie francuskie, gdzie przyznanie się do własnej "przynależności religijnej" jest traktowane jako faux pas, jest odpowiednim wyjściem?

Jamsen 

Wysłany: 2007-05-05, 11:25   

Cirri napisał/a:

z całym szacunkiem ale mam jednak wrażenie że to częściej Kościół ingeruje w sprawy państwa

Chyba nawzajem...

*Apple 

Wysłany: 2007-05-20, 17:56   

Gamal napisał/a:
żadnej religii w szkole (jeśli już to nauka o religiach świata),

Dokładnie. A w Polsce religia jest jako obowiązkowa i tylko katolicka. I my tu mówimy o tolerancji dla innych wyznań? Przecież kiedy w podstawówce dziecko nie idzie na tę lekcję to inne dzieci się dziwią. A potem wytykają palcami, że inne, gorsze ( nie w moim przpadku na szczęście, zawsze miałam klasy tolerancyjne). Jak to wygląda, kiedy dziecko zostaje "wyrzucone" na godzinę z klasy, bo oni muszą się pouczyć swojej religii...? Żeby chociaż zrobili na końcu lekcji, czy na początku, a ci jeszcze w środku dawają. Religia tak w ogóle powinna odbywac się w salkach i chodziliby do nie ci co chcą. Oczywiście pańswto o tym nie pomyśli, bo uważa,ze czyni dobrze, ma rację, a to nie do nich należy.

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-06-17, 00:42   

rasheed napisał/a:
A czy uważacie, że radykalne rozwiązanie francuskie, gdzie przyznanie się do własnej "przynależności religijnej" jest traktowane jako faux pas, jest odpowiednim wyjściem?

Akurat takie faux pas we Francji nie jest do końca negatywne. Biorąc pod uwagę zaostrzającą się sytuację religijną w tym kraju, związaną z napływem wszelkiego rodzaju muzułmanów, uważam, że każdy powinien tam swoje wierzenia zachowywać dla siebie.

nieosiągalna21 

Wysłany: 2007-06-20, 22:39   

rasheed napisał/a:
Czy państwo powinno ingerować w życie religii, i na odwrót?

oczywiście, że nie powinno. Państwo to jedno a "życie religii" to drugie. Oba aspekty nie mają ze sobą NIC wspólnego.
Paranoja... odkąd kaczory objęły władzę rozpatrując sprawę państwa nie sposób jest pominąć kościoła...
rasheed napisał/a:
Czy Polska powinna coś zmienić w swojej polityce, jeśli chodzi o ten temat?

moim zdaniem tak. To, że Pis-owi udało się wygrać wybory dzięki moherowi nie oznacza, że inteligentniejsza cześć społeczeństwa zawsze będzie siedziała cicho.
Czekam, aż Polakom puszczą nerwy.. ja razem z nimi pójdę walczyć o powrót do państwa "laickiego".

Odpowiedz do tematu