Forum Dyskusyjne :: Który grzech lepszy?

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Który grzech lepszy?

Który grzech lepszy?
Autor Wiadomość

*miss irony 

Wysłany: 2007-01-21, 12:21   Który grzech lepszy?

A więc. W tym roku mam miec bierzmowanie. I szczerze mówiąć do Kościoła chodze tylko po podpisy. Spowiadam się tylko dla podpisu. Odstwaić ta całą szopkę chce bo tak wypada. Żeby miec święty spokój. I czy to co robie nie jest większym grzechem niż gdybym sobie darowała? I nie przyjęła "daru Ducha św."?
Wierzę w Boga. Ale bierzmowanie jest dla mnie czyms zbędnym. I co byłoby dla niego ważniejsze? Moja szczera rezygnacja? Czy moje "zakłamane" przystąpienie?
A ja cie kocham

Złośnica 
burżuazja

Wysłany: 2007-01-21, 14:18   

Ktory grzech jest lepszy?? smieszy temat, dlaatego ze nie przystopienie do Bierzmowania nie jest grzechem... i jesli robisz to tylko dlatego ze musisz, dla podpisow itp. to faktycznie lepiej zrezygnowac... a Bierzmowanie jest potrzebne do tego, aby wziasc slub, byc swiadkiem na slubie, byc chrzestnym... itp. ale mozesz je przyjoc przeciez kiedy indziej wtedy kiedy bedziesz gotowa i na tyle Twa wiara bedzie dojrzala ze bedziesz chciala to zrobic, a nie dlatego ze musisz... bo Bierzmowanie jest: sakramentem dojrzalosci chrzescjianskiej, albo inaczej nazywanym przez mojego przyjaciela, sakramentem pozegniania sie z Panem Bogiem... bo przed Bierzmowaniem jest okol 80 osob(zalezy od miasta, wsi itp. ) a po Bierzmowaniu zostaja gora 10 osob... :/
dlatego jeszcze zastanow sie glebiej co zamierzasz zrobic... moze warto, i jesli jestes osoba wierzoaca to moze zrob to dla Boga :) a jesli nie chces to daj sobie spokoj i nie badz swiadkiem falszywej wiary :)

*faris 

Wysłany: 2007-01-30, 19:57   

łojezu.

a tak poważnie... w jakiego Boga wierzysz ? może najpierw od tego trzeba zacząć, i od tego czym jest bierzmowanie, chrzest, komunia, i w ogóle sakramenty DLA CIEBIE.
Jeśli masz przyjmować bierzmowanie - bo tak wypada, to daruj sobie. Nie jesteś tego warta. Nie dorosłaś.
Mumiiiiinki!

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2007-01-30, 21:50   

miss irony napisał/a:
Wierzę w Boga. Ale bierzmowanie jest dla mnie czyms zbędnym.

pogratulować, a wiesz w ogóle co to jest bierzmowanie?

miss irony napisał/a:
chce bo tak wypada.

najgłupszy z możliwych powodów... nie należy robić nic bez przekonania, zwłaszcza w kwestii wiary :/
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

hXp 

Wysłany: 2007-01-30, 21:54   

miss irony napisał/a:
Odstwaić ta całą szopkę chce bo tak wypada.

ja do bierzmowania poszłam dla prezentów :p i miałam księdza, który to rozumiał (teraz już nie jest księdzem, ma żone ;] ) i nie kazał mi chodzić do koscioła.

*faris 

Wysłany: 2007-01-30, 21:58   

hXp napisał/a:
ja do bierzmowania poszłam dla prezentów :p i miałam księdza, który to rozumiał (teraz już nie jest księdzem, ma żone ;] ) i nie kazał mi chodzić do koscioła.

ludzie tacy jak Ty doprowadzają mnie do myśli "ludzie są głupi i nic nie warci"...
poza tym też znam księdza, który już nie jest księdzem i ma żonę i on jakoś nie potrafi zrozumieć żeby ktoś poszedł do bierzmowania dla prezentów ^^

kurde, czemu ja na bierzmowanie nie dostałam prezentów, materialnych ? :-/
Mumiiiiinki!

KaSieK 

Wysłany: 2007-01-30, 22:00   

Eee... no jeśli nie czujesz, że chcesz potrzebujesz tego to raczej powinnaśsobie dać spokój i przystąpić do tego sakramentu jak będziesz gotowa. Hee... też mam w tym roku bierzmowanie i wsumie też przystąpie do tego sakramentu bo rodzice, bo bede miała z głowy, ale może mnie po tym troche oświeci :D hee xD

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2007-01-30, 22:06   

ale po co robić coś bez przekonania?

ja nie czułam sie gotowa na bierzmowanie, więc bez hipokryzji - nie poszłam

nie mam bierzmowania i jakoś żyję, rodzina się mnie nie wyparłą, społeczeństwo też mnie nie piętnuje :/
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

hXp 

Wysłany: 2007-01-30, 22:17   

Cytat:
ludzie tacy jak Ty doprowadzają mnie do myśli "ludzie są głupi i nic nie warci"...

Bo nie wierze w boga? ;]

w sumie, poszłam jeszcze dlatego, żebym później nie miała problemu ze ślubem kościelnym

Evangelos 

Wysłany: 2007-01-30, 22:21   

hXp napisał/a:
Bo nie wierze w boga? ;]

w sumie, poszłam jeszcze dlatego, żebym później nie miała problemu ze ślubem kościelnym

Skoro nie wierzysz w boga to po co Tobie ślub kościelny?

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2007-01-30, 22:23   

hXp napisał/a:
Bo nie wierze w boga? ;]

bo to hipokryzja.... i po co Ci ślub kościelny, skoro nie wierzysz w Boga?
na tym polega cały bajer, że przysięgę w kościele skłąda się przed Bogiem....

Nabokov Rozpacz
Ostatnio zmieniony przez luba 2007-01-30, 22:23, w całości zmieniany 1 raz  

hXp 

Wysłany: 2007-01-30, 22:27   

Cytat:
Skoro nie wierzysz w boga to po co Tobie ślub kościelny?

w razie, gdybym zmieniła zdanie co do wiary albo zakochała się w wyjątkowo wierzącym facecie. Przezorny zawsze ubezpieczony.

Poza tym, gadajcie, co chcecie, ale 80% dzieciaków idących do bierzmowania nie wierzy w boga.

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-01-30, 22:29   

Kiedy jestes chrzczona nie masz na to wplywu, o tym decyduja Twoi rodzice. Kiedy idziesz do pierwszej komunii to robiszto poczesci przez nich a po czesci dlatego ze inni ida i ze bedziesz miala sliczna suknie i bedziesz piekna czysta itp. Kiedy masz bierzmowanie to jestes juz na tyle dorosla ze mozesz sama zadecydowac. Patrzac z punltu widzenia osoby wierzacej powinnas przystapic. Tak byc poiwnno. Nie bedzieszmiala problemow przy slubie.
A to czy to grzech ze nie czujesz tego. A co to ma do rzeczy. 3/4 wierzacych chodza do kosciola zeby odchaczyc poprostu niedziele. A pozostala czesc to Ci ktorzy nalbo spiana kazaiu albo rzeczywiscie go sluchaja. Nie masz sie czym przejmowac. Chyba wiekszosc bierzmowanych robi to dla spokoju, braku problemow w przyszlosci i dla babci dla ktorej jest to baardzo wazne.

Evangelos 

Wysłany: 2007-01-30, 22:34   

hXp napisał/a:
w razie, gdybym zmieniła zdanie co do wiary albo zakochała się w wyjątkowo wierzącym facecie. Przezorny zawsze ubezpieczony.

Dla bezpieczeństwa przyjmij jeszcze sakramenty wiary prawosławnej, islamu i buddyzmu, bo twój wyjątkowo wierzący facet może być różnego wyznania.

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2007-01-30, 22:37   

no tak, ale właśnie takie podejście sprawia, że te 3/4 (choć to zapewne zaniżona liczba) chodzi do kościoła, przyjmuje sakramenty bez przekonania... ja nie jestem katoliczka i nie jestem specjalnie czuła na tym punkcie, ale nie wydaje mi się to właściwe... Jak już pisałam, to hipokryzjia, a poza tym to obraża wierzących...

[ Dodano: 2007-01-30, 22:38 ]
Cytat:
Dla bezpieczeństwa przyjmij jeszcze sakramenty wiary prawosławnej, islamu i buddyzmu, bo twój wyjątkowo wierzący facet może być różnego wyznania.

trochę złośliwe... ale słuszne :/

Nabokov Rozpacz

hXp 

Wysłany: 2007-01-30, 22:49   

Evangelos napisał/a:
buddyzmu

w buddyźmie nie ma sakramentów ;] od roku jestem buddystką

luba napisał/a:
poza tym to obraża wierzących...

w jaki sposób?

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-01-30, 22:51   

luba napisał/a:
Jak już pisałam, to hipokryzjia, a poza tym to obraża wierzących...

Wiekszosc wierzacych to tez hipokryci.

Evangelos 

Wysłany: 2007-01-30, 23:01   

hXp napisał/a:
od roku jestem buddystką

A za rok staniesz się muzułmanką?

hXp 

Wysłany: 2007-01-30, 23:08   

złośnica napisał/a:
A za rok staniesz się muzułmanką?

Tak, a za kolejny świadkową jechowy.

Nie wyszedł Ci cienty komentarz. I skończ offtop

(post do kasacji)

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2007-01-30, 23:09   

Mokra napisał/a:
Wiekszosc wierzacych to tez hipokryci.

widocznie niekoniecznie wierzących... jak się wierzy naprawdę to nie ma mowy o hipokryzji... W kwestii wiary to uwłacza Bogu

Nabokov Rozpacz

Odpowiedz do tematu