Forum Dyskusyjne :: (ręceprecz odtybetu) :: Księża rodzinnie
Profesjonalne pozycjonowanie strony internetowej.

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Księża rodzinnie

Księża rodzinnie
Autor Wiadomość

*Apple 

Wysłany: 2008-06-15, 14:53   

faris napisał/a:
No ale, gdzie Ty to widzisz? W Tv czy Wyborczej ?

Jak już to w Dzienniku Zachodnim...

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-06-15, 20:17   

Frieda napisał/a:

Niekoniecznie. lekarz też powinien być dostępny o każdej godzinie, a jakoś godzi to z życiem rodzinnym.

No nie wiem czy powinien być. Lekarz rodzinny ma obowiązek przyjmować w przychodni OD - DO i tyle, a jak już to jedziesz do szpitala i oni tam też mają dyżury OD - DO.

rukbat 

Wysłany: 2008-06-15, 20:21   

Zgadzam się z Fridą, że lekarze jakoś godzą pracę z rodziną, więc księża też by dali radę.

voncuver 

Wysłany: 2008-06-15, 20:24   

Odnośnie tego ze kapłan powinien być dostępny 24h powiem wam że istnieją religie gdzie kapłan ma rodzinę zwłaszcza w ameryce ale nie tylko i jednak ludziom to nie przeszkadza jakos sobie radzą z tym że on nie jest dostępny 24h a szczerze wątpię czy przyjmie cię jeśli przyjdziesz do niego w nocy

*faris 

Wysłany: 2008-06-15, 20:57   

Tak, ale zielonoświątkowcy to nie katolicy.
Pomimo, że to chrześcijańska religia, zwracają na co innego uwagę, inaczej wszystko przeżywają. Zanim się do cholery ktoś odwoła do innej religii, niech zasięgnie większej wiedzy zarówno o tamtej jak i porównywanej.

No i dalej mi nikt nie odpowiedział, czego chcą księża, tylko czego chcą ludzie. Czemu chcecie decydować za księży ? Koniecznie narzucić im, że mają mieć rodziny? W końcu ŚWIADOMIE decydują się zrezygnować z tego, i zająć się jedynie wiarą.

Jeśli chcą mieć żonę i dzieci, to czemu chcą zostać księdzem ?

[ Dodano: 2008-06-15, 21:00 ]
Dodam, że właściwie to nawet nie oczekuję odpowiedzi, bo znowu z 10 osób napisze, że księża powinni mieć rodziny, powołując się na inne religie, pojedyncze przypadki wydarte z fajnych gazet, bądź wątpliwej jakości wiadomości z tv. A i tak nie dotkną sedna sprawy. A szkoda.
Mumiiiiinki!

voncuver 

Wysłany: 2008-06-15, 21:06   

nie mówię o zielonoświątkowcach mówię o religiach w ameryce albo w anglii nieraz na filmach bądz to fabularnych bądz to dokumentach jest pokazane ze księża mają rodzine

a poza tym kto tu chce cos im narzucić ja spytałem sie o waszą opinie na ten temat

głupotą by był przymusowo nakazać komuś coś czego nie chce bo zawsze bedzie sie buntować. Nie należy narzucać nikomu ani religii ani przekonań.

A co mają robić ludzie co chcą mieć żonę i dzieci oraz być przewodnikiem duchowym ludzi??

Dodano
wiesz co dałem się złapać mi chodzi o wszytskich księży bez względu czy katolik czy nie chodzi mi o ogół księży w religii chrzescijańskiej nie tylko katolików
Ostatnio zmieniony przez voncuver 2008-06-15, 21:12, w całości zmieniany 1 raz  

*faris 

Wysłany: 2008-06-15, 21:21   

W Ameryce to właśnie jedna z głównych religii... Naprawdę, wystarczy poczytać...
I to nie księża, a pastorzy bądź ojcowie. Drobna, zasadnicza różnica.
Ksiądz występuje jedynie w KK, i bodajże w niektórych odłamach protestantyzmu w ramach ordynacji.

voncuver napisał/a:
A co mają robić ludzie co chcą mieć żonę i dzieci oraz być przewodnikiem duchowym ludzi??

Zostać katechetą ?
Jest całe mnóstwo ludzi, którzy potrafią być przewodnikiem duchowym i mieć rodzinę.
Nie trzeba zostawać księdzem. Jak ktoś nie potrafi to niech się do tego nie zabiera.
Mumiiiiinki!

voncuver 

Wysłany: 2008-06-15, 21:37   

ojcowie to jest tytuł zakonników ale nie ważne jak ich zwał tak ich zwał i jedni i drudzy są przewodnikami duchowymi a ze to jest długi tytul wiec nieopatrzenie nazwałem ich księżami

a katecheci jednak uczą tylko na lekcjach religii oraz w kułkach prz koscielnych a może to im za mało i chcą uczestniczyć w życiu wiernych na równi z księżami

Moje zdanie jest takie że da się to pogodzic ludzie by się przyzwyczaili i nie było by z tym żadnego problemu a zniknołby problem molestowania nieletnich przez księży nakazywać zmian księżom nie będe

*Apple 

Wysłany: 2008-06-15, 21:49   

faris napisał/a:
Jeśli chcą mieć żonę i dzieci, to czemu chcą zostać księdzem ?

No to może z początku nie chcą kobiety, bo myślą sobie, że to taki fajny stan bez. Ale później nie wytrzymują i są te historie z pedofilią i ukrytymi rodzinami. Po prostu człowiek jest tak zaprogramowany, że potrzebuje drugiej osoby. Tak pisze w Biblii i naprawdę dziwne jest, że katolicy sobie to zmienili.

Tusilla 
This is a joke???

Wysłany: 2008-06-15, 22:43   

W sumie mam to gdzieś, I tak duża cześć kapłanów ma ktoś na boku, co jest grzechem (w końcu składają śluby). Posiadanie żony umożliwiałoby im robić to co robią tylko bez skazy. Jezus nie mówił nic o tym, ze kapłani maja wieść samotne życie, bez rodziny dlatego tez, nie naruszałoby to żadnych zasad naszej wiary. Chyba że się mylę.

*faris 

Wysłany: 2008-06-15, 22:50   

Apple napisał/a:
Tak pisze w Biblii i naprawdę dziwne jest, że katolicy sobie to zmienili.

Taaak, pisze tez że jak ktoś chce naśladować Jezusa w pełni, to niech zostawi WSZYSTKO i pójdzie za Nim. Dziwne, że osoby powołujące się na Biblię zapominają o tym.

voncuver napisał/a:
a katecheci jednak uczą tylko na lekcjach religii oraz w kułkach prz koscielnych a może to im za mało i chcą uczestniczyć w życiu wiernych na równi z księżami

Spójrzmy na np. Jana Budziaszka. Księdzem nie jest, a świetnie sobie radzi z misją ewangelizacyjną.
Poza tym nie da się uczestniczyć w życiu wiernych na równi z księżmi przez kogoś innego.

A teraz pomyślmy i dajmy taką sytuację - jest sobie jeden ksiądz na parafii, ma rodzinę, i np. jakieś dziecko/ żona mu umiera. Obowiązkiem jego jest pozostanie przy nich, poświęcenie ostatnich chwil życia, udzielenie sakramentów przed śmiercią i nagle bach, ktoś z parafii księdza potrzebuje w takiej samej sytuacji.
Nie da się tego pogodzić. Bo każda minuta/sekunda się liczą.
I można zrozumieć nawet, że ks. zostanie w domu - ale nie dopełni obowiązku kapłana wobec wiernego w parafii.

I naprawdę, nie ma co porównywać katolicyzmu z innymi religiami, bo różnią je 'obrzędy' które wszędzie są inne, na co innego się zwraca uwagę, co innego jest tym 'ważniejszym'.

Apple napisał/a:
Ale później nie wytrzymują i są te historie z pedofilią i ukrytymi rodzinami.

Ukryte rodziny to są wszędzie. Jak i pedofilia.
Przykłady ? Ilu mężów/żon ma drugą rodzinę ? Kochanka/kochankę na boku ? A potem i dzieci...

Pedofilia nie jest zjawiskiem występującym tylko wśród księży. Już nie przesadzajmy.

voncuver napisał/a:
a poza tym kto tu chce cos im narzucić ja spytałem sie o waszą opinie na ten temat

Może spytać księży o opinię na ten temat ? ;-)
Mumiiiiinki!
Ostatnio zmieniony przez faris 2008-06-15, 22:52, w całości zmieniany 2 razy  

voncuver 

Wysłany: 2008-06-15, 23:04   

Moze cię to zdziwi ale pytałem się księdza czy by mu to przeszkadzało i mi odpowiedział ze jemu nie przeszkadza to aby księża mieli taką możliwosć ale on sam z niej nie skorzysta gdyż jak twierdził jest juz przyzwyczajony do swojego życia.

A weźmy np. taką sytuację albo i dwie. Pierwsza jest jeden ksiądz na parafii i umiera gospodyni która mieszka na plebani ksiądz udziela jej ostatnich sakramentów i bach ktoś go potrzebuje w takiej samej sytuacji co ma zrobić rozdwoic sie przecież nie jest w stanie. Poza tym na małych parafiach gdzie jest tylko jeden ksiadz jest mało prawdopodobne że 2 osoby umierają w tym samym momencie. A w wiekszych jest kilkoro księży. A poza tym nie do wszystkich ksiądz jest w stanie dotrzec tuż przed śmiercią i wiele osób nie otrzymuje ostatniej komuni. Druga sytuacją jest np. ksiądzu umarła matka pozostawiając małą siostrę którą musi się zaopiekować i bach a tu ktoś potzrebuje go do spełnienia ostatniego namaszczenia i co ma zrobić jest w szoku właśnie matka mu umiera siostra płacze i co ma zostać z nimi czy biec do umierajacego.

W obu przypadkach ksiadz nie ma żony i dzieci a jednak zastaje go podobna sytuacja do tej co wymieniłeś.

Pedofili jest zjawiskiem wystepujacym głównie wśród księży ale sie o tym nie mówi a sprawy się tuszuje.

rukbat 

Wysłany: 2008-06-16, 07:07   

Mam znajomego na Papieskiej Akademii Teologicznej w Krakowie na filozofii. Tam się kształci wielu księży i kleryków. Ponoć większość to homoseksualiści... Może jakby księżą mogli mieć rodzinę, to na księdza nie szli by sami homo.

*faris 

Wysłany: 2008-06-16, 10:47   

voncuver napisał/a:
W obu przypadkach ksiadz nie ma żony i dzieci a jednak zastaje go podobna sytuacja do tej co wymieniłeś.

Hm, a to matka i siostra mieszkają razem z księdzem ? Bo z tego co wiem, to nie. I zazwyczaj są w innych parafiach niż ksiądz, bo on w 99% nie dostaje parafii tam gdzie się wychował. Więc nie bredź ;-)

voncuver napisał/a:
Pedofili jest zjawiskiem wystepujacym głównie wśród księży ale sie o tym nie mówi a sprawy się tuszuje.

Kurde noooo, skoro się nie mówi i sprawy tuszuje, to skąd tak dużo wiesz?!

Ja nie twierdzę, że wśród nich nie ma homoseksualistów i pedofilów. Ale to, że głównie tacy są, to w to już nie bardzo uwierzę ;-)
Mumiiiiinki!

Sawka 
Forget the world...

Wysłany: 2008-06-16, 11:45   

voncuver napisał/a:
tak tylko ze po seminarium mają wiedze teoretyczną a nie praktyczną a poza tym rukbat, ma rację jak doświadczą co to znaczy być w rodzinie to moze nie będą wmawiać ludziom niektórych głupot ajkie teraz wmawiają

Z czasem Ci , którzy twierdzą, że wciska się im głupoty, zrozumieją sens pewnych słów

Apple napisał/a:
A moje zdanie na ten temat jest takie, że oczywiście, jak najbardziej księża mają zakładać rodziny. Przecież wszyscy widzimy jak się męczą w tym stanie...

Skąd wiesz że się męczą? Płaczą po nocach, biczują się? Po pierwsze to kwestia przyzwyczajenia się do swojego stylu życia, a po drugie, są świadomi co ich czeka

voncuver napisał/a:

Nie, to raczej wyolbrzymia się. Media robią ludziom papkę z mózgu, byle tylko zniszczyć wartość Kościoła w oczach człowieka
Powiązanie sutanny ze skłonnościami do pedofilii? Uhmm ciekawe

rukbat 

Wysłany: 2008-06-16, 12:27   

No na pewno nie można powiedzieć, że wszyscy a nawet większość księży jest pedofilami. I nie skupiałabym się na tym, że księżom trzeba ulżyć w cierpieniach jakich doświadczają przez celibat. Na pewno nie należy nikogo zmuszać do zakładania rodziny, ale każdy powinien mieć taką możliwość. Z drugiej strony ksiądz, zanim został księdzem, miał taką możliwość, ale podjął decyzję, że jednak wybiera życie w celibacie. I każdy, kto tak argumentuje, ma rację. Ja podchodzę do tematu nie od strony księży, bo punkt widzenia księży mogliby przedstawić tylko księża. Jeśli zastanawiamy się jak księżom byłoby lepiej to ta dyskusja jest bez sensu. Uważam po prostu, że księża, którzy mieliby własne rodziny, byliby bliżsi świeckim, a także bardziej kompetentni do udzielania rad na temat rodziny i życia zwykłego człowieka.

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-06-16, 12:51   

Pedofilia zdarza się wszędzie. Powiedzcie mi - jest kilka tysięcy pedofilów w całej Polsce i sobie żyjhttp://pl.wikipedia.or...ty_i_pojednania swoimi występkami, niekiedy zostają ujęci przez policję, może wspomni coś o tym lokalna prasa, a może nie. natomiast jeżeli sprawa dotyczy księdza - afera na całego - piszą wszystkie gazety, mówią wszystkie stacje, trwa to tygodniami. Czemu wszyscy szukają w Kościele samego złego?

*faris 

Wysłany: 2008-06-16, 12:59   

rukbat napisał/a:
Uważam po prostu, że księża, którzy mieliby własne rodziny, byliby bliżsi świeckim, a także bardziej kompetentni do udzielania rad na temat rodziny i życia zwykłego człowieka.

Osobiście uważam, że ksiądz to nie psycholog, a wielu ludzi o tym niestety zapomina. Przychodzi człowiek do księdza po radę co zrobić w takiej sytuacji i się ksiądz męczy, i usiłuje wytłumaczyć i doradzić najlepiej jak umie, oczywiście opierając się na wiedzy teoretycznej. A ksiądz to nie poradnia psychologiczna, tylko po prostu ksiądz. Jak ktoś oczekuje wiedzy praktycznej to niech idzie do kogoś innego, a jak duchowej to trafił tam świadomie.

Co do życia zwykłego człowieka - ksiądz jak najbardziej jest zwykłym człowiekiem, z tym że pełni inną posłgę niż wszyscy, ale to też wybór. Też się ksiądz zmaga z pokusami, grzechami itd, więc w tym wypadku może jak najbardziej próbować pomóc.
Mumiiiiinki!

*Apple 

Wysłany: 2008-06-16, 13:08   

Sawka napisał/a:
a po drugie, są świadomi co ich czeka

czy są na pewno świadomi...? nie powiedziałabym. potem wszystko się okazuje za murami klasztoru. znam osobiście takiego jednego, co wyszedł z zakonu.

voncuver 

Wysłany: 2008-06-16, 13:18   

faris, ale istnieje taka możliwość matka moze sie przeprowadzić do parafi gdzie skierowano syna

faris, mam dużo znjomych w tym kleryka czytam dużo wiadomości i to nie z jednago źródła nie mówię ze wszyscy są pedofilami ale odsetek ksiezy pedofilów na 100 księży jest znacznie wiekszy niz ten sam odsetek w przypadku ludzi świeckich

(Sz)Arek, gdzieś ty tak widział że afery związane z księżami pedofilami trwają całe tygodnie była afera o księżach pedofilach w ameryce była jedna wzmianka w prasie była ostatnio afrea na pomorzy o księdzu pedofilu było pare wzianek w gazetach ale nie było wielkiej nagonki a zakończenia sprawy i wyjaśnienia jej oraz wiadomosci o ukaraniu winnego juz nie było nic podane w prasie była afera że jakaś nauczycielka sypiała z uczniami była taka sama wzmianka jak w przypadku poprzednich

ale jednak księża jako osoby publiczne oraz osoby przebywajace z dzećmi tak samo inne osoby które mają pod opieką dużo dzieci (nie mówię tu o matkach ale np. o przedszkolankach) powinny być pod wiekszą uwagą i takie sprawy jak pedofilia powinny byc nagłaśniane żeby następni pedofile bali się że jak wpadną to będą w gazetach a nad ich zdjęciem będzie napis pedofil

(Sz)Arek napisał/a:
Czemu wszyscy szukają w Kościele samego złego?

ja tam szukam też dobrych rzeczy w kościele pare znalazłem ale jednak wiekszość dobrych rzeczy które znalazłem są w piśmie św a nie w uczynkach księży

a poza tym na szacunek pracuje sie latami a można go stracić w jednym momencie

czyli kosciół ma duzo w sobie dobrego ale jednak złe uczynki niektórych księży przysłaniają to co jest dobre ich złem
Ostatnio zmieniony przez voncuver 2008-06-16, 13:25, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu