Absolutnie nie miałem tego na myśli. Oczywiście księża tez ludzie, którym od życia też sie coś należy, ale mają oni obowiązek iść do umierającego z wiatykiem w godzinie jego śmierci, kiedykolwiek by to nie było.
Osobiście bardzo szanuję księży i mam do nich duży szacunek i jeżeli proszą, a mogę pomóc - pomagam...
Wysłany: 2008-05-19, 22:29
Jako, że mieszkam w Cieszynie to coś wam powiem. U mnie w mieście mieszkają i katolicy i ewangelicy. U ewangelików jest tak, że ksiądz może mieć żonę i dzieci. I powiedział nam kiedyś ksiądz ewangelicki, że kiedyś zorbili sobie takie spotkanie ekumeniczne. Księża obu wyznań w Cieszynie i sam ksiądz ewangelicki przyznał, że trudniej się służy będąc ojcem i dzieckiem. Trzeba dzielić czas między rodziną i kościołem co często jest w konsekwencji z uszczerbkiem dla jednej ze stron. Pozatym u ewangelików także przenosi się księży i wtedy cała rodzina musi jechać. To są utrudnienia.
No dobrze.. ksiadz ewangelicki mowil ze jest to trudne do pogodzenia ale czy bylby szczesliwszy bez rodziny albo bez religi?:D
Wiec dajmy ksiezom wybor, tez ludzie.
A zreszta nie zauwazylam zeby ksieza jakos byli do dyspozycji 24/h .
*faris
Wysłany: 2008-05-20, 20:19
lasica napisał/a:
A zreszta nie zauwazylam zeby ksieza jakos byli do dyspozycji 24/h .
Chodzisz za nimi i ich sprawdzasz, że wiesz? Jak akurat pełni jakąś posługę to wiadomo, że jest niedostepny, przecież się nie rozdwoi ani nie roztroi.
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Nie laze za nimi. Po prostu z historii znajomych wiem ze gdy ida do kosciola proszac o cos czy z zapytaniem ksieza zawsze tlumacza sie brakiem czasu.:P
Wysłany: 2008-05-20, 20:41
Lasica ty chyba tego nie rozumiesz. Oni mają wybór zostać księżmi lub być całkowicie wolnymi, mieć dzieci itd. Nikt ich nie przymusza zostać księżmi czy zakonnikami. To ich świadomy wybór nikt nie ukrywa tego przed nimi jakie jest życie księdza i ie jest poświęceń.
Oczywiscie ze to wiem. Wiem ze to wybrali wiedzac jak to mniej wiecej bedzie. Mysle tylko nad zmianami, ktore jak juz pisalam moglyby pomoc i im i parafianom.:P
Wysłany: 2008-05-20, 20:49
Nie wiem w czym mogłaby parafianom pomóc rodzina księdza.
*faris
Wysłany: 2008-05-20, 20:55
lasica napisał/a:
Po prostu z historii znajomych wiem ze gdy ida do kosciola proszac o cos czy z zapytaniem ksieza zawsze tlumacza sie brakiem czasu.:P
Zawsze można się umówić na jakis konkretny czas. Zazwyczja tak jest, że jak mnóśtwo ludzi przychodzi i z każdym trzeba cos pozałatwaić to trzeba się umówić na konkretną godzinę/dzień/miejsce. Nie porzuci ks kogoś komu obiecał dla kogoś kto nagle przyszedł.
A nie wierzę że jeśli byłaby to nagła potrzeba, na życie i śmierć to by nie pomógł.
Weź się ogarnij i podaj normalny argument, bo takim to się ośmieszasz tylko.
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
W tym mianowicie ze wtedy ksieza nie mowiliby o czym o czym nie mieliby pojecia np o pozyciu malzenskim ale mieliby jakies doswiadczenia i mogliby dawac rady odnoszace sie do prawdziwego zycia.
[ Dodano: 2008-05-20, 22:01 ]
Nie mowie o potrzebach na smierc i zycie, mysle ze ksiadz i wlasciwie kazdy czlowiek pomoglby wtedy.
Mowie o normalnej, zwyklej potrzebie rozmowy chocby.
Hm.. ze mna nikt nigdy nie chcial rozmawiac bo nie podobaly sie nikomu moje niewgodne pytania. Kosciol tez jest instytucja i chyba powinien sie rozliczac? Dlatego tez zapytalam o pare rzeczy.. jako ktos kto wtedy nalezal do kosciola mialam chyba prawo?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.