Kościół Latającego Potwora Spaghetti jest karykaturą wielkich religii. pokazuje wiarę z punktu widzenia ateisty, wysmiewa nauczanie religii (a raczej indoktrynację w szkołach już od wieku dziecięcego) lecz również zachęca co zastanowienia się nad naszą wiarą, czy czasem nie postępujemy absurdalnie tylko dlatego że tak się przyjeło. takie jest moje zdanie. co mylicie o tej religii? czy uważacie że obraża waszą religię lub poglądy?? czekam na odpowiedzi
_________________ Bóg stworzył człowieka, bo rozczarował się małpą. Z dalszych eksperymentów zrezygnował...
To ma być niby religia? Raczej pseudoReligia, dawno takich głupot nie czytałam, po zakończonej modlitwie mówić <Makaron>,jej założenia, postulaty są wrecz śmieszne i nie maja żadnego porównania wzgledem chrześcijaństwa.
userka napisał/a:
czy czasem nie postępujemy absurdalnie tylko dlatego że tak się przyjeło.
Absurdalne? Kilkunasto wiekowa Religia przekazywana z pokolenia na pokolenie, niektórzy dla niej oddawali swoję życie a według Ciebie mamy w niej doszukiwać sensu i myśleniu czemu ją przyjęłaś?
Nasza wiara nie polega na poszukiwaniu w jej ukrytego sensu w nią się wierzy sercem i dusza nie rozumem.
_________________ Trzeba umieć znaleźć ripsote, na wypowiedzi debili
Absurdalne? Kilkunasto wiekowa Religia przekazywana z pokolenia na pokolenie, niektórzy dla niej oddawali swoję życie a według Ciebie mamy w niej doszukiwać sensu i myśleniu czemu ją przyjęłaś?
Nasza wiara nie polega na poszukiwaniu w jej ukrytego sensu w nią się wierzy sercem i dusza nie rozumem.
Bezmyślne przyjmowanie zasad jest wg Ciebie kierowaniem sie rozumem? Nie rozmieszaj mnie.
Sensu należy się doszukiwać we wszystkim co sie robi i we wszystkim w co sie wierzy.
Z Twojego punktu widzenia wynika, ze jeśli ta religia przetrwa parę setek lat i będzie przekazywana z pokolenia na pokolenie, to faktycznie stanie się Świętą Wiara i będzie tak samo dobra jak chrześcijaństwo.
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
luba, czytaj uważniej mój post, wcale nie miała na myśli, że wiarę kieruję się rozumem. Absurdalnę są dla mnie postulaty tego Kościoła Speghetti.
luba napisał/a:
będzie tak samo dobra jak chrześcijaństwo
Przecież miałam na myśli chrześcijaństwo nie tamten Kosciół. Wg Ciebie jak nasza wiara przetrwała do dziś? Poprzez Tradycję ustną i pisaną, i to że w to wszystko wierzymy.
_________________ Trzeba umieć znaleźć ripsote, na wypowiedzi debili
Ostatnio zmieniony przez monia_89 2008-03-02, 17:04, w całości zmieniany 1 raz
to ile wiekow czy dni ma religia niczego nie oznacza, ludzie wiekami wierzyli w rozne bzdury i do tej pory wierza. to ze cos sie utrzymuje, nie oznacza ze musi byc poprawne, tak jak to co zostale odkryte niedawno muzi byc bzdura.
do zalozenia kosciola w polsce potrzebne jest 17 osob-i moga robic co chca, to ich sprawa. nikogo nie obchodzi to, czy wam to psasuje czy nie:) moga-i zakladaja, to akurat nie jest zaden problem, przeciwnie-dzieki temu mozna prawnie miec boskie ulgi
luba napisala o tym ze nie nalezy doszukiwac sie sensu we wszystkim co sie robi lub w co sie wierzy-i oto najwieksza bzdura swiadczy o zwyczajnej bezmyslnosci i opieraniu zycia na bezsensach, postepowaniu bez przemyslen i wierze w cos, bez najmniejszego zastanowienia, czyli tzw slepa wiara.
to tyle ode mnie.. jak na razie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.