Forum Dyskusyjne :: Kim byl i kim pozostal dla Was Jan Pawel II?

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Kim byl i kim pozostal dla Was Jan Pawel II?

Kim byl i kim pozostal dla Was Jan Pawel II?
Autor Wiadomość

amouretka 

Wysłany: 2007-01-30, 18:12   Kim byl i kim pozostal dla Was Jan Pawel II?

czy uwazaliscie go za swoj autorytet? tak czy nie i dlaczego? co oznacza, bardzo modny ostatnio, termin "pokolenie JPII"?

prosze o uzasadnianie swoich wypowiedzi

Takuteńka 

Wysłany: 2007-01-30, 18:26   

Jan Paweł II był wielkim człowiekiem, pełnym wiary i optymistycznych wizji. Zawsze pamięcią siegał w rodzinne strony i do Ojczyzny. Był głową Kościoła ale także przewodnikiem każdego z nas. Pisał piękne wiersze, jego książki czyta się często z niedowierzaniem. Co znaczył poznałam chyba dopiero w chwili jego śmierci. Ciepło będące w jego sercu było zaraźliwe, chyba dlatego młodzież go tak uwielbiała.

Miałam okazje zobaczyć go na żywo.

Był wspaniałym człowiekiem [']

Mandy Moore

*dipe 
Pijak i złodziej.

Wysłany: 2007-01-30, 18:34   

Pokolenie Jana Pawła II ,tak samo jak pokolenie Solidarności to zwykły mit.
Kim był? Człowiekiem przede wszystkim. Tak jak inni miał swoje wady i zalety.
Eukumenizm przez Niego głoszony był zaletą podobnie jak kontakt z młodymi ludźmi ,konserwatyzm w sprawach moralnych i etycznych oczywiście oceniam na minus.
Nie płakałem po smierci papieża Polaka - troche było mi smutno ,że odszła jedna z wielkich, pozytywnych postaci ,ale z racji ,że nie jestem katolikiem to nie lałosię ze mnie podczas klęczenia w kościele.

don LOV 

Wysłany: 2007-01-31, 01:43   

Dla mnie nie był nikim szczególnym. Jestem katolikiem, ale nie uznaję jurysdykcji Kościoła - jam antyklerykał (Bóg tak - Kościół nie). A pokolenie JPII to wymysł mediów i młodzieży, której życiem są pielgrzymki oraz niecałowanie się aż do ślubu.

1. Koński Łeb (Moher Squad)

2. Opalony Jędrzej (Self-Defence)

3. Crazy Twins (w PiSdu)

#deela 

Wysłany: 2007-01-31, 02:31   

Nikim
przez duze N
czlowiekiem ktory kochal poklask
czlowiekiem ktory siedzial na tronie z wielkim krzyzem na szyi i mowil ze na swiecie gloduja dzieci
czlowiekiem ktory afraykanom wciskal ze prezerwatywa to grzech a AIDS to pwenie qwa kara boza?
czlowiekiem ktory daaaawno w stolicy piotrowej zapomnial co to milosc wspolczucie i empatia
czlowiekiem manipulowanym przez paru spryciarzy
czlowiekiem ktory zyl w palacu
marnym poeciną i jeszcze gorszym pisarzem
czlowiekiem ktorego wielbiono jak boga jakby nie sral i nie jadl
czlowiekiem ktory pozwalal traktowac sie jak boga
czlowiekiem ktory nie rozwiazal problemow homoseksualizmu i pedofilii wsrod ksiezy
czlowiekiem ktory byl nikim
znam ludzi ktorzy sa swieci a to ZWYKLI ludzie

Nati 

Wysłany: 2007-01-31, 09:19   

Ja uważam, że to wspaniały człowiek. Chodząca dobroć i miłość... Chociaż zaliczałam się niedawno raczej do ateistów, to Wojtyła był dla mnie bardzo ważny. Był ideałem do naśladowania i wzorem dla mnie. Był i jest.
Zasiałam wiatr za oknem,
wychodzę zawstydzona,
sama w mrok wychodzę zbierać plon..."

amouretka 

Wysłany: 2007-01-31, 11:45   

Takuteńka napisał/a:
Był głową Kościoła ale także przewodnikiem każdego z nas
proponowalabym zeby kazdy wypowiadal sie we wlasnym imieniu.

dla mnie byl on starszym panem, ktorego w TV zazwyczaj pokazywali w towarzeystwie dzieci. nie uwazam go za utorytet poniewaz wogole go nie znam. bardzo irytuja mnie ludzie, ktorzy nie majac wlasnego zdania powielaja tylko jego wizerunek jaki stworzyly madia. cieagle powtarzeaja,ze byl wielkim czlowiekiem i aurorytetem ale nie umieja powiedziec dlaczego. po jego smierci udzielila mi sie ta cala atmosfera ale zauwazylam tez, szczegolnie w szkole, jak ludzie potrafia byc falszywi. niektorzy byli gotowi zlinczowac kogos kto osmielil sie mowic o JPII inaczej niz z uwielbieniem. bylo to zalosne.

Gamal 

Wysłany: 2007-01-31, 12:23   

Konserwatywnym przywódcą religijnym i głową państwa watykańskiego. Człowiekiem którego do znudzenia pokazywano w TV i który nic dla mnie nie znaczył.

*Apple 

Wysłany: 2007-01-31, 18:21   

Zwykłym człowiekiem, który wybił się ponad tłum jakimiś sztuczkami i pozostał na tronie,aż do śmierci, nazywając siebie następcą Boga :|
Uwielbiał sławę i był sławny. A umierał bojąc się śmierci.
Jaki dał wam przykład?

*miss irony 

Wysłany: 2007-02-01, 12:01   

deela, to chyba Twoj pierwszy post z którym sie TOTALNIE nie zgadzam.
Dla mnie Jan Paweł II był takim polskim człowiekiem, któremu sie cos udało. Nie chicałabym powiedzieć, że zabłysnąć, ale moze własnie o to chodzi. Na pewno był i jest wzorem. Czytając "Kwiatki" chwilami nie wierzyłam, że w dzisiejszym świecie zdazaja się jeszcze takie wyjatki. Zawstydzał mnie swoja dobrocią i pokorą.
A ja cie kocham

a_a 

Wysłany: 2007-02-01, 13:14   

w sumie się dziwię że dla katolikó ten człowiek nic nie znaczył może chociaż jakiś autorytet moralny etc?
w sumie dla mnie nikim zwyczajnym nie był aczkolwiek zawsze go szanowałąm
w ogóle katolicyzm mnie niekiedy rozśmiesza jak np. uosabianie papieża z Bogiem

#deela 

Wysłany: 2007-02-01, 19:37   

a_a, kto jest katolikiem? :rotfl
:

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2007-02-03, 00:27   

Jan Paweł Ii... były papież

można posunąć się nawet do stwierdzenia, że reformator kościoła, dążył do ekumenizacji, wiedział jak ważna jest młodzież i umiał sobie ją zjednać...
wielki człowiek? autorytet? być może, jednak nie dla mnie...

poeta też nie najwyższych lotów...
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

Mikusia 

Wysłany: 2007-02-11, 08:26   

Jan Paweł || był wspaniałym człowiekiem . Nie wiem dlaczego Wy jako katolicy mówicie o Nim takie rzeczy . Oczywiście niektórzy piszą , że nie są katolikami .Wyłączając ich odpowiedzcie na pytanie : dlaczego mówicie takie rzeczy o Papieżu ???!!!

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2007-02-11, 13:25   

Mikusia napisał/a:
dlaczego mówicie takie rzeczy o Papieżu ???!!!
i dobrze,ze mowia. Nie bede powtarzac Ich slow<patrz post deeli>,ale dodam,ze zaczyna mnie razic,iz czcieciele JP obia z Niego bostwo. Toc to jest robienie zlotej krowy z czlowieka. Osobiscie przykro mi sie zrobilo po smierci Jp,aczkolwiek szybko mi przeszlo po tym jak przez dlugi,dlugi czas na okraglo mowili w mass mediach o tym jaki to byl cudowny,bogobojny czlowiek <ple ple ple>. I swiadomosc,ze tak bedzie przez kolejne n-te lata w dniu Jego smierci.Toc to powoduje niestrawnosc.
Who's playing tricks on me?"

*faris 

Wysłany: 2007-02-11, 14:09   

Kim był ? Człowiekiem. Wielkiej wiary. Posiadającym nadzwyczajną charyzmę w sobie. To mu sprzyjało w tym aby osiągnąć zwolenników jak i przeciwników. Godny podziwu, naśladowania, może być niezłym autorytetem. Ale denerwuje mnie, że ludzie docenili go dopiero gdy umierał. I zrobili z niego bożka. To chyba nie o to chodzi.
Mumiiiiinki!

#deela 

Wysłany: 2007-02-11, 16:55   

faris napisał/a:
Ale denerwuje mnie, że ludzie docenili go dopiero gdy umierał. I zrobili z niego bożka.

chyba sobie kpisz: kazda pielgrzymka swieto narodowe, kazde miejsce gdzie stapnal bialy papa jeszcze za jego zycia stawalo sie niomal mekka dla wiernych wrecz zagarniane bylo przez klechy jesli to tylko bylo mozliiwe
szkoly ulice place jego imienia za jego zycia? takie przywileje to mieli tylko hitler i stalin
a on co?
dobrze mu z tym bylo
czekalam tylko az w jakims miescie skrzyzuja sie ulice Ojca swietego z Jana pawła 2 na rondzie Karola Wojtylu
pomniki za jego zycia to tez pies
kwiczenia nad kazdym slowem ktore napiusal chociaz mierne to dziela....
i co to ma byc? NIEDOCENIANIE???????
po jego smierci to juz niektorzy takiego debilizmu dostali ze sie rzygac chce kolo Gorzowa Wlkp jest obwodnica na kt jest PIEC ROND a kazde nazywa sie od etapu w zyciu wojtyly= od wadowic do rzymu
histera zdebilenie i odmozdzenie na maxa
i jeszcze na koniec OJCIEC SWIETYYYYYYYY??????????? OJCEM SWIETYM JEST QWA BOG A NIE PAPIEZ

*faris 

Wysłany: 2007-02-11, 17:04   

deela napisał/a:
chyba sobie kpisz: kazda pielgrzymka swieto narodowe

Przecież napisałam, że ludzie zrobili z niego bożka, nie o to chodzi w tym wszystkim
poza tym dla Ciebie docenienie kogoś to stawianie mu pomników ii to wszystko co wymieniłaś ? No to fajne masz pojęcie "doceniania". Gratuluję.

deela napisał/a:
kwiczenia nad kazdym slowem ktore napiusal chociaz mierne to dziela....

Czytałaś ? Wiesz o co w tym chodzi ? Dla kogoś niewierzącego tam nie ma żadnej wartości, chyba nie spodziewasz się, że będzie pisał pięknymi epitetami na temat fajnego żarcia ? Nie rozumiem o co Ci chodzi.
Mumiiiiinki!

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-02-11, 17:10   

faris napisał/a:
Dla kogoś niewierzącego tam nie ma żadnej wartości

wolne żarty, przeciez Wojtyła pisał o wartosciach ponadczasowych, czy miłość i wybaczanie odnosza sie tylko do wierzacych? a jego wiersze?

mierne dziela? a od kiedy np. poezje sie ocenia? owszem, mozna, ale wszystko zalezy od interpretacji, wiec raczej ciezko i nie wydaje mi sie, by ktokolwiek z forum byl w stanie.

*faris 

Wysłany: 2007-02-11, 18:42   

Mordred napisał/a:
wolne żarty, przeciez Wojtyła pisał o wartosciach ponadczasowych, czy miłość i wybaczanie odnosza sie tylko do wierzacych? a jego wiersze?

No cóż, wszystko to co napisze człowiek wierzący jest be. Wobec tego miłość, wybaczenie czy coś innego też jest be. Szczególnie w takim wydaniu.
Mumiiiiinki!

Odpowiedz do tematu