Forum Dyskusyjne :: Kim byl i kim pozostal dla Was Jan Pawel II?

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Kim byl i kim pozostal dla Was Jan Pawel II?

Kim byl i kim pozostal dla Was Jan Pawel II?
Autor Wiadomość

#deela 

Wysłany: 2007-04-19, 17:40   

Mordred, grymas bolu
o moj boze <ktoregos nie ma>
blagam daj mi chorowac pod taka opieka i w takich warunkow jak jemu

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-04-19, 17:42   

Cytat:

i co, mam cie przeprosic za to, ze jedni ludzie w zyciu maja wiecej, a inni mniej? on przynajmniej nie doszedl do tego oszustwami i przekrętami, nie prosił o to, nie zabiegał o te wszystkie zaszczyty.

[ Dodano: 2007-04-19, 18:43 ]
deela napisał/a:
ja bym sie czula zazenowana

patrzac na to, jak zachowujesz sie na forum - przypuszczam, ze watpie. i to nie jest ot, wiec tego nie usuwaj. to jest komentarz do twojego argumentu.

#deela 

Wysłany: 2007-04-19, 17:51   

Mordred, tak tak oczywiscie kosciol doszedl do wladzy uczciwie nie ma co
w takim razie TY podaj mi przyklady dobrych KONKRETNYCH RZECZY ktore to niby JP2 zrobil

Mordred napisał/a:
patrzac na to, jak zachowujesz sie na forum - przypuszczam, ze watpie

dla mnie to offtop i zaczepka i nie zamierzam sie ustosunkowywac
Ostatnio zmieniony przez deela 2007-04-19, 17:52, w całości zmieniany 1 raz  

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-04-19, 17:54   

Cytat:
Mordred, tak tak oczywiscie kosciol doszedl do wladzy uczciwie nie ma co

to faktycznie b. mocny argument dotyczący Jana Pawła II. pewnie popierał to całym sercem (które oczywiscie amputowano mu w zamian za zasiadanie na przepieknym tronie w drogiej szacie), a nawet przyczynil sie do tego. ;-]

*faris 

Wysłany: 2007-04-19, 18:12   

deela napisał/a:
bronie go nie dam soba manipulowac a media i nacisk tzw katolickiego spoleczenstwa jest czasami nieznosny

a no, bo w końcu katolików na świecie to jest najwięcej i ma najwięcej do powiedzenia

problem deela polega na tym, że Ty się uparałaś na posiadanie własnego zdania i nieważne jaka jest prawda, ważne że Ty twierdzisz inaczej i to jest dobre, a jak ktoś się nie zgadza i nie daj Boże <który jesteś> jest katolikiem <których jest "najwięcej"> to jest bee i w ogóle zły
.
deela napisał/a:
chodzi mi o to ze jak ludzie przychodzili pukali stukali pod okienko on im sie ukazywal jak jezus objawiony i widac bylo ze go to cieszy

bo człowiek widząc innych ludzi się cieszy, ciągle powtarzał, że lubi przebywać z młodzieżą, najwięcej słów kierował zawsze do nich, czy to grzech uśmiechać się jak ma się do kogo i z czego ? jak widzisz innych ludzi radosnych, pełnych nadzieji to nie lubisz się uśmiechać ?

deela napisał/a:

może zamiast chorować życzyć sobie należy zdrowia ?
bynajmniej z własnej winy nie chorował

btw. dalej uważam, ze zachowujesz się jak nastoletnia buntowniczka z własnym zdaniem, każdy Twój argument jest coraz bardziej żałosny i mający bardzo mało wspólnego z JP2.
Mumiiiiinki!

Gamal 

Wysłany: 2007-04-19, 20:03   

faris napisał/a:

a no, bo w końcu katolików na świecie to jest najwięcej

Ciekawe. Bardzo ciekawe. Może nie myl chrześcijan i katolików.

#deela 

Wysłany: 2007-04-19, 20:53   

konkretow konkretow!
czy kto widzial jak zdejmuje z palca ten swoj sprytny pirscien albo ciezkawy zloty krzyz z szyi idzie i kupuje zarcie glodnym i im rozdaje?
ja widzialam jakw brazyli ponikead katolickiej zostal wysmiany za grzmienie na gumki
z gory z krzeselka
z pierscieniem
z krzyzem
polskie media tego nie pokazaly na szczescie mam kablowke

gadanie gadanie
praaaaaaaaaawie mi przykro ze nie zywie wiernopoddanczego bezmyslnego podziwu dla tego czlowieka

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-04-19, 21:02   

deela napisał/a:
czy kto widzial jak zdejmuje z palca ten swoj sprytny pirscien albo ciezkawy zloty krzyz z szyi idzie i kupuje zarcie glodnym i im rozdaje?

taak, do tego wystawia na WOŚP papa mobile i Castel Gandolfo na allegro, po czym wszystko przelewa na konto pajacyka.

wait a second! przeciez to nie jest jego własność! omg. ;O

#deela 

Wysłany: 2007-04-20, 09:10   

Mordred, dysponuje nia i mysle ze spolecznosc by sie nie obrazila gdyby to zrobil
czy jest na swiecie cos czego nie mozna poswiecic glodnemu dziecku?
ps nie wiem po co im ta willa w watykanie
jak dla mnie mogliby tam supermarket urzadzic byleby srodki ze sprzedazy poszly na KONKRETNE dobre uczynki
jezus radzil sobie bez gmachow pierscieni kielichow tabernakulum itp

companion 

Wysłany: 2007-04-21, 03:32   

grape napisał/a:
niektórzy z Was wypowiadają się wogole nie mając pojecia o Kosciele...

a co ten kosciol ma wspulnego z pismem swietym ktorym sie kieruje tylko tam gdzie mu to pasuje?
ojcem mozna nazywac tylko boga a papiez to ojciec swiety!
jedynym posrednikiem miedzy bogiem a czlowiekiem ma byc jezus a nie zadne klechy!
matka boska zawsze dziewica? wg biblii tylko do czasu az jezus sie urodzil byla dziewica i w dwuch czy trzech miejscach jest nawet napisane ze mial rodzenstwo!
koscol katolicki to dla mnie najgorsza organizacja jaka kiedykolwiek istniala. a jp2 jako jedna z jego glow uwazam za osobe ktorej powinnismy sie wstydzic.

[ Dodano: 2007-04-21, 04:44 ]
faris napisał/a:
nigdy nie zgodził się na aborcję, legalizację środków antykoncepcyjnych, eutanazję, homoseksualizm
to jest ewidentnie jego minus. na sile ludzi uszczesliwiac? nie po to wasz bog dal tym ludziom rozum i zdolnosc wyboru odpowiedniej sciezki. powinien powiedziec ze katolikom nie wolno tego robic ale nie sprawiac zeby stalo sie to nielegalne!

[ Dodano: 2007-04-21, 05:16 ]
Mordred napisał/a:
taak, do tego wystawia na WOŚP papa mobile i Castel Gandolfo na allegro, po czym wszystko przelewa na konto pajacyka.

jezus nie mial zadnych bogactw i zabronil ich gromadzic. apostolom kazal wszystko zostawic i nawet sandalow na zapas nie pozwolil zabrac jesli chcieli z nim isc. sam tez nie gromadzil bogactw calkiem inaczej niz papieze nie tylko jp2 ale wszyscy

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-04-21, 05:46   

companion napisał/a:
to jest ewidentnie jego minus. na sile ludzi uszczesliwiac? nie po to wasz bog dal tym ludziom rozum i zdolnosc wyboru odpowiedniej sciezki.

po co nam w zyciu prawo? karne, czy socjalne, ktore teoretycznie pomaga ludziom? ludzie maja wolna wole, powinni sami wiedziec co jest dla nich najlepsze i to wybierac. ale tak nie robia, bo to stado baranów.

companion napisał/a:
powinien powiedziec ze katolikom nie wolno tego robic ale nie sprawiac zeby stalo sie to nielegalne!

A na rynku kazdego miasteczka powinien stac policjant-ochotnik nawołujący do nie popelniania przestępstw, ale pod zadnym pozorem nie powinny one być karane, to ma wychodzic z dobrej woli ludu, ze nie łamie prawa. mhm, jasssne.

tylko nie mowcie mi, blagam, ze aborcja, antykoncepcja to nie przestepstwa, bo dobrze wiadomo, ze dla kosciola katolickiego owszem.

companion napisał/a:
w dwuch czy trzech miejscach jest nawet napisane ze mial rodzenstwo!

na pewno czytalismy to samo pismo św?

companion napisał/a:
a jp2 jako jedna z jego glow uwazam za osobe ktorej powinnismy sie wstydzic.

szkoda tylko, ze twoje argumenty przypominają bezradne tupanie czterolatka. zero faktów, zero konkretów. kkthxbb

Kasieczek 
szybko mówiąca

Wysłany: 2007-04-21, 11:37   

Dla mnie? W pewny sposób autorytetem. Człowiek o wielkim sercu, kochał ludzi, to było widać w niemal każdej jego audiencji. Nie uważam się za osobę nie wiem jak bardzo religijną, ale przyznam szczerze, że po śmierci JP2 coś we mnie pękło. Tak jak denerwują mnie księża w moim kościele [głównie proboszcz] tak do niego miałam ogromny szacunek.

A nie patrząc na aspekty religijne, podziwiam go za znajomość języków. Zresztą nie tylko.. No ale to już zachowam dla siebie. Nie będę tutaj strzelać wywodów, skoro i tak mi zaraz ktoś wyjedzie, że powinnam się tego wstydzić.

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2007-04-21, 11:40   

Cytat:
w dwuch czy trzech miejscach jest nawet napisane ze mial rodzenstwo!

pewnie ci chodzi o tych do których zwracał się "bracia" - to taka apostrofa ;]

Gamal 

Wysłany: 2007-04-21, 11:41   

Mordred napisał/a:
po co nam w zyciu prawo? karne,

Żeby chronić prawa i wolności innych ludzi. Nie widzę zaś zagrożenia czyjejś wolności w przypadku stosowania antykoncepcji.

Mordred napisał/a:
czy socjalne, ktore teoretycznie pomaga ludziom?

Też nie wiem. Ale socjaliści muszą mieć okazję by kraść.

Mordred napisał/a:
tylko nie mowcie mi, blagam, ze aborcja, antykoncepcja to nie przestepstwa, bo dobrze wiadomo, ze dla kosciola katolickiego owszem.

A co to ma do rzeczy? Skoro KK uważa, że to przestępstwo to niech to kara we włąsnym gronie ale nie narzuca się ze swoimi poglądami innym. Świat nie kończy się na KK i facetach w sukienkach.

#deela 

Wysłany: 2007-04-21, 14:51   

Rdzawa, nie nie jezus mial osobistych dwoch braci i kilka siostr (ile nie wiadomo, kobiety jako mniej wazne w spoleczenstwie nie byly liczone :o)
polecam ewangelie przeczytac i starczy tego :offtopic:
jezus w nieujawnionej <czy w ogole istniejacej?> ewangeli wg JEZUSA mowil wyraznie ZE NIE MOZNA BUDOWAC ZADNYCH KOSCIOLOW
wiec po co one papiezom w tym probujacemu uchodzic za reformatora JP2?
argument o wybaczaniu niedoszlemu mordercy jest smieszny, KAZDY chrzescijanin powinien to zrobic wiec coz to za wyczyn?
JP2 nie byl nikim szczegolnym a nawet byl bardzo rozpuszczony przez swoj styl i poziom zycia
tymczasem
- nie wykonal zadnych posuniec w celu ukarania ksiezy pedofilow (nawet w polsce spora grupka sie znalazla)
-szkodzil kosciolowi poprzez twarde nie w kwestii regulowania zycia plciowego (sorka a czy jezus sie wypowiadal w kwestii abrocji? jak myslicie ze za jego czasow nie bylo metod na spedzenie ciazy to jestescie naiwni) ok aborcje zostawmy ale uwazam ze co do gumek posunal sie za daleko, nie widze grzechu w ich stosowaniu!
- dlaczego niby brak kaplanstwa kobiet? to smieszne, za czasow jezusa znowu kobiety zajmowaly niewysoko pozycje spoleczna, to sie zmienilo wiec dlaczego nie?
-a skoro nie kaplanstwo kobiet to czemu bezzenstwo ksiezy? kiedys wprowadzono celibat bo ksieza jako majetni mieli sporo bachorow ktore po nim dzidziczyly, w koncu papiez Grzegorz 7 powiedzial basta bo mu sie majatek koscielny rozplywal!
-a w koncu no wybaczcie ale to cale umieranie na oczach swiata to nieodpowiedzialna popisowka, DLACZEGO NIE PRZESZEDL NA EMERYTURE? mial do tego prawo, wladze moglby porzejac ktos kto faktycznie rzadzilby kosciolem a nie ktos kto NIE JEST W STANIE
B16 dlugo nie porzadzi, moze w koncu doczekam sie papieza reformatora? o ile te staruchy na konklawe do tego dopuszcza
w europie koscioly pustoszeja
w polsce mimo geby pelnej frazesow ta tendencja rowniez jest widoczna, ludzie wola wierzyc dla siebie i po swojemu, kosciol jako instytucja predzej czy pozniej zginie
przez takich przywodcoww jak JP2 przede wszystkim

companion 

Wysłany: 2007-04-21, 17:38   

Mordred napisał/a:
po co nam w zyciu prawo? karne, czy socjalne,

mylisz sie co ma wspolnego uzywanie kondomow z zabojstwem czy zlodziejstwem?
nie krzywdzimy nikogo w ten sposob. za przestepstwo jest to uwazane przez kosciol kat ale sa tez inne wyznania ktore uwazaja ze to one wierza w prawdziwego boga.

[ Dodano: 2007-04-21, 18:48 ]
@deela napisał/a:
Rdzawa, nie nie jezus mial osobistych dwoch braci i kilka siostr (ile nie wiadomo, kobiety jako mniej wazne w spoleczenstwie nie byly liczone :o)

tak bracia sa wymienieni po imieniu nawet!

[ Dodano: 2007-04-21, 18:54 ]
@deela napisał/a:
w europie koscioly pustoszeja
w polsce mimo geby pelnej frazesow ta tendencja rowniez jest widoczna

a mimo to za grobe miliony buduje sie nowe swiatynie np sw opatrznosci. czy nie lepiej przeznaczyc te pieniadze na pomoc potrzebujacym?

nie znacie przypowiesci o wdowim groszu?
a kosciol w czynach charytatywnych oddaje jakies ochlapy w porownaniu do swoich dochodow.

[ Dodano: 2007-04-21, 18:58 ]
piateczka @deela
juz masz u mnie plusa :super: i to duzego.
nierozumiem jak ci fanatyczni katolicy moga niewidziec jakie ciemnoty im sie do glow pakuje... wymyslenie przez kk dogmatow to byl strzal w dziesiatke jak sie okazuje :krzeslem:

[ Dodano: 2007-04-21, 20:59 ]
Cytat:
szkoda tylko, ze twoje argumenty przypominają bezradne tupanie czterolatka. zero faktów, zero konkretów. kkthxbb

zero faktow?
kk podobno kieruje sie pismem swietym wiec dlaczego tyle sprzecznosci z nim?
jesli chcesz to moge tu wrzucic przyklady. wyszperalem w sieci tego dosc duzo.
Ostatnio zmieniony przez companion 2007-04-21, 19:56, w całości zmieniany 3 razy  

Anjutka 

Wysłany: 2007-04-27, 17:53   

Mimo tego co posiadał pozostał zwykłym człowiekiem do końca swego życia!!
Karol Wojtyła od początku wyboru na papieża chciał przeprowadzenia wielu zmian. I to mu się w wielu kwestiach udało w końcu jako pierwszy papież w historii pojawił się w Ziemi Świętej nawiązał dobre kontakty z przywódcami religijnymi w Rosji a także jakby rozwinął Kościół. Za jego pontyfikatu Kościół przeszedł wiele zmian.Mimo tego co posiadał uważam,że to wszytko mu się należało ponieważ był ON do końca oddany religii.
Umiał zjednywać sobie ludzi był i jest autorytetem dla wielu ludzi w tym dla mnie!
Był człowiekiem ,który pokazał jak być świętym w obecnych czasach!!
A jednak często jest,
że ktoś słowem złym
zabija tak, jak nożem.

Wołk 

Wysłany: 2007-05-03, 20:48   

amouretka napisał/a:
czy uwazaliscie go za swoj autorytet? tak czy nie i dlaczego? co oznacza, bardzo modny ostatnio, termin "pokolenie JPII"?

Raczej nie.
Owszem dużo zrobił raczej dobrego. I za to Go szanuję.
Oczywiście jako człowieka nie jako papieża. Jako papież to w sumie niewiele zrobił, zresztą w historii było wielu papieży, którzy byli "be"...
Natomiast jako człowiek zrobił sporo.
Jako pierwszy i tak naprawdę jedyny ruszył d**ę z Watykanu. Jeździł po świecie. Pokazał ludziom, że jest człowiekiem, a nie tylko papieżem którzy nic nie robi.
Powiecie, że nowy papież też gdzieś jeździ... I co z tego? To nie to samo... On jest inny... I cholernie go nie lubię. Choćby za pewien cytat kiedyś. On kogoś cytował?! Ha... Obraził. I to, że kogoś się cytowało nie jest wytłumaczeniem. Bo trzeba wiedzieć co się cytuje w swojej wypowiedzi.
No dobra... A wracając do Jana Pawła II...
Gdyby było więcej takich ludzi jakim on był (nie mam na myśli wyznania) to świat pewnie byłby lepszy...

Co do tzw. "Pokolenia JPII" Dzieciaki się podlizywały pewien czas, poszpanowały i wróciły do poprzednich zajęć.
Jacy to oni byli wielcy katolicy, jak to oni chodzili do kościoła, nawet Ci którzy zaglądali tam od święta, a teraz co? Z powrotem to samo... Już nie myślą o papieżu... Już nie istnieje "Pokolenie JPII". Poszło, że tak powiem, się pie....
To była przejściowa moda.
Nadal handluje się tylko Jego śmiercią.
W księgarniach tuziny książek... Takich samych, tylko okładki inne. Niedobrze się robi... Niedobrze.
Zastanawiam się kiedy im się to wreszcie znudzi i dadzą człowiekowi spokój.

Fatum 

Wysłany: 2007-05-08, 13:17   

Ja w prawdzie chodzę do szkoły jego imienia, ale nie znaczy to że jest dla mnie wielkim autorytetem, wprawdzie jak zmarł łezka w oku mi się zakręciła, ale nie zastanawiałam się nad tym wszystkim długo.

Jamsen 

Wysłany: 2007-05-08, 14:16   

Na lekcji polskiego nauczycielka spytała klasę siedmiolatków, czy wiedzą, co takiego ważnego się ostatnio wydarzyło?
Jeden z uczniów podniósł rękę i powiedział:
- umarł papież
- i co wy na to? - pyta nauczycielka.
Nikt się nie zgłasza, aż w końcu ten sam uczeń podnosi rękę i mówi:
- ja się cieszę.

Autentyczne zdarzenie.
Ostatnio zmieniony przez Jamsen 2007-05-08, 14:17, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu