Forum Dyskusyjne :: Islam

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Polecamy: szkolenia wariancja

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Islam

Islam
Autor Wiadomość

Ahmed 

Wysłany: 2006-11-17, 15:55   

Dishman napisał/a:
Gdybym ja był muzułmańskim mężczyzną i wychowywał się w kulturze gdzie religia to nie tylko chodzenie do świątyni i pewna religijna dwulicowość (jak to ma miejsce u nas w Polsce)

Przeprszam!,chcesz cos mi zarzucic ?
Ostatnio zmieniony przez Ahmed 2006-11-17, 15:56, w całości zmieniany 1 raz  

MAKRA3

Wysłany: 2007-01-18, 20:27   Re: Islam

pytales czy wiemy cos na temat religii muzułmanskiej . Tak wiem , bo bylam z muzułmanem i otrzymuje kontakt z muzułmanami do tej pory . Wiesz co zdalam raz jednej muzulmance pytanie .MIanowiscie spytalam ja dlaczego zakrywja swoje cialo . Wiesz co mi odp? Spytala sie czy wole gume do zucia bez opakowania czy z opakowaniem > ja powiedzialam , ze wole z opakowaniem bo jest czysta i nikt jejnie dotykal . ona powiedziala ,ze tak samo jestz kobietami . Moze i ma racje tylko mam jedno pytanie . Dlaczego to nie dotyczy to rownież meżczyzn

Gamal 

Wysłany: 2007-01-18, 20:37   

MAKRA3 napisał/a:
Dlaczego to nie dotyczy to rownież meżczyzn

Też dotyczy w pewnym stopniu. Tylko u facetów ta sfera zakryta sięga od kolan do pępka (AFAIK).
Ponadto społeczeństwa islamskie są patriarchalne a więc mężczyznom wolno więcej :)

ABUDYGIN 

Wysłany: 2007-01-20, 17:50   

Islam to bardzo ciekawa religia. Jednak jak wszystkich religiach teoria odbiega od praktyki.
Wszędzie są wypaczenia i wszędzie dewoci i ludzie lekko traktujący wiarę.
Podziwiam mahometan za dosyć scisłe przestrzeganie Ramadanu. Jeżeli porównać go z katolickim postem np w Wielki Piątek, lub Popielec to tak jak kroplę i ocean.
Spotkałem ludzi którzy dosyć lekko traktowali nakazy Koranu, w czasie Ramadanu jednak zachowywali się zgodnie z nakazami Koranu, a wymagania te są bardzo trudne i rygorystyczne.
Wbrew pozorom czas Ramadanu jest bardzo pomyślnym czasem dla ludzi najbiedniejszych!!
A wiecie dlaczego??
Kobieta i mężczyzna w islamie.
Niechaj nikt nie pisze o równości płci jeżeli nie zna rzeczywistości.
Nastęny temat to cześć kobiety--ileż w tym zakłamania!!!
:serce:

[ Dodano: 2007-01-21, 08:43 ]
Ahmet, co znaczy mój nick?? ZObacz na awatar. Jeżeli jesteśArabem powinienieś wiedzieć bo to znane arabskie słowo. Zdasz egzamin??? :serce:

Ahmed 

Wysłany: 2007-01-23, 08:12   

ABUDYGIN napisał/a:
Podziwiam mahometan

Nie mahometan!,a muzułmanów jeśli juz ;)
Bo używając słowa mahometanin sugerujesz ze czcimy mahometa !,a tak nie jest.

Cytat:
Ahmet, co znaczy mój nick?? ZObacz na awatar. Jeżeli jesteśArabem powinienieś wiedzieć bo to znane arabskie słowo. Zdasz egzamin???

Człowieku ile ty masz lat??hmm?
Przeczytaj dokładnie moje posty,a dowiesz się ze nie jestem arabem!!
A polakiem ktory przyjął islam.
Owszem ucze się arabskiego,i....twoje słowo to jakies....no własnie nawet nie wiem bo Abu to ojciec,a dy...???? nie ma takiego słowa din tak samo,jeśli jednak wielki z ciebie znawca arabskiego bo znasz kilka słówek,to powiec,co ??

szatynka

Wysłany: 2007-03-26, 12:52   

witam
teraz coś z nieco innej beczki, jestem Polką chrześcijanką (katoliczką), zakochałam się w muzułmaninie Turku rzecz jasna, a on we mnie tym bardziej i tak się narobiło że on chce zamieszkać w Polsce i być ze mną cale życie :) ,hehe (no wlaśnie czy to nie krętactwo oni tak slodzą ze aż glowa boli) ale czy to możliweżebyśmy byli razem, ani on ani ja nie chcemy zmienić religii, więc ja tu żyć tak bez ślubu, proszę wypowiedzcie się na ten temat, moze znacie takie pary i wiecie jak sobie radzą
pozdrawiam

Mareczek 
po urlopie

Wysłany: 2007-03-26, 13:00   

kiedys znalem jedna dziewczyne tez wyszla za maz za Turka
mieszkaja w niemczech i ... radza sobie niezle
maja syna
jedyny problem to swieta i spotkania rodzinne
bo...
on na imieninach nie zje kotleta ani nic z wieprzowiny
nie wiem jak z piciem alkoholu ale powinno byc ok

jedna rade jaka ci moge dac to zamieszkajcie albo u ciebie albo na neutralnym gruncie , zbyt duzo sie slyszy o traktowaniu kobiet przez muzulmanow po slubie gdy te wyjada do kraju meza

rasheed 

Wysłany: 2007-03-26, 16:17   

Jak najbardziej macie szanse!!

Problem jest jeśli chodzi o dzieci, bo którą religię ma wybrać wasze dziecko?? Na pewno muzułmanin łatwo nie ustąpi.

Znam kilka par turecko - polskich i nie widzę innych problemów na jakie możecie się spotkać. No może poza akceptacją tego związku po stronie waszych rodzin.

Mareczek napisał/a:
jedna rade jaka ci moge dac to zamieszkajcie albo u ciebie albo na neutralnym gruncie , zbyt duzo sie slyszy o traktowaniu kobiet przez muzulmanow po slubie gdy te wyjada do kraju meza

Akurat Turcja jest pod tym względem lepsza od statystycznej Europy. Turcy o wiele lepiej dbają o kobiety niż Europejczycy.

Ahmed 

Wysłany: 2007-03-27, 16:57   

rasheed napisał/a:
Na pewno muzułmanin łatwo nie ustąpi.

Bo,nakazuje religia aby dziecko zostało wychowane w wierze muzułmańskiej.

Gamal 

Wysłany: 2007-03-27, 18:24   

Ahmed napisał/a:

Ja zaś znam małżeństwo mieszane, gdzie dzieci poszły do 1 komunii, ale jednocześnie dobrze mówią po arabsku i uczą się Koranu.
Rodzice doszli do wniosku, że same zdecydują jak dorosną.
I co ciekawe nikt nie robi z tego powodu problemów. Ani ksiądz ani imam.

rasheed 

Wysłany: 2007-03-27, 20:29   

Ahmed napisał/a:

dokładnie ;)

Gamal napisał/a:
Ja zaś znam małżeństwo mieszane, gdzie dzieci poszły do 1 komunii, ale jednocześnie dobrze mówią po arabsku i uczą się Koranu.

I to jest chyba najlepsze rozwiązanie, chociaż na początku dziecko może dostać małego zawrotu głowy, ale potem nie powinno żałować

Ahmed 

Wysłany: 2007-03-28, 07:05   

Gamal napisał/a:

Tak,wyglada przykład liberalnego muzułmanina,pewnie mniej praktykującego ect.
Jednak muzułmanin praktykujący zgodnie z religią,nigdy by się nie zgłodził na to aby jego dzieci były wychowywane w innej religi,ja zresztą też,bo nie wychowanie w religi muzułmańskiej to grzech.

Gamal 

Wysłany: 2007-03-28, 14:08   

Ahmedzie znajomy muzułmanin powiedział mi, że najgorsi są neofici.

Ahmed 

Wysłany: 2007-03-28, 21:38   

Nie znam tego muzułmanina,który ci to powiedział,ale wydaje mi się ze....a zresztą ;)

Pozatym,jeśli ktoś kwestionuje prawo Boskie ??
Ostatnio zmieniony przez Ahmed 2007-03-28, 22:48, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu