Gdybym ja był muzułmańskim mężczyzną i wychowywał się w kulturze gdzie religia to nie tylko chodzenie do świątyni i pewna religijna dwulicowość (jak to ma miejsce u nas w Polsce)
Przeprszam!,chcesz cos mi zarzucic ?
Ostatnio zmieniony przez Ahmed 2006-11-17, 15:56, w całości zmieniany 1 raz
pytales czy wiemy cos na temat religii muzułmanskiej . Tak wiem , bo bylam z muzułmanem i otrzymuje kontakt z muzułmanami do tej pory . Wiesz co zdalam raz jednej muzulmance pytanie .MIanowiscie spytalam ja dlaczego zakrywja swoje cialo . Wiesz co mi odp? Spytala sie czy wole gume do zucia bez opakowania czy z opakowaniem > ja powiedzialam , ze wole z opakowaniem bo jest czysta i nikt jejnie dotykal . ona powiedziala ,ze tak samo jestz kobietami . Moze i ma racje tylko mam jedno pytanie . Dlaczego to nie dotyczy to rownież meżczyzn
Też dotyczy w pewnym stopniu. Tylko u facetów ta sfera zakryta sięga od kolan do pępka (AFAIK).
Ponadto społeczeństwa islamskie są patriarchalne a więc mężczyznom wolno więcej
_________________ "Mój wypaczony bolszewizm przekształcił się w antybolszewizm i poprzez trockizm doszedł do faszyzmu." Grigorij Jewsiejewicz Zinowiew
Islam to bardzo ciekawa religia. Jednak jak wszystkich religiach teoria odbiega od praktyki.
Wszędzie są wypaczenia i wszędzie dewoci i ludzie lekko traktujący wiarę.
Podziwiam mahometan za dosyć scisłe przestrzeganie Ramadanu. Jeżeli porównać go z katolickim postem np w Wielki Piątek, lub Popielec to tak jak kroplę i ocean.
Spotkałem ludzi którzy dosyć lekko traktowali nakazy Koranu, w czasie Ramadanu jednak zachowywali się zgodnie z nakazami Koranu, a wymagania te są bardzo trudne i rygorystyczne.
Wbrew pozorom czas Ramadanu jest bardzo pomyślnym czasem dla ludzi najbiedniejszych!!
A wiecie dlaczego??
Kobieta i mężczyzna w islamie.
Niechaj nikt nie pisze o równości płci jeżeli nie zna rzeczywistości.
Nastęny temat to cześć kobiety--ileż w tym zakłamania!!!
[ Dodano: 2007-01-21, 08:43 ]
Ahmet, co znaczy mój nick?? ZObacz na awatar. Jeżeli jesteśArabem powinienieś wiedzieć bo to znane arabskie słowo. Zdasz egzamin???
Nie mahometan!,a muzułmanów jeśli juz
Bo używając słowa mahometanin sugerujesz ze czcimy mahometa !,a tak nie jest.
Cytat:
Ahmet, co znaczy mój nick?? ZObacz na awatar. Jeżeli jesteśArabem powinienieś wiedzieć bo to znane arabskie słowo. Zdasz egzamin???
Człowieku ile ty masz lat??hmm?
Przeczytaj dokładnie moje posty,a dowiesz się ze nie jestem arabem!!
A polakiem ktory przyjął islam.
Owszem ucze się arabskiego,i....twoje słowo to jakies....no własnie nawet nie wiem bo Abu to ojciec,a dy...???? nie ma takiego słowa din tak samo,jeśli jednak wielki z ciebie znawca arabskiego bo znasz kilka słówek,to powiec,co ??
witam
teraz coś z nieco innej beczki, jestem Polką chrześcijanką (katoliczką), zakochałam się w muzułmaninie Turku rzecz jasna, a on we mnie tym bardziej i tak się narobiło że on chce zamieszkać w Polsce i być ze mną cale życie ,hehe (no wlaśnie czy to nie krętactwo oni tak slodzą ze aż glowa boli) ale czy to możliweżebyśmy byli razem, ani on ani ja nie chcemy zmienić religii, więc ja tu żyć tak bez ślubu, proszę wypowiedzcie się na ten temat, moze znacie takie pary i wiecie jak sobie radzą
pozdrawiam
kiedys znalem jedna dziewczyne tez wyszla za maz za Turka
mieszkaja w niemczech i ... radza sobie niezle
maja syna
jedyny problem to swieta i spotkania rodzinne
bo...
on na imieninach nie zje kotleta ani nic z wieprzowiny
nie wiem jak z piciem alkoholu ale powinno byc ok
jedna rade jaka ci moge dac to zamieszkajcie albo u ciebie albo na neutralnym gruncie , zbyt duzo sie slyszy o traktowaniu kobiet przez muzulmanow po slubie gdy te wyjada do kraju meza
Problem jest jeśli chodzi o dzieci, bo którą religię ma wybrać wasze dziecko?? Na pewno muzułmanin łatwo nie ustąpi.
Znam kilka par turecko - polskich i nie widzę innych problemów na jakie możecie się spotkać. No może poza akceptacją tego związku po stronie waszych rodzin.
Mareczek napisał/a:
jedna rade jaka ci moge dac to zamieszkajcie albo u ciebie albo na neutralnym gruncie , zbyt duzo sie slyszy o traktowaniu kobiet przez muzulmanow po slubie gdy te wyjada do kraju meza
Akurat Turcja jest pod tym względem lepsza od statystycznej Europy. Turcy o wiele lepiej dbają o kobiety niż Europejczycy.
_________________ Visca el Barça y Visca el Catalonya
Bo,nakazuje religia aby dziecko zostało wychowane w wierze muzułmańskiej.
Ja zaś znam małżeństwo mieszane, gdzie dzieci poszły do 1 komunii, ale jednocześnie dobrze mówią po arabsku i uczą się Koranu.
Rodzice doszli do wniosku, że same zdecydują jak dorosną.
I co ciekawe nikt nie robi z tego powodu problemów. Ani ksiądz ani imam.
_________________ "Mój wypaczony bolszewizm przekształcił się w antybolszewizm i poprzez trockizm doszedł do faszyzmu." Grigorij Jewsiejewicz Zinowiew
Bo,nakazuje religia aby dziecko zostało wychowane w wierze muzułmańskiej.
dokładnie
Gamal napisał/a:
Ja zaś znam małżeństwo mieszane, gdzie dzieci poszły do 1 komunii, ale jednocześnie dobrze mówią po arabsku i uczą się Koranu.
I to jest chyba najlepsze rozwiązanie, chociaż na początku dziecko może dostać małego zawrotu głowy, ale potem nie powinno żałować
_________________ Visca el Barça y Visca el Catalonya
Tak,wyglada przykład liberalnego muzułmanina,pewnie mniej praktykującego ect.
Jednak muzułmanin praktykujący zgodnie z religią,nigdy by się nie zgłodził na to aby jego dzieci były wychowywane w innej religi,ja zresztą też,bo nie wychowanie w religi muzułmańskiej to grzech.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.