Forum Dyskusyjne :: Inne religie

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Inne religie

Inne religie
Autor Wiadomość

X. 

Wysłany: 2006-12-20, 22:28   

Cytat:
a co do obchodzenia świąt:
obchodzę w podobnym terminie święta z symbolami, które chrześcijaństwo przywłaszczyło sobie od pogan
jak na przykład choinka jajko i wiele innych , katolickia Wielkonoc jest w w podobnym czasie jak pogańska Ostara. dzień Wszystkich Świętych dwa dni po pogańskim Samhainie, Boze Narodzenie niedługo po Przesileniu Zimowym
dlategho ubieram choinkę, jem jajko z rodziną, bo są to symbole zaczerpnięte z mojej religii

nic dziwnego, wszystkie terminy swiat ustalal Konstanty, ktory cale zycie byl poganinem, a religie chrzescijanska przyjal pod przymusem. wszystkie terminy swiat chrzesciajanskich sa wyssane z palca i podopasowane do ich poganskich pierwowzorow :D

Cytat:
i nie przywłaszcza sobie cudzych świąt - robiąc z nich jedno święto...

a katolicy sami przejeli nop choinke od prostestantow. a kto tak robi? lól. czy muzulamanie obchodza to twoje wspaniale swieto? buddysci? ehehe

*faris 

Wysłany: 2006-12-20, 22:38   

X. napisał/a:
a katolicy sami przejeli nop choinke od prostestantow

choinka powiadasz... nie wiedziałam, że choinka to święta
dla mnie święto jest 25 grudnia - wtedy idę do kościoła, spędzam czas z rodziną
święta to nie choinka, nie jedzenie, nie tv... święta to czas który poświęcamu Bogu i rodzinie

X. napisał/a:
buddysci?

od kiedy buddyzm jest religią ? to filizofia
Mumiiiiinki!

blair_bitch 

Wysłany: 2006-12-20, 22:39   

w cytacie który zaczerpnełaś napisałam że w podobnym - czyli w swoim (dzień wcześniej -23 XII) i nie robię z tego jednego święta

a soją drogą niektórzy ludzie ochodzą święta ze względów tradycyjnych nie tylko religijnych, i dlaczego mam tego nie tolerować? mam masę zanjomych ateistów, którzy uważają wigilię za wspaniałą tradycję Polsk inną od Wigilii francuskiej, angielskiej lub niemieckiej

X. 

Wysłany: 2006-12-20, 22:45   

Cytat:
od kiedy buddyzm jest religią ? to filizofia

od kiedy buddyzm jest filozofia? to religia

*faris 

Wysłany: 2006-12-20, 22:47   

buddyzm nie przedstawia żadnych wartości, dla których mógłby być religią
Mumiiiiinki!

X. 

Wysłany: 2006-12-20, 22:51   

sfera sacrum, traktowanie Buddy jako Boga.

*faris 

Wysłany: 2006-12-20, 22:55   

o ile mi wiadomo to Budda był człowiekiem, człowiek nie może być bogiem, więc to żadna religia
Mumiiiiinki!

blair_bitch 

Wysłany: 2006-12-20, 22:59   

a Jezus nie był człowiekiem?

*faris 

Wysłany: 2006-12-20, 22:59   

Jezus był Synem Bożym
Mumiiiiinki!

X. 

Wysłany: 2006-12-20, 23:04   

Cytat:
o ile mi wiadomo to Budda był człowiekiem, człowiek nie może być bogiem, więc to żadna religia

o ile tobie wiadomo? slabo cos ci wiadomo. buddyzm tak jak chrzescijanstwo ma wiele odlamow, np. Zen ktory jest religia, a to popularne stwierdzenie ze buddyzm to filozofia przybylo do pseudointeligentow wraz z ruchem New Age. poza tym Wadżrajana lub Sakya [nie pamietam juz dokladnie] traktowało Budde jako Boga juz za zycia.

Cytat:
a Jezus nie był człowiekiem?

;D

Cytat:
Jezus był Synem Bożym

nie tego dotyczylo pytanie, moglabys odpowiedziec :p
Ostatnio zmieniony przez X. 2006-12-20, 23:43, w całości zmieniany 2 razy  

blair_bitch 

Wysłany: 2006-12-20, 23:07   

o ile mi wiadomo Jezus był człowiekiem, chyba, ze twierdzisz, że PŚ kłamie?

Prince 
Bordeline

Wysłany: 2006-12-20, 23:20   

faris napisał/a:
blair_bitch napisał/a:
który dla katolików jest pół bogiem

no to teraz Ty obrażasz katolików, katolicy mają jednego Boga

blair_bitch napisał/a:
w amerykańskich na przykład jest on bardzo krytykowany

Amrykanie będę krytykować wszystko co nie jest wg. ich myśli - zakaz aborcji, antykocnepcji itd... więc jak mają go nie krytykować ?

co do innych religi... mi to w sumie obojętne jaką kto religię wyznaje ( o ile wyznaje )
każdy ma prawo wyboru, jego życie, jego świat, jego zdanie

denerwuje mnie tylko jedna rzecz- kiedy katolicy obchodzą święta Wielkanocy albo Bożego Narodzenia - dlaczego inne religie "obchodzą" je razem z katolikami ? jakie oni święta obchodzą ? kogo czczą ?
nie zauważyłam, że kiedy np. protestanci czy Żydzi czy inni wyznacy mają swoje święta, żeby "cały świat" obchodził je razem z nimi... poza tym sami uważają, że jest to bezczesczenie... wiec pytam dlaczego inni obchodzą je razem z katolikami ? nie mogę tego zrozumieć... to jest święto dla katolików, a nie dla wszystkich... ehhh

No to może też powiesz dlaczego tak często katolicy obrażają sie bo ktoś sie rąbnie w nazewnictwie(od cholery świętoszków i bóg co mu jedna osoba nie wystarczyła by zrealizować swoje cele).A no i zamierzam obchodzić twoje "prywatne"święta i co wynika z twojego posta że chyba też się obrazisz.Ta katolicka tolerancja

*faris 

Wysłany: 2006-12-21, 19:26   

X. napisał/a:
traktowało Budde jako Boga juz za zycia.

czyli był człowiekiem

X. napisał/a:
nie tego dotyczylo pytanie, moglabys odpowiedziec :p

odpowiedziałam, jeśli nie rozumiesz odpowiedzi, to przykro mi, pewnie nie jesteś jeszcze na etapie rozumienia pewnych rzeczy, może kiedyś do tego dorośniesz

[ Dodano: 2006-12-21, 19:28 ]
Prince napisał/a:
A no i zamierzam obchodzić twoje "prywatne"święta

a z jakiej racji zamierzasz je obchodzić ? co Ty obchodzisz tak w ogóle ? jakie święta ? Święta Bożego Narodzenia - nazwa mówi sama za siebie, Ty nie uznajesz Boga i jego Syna, więc jakie i czyje Ty święta chcesz obchodzić ?
( dobrze, że papież się wreszcie za to wziął i zrobi z tym porządek... )

blair_bitch napisał/a:
o ile mi wiadomo Jezus był człowiekiem, chyba, ze twierdzisz, że PŚ kłamie?

Jezus jest Synem Bożym
Mumiiiiinki!

#Prymas 
najśliczniejszy
kwietysta

Wysłany: 2006-12-21, 19:37   

faris napisał/a:
Jezus jest Synem Bożym

Bogiem, który urodził się jako człowiek, u licha ciężkiego (o ile się w to wierzy off course). Możesz również zajrzeć do encyklopedii powszechnej - tutaj masz fragmencik:

Cytat:
Jezus z Nazaretu, ur. między 8 a 7 r. p.n.e., zm. 7 IV 30(?) r. n.e., założyciel i centralna postać chrześcijaństwa, które uważa go zarazem za człowieka i wcielonego Syna Bożego.

*faris 

Wysłany: 2006-12-21, 19:59   

Prymas napisał/a:
Bogiem, który urodził się jako człowiek

czy napisałam, że nie ?

napisałam, że był Synem Bożym...
Mumiiiiinki!

X. 

Wysłany: 2006-12-21, 20:07   

Cytat:
odpowiedziałam, jeśli nie rozumiesz odpowiedzi, to przykro mi, pewnie nie jesteś jeszcze na etapie rozumienia pewnych rzeczy, może kiedyś do tego dorośniesz

Kto to mowi. wydaje mi sie ze to ty jestes zbyt malo rozwinieta na to, zeby zrozumiec, ze na pytanie "czy.." mozna odpowiedziec tak/nie, nie inaczej. i jeszcze sie upierasz ze odpowiedzialas na pytanie xD

Cytat:
czyli był człowiekiem

podczas ziemiskiej egzystencji byl czlowiekiem, tak samo jak jezus. czy upierasz sie ze PŚ klamie mowiac ze Jezus urodzil sie czlowiekiem? xD

cos mi sie wydaje ze paletasz sie juz w tym temacie, i odpowiadasz na to co chcesz ,niekoniecznie sensownie.
mimo wszystko pozdrawiam :D Bug z Tobą!

#Prymas 
najśliczniejszy
kwietysta

Wysłany: 2006-12-21, 20:08   

faris napisał/a:
czy napisałam, że nie ?

napisałam, że był Synem Bożym...

Heh, przecież zacytowałaś słowa blair_bitch, w których było napisane, że był człowiekiem i pod spodem "poprawiłaś" (według własnego mniemania) na "Jezus jest Synem Bożym", co bardzo wyraźnie sugeruje, że negowałaś to, co napisała blair_bitch, co z kolei znaczy, że za człowieka Jezusa nie miałaś (a teraz mym oczom ukazuje się nagła zmiana zdania i marne próby wybrnięcia z niewygodnej sytuacji).

*faris 

Wysłany: 2006-12-21, 20:18   

X. napisał/a:
wydaje mi sie ze to ty jestes zbyt malo rozwinieta na to, zeby zrozumiec, ze na pytanie "czy.." mozna odpowiedziec tak/nie, nie inaczej

nigdy nie odpowiadam "tak" lub "nie" chociaż uważam, że wszystko jest białe albo czarne

ale nie napisałam, że nie był człowiekiem :P tylko że jest Synem Bożym, to jest różnica...
Mumiiiiinki!

#Prymas 
najśliczniejszy
kwietysta

Wysłany: 2006-12-21, 21:34   

faris napisał/a:
ale nie napisałam, że nie był człowiekiem tylko że jest Synem Bożym, to jest różnica...

Kobieto, zrozum wreście. Cały czas się tylko powtarzasz. Owszem, nie napisałeś wprost, że nie był człowiekiem, co nie znaczy, że nie można tego wyciągnąć z kontekstu (bo można to zrobić z łatwością).

*faris 

Wysłany: 2006-12-21, 21:47   

inni też się powtarzają i im nie wytykasz tego... ciekawe czemu na się uwziąłeś
buahahah... ostatnią rzeczą co można zrobić z mojej wypowiedzi to wyciągnąć z niej cokolwiek ^^
Mumiiiiinki!

Odpowiedz do tematu