a ty co, encyklopedia? nie poodalas ani werestow gdzie to jest napisane ani niczego wiec na jakiej podstawie pomyslalas ze wzielam pod uwage fakt ze te imiona nie sa mitem? a ja, spotkalam sie w biblii z tlyko jednym, wiec wybacz ale ufam bardziej sobie niz nieznajomej - tobie
_________________ "Coco jumbo i do przodu – to moje hasło."
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Nabokov Rozpacz
Ostatnio zmieniony przez luba 2008-05-02, 22:50, w całości zmieniany 1 raz
wiekszosc z nich jest Jahve albo Jehova, tak czy inaczej. Skad w takim razie wiesz ze w tych werstacj mowa o tym bogu. moze to sa imiona jakis falszywych bozkow. nie mam pism hebrajskich dlatego pytam.
wiekszosc z nich jest Jahve albo Jehova, tak czy inaczej.
Not tak, więc jak większość będzie mówić do mnie Kasia, to Kasią zostanę, choć mi w papierach inaczej stoi.. To nie jest głosowanie, nie wygrywa się większością.
wciselko napisał/a:
Skad w takim razie wiesz ze w tych werstacj mowa o tym bogu. moze to sa imiona jakis falszywych bozkow. nie mam pism hebrajskich dlatego pytam.
...
Ty sprawdziłaś chociaż te wersety? Do sprawdzenia o którym bożku będzie mowa nie muszisz mieć testu oryginalnego, wystarczy Ci po polsku, żeby stwierdzić, że to jest Stary testament, miejsca gdzie Bóg zawiera przymierze z ludźmi, posyła Abrahama...
Jeśli już prosisz o konkrety, to je sprawdź.
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Nabokov Rozpacz
Ostatnio zmieniony przez luba 2008-05-03, 20:52, w całości zmieniany 1 raz
dobra moj blad ze nie sprawdzilam od razu ale czytalam posta jak nie mialam za wiele czasu. po sprawdzeniu powiem tak
z tego co czytam to jesli te imiona naprawde znajduja sie w pismie hebrajskim czego sprawdzic nie moge bo ich nie mam to wychodzi na to ze maja po prostu znaczenia ale nie sa prawdziwymi imionami. np
adonai - wszechwladny pan
el elion - bog najwyzszy
el shaddai - bog wszechmocny
el olam - bog istniejacy po czas niezmierzony
jahve ire, tak nazwal abraham miejsce gdzie mial zloyc syna na ofiare, od imienia Jehova co od razu nie oznacza ze to miejsce razem z ire jest 'kolejnym' imieniem boga.
nastepnie :
w 1 krolow nie ma mowy o zadnym bogu a jedynie o krolu do ktorego zostala przyprowadzona Szunamitka.
Javhe Elohim - Jehova, Bog milosierny
Jehova Nisi - nazwa ołtarza wybudowanego przez Mojzesza.
Jahve Rafa - Jehova, Twoj Bog
Jahve Shalom - i znowu nazwa ołtarza wybudowanego przez Gedeona
Jahve Shamma - nazwa miasta (zoancza Jam jest Jehova)
Jahve Cidekenu - znaczy Jehowa nasza prawoscia i to ma byc nazwa jaka bedzie nazwany Izrael (kiedy bedzie mieszkal bezpiecznie)
po wnikliwym przeanalizowaniu tych wersetow nie widze podstaw aby myslec iz Bog ma wiele imion. Jak dla mnie jasne jest jedno imie, Jehova. Zmusilas mnie do przeanalizowania bibli troche i cos znalazlam.
Wyjscia 20:7 'nie wolno ci uzywac imienia Jehowy, twego Boga, w sposob niegodny'
psalm 83;18 'aby wiedziano ze ty ktory masz na imie Jehova, ty sam jestes Najwyzszym nad cala ziemia'
wybralam te najbardziej oddajace sedno sprawy.
Jahve jest niepodważalnie imieniem Boga, ale nie możesz wykluczyć innych, których użyto.
A poza tym - nadal obstaję przy tym, ze Bóg nie ma imienia jako takiego, w rozumieniu ludzkim. A dlaczego nie ma jest poza zasięgiem naszego zrozumienia. I z tym należałoby się pogodzić. Trochę pokory nie zaszkodzi, zamiast prób usilnych, zeby Boga wpasować w nasze ramki.
nie, ja nic nie probuje wpasowac w zadne ramki ale twoje rozumowanie jest troche dziwne. dlaczego na sile chcesz wierzyc ze Bog nie ma imienia skoror w Biblii jest jasno powiedziane.
Wyjscia 6;2,3
' I odezwal sie Bog do Mojzesza, i rzekl mu : 'Jam jest Jehowa I ja ukazywalem sie Abrahamowi, Izaakowi i Jakubowi jako Bog Wszechmocny [czyt. el shaddai], ale co do mojego imienia, Jehowa, nie dalem sie im poznac.'.
Wiec nierozumiem Twojej niejasnosci co do tego.
A ja nie rozumiem ignorowania multum innych imion , które też w Biblii są >.<
po prostu staram się wytłumaczyć, ze nie należy chyba starać sie wtłoczyć boga w raki zrozumiałe dla człowieka, choćby przez nadawanie mu jednego imienia. Imię, które ludzie mają znać to Jezus, tyle powinno wystarczyć.
Pomijając już to, ze transkrypcja Jehova jest używana tylko w Piśmie Świadków Jehovy, w której zmiany nie są akceptowane przez wspólnoty chrześcijańskie całego świata.
jehova czy jahve to to samo, po prostu mam taka biblie. sprawdz w swojej i bedziesz miec to samo tylko ze Jahve.
i jeszcze raz mowie ze mi nie chodzi o wtlaczaanie niczego nigdzie. tylko te inne 'imiona' sa bardziej nazwami a Jahve to jest jedno imie. i to nie jest zadne wtlacznie boga w ludzkie ramki tylko sam tak mowi w biblii wiec czemu to ignorowac ?
i ja nie ignoruje innych imion wcale. ale zadne z nich nie jest przedstawiona jako to jedno. poza tym dopuszczam do siebie mysl ze moglby miec np drugie imie itd ale tego nie wiemy wiemy za to ze jego prawdziwe imie to JHWH jakolwiek chcesz to tlumaczyc.
każde imię jest tylko nazwą, a w tym wypadku imiona boże określają jego przymioty
widze ze jestes uparta. twoim tokiem myslenia jezeli jestes kolezenska to to jest twoim imieniem. Kolezenska Nowak.
i jeszcze twierdzisz, ze zrozumiałeś
Cytat:
Niestety nie będzie Jahve, tylko "Jestem, który Jestem"
no tak, bo imię boże jest po polsku wpisane w starym testamencie >.<
Do tego się sprowadza. W sumie, nie mam ochoty się już powtarzać - Bóg jako taki nie ma jednego i jedynego imienia. Czego dowodem może być tradycja judaistyczna. A jeśli o chrześcijaństwo chodzi, to wymyślanie jakie imię będzie najlepsze i które było najczęściej używane jest stratą czasu. Jest Jezus, jedyna droga do Boga - Ojca.
to twoja opinia, masz do niej prawo. ja mam swoja i tez mam do tego prawo i tyle bo i tak do porozumienia nie dojdziemy. kazda ma troche racji i kazda ma jakies argumenty za tym
nie wiem czy faktycznie tyle razy ale wiem ze w stary testamencie wystepowalo sporo razy, na tel wszystkich innych imion bardzo sie wyroznialo liczba powtorzen.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.