Dlaczego ludzie próbują nazwać nienazwane i zrozumieć coś, co wykracza daleko poza ludzkie pojęcie?
Bo jesteśmy ludzi, taka nasz mentalność, że szukamy odpowiedzi na pytania, które czasem można zostawić bez odpowiedzi. Od wieków człowiek szuka imienia Boga, ale imię Boga mam coś zmienić? Wiara wtedy się zmieni? Nie sądzę. Jak napisał daeone, Jestem i to chyba nam powinno wystarczyć, bynajmniej dla mnie.
Wysłany: 2008-04-25, 22:26
slowo Jestem bylo wieloktrotnie uzywane przez Jezusa np
Jn 18:4-5
A Jezus wiedząc o wszystkim, co miało na Niego przyjść, wyszedł naprzeciw i rzekł do nich: Kogo szukacie?
Odpowiedzieli Mu: Jezusa z Nazaretu. Rzekł do nich Jezus: Ja jestem. Również i Judasz, który Go wydał, stał między nimi.
inny przyklad
na morzu panuje sztorm Jezus idzie do uczniow po wodzie
Jn 6:20
On zaś rzekł do nich: To Ja jestem, nie bójcie się!
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
Ostatnio zmieniony przez daeone 2008-04-25, 22:26, w całości zmieniany 1 raz
mysle ze mialoby to sens gdyby bog mial imie a jesli by mial mysle ze to by byl jeden ze sposobow okazywania mu czci i szacunku. Tak jak z ludzmi.
Bóg jasno wyznaczył sposoby jakimi chce być czczony. Nie wspomina nic o czczeniu imienia. To nawet podchodzi trochę pod łamanie drugiego przykazania (biblijnego) i czynienie sobie w jakiś sposób wyobrażenia Boga. A to jednak grzech.
_________________ Be kind to me, or treat me mean.
I'll make the most of it, I'm an extraordinary machine
Bóg jasno wyznaczył sposoby jakimi chce być czczony. Nie wspomina nic o czczeniu imienia. To nawet podchodzi trochę pod łamanie drugiego przykazania (biblijnego) i czynienie sobie w jakiś sposób wyobrażenia Boga. A to jednak grzech.
to podchodzi pod lamanie przykazania ktore mowi o nie czynieni sobie zadnego wyobrazenia ? nie sadze. gdyby nie chcial zeby czcic jego imie jego syn nie powiedzialby w modlitwie wzorcowej 'swiec sie imie twoje'.
a tak na marginesie pod co podchodzi klanianie sie wszelkiego rodzaju posagom, oltarzom itd? bo jak dla mnie to jest bardziej czynienie sobie w jakis sposob wyobrazenia boga
_________________ "Coco jumbo i do przodu – to moje hasło."
to podchodzi pod lamanie przykazania ktore mowi o nie czynieni sobie zadnego wyobrazenia ? nie sadze. gdyby nie chcial zeby czcic jego imie jego syn nie powiedzialby w modlitwie wzorcowej 'swiec sie imie twoje'.
Imię posiadają rzeczy na ziemi, które mają kształt, które potrafimy w jakikolwiek sposób zdefiniować i nazwać. Więc jednak to jest robienie sobie w pewien sposób ołtarzyka z imienia.
wciselko napisał/a:
a tak na marginesie pod co podchodzi klanianie sie wszelkiego rodzaju posagom, oltarzom itd? bo jak dla mnie to jest bardziej czynienie sobie w jakis sposob wyobrazenia boga
Pod to samo przykazanie.
Imię posiadają rzeczy na ziemi, które mają kształt, które potrafimy w jakikolwiek sposób zdefiniować i nazwać.
nie zgadzam sie. to sa nazwy. nie powiesz o butelce jakie jest imie tego przedmiotu tylko zwyczajnie co to jest. nie jest poprawne zapytanie jak ma na imie twoj pies lecz jak sie wabi. wiec po co Jezus mialby mowic w tej modliwie o imieniu gdyby bog, jesli instnieje nie mialby jakiego takiego imienia, jak ludzie? albo robi z nas idiotow albo bog rzeczywiscie ma imie i chce zebysmy go uzywali.
nie powiesz o butelce jakie jest imie tego przedmiotu tylko zwyczajnie co to jest. nie jest poprawne zapytanie jak ma na imie twoj pies lecz jak sie wabi.
A co ma piernik do wiatraka?
Mówisz ciągle Bóg Ojciec. Ojciec, ojciec, ojciec. W końcu wizerunek się zakorzeni i w umyśle masz wygenerowany jakiś obraz owego ojca. Nie chodzi o to jaki, on po prostu jest. Nazwy są dla rzeczy, które można objąć umysłem jakoś. To sprowadza je do ludzkich kategorii i porządkuje. Bóg się z nich wymyka, nie należy go wsadzać w ludzkie ramki.
no bo powiedzialas ze imie posiadaja rzeczy na ziemi a ja powiedzialam ze to sa nazwy a widze zasadnicza roznice miedzy nazwa a imieniem.
w bibli jest napisane 'podobno' ze jestesmy stworzenia na podobienstwo boga wiec on musi sie lapac w 'ludzkie ramki'.
nie musi ale moze. moze chce byc zrozumiany. dlatego te napomknienia o imieniu. gdyby nie chcial zebysmy go uzywalii by mu to przeszkadzalo to bysmy nie mieli takiej idei w glowie, bo to on nas stworzyl.
i co nie ? tak jest napisne ze clzowiek zostal stworzony na obraz bozy ! to akurat wiem ;p
Zauważ, ze każde z wymienionych imion mówi o jego przymiotach, jego naturze. Nie podaje nam jednego imienia, widać nie mamy po imieniu do niego mówić.
Poza tym, ad zrozumienia, Bóg mói, ze wiemy tyle ile powinniśmy. A w takim wypadku - po co ten cały cyrk z poszukiwaniem tego, czego szukać nie trzeba?
ale skoro w biblii jest napisane jego imie, to dlaczego mam go nie uzywac. i ja nie wiem o ilu imionach ty mowisz. bo ja chrzescijanskie to lsyszlama tylko o jednym. a inne wyznanie niech maja inne imiona(dla boga).
mhm, a wszystkie podane przeze mnie przykłady, które są w starym testamencie to co?
I znaczeń jest faktycznie wiele, ale tylko dlatego, ze każde z podanych tłumaczy sie inaczej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.