Wiek: 16 Do³±czy³a: 28 Mar 2008 Posty: 46 Sk±d: z daleka ;P
Wys³any: 2008-04-03, 18:05 Ile zosta³o z pokolenia JP2?
Witam wszystkich. Wczoraj minê³y trzy lata, od kiedy odszed³ od nas nasz papie¿, Jan Pawe³ II.
2 kwietnia 2005 roku wiêkszo¶c z nas robi³a sobie nowe postanowienia typu: bêdê lepszym cz³owiekiem, wiêcej nie zrobiê tego, czy tamtego. Modne sta³o siê okre¶lanie siebie jako cz³onka pokolenia JP2.
Ale czym jest to pokolenie? Czy nie jest to tylko wykreowane przez media przedsiêwziêcie, czy mit, który przemija?
Ilu z nas utrzymuje siê nadal w swoich postanowieniach? O Janie Pawle II przypominamy sobie 2, 3 razy w roku, w rocznicê urodzin, ¶mierci, ewent. w ¦wiatowe Dni M³odzie¿y. Czy nasze przy¿eczenia nie by³y tylko pustymi s³owami, wypowiedzianymi pod wp³ywem impulsu, ¿alu po stracie tego cz³owieka? Ile zosta³9o z pokolenia JP2?
Czekam na Wasze opinie na ten temat
_________________ " Cierp wespó³ ze mn± jako dobry ¿o³nierz Chrystusa Jezusa." (2 Tm 2, 3)
ja tam sobie nie robilam zadnych postanowien. nie znalam go, nie byl dla mnie bliski. moze oburze wiele osob tym co mowie, ale moim zdaniem cala ta ceremonia jaki on to nie byl swietny, byli lepsi ludzie i nie robi sie takiej ceremoni. dlaczego mam przerzywac karola wojtyle? nie jestem katoliczka i tyle. kazdy umiera, zadna nowosc. a ludzie zapominaja, i znowu zadna nowosc.
_________________ "Coco jumbo i do przodu – to moje has³o."
Te ca³e postanowienia, zapowiedzi ludzi ¿e siê zmieni±, nazywanie siê pokoleniem Jana Paw³a 2 jest dla mnie bardzo na pokaz. Bo co? Szybko ludziom poprzechodzi³o, zapomnieli o swojej wielkiej "przemianie". Co¶ tam mo¿e ten wielki cz³owiek zostawi³, ma³y ¶lad na zawsze. Dobrze, ¿e chocia¿ tyle, bo dzi¶ trudno o to.
Ostatnio zmieniony przez poem sometimes 2008-04-13, 01:53, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
chocia¿by moj wujek. co z tego ze nie byl papiezem, ksiedzem nie byl nawet katolikiem ale byl naprawde dobrym czlowiekiem. pomagal ludziom i nie bral za to pieniedzy w przeciwienstwie to wojtyly.
nie mowie ze byl zly bo owszem byl dobry ale wkurza mnie ta cala ceremonia, choc wiem ze taka jest kolej rzeczy poniewaz byl w jakis sposob slawny.
nie jestem katoliczka i tyle. kazdy umiera, zadna nowosc. a ludzie zapominaja, i znowu zadna nowosc.
Tak Wojty³a by³ g³ow± Ko¶cio³a, zamiast oceniaæ go, przeczytaj jego biografiê co zrobi³ dla ¶wiata i dla ludzi choæby dlatego ¿e by³ Papie¿em uda³o mu siê przemówiæ do wielu ludzkich serc. I uwierz ¿e istniej± ludzie którzy o nim z ca³± pewno¶ci± nie zapomn±. On ju¿ siê wpisa³ w historiê, a t± historiê powinni¶my uszanowaæ. Nie dlatego czy jeste¶ czy te¿ nie katolikiem.
_________________ Trzeba umieæ znale¼æ ripsote, na wypowiedzi debili
Wys³any: 2008-04-13, 17:04
wciselko napisa³/a:
chocia¿by moj wujek
Hmmm ale twoj wujek jest dobry raczej dla wê¿szego grona osob niz JPII. A czy on (JPII) kiedykolwiek powiedzial ze chce zaplaty za swoja posluge? Nie kojarze takiego faktu. Ludzie sami mu dawali hojne dary a po smierci chca w jakis sposob podziekowac za okazana pomoc.
mi nie pomogl a mimo to musialam obchodzic przymusowa zalobe, a to tylko jeden czlowiek. chodzi mi tutaj o przesade. go jak ginie wiele osob to mozna 'zrobic' zalobe narodowa. ale nie jeden czlowiek i to jeszcze w tym wieku. nie mam pretensji do wojtyly bo przeciez nie wymusil zaloby po smierci ale do ludzi. i tyle. uwazam ze to sztuczne. chociaz pewnie ty zacytujesz zdanie z mojej wypowiedzi zaprzeczajac.
*faris
Do³±czy³a: 26 Lis 2006 Posty: 2149 Sk±d: sercem z L.
Wys³any: 2008-04-16, 18:31
wciselko napisa³/a:
musialam obchodzic przymusowa zalobe
tzn w jaki sposób ? kto¶ Ciê zmusza³ do modlitw, chodzenia do ko¶cio³a czy czego¶ takiego ?
_________________ Muminki Ciê ¶ledz±...
zabij±...
i zjedz±!
Mumiiiiinki!
mi nie pomogl a mimo to musialam obchodzic przymusowa zalobe
¿a³oba jest spraw± indywidualn±, nikt nie mo¿e Ciê do niej zmusiæ. Je¶li nie ¿a³ujesz, to o jakiej ¿a³obie mowa?
daeone napisa³/a:
Hmmm ale twoj wujek jest dobry raczej dla wê¿szego grona osob niz JPII
Hmm, ale jej wujek nie by³ znany da szerszego grona ludzi, jak Jan Pawe³ II
daeone napisa³/a:
A czy on (JPII) kiedykolwiek powiedzial ze chce zaplaty za swoja posluge? Nie kojarze takiego faktu.
To ¿e nie znasz, nie znaczy, ¿e nie ¿±da³. Nie mo¿esz o tym wiedzieæ. Nawet biografowie dzia³aj± wybiórczo.
daeone napisa³/a:
Ludzie sami mu dawali hojne dary a po smierci chca w jakis sposob podziekowac za okazana pomoc.
No i git.
_________________ "Jakkolwiek bym siê nie stara³, nie potrafiê ju¿ znale¼æ siê z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choæby rozsi±¶æ siê wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporz±dek; meble poprzestawiano, ¿arówka siê przepali³a, strzêpy przesz³o¶ci walaj± siê po pod³odze."
chodzi mi o to ze np na jakikolwiek kanal nie wlaczylam to wszedzie trabili a jednym. w szkole na kazdej lekcji minuta ciszy. i tak dalej - nie mowie o zalobie mojej indywidualnej a narodowej a zaloba narodowa nie jest sprawa indywidualna.
co do mojego wujka to powiedzialam 'chociazby' co oznacza ze oczywiscie nie byl tak znany jak wojtyla ale tu chodzi o to czy ktos jest dobry
ale jak juz powiedzialam wiem ze taka jest kolej rzeczy ktos slawny umiera to wszyscy sie tym przejmuja bo jest to sensacja ale mimo wszystko uwazam ze cala ta ceremonia z powodu smierci wojtyly byla zbyt duza i tyle. mimo wszystko kazdego osobista sprawa jedyny zal jaki mam to ta zaloba narodowa
p.s ah poczytalam co nieco o papiezu, specjalnie zeby dowiedziec sie co takiego zrobil i jak juz powiedzialam wczesniej nigdy go nie krytykowalam bardziej denerwuja mnie ludzie, i dalej nie zmieniam zdania co do tego wszystkiego.
Ostatnio zmieniony przez wciselko 2008-04-16, 23:35, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Wys³any: 2008-04-17, 08:42
Zaloba narodowa po smierci Wojtyly wg mine byla lepsza decyzja niz chcoiazby zaloba narodowa po wypadku we Francji. Popatrz ile oosb ginie dziennie na polskich drogach wiec zalobe mozna by oglosic na stale. A Wojtyla nie byl zwyklym czlowiekiem. Dal swiatu duzo co bylo widac na jego pogrzebie chociazby. A jesli uwazasz ze ceremonia byla zbyt duza powiem Ci moje zdanie. Ostatnio w mojej parafii mialem podobna sytuacje. Zginal koscielny od nas z kosciola. Owsze gdyby ta smierc nie byla tak niespodziewana to zrozumialbym ze pogrzeb mial tak rozbudowana forme. Jednak zginal tragicznie. Od smierci do pogrzebu minely trzy dni. Ludzie w tak krotkim czasie potrafili sie zorganizowac. Ceremonia oczywiscie nie byla taka jak na pogrzebie papieza ale i tak byla poruszajaca. Wiec teraz widzisz na smierc papieza ludzie mogli sie przygotowac i zorganizowac.
luba napisa³/a:
To ¿e nie znasz, nie znaczy, ¿e nie ¿±da³. Nie mo¿esz o tym wiedzieæ.
ja nie moge wiedziec wiec i Ty nie mozesz wiedziec ze na pewno ¿±da³. To dziala w obie strony wiec nie mow ze na pewno ¿±da³ zaplaty.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
heh ;p zmienil duzo dla swiata - to chyba za duzo powiedziane. w azji nawet nie wiedzili ze zmar a tam zyje wiekszosc swiata... zmienil duzo dla katolikow, a polska kraj katolicki dlatego byla zaloba ale bylo to jednoczesnie nietolerancyjne dla osob nie bedacych katolikami.
jezeli chodzi o francje to uwzam ze bylo to rozsadniejsze od wojtyly. no bo wojtyla dla nie katolikow byl tylko dobrym staruszkiem, tyle ze slawnym. a we francji zginelo mase osob JEDNOCZESNIE. wiec byla to trgaedia i twoj wnisek wybacz ale jest troche nie mardy mowiac ze mozna by bylo oglosic zalobe narodowa na stale bo takich wypadkow masowych nie ma az tak wiele w polsce albo z udzialem polakow.
Wys³any: 2008-04-17, 11:16
wciselko napisa³/a:
nietolerancyjne dla osob nie bedacych katolikami
tu troszke przesadzilas linijke wyzej napisalas ze Polska to kraj katolicki wiec wiekszosc spolecznosci jest katolikami gdyby kierowac sie mniejszosciami zawsze znajdzie sie ktos kto ma inne poglady i moze uwazac ze to nietolerancyjna decyzja dla niego
odnosnie zaloby masz inne zdanie i nie bede cie przekonywal mowisz ze jednoczesnie zginelo tyle osob ale te osoby byly bliskie dla waskiego grona osob na pewno o wiele wezszego niz JPII dlas mnie jego smierc jest wieksza tragedia.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
Wys³any: 2008-04-17, 17:05
Dobra, spokojnie.
Nie mo¿na nikogo zmusiæ do ¿a³oby, ale nie mo¿na te¿ prawa do tej ¿a³oby odebraæ.
Jan Pawe³ II by³ dla jednych wspania³± osob±, a dla innych zwyk³ym, jaki miliony innych, cz³owiekiem.
Wielu z nas odczuwa³o emocjonaln± wiê¼ z Ojcem ¦wiêtym - wiadmomo, pierwszy Papie¿-Polak i w ogóle. Dlatego rozumniem i doceniam wprowadzenie ¿a³oby narodowej. Wg mnie to by³ dobry pomys³. Ale to nie znaczy, ¿e nie tolerujê osób, którym ta ¿a³oba nie by³a potrzebna
_________________ " Cierp wespó³ ze mn± jako dobry ¿o³nierz Chrystusa Jezusa." (2 Tm 2, 3)
ja nie moge wiedziec wiec i Ty nie mozesz wiedziec ze na pewno ¿±da³. To dziala w obie strony wiec nie mow ze na pewno ¿±da³ zaplaty.
i nigdzie tego nie powiedzia³am.
daeone napisa³/a:
tu troszke przesadzilas linijke wyzej napisalas ze Polska to kraj katolicki wiec wiekszosc spolecznosci jest katolikami gdyby kierowac sie mniejszosciami zawsze znajdzie sie ktos kto ma inne poglady i moze uwazac ze to nietolerancyjna decyzja dla niego
Normalnie tak, ale w sprawach religii zawsze dzia³a siê inaczej xD
_________________ "Jakkolwiek bym siê nie stara³, nie potrafiê ju¿ znale¼æ siê z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choæby rozsi±¶æ siê wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporz±dek; meble poprzestawiano, ¿arówka siê przepali³a, strzêpy przesz³o¶ci walaj± siê po pod³odze."
Nabokov Rozpacz
*faris
Wys³any: 2008-04-17, 19:37
wciselko napisa³/a:
a we francji zginelo mase osob JEDNOCZESNIE. wiec byla to trgaedia
no ale ¿a³oba narodowa jest raczej dla wszystkich, albo przynajmniej wiêkszo¶ci, podczas gdy w tej Francji zginê³o yyy )mniej/40/ wiêcej) osób, wiêc ta TRAGEDIA dotyczy tylko ich bliskich osób, bo ja nie mam z nimi nic wspólnego i nigdy o nich nie s³ysza³am nawet - wiêc czemu mam 'obchodziæ' ¿a³obê narodow± ? zosta³am zmuszona.
zabij±...
i zjedz±!
Mumiiiiinki!
Wys³any: 2008-04-17, 20:17
faris napisa³/a:
zosta³am zmuszona.
Tylko teoretycznie. Przecie¿ to i tak Twoja osobista sprawa. Nie zmusi siê kogo¶ do prze¿ywania ¿a³oby. Flaga opuszczona do po³owy masztu to nie jest ¿andarm, który pilnuje nas, czy prze¿ywamy tak jak trzeba ¿a³obê narodow±.
*faris
Wys³any: 2008-04-17, 20:49
ONEandONLY napisa³/a:
Tylko teoretycznie.
to by³a taka ala ironia do tego co wcze¶niej napisa³a wcise³ko, jakoby ona musia³a obchodziæ przymusow± ¿a³obê po JP2. ;- )
zabij±...
i zjedz±!
Mumiiiiinki!
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Micha³ Kryñski - w³a¶ciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ wypowiedzi zamieszczanych przez u¿ytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytuu odpowiedzialno¶æ karna lub cywilna.