*faris
Do³±czy³a: 26 Lis 2006 Posty: 2149 Sk±d: sercem z L.
Wys³any: 2008-04-20, 17:43
luba napisa³/a:
propagowa³ ruchy typu Odnowa w Duchu ¦w
albo RAM, albo RAM! ^.^
luba napisa³/a:
bezwzglêdny zakaz stosowania prezerwatyw, równie¿ tam, gdzie epidemia AIDS przybiera zatrwa¿aj±ce rozmiary zagra¿aj±ce wyniszczeniem ca³ych narodów.
omg, przecie¿ ju¿ udowodniono naukowo, ¿e 90% prezerwatyw nie chroni przed NICZYM. to pic na wodê.
Igloo napisa³/a:
Owszem, by³ prze¶ladowany przez w³adzê, lecz to nie Ko¶ció³ Katolicki wywalczy³ dla Polski wolno¶æ, lecz ruch "Solidarno¶ci" oraz krach gospodarki centralnie planowanej i w ogóle komunizmu w Europie. Jedyna rola jak± Ko¶ció³ odegra³, to mediacje przy Okr±g³ym Stole (do którego nie on doprowadzi³), w celu zaznaczenia swojej obecno¶ci. Kierownictwo Ko¶cio³a doskonale bowiem zdawa³o sobie sprawê, ¿e upadek komunizmu oznacza koniec prze¶ladowañ, ale tak¿e odp³yw wiernych.
Bo KK 'odczepi³' siê od ró¿nych sprawach w sumie ju¿ po wojnie. Gdyby chcia³ to by jaki¶ ksi±dz nawet teraz by³ prezydentem, w koñcu demokracja w Polsce jest, czy¿ nie ?
A tak to niech 95% wspó³czesnych ludzi nadal ¿yje w przekonaniu, ¿e Wa³êsa przeskakuj±c przez p³otek zniszczy³ komuznim.
I jakby nie patrzeæ w czasach komuznimu papie¿ przyje¿d¿a do Polski i wbrew zakazom komunistów wyg³asza zakazane mowy... huhuhu, nie¼le by³ odwa¿ny jak dla mnie. Ja bym nie potrafi³a.
_________________ Muminki Ciê ¶ledz±...
zabij±...
i zjedz±!
Mumiiiiinki!
I jakby nie patrzeæ w czasach komuznimu papie¿ przyje¿d¿a do Polski i wbrew zakazom komunistów wyg³asza zakazane mowy... huhuhu, nie¼le by³ odwa¿ny jak dla mnie. Ja bym nie potrafi³a.
By³ g³ow± ko¶cio³a, nic nie mogli mu zrobiæ. Gdyby postanowili by go 'uciszyæ' okaza³oby siê to dla nich jeszcze gorsze w skutkach ni¿ pozwolenie mu, na wyg³aszanie owych mów.
faris napisa³/a:
A tak to niech 95% wspó³czesnych ludzi nadal ¿yje w przekonaniu, ¿e Wa³êsa przeskakuj±c przez p³otek zniszczy³ komuznim.
Zawsze to lepiej ni¿ my¶leæ, ¿e to dziêki s³owom papie¿a.
Historia zawsze ma szerszy kontekst, tylko idiota patrzy na to przez pryzmat jednego wydarzenia.
faris napisa³/a:
Bo KK 'odczepi³' siê od ró¿nych sprawach w sumie ju¿ po wojnie. Gdyby chcia³ to by jaki¶ ksi±dz nawet teraz by³ prezydentem, w koñcu demokracja w Polsce jest, czy¿ nie ?
Ale to by niejako przeczy³o szlachetnym za³o¿eniom Ko¶cio³a i instytucji ksiêdza, jako duchowego pasterza, czy¿ nie?
Cytat:
omg, przecie¿ ju¿ udowodniono naukowo, ¿e 90% prezerwatyw nie chroni przed NICZYM. to pic na wodê.
Nic mi o tym nie wiadomo, za informacje bli¿sze bêdê wdziêczna. A co do skuteczno¶ci - obni¿enie jako¶ci, tak samo jak z lekami. Biedne kraje dostaj± leki drugiej kategorii, gorsze, mniej skuteczne.
_________________ "Jakkolwiek bym siê nie stara³, nie potrafiê ju¿ znale¼æ siê z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choæby rozsi±¶æ siê wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporz±dek; meble poprzestawiano, ¿arówka siê przepali³a, strzêpy przesz³o¶ci walaj± siê po pod³odze."
faris 95% to mo¿e ¿yæ przekonaniu, ¿e papie¿ powali³ komunizm na nogi.
Nie pisa³em, ¿e Wa³êsa, tylko ¿e RUCH solidarno¶ciowy. Czyli ruch wielkich rzeszy ludzkich. Wa³êsa by³ tylko pierwszym krzykaczem, który poszed³ za daleko i chc±c nie chc±c musieli go poprzeæ na drugiego prezydenta Polski
Ostatnio zmieniony przez Igloo 2008-04-20, 18:11, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Wys³any: 2008-04-20, 21:00
Igloo racja to Solidarnosc najwiecej przyczynila sie do rozwalenia komunizmu. Ale papiez jak juz napisalem wczesniej wspieral ich modlitwa, wyglaszal mowy, zwracal uwage swiata na problem Polski i nie mogl byc uciszony bez echa.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
No zgodzê siê, ¿e wyg³asza³ mowy i propagowa³ sytuacjê Polski
*faris
Wys³any: 2008-04-21, 21:10
luba napisa³/a:
By³ g³ow± ko¶cio³a, nic nie mogli mu zrobiæ
Zawsze wszystko mo¿na. Pfff. Przyjecha³ pod pewnymi warunkami, które z³ama³ w koñcu.
luba napisa³/a:
Zawsze to lepiej ni¿ my¶leæ, ¿e to dziêki s³owom papie¿a.
Nie by³abym taka tego pewna. To, ¿e kto¶ skacze do wody nie oznacza, ¿e chce siê utopiæ od razu...
luba napisa³/a:
Ale to by niejako przeczy³o szlachetnym za³o¿eniom Ko¶cio³a i instytucji ksiêdza, jako duchowego pasterza, czy¿ nie?
Niekoniecznie, ksi±dz równie¿ jest obywatelem pañstwa i ma prawo takie jak wszyscy. A je¶li interesuje go wiêcej ni¿ tylko sama czysta wiara, to dlaczego by nie ?
luba napisa³/a:
Nic mi o tym nie wiadomo, za informacje bli¿sze bêdê wdziêczna. A co do skuteczno¶ci - obni¿enie jako¶ci, tak samo jak z lekami. Biedne kraje dostaj± leki drugiej kategorii, gorsze, mniej skuteczne.
Hm, w necie chyba by³ jaki¶ artyku³, wiem ¿e czyta³am w jakiej¶ gazecie, jak znajdê to, to dam znaæ.
Igloo napisa³/a:
faris 95% to mo¿e ¿yæ przekonaniu, ¿e papie¿ powali³ komunizm na nogi.
To raczej dziwne, bo jakby nie patrzeæ wszêdzie mo¿na spotkaæ siê z krytyk± tego, co ju¿ samo w sobie pokazuje, ¿e jednak zdecydowana mniejszo¶æ my¶li ¿e to papie¿ powali³ komunizm...
zabij±...
i zjedz±!
Mumiiiiinki!
Niekoniecznie, ksi±dz równie¿ jest obywatelem pañstwa i ma prawo takie jak wszyscy. A je¶li interesuje go wiêcej ni¿ tylko sama czysta wiara, to dlaczego by nie ?
Bo bycie ksiêdzem to oddanie siê duchowej misji? W koñcu ksiêdzem zostaje siê 'z powo³ania'. A id±c za tym, je¶li jest siê przeznaczonym do bycia ksiêdzem, to po co politykowaæ?
Cytat:
Zawsze wszystko mo¿na. Pfff. Przyjecha³ pod pewnymi warunkami, które z³ama³ w koñcu.
Jak napisa³am - nie op³aca³o siê, szkody by³yby wiêksze.
faris napisa³/a:
Nie by³abym taka tego pewna. To, ¿e kto¶ skacze do wody nie oznacza, ¿e chce siê utopiæ od razu...
Dlatego napisa³am te¿, ¿e kto patrzy na historiê z jednej tylko strony, ten siê myli.
_________________ "Jakkolwiek bym siê nie stara³, nie potrafiê ju¿ znale¼æ siê z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choæby rozsi±¶æ siê wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporz±dek; meble poprzestawiano, ¿arówka siê przepali³a, strzêpy przesz³o¶ci walaj± siê po pod³odze."
Nabokov Rozpacz
Ostatnio zmieniony przez luba 2008-04-21, 21:20, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
w ogole, godne politowania jest to cale mieszania sie kosciola do polityki, obojtenie czy pomaga polsce czy nie - nawet papiez.
kosciol to kosciol, ma byc instytucja religijna a nie polityczna.
_________________ "Coco jumbo i do przodu – to moje has³o."
hehe, faris, to by³a subtelna ironia co do "Twoich" 96% nt. Wa³êsy
*faris
Wys³any: 2008-04-22, 09:09
wciselko napisa³/a:
nawet papiez
no ale jest te¿ obywatelem jakiego¶ tam pañstwa, jak i ca³a reszta duchownych. Czy¿by¶ by³a przeciwna demokracji ?!
luba napisa³/a:
Bo bycie ksiêdzem to oddanie siê duchowej misji?
Co nie oznacza, ¿e ma byæ ca³kiem apolityczny i wyrzekaæ siê spraw zwi±zanych z pañstwem. Idaæ tym tokiem, trzeba by ca³kowicie przestaæ zajmowaæ siê ko¶cio³em jako jak±kolwiek instytucj±, nie bêbniæ o wyci±ganiu podatków, nie pisaæ w gazetach, nie mówiæ w tv, bla bla bla. Bo po co mieszaæ duchownych do czegokolwiek ?
Bez przesady.
luba napisa³/a:
Jak napisa³am - nie op³aca³o siê, szkody by³yby wiêksze.
Wiêc jakby nie patrzeæ - wp³yw mia³ na politykê.
luba napisa³/a:
Dlatego napisa³am te¿, ¿e kto patrzy na historiê z jednej tylko strony, ten siê myli.
Czy ja twierdzê, ¿e nie ?
Igloo napisa³/a:
faris, to by³a subtelna ironia co do "Twoich" 96% nt. Wa³êsy
Nie lubiê Wa³êsy, ot co xD
zabij±...
i zjedz±!
Mumiiiiinki!
nie jestem przeciwna demokracji, ale ksiadz oddaje swoje zycie religii wiec sie tego powinnien trzymac. uwarzam ich za hipokrytow gloszacych o milosci a potem mieszaniu sie w zaklamanie polityki.
nie chodzi tu o zwykla demokracje, jak przecietny obywatel, a o pokazaniu wplywow i faktycznie usilowanie zmian itd itp.
_________________ "Coco jumbo i do przodu – to moje has³o."
Co nie oznacza, ¿e ma byæ ca³kiem apolityczny i wyrzekaæ siê spraw zwi±zanych z pañstwem. Idaæ tym tokiem, trzeba by ca³kowicie przestaæ zajmowaæ siê ko¶cio³em jako jak±kolwiek instytucj±, nie bêbniæ o wyci±ganiu podatków, nie pisaæ w gazetach, nie mówiæ w tv, bla bla bla. Bo po co mieszaæ duchownych do czegokolwiek ?
Bez przesady.
I kto to mówi
Wszystko co dot±d piszesz, to doprowadzanie do skrajno¶ci i przejaskrawianie tego co pisz± inni. Nikt nie pisze, zê maj± my ca³kiem apolityczni - np,powinni g³osowaæ i spe³niaæ inne obowi±zki obywatelskie, tak samo, jak mog± korzystaæ z przywilejów. Jednak bycie ksiêdzem k³óci siê z zajmowaniem politycznej funkcji. Jest albo albo.
Bo w koñcu 'nikt nie mo¿e s³u¿yæ dwóm panom' (Mat 6:24)
Cytat:
Wiêc jakby nie patrzeæ - wp³yw mia³ na politykê.
Czy kto¶ temu zaprzeczy³? I wa³êsa mia³ wp³yw. I tysi±ce innych ludzi, co nie podnosi im w tak szczególny sposób rangi. Papie¿ nie obali³ komunizmu, nie nale¿ mu wiec te¿ zbyt wielu zas³ug przypisywaæ.
faris napisa³/a:
Czy ja twierdzê, ¿e nie ?
Zasadniczo mo¿na odnie¶ takie wra¿enie.
nie jestem przeciwna demokracji, ale ksiadz oddaje swoje zycie religii wiec sie tego powinnien trzymac. uwarzam ich za hipokrytow gloszacych o milosci a potem mieszaniu sie w zaklamanie polityki.
nie chodzi tu o zwykla demokracje, jak przecietny obywatel, a o pokazaniu wplywow i faktycznie usilowanie zmian itd itp.
Skoro polityka mieszasiê w Ko¶ció³ i próbuje go zniszczyæ, to dlaczego Ko¶ciól nie mo¿e siê mieszaæ w politykê, skoro ona dotyczy równie¿ Ko¶cio³a?! Czy Ciebie nie interesuj± osoby, które s± przeciwko tobie? Czy nie próbujesz siê broniæ?
_________________ Ka¿da chwila Twojego ¿ycia jest wa¿na...
Skoro polityka mieszasiê w Ko¶ció³ i próbuje go zniszczyæ, to dlaczego Ko¶ciól nie mo¿e siê mieszaæ w politykê, skoro ona dotyczy równie¿ Ko¶cio³a?! Czy Ciebie nie interesuj± osoby, które s± przeciwko tobie? Czy nie próbujesz siê broniæ?
Nie roz¶mieszaj mnie, gdzie CI próbuj± zniszczyæ ko¶ció³? Jedyne zaanga¿owanie pañstwa to regulacje prawne odno¶nie funkcjonowania ko¶cio³a jako instytucji spo³ecznej.
Nona napisa³/a:
dlaczego Ko¶ciól nie mo¿e siê mieszaæ w politykê
Bo nie takie jest jego zadanie. A przynajmniej nie wg znanego, Bo¿ego Planu.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Micha³ Kryñski - w³a¶ciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ wypowiedzi zamieszczanych przez u¿ytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytuu odpowiedzialno¶æ karna lub cywilna.