Forum Dyskusyjne :: Ile zosta³o z pokolenia JP2?

FAQ  Wyszukiwarka  U¿ytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona G³ówna » Ogólne » Wiara » Ile zosta³o z pokolenia JP2?

Ile zosta³o z pokolenia JP2?
Autor Wiadomo¶æ

wciselko 

Do³±czy³a: 11 Sty 2008
Sk±d: Z Polski.

Wys³any: 2008-04-18, 13:04   

wiem ze do zaloby nie mozna zmusic, ale chodzi mi o sam fakt. uwazam ze 'one and only' dobrze mowi. i jak juz powiedzialam wczensiej po prostu uwazam ze to byla przesada ale z drugiej storny potrafie zorzumiec mase katolikow ktorym to bylo potrzebne. a co do francji to z mojego punktu widzenia bylo to bardziej zrozumiale niz papiez (powtarzam jeszcze raz z MOJEGO punktu i wdzenia) we francji zginelo kkilkadziesiat 'zwyklych' osob a dla mnie papiez byl jedna zwykla i do tego starsza wiekiem osoba. i tyle.
a co do tego zmuszenia chodzi mi o to ze ta cala atmosfera i jak juz powiedzialam minuta ciszy na kazdej lekcji. nie jestem jakas tam zeby sie przeciwstawic bo to nie o to chodzi, ktos umarl wiec mam do niego szacunek ale denerwuje mnie ta cala ceremonia i taka publiczna zaloba. zaloba jest czyms osobistym jak tu wiele osob powiedzialo, wiec ogolem denerwuja mnie zaloby narodowe. nie widze w tym sensu poza pkazaniem innym krajom jak bardzo 'cieprmiy i zalujemy' ? a przeciez nie o to chodzi w zlaobie, chyba.

*faris 

Do³±czy³a: 26 Lis 2006
Sk±d: sercem z L.

Wys³any: 2008-04-18, 13:39   

wciselko napisa³/a:
we francji zginelo kkilkadziesiat 'zwyklych' osob a dla mnie papiez byl jedna zwykla i do tego starsza wiekiem osoba

ale o papie¿u cokolwiek s³ysza³a¶/wiedzia³a¶. By³ osob± 'publiczn±' bla bla bla. A co wiedzia³a¶ o tych ludziach co zginêli ? Ja NIC. I szczerze nie zale¿a³o mi na tym, ¿eby siê dowiadywaæ, bo co mnie to obchodzi ? Dlaczego wobec tego mam uczestniczyæ nawet biernie w tej ¿a³obie narodowej ? Nigdy, przenigdy nie chcia³abym ¿eby po tragicznej ¶mierci bliskiej,bardzo bliskiej mi osoby robiono z tego tak±... szopkê. Tv, radio, jakie¶ pierdo³y. Smieræ, tak tragiczna wymaga raczej czego¶ bardziej osobistego od osób bliskich a nie ca³ego pañstwa. I w tym przypadku nie widzê najmniejszego powodu do ¿a³oby narodowej.
Mumiiiiinki!

Rzeznik 

Do³±czy³: 14 Lut 2008
Sk±d: Bieszczady/Kraków

Wys³any: 2008-04-18, 13:44   

wciselko: "im wieksza wladza tym wieksza odpowiedzialnosc" ...nie sadze, zeby porownywanie glowy Kosciola do Twojego wujka bylo w pewnych aspektach wlasciwe...

Ja Jana Pawla II traktowalem bardziej jako czlowieka a nie przez pryzmat funkcji ktora pelnil...Byl dla mnie fenomenalnym czlowiekiem i takim zawsze bede go pamietal...Choc z drugiej strony nie zamierzam go idealizowac bo byl tak samo slaby jak kazdy z nas (przez rownosc) ...Postanowienia? nie...nigdy nie praktykowalem czegos taiego i uwazam ze to bez sensu...A jesli chodzi o zalobe to uwazam ze jest ona idywidualna sprawa (a zaloba narodowa to okazanie szacunku narodu dla jakiejs wybitnej jednostki) i zmuszanie kgogos do w/w jest glupota...

Historia pokazuje, ze niektore wybitne jednostki sa pamietane przez naprawde dlugi czas (JUstynian Wielki, Karol Wielki, Cezar czy chocby siegajac dalej Dawid, Eliasz, Nabuchodonozor) i dzieki swoim czynom za zycia zyja przez wieki..Uwazam ze 'nasz papiez' tez powinien byc zapamietany na dlugi czas...no i mysle, ze tak bedzie...

#luba 
puella pulchara

Do³±czy³a: 22 Gru 2006
Sk±d: zza 7 gór, 9 rzek

Wys³any: 2008-04-18, 13:57   

Rzeznik napisa³/a:
JUstynian Wielki, Karol Wielki, Cezar czy chocby siegajac dalej Dawid, Eliasz, Nabuchodonozor)
Mam powa¿ne w±tpliwo¶ci, czy oni zostali a¿ tak zapamiêtani. I czy faktycznie papie¿ a¿ tak siê wryje w umys³y ludzkie i historiê.
"Jakkolwiek bym siê nie stara³, nie potrafiê ju¿ znale¼æ siê z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choæby rozsi±¶æ siê wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporz±dek; meble poprzestawiano, ¿arówka siê przepali³a, strzêpy przesz³o¶ci walaj± siê po pod³odze."

Nabokov Rozpacz

daeone 

Do³±czy³: 12 Gru 2007
Sk±d: Radom

Wys³any: 2008-04-18, 15:13   

Niestety nie dowiemy sie czy zostanie zapamietany na dlugi czas jednak przynajmiej ja mam nadzieje ze tak bedzie.

Rzeznik 

Do³±czy³: 14 Lut 2008
Sk±d: Bieszczady/Kraków

Wys³any: 2008-04-18, 22:45   

luba napisa³/a:
Mam powa¿ne w±tpliwo¶ci, czy oni zostali a¿ tak zapamiêtani

heh a ja nie mam zadnych...

luba napisa³/a:
I czy faktycznie papie¿ a¿ tak siê wryje w umys³y ludzkie i historiê.

coz...no to juz czas pokaze...ale cudow bym tutaj nie oczekiwal...powiem tak: zasluguje zeby o nim pamietac...

wciselko 

Wys³any: 2008-04-18, 23:31   

no i co z tego ze byl osoba publiczna, to po kazdej osobie publicznej mamy urzadzac zalobe narodowa? ... faris, i wlasnie o ta szopke mi chodzi. czy tez bierna zalobe jak uznalas ale jednak ciagle uwazam ze wypadek we francji byl lepszym uzasadnieniem zaloby narodowej niz papieza choc nie oznacza to ze jestem za.
co do mojego wujka, powtarzajac sie jeszcze raz, dla mnie znaczyl wiecej niz 'jakis tam wojtyla'. podalam go na przyklad poniewaz daeone zapytal sie kto wedlug mnie byl lepszym czlowiekiem od papieza. uwazam ze moj wujek byl, mimo ze nie byl osoba publiczna. i uwazam ze jest wiele takich osob. a to ze kazdy swietny czyn piapieza byl 'naswietlany' a kazdy zly tuszowany to juz nie moja wina.

ah no dobra rozumiem ze wojtyla troche zdzialal i znal 'kilka' jezykow ale co takiego wybitnego zrobil ze porownujesz go do najwybitnejszych wladcow jak Cezar czy Karol Wielki ?
Ostatnio zmieniony przez wciselko 2008-04-18, 23:37, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

daeone 

Wys³any: 2008-04-19, 08:10   

dobrze sprawe twojego wujka juz pozostawmy rozumiem ze w tej kwestii masz spojrzenie ukierunkowane rodzinnie

pytasz co takiego zrobil Wojtyla? Nawiazal dialog z innymi religiami, udzielal sie w Soborze Watykanskim II, pomogl w upadku komunizmu, bronil praw czlowieka. Moze to nie sa takie wielkie bitwy w jakich uczesniczyli wymienieni przez Ciebie wladcy ale przynajmiej jedna z nich zmienila swiat. A obronba praw czlowieka jest o tyle wazna ze gdyby nikt nie zwracal uwagi na moralne aspekty klonowania, zabiegow genetycznych swiat teraz tez moglby wygladac inaczej.

Igloo 
Donnie Darko Fan

Do³±czy³: 17 Cze 2007
Sk±d: Skwierzyna

Wys³any: 2008-04-19, 10:43   

Jak Jan Pawe³ II przyczyni³ siê do upadku komunizmu?

daeone 

Wys³any: 2008-04-19, 12:28   

tak przyczynil nie mowie ze to on zniszczyl komunizm ale jego udzial byl spory

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wys³any: 2008-04-19, 12:33   

No ok... to powiedz, jaki :P

daeone 

Wys³any: 2008-04-19, 15:27   

Trwal z Polakami w modlitwie dzieki czemu dawal im wiare ze walka nie jest przegrana.

Wiem ze modlitwa moze byc dla ciebie smieszna ale w tamtych latach byla dla ludzi czyms bardzo waznym. Kosciol byl przesladowany przez wladze.

wciselko 

Wys³any: 2008-04-19, 23:05   

spoko, ale nie przesadzajmy zeby prownywac papieza do Cezara! nie on jeden bronil praw czlowieka i nie on jeden przyczynil sie w jakims stopniu do upadku komunizmu. i myslisz ze to on jedyny byl przeciw klonowaniu z powodow etycznych ?
jak dla mnie, to zadne argumenty na to jaki byl niezwykly.
po prostu uwazam ze porownywanie go do osob jak karol wielki jest troche wypaczone. moze powiedzmy jeszcze aleksander wielki ! a co tam - posunmy sie do Jezusa. w koncu papiez jest 'swiety'.

#luba 
puella pulchara

Wys³any: 2008-04-19, 23:07   

wciselko napisa³/a:
jak dla mnie, to zadne argumenty na to jaki byl niezwykly.
to sa argumenty poboczne, g³ównym biedzie raczej ten os³awiony zwi±zek emocjonalny, w koñcu (jak siê nagle okaza³o) wszyscy go kochali
"Jakkolwiek bym siê nie stara³, nie potrafiê ju¿ znale¼æ siê z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choæby rozsi±¶æ siê wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporz±dek; meble poprzestawiano, ¿arówka siê przepali³a, strzêpy przesz³o¶ci walaj± siê po pod³odze."

Nabokov Rozpacz

Tabris88 
?

Do³±czy³: 04 Lut 2008
Sk±d: Wroc³aw

Wys³any: 2008-04-20, 00:23   !

Wed³ug mnie to przesada.

Jakby¶my wielbili elektyrka za dobrze wykonan± pracê.
(A nie czekajcie przecie¿ tak ju¿ by³o!)

G³ównodowodz±cy Ko¶cio³a Katolickiego dobrze wykonywa³ swoje zadanie i nale¿± mu siê za to podziêkowania, ale nie popadajmy w skrajno¶ci i nie czyñmy z niego Elvisa.

#luba 
puella pulchara

Wys³any: 2008-04-20, 02:22   

Zaraz Ci kto¶ wyt³umaczy, ze tak nie jest. Tak samo jak z kultem maryjnym i kultem ¶wiêtych...
Jan Pawe³ II to wielki cz³owiek. Poprowadzi³ ko¶ció³ w nowe tysi±clecie, przybli¿y³ m³odzie¿ do Ko¶cio³a, b³ogos³awi³ Opus Dei, propagowa³ ruchy typu Odnowa w Duchu ¦w, a da³ papieskie poparcie dla krwawych dyktatorów, kierowane do kobiet napomnienia, by rodzi³y poczête przez gwa³t dzieci lub bezwzglêdny zakaz stosowania prezerwatyw, równie¿ tam, gdzie epidemia AIDS przybiera zatrwa¿aj±ce rozmiary zagra¿aj±ce wyniszczeniem ca³ych narodów.

Zawdziêczamy mu wiele.

Nabokov Rozpacz

daeone 

Wys³any: 2008-04-20, 08:59   

A czy ja napisalem ze on jedyny byl przeciw klonowaniu? Po prostu on o tym mowil a ze byl osoba ogolnie znana ludzie te slowa slyszeli. Ja tez jestem przeciw klonowaniu ale czy ktos uslyszy i zwroci uwage na moj sprzeciw?

#luba dobrze napisalas

wciselko 

Wys³any: 2008-04-20, 10:40   

mi sie zdaje ze ludzie nie zwracaja uwagi co on zrobil a czego nie
polska jest coraz mnie ale ciagle bardzo katolicka, wiec to byl przywilej dla ludzi ze papiezem jest polak i dlatego tak sie w nim 'zakochali'. no i byl papiezem przez dlugi czas.
ale nie uwazam ze cokolwiek mu zawdzieczam. i uwazam ze nie jest godny tak wielkiego powidzu. owszem jest godny podziwu jako czlowiek z mojego puntku widzenia, zly nie byl. *
ale nie popadajmy z skrajnosci

* moja opinia
Ostatnio zmieniony przez wciselko 2008-04-20, 10:41, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

daeone 

Wys³any: 2008-04-20, 10:55   

owszem ludzie pokochali go po smierci to mnie troche zlosci bo jak zyl nie sluchalo po smierci nagle wszyscy cale zycie kierowali sie jego wskazowkami ja przyznaje nie zawsze robilem tak jak mowil ale nie raz czytalem jego kazania, wystapienia i zwracalem uwage na jego protesty w sprawach moralnosci

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wys³any: 2008-04-20, 15:59   

daeone napisa³/a:
Trwal z Polakami w modlitwie dzieki czemu dawal im wiare ze walka nie jest przegrana.

Wiem ze modlitwa moze byc dla ciebie smieszna ale w tamtych latach byla dla ludzi czyms bardzo waznym. Kosciol byl przesladowany przez wladze.

Owszem, by³ prze¶ladowany przez w³adzê, lecz to nie Ko¶ció³ Katolicki wywalczy³ dla Polski wolno¶æ, lecz ruch "Solidarno¶ci" oraz krach gospodarki centralnie planowanej i w ogóle komunizmu w Europie. Jedyna rola jak± Ko¶ció³ odegra³, to mediacje przy Okr±g³ym Stole (do którego nie on doprowadzi³), w celu zaznaczenia swojej obecno¶ci. Kierownictwo Ko¶cio³a doskonale bowiem zdawa³o sobie sprawê, ¿e upadek komunizmu oznacza koniec prze¶ladowañ, ale tak¿e odp³yw wiernych.

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
pozycjonowanieprojekty domówProjekty domów • Znajdziesz tu ¶mieszne Opisy GGForum

Firma "Krynski NET" Micha³ Kryñski - w³a¶ciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ wypowiedzi zamieszczanych przez u¿ytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytuu odpowiedzialno¶æ karna lub cywilna.