Co to jest opętanie, nawiedzenie, schizofrenia, nerwica czy duchy?
Każdy na to inaczej patrzy na owe egzorcyzmy, a dokładnie mi chodzi o ludzi których to spotkało.
_________________ Trzeba umieć znaleźć ripsote, na wypowiedzi debili
*faris
Wysłany: 2008-03-24, 22:50
monia_89 napisał/a:
Każdy na to inaczej patrzy na owe egzorcyzmy
Opętanie, nawiedzenie, schizofrenia, nerwica, duchy to nie egzorcyzmy
Egzorcyzmy przeprowadza się na ludziach, u których podejrzewa się opętanie. Ale tylko i wyłącznie za ich zgodą. Może to być świadomie bądź nie, ale zgodzić się muszą, potem mogą to nawet odwoływać, liczy się, że wyrazili już zgodę.
Egzorcyzmy przeprowadza ksiądz egzorcysta, tylko i wyłącznie. Właściwie tego nie da się opisać tak dokładnie. Każdy jest praktycznie inny.
Podczas egzorcyzmów następuje modlitwa, często rozmowa ze złym duchem który jest w danej osobie - która zachowuje się czasem po prostu nieludzko, jak zwierzę. Osobiście widziałam jak facet w wieku ok. 35-40 lat podcazs modlitwy egzorcystycznej na środku kościoła wił się jak wąż, wydawał z siebie nieludzkie głosy, rzucał się na ludzi itp
Polecam Ci do oglądnięcia film dokumentalny Egzorcyzmy Anneliese Michel. Wykorzystane nagrania z egzorcyzmów. O niej samej można znaleźć trochę w internecie, o egzorcyzmach również możesz szukać na innych forach.
Tutaj raczej nikt się tym nie itneresuje albo w to nie wierzy ;- )
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Ostatnio zmieniony przez faris 2008-03-24, 22:51, w całości zmieniany 1 raz
Polecam Ci do oglądnięcia film dokumentalny Egzorcyzmy Anneliese Michel
Oglądałam, do tej pory te odgłosy słysze. Dokument zreszta dobrze przedstawiajacy egzorcyzm na przykładzie tej dziewczyny. Zreszta film powstał o tej dziewczynie, tylko tam bohaterką była Emilly Rose.
faris napisał/a:
Tutaj raczej nikt się tym nie itneresuje albo w to nie wierzy ;- )
No teraz juz wiem
_________________ Trzeba umieć znaleźć ripsote, na wypowiedzi debili
Wiek: 16 Dołączyła: 28 Mar 2008 Posty: 46 Skąd: z daleka ;P
Wysłany: 2008-03-28, 22:02
Ja wierzę w opętanie. Ostatnio w TVP (chyba w Wielki Czwartek) leciał film "Egzorcyzmy Anneliese Michel". Wypowiadali się księża, świadkowie. Film baaardzo realistyczny. Zwłaszcza, że zostały dołączone nagrania z egzorcyzmów.
Może i nie przekonam tych, którzy w to nie wierza, ale lekarze, zajmujący się dziewczyną, powiedzieli : " Nie ma przecież zastrzyków na opętanie, nie pomożemy jej."
Ostatnio na religii był podobny temat. Ksiądz powiedział nam, że katolicy powinni wierzyć w ISTNIENIE szatana, w to, że odciąga on nas od Boga. Ja wierzę:P
_________________ " Cierp wespół ze mną jako dobry żołnierz Chrystusa Jezusa." (2 Tm 2, 3)
Wysłany: 2008-03-29, 14:46
Jeżeli chodzi o egzorcyzmy to jedyny film który mnie do tego przekonał to "Egzorcyzmy Emilly Rose"...przez ten film wiem że to nie jest ciekawa sprawa i że egzorcyści mają naprawdę trudne zadania do wykonania jeżeli chodzi o "opętanych"
_________________ Tnij się i czcij diabła!!!
Ostatnio zmieniony przez Matis 2008-03-29, 14:47, w całości zmieniany 1 raz
Hm... dzisiaj na religi ksiądz puścił film "Egzorcyzmy Annelise Michel" i wszyscy oglądali z zainteresowaniem(był nawet spokój jak nigdy ), no ale oczywiście sporo osób twierdziło że kit w tym filmie wciskają. Później sam opowiedział o swoich przypadkach, które mogły być prawdopodobnie spotkaniami z ingerencją demonów co było bardzo wstrząsające dla mnie bo była to między innymi sprawy o której mówiła telewizja, pozornie nic nie mająca wspólnego z tym tematem, a on znał ją poprostu od strony osób których dotyczyła. Ja osobiście uwierzyłem w to co było w filmie.
_________________ Spójrz, gdybyś miał jedna jednyna szanse
By ziścić wszystko o czym kiedykolwiek marzyłeś Jeden moment
Złapał byś go czy po prostu pozwolił mu się wyślizgnąć...???
Ostatnio zmieniony przez boryn_1908 2008-04-03, 21:12, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2008-04-03, 18:32
Nam puścił na lekcji wczoraj a jutro będziemy kończyć Ja już wcześniej to widziałam, także ze mną było ok, ale dla wielu osób te nagrania z egzorcyzmów to był szok.
Najgorsze jest to, że dużo ludzi w to nie wierzy.
_________________ " Cierp wespół ze mną jako dobry żołnierz Chrystusa Jezusa." (2 Tm 2, 3)
Czemu najgorsze? Oni poprostu nie wierzą i to jest ich sprawa, jak żyją. Wiara w takie rzeczy nie jest prosta.
_________________ Spójrz, gdybyś miał jedna jednyna szanse
By ziścić wszystko o czym kiedykolwiek marzyłeś Jeden moment
Złapał byś go czy po prostu pozwolił mu się wyślizgnąć...???
Wysłany: 2008-04-03, 22:53
boryn_1908 napisał/a:
Czemu najgorsze? Oni poprostu nie wierzą i to jest ich sprawa, jak żyją. Wiara w takie rzeczy nie jest prosta.
Chodzi mi np. o ten film. Przecież tych księży i jej rodzinę uznali za winnych śmierci Anneliese.
Pewnie, każdy może wierzyć w to, co chce. Ale jeśli katolicy nie uwierzą w istnienie szatana, zaczą też wątpić w to, czy istnieje w ogóle coś takiego, jak grzech.
Wysłany: 2008-04-16, 14:47
elvis385 napisał/a:
Ja nie wierze w takie rzeczy z reszta w nie wiele rzeczy wierze...
A szkoda..
musicology
Wysłany: 2008-04-16, 17:28
Co do mojego odbioru filmu ("Egzocyzmy Anneliese Michel"), to mam mieszane uczucia, ponieważ cała otoczka filmowa, dobrze utrudnia odczytanie prawdziwego przesłania. Przesłanie, zaś jest piękne i z książki ("Egzorcyzmy Anneliese Michel" F.D. Goodman) jasno ono wychodzi, a film... cóż.
Pozdrawiam i mimo wszystko, zachęcam do obejrzenia filmu, jednakże po uprzednim zaznajomieniu się z treścią książki.
_________________ "To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
- Paulo Coelho
*faris
Wysłany: 2008-04-16, 17:47
Dlaczego od razu książki ? Wystarczy poczytać trochę faktów historycznych, nie tylko z tej książki.
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Wysłany: 2008-04-16, 19:55
Faris, czyżby jakieś uprzedzenia do książek?? Nie no, żartuję:)
Książki niestety jeszcze nie czytałam, bo nie wpadła mi w ręce, ale przy najbliższej okazji przeczytam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.