Wg. wierzeń chrześcijańskich, człowiek nieochrzczony trafia do czyścca lub od piekla, tylko dlatego bo z własnej woli odrzucił Boga i dogmaty. tylko ci, ktorzy nie wiedzieli o istnieniu takiego boga i nie mieli jak kwestionowac jego istnienia moga isc do "nieba".
Zastanawialiscie sie kiedys czym tak naprawde jest TO niebo, TO piekło, TEN czysciec?
Uwazacie ze to słuszne,ze nawet czlowiek dobry, pełniący dobre uczynki, prowadzacy moralne zycie jest 'wrzucany do jednego wora' z tymi zlymi tylko dlatego bo nie wierzyl?
Ja sama nie potrafie zrozumiec argumentow popierajacych to twierdzenie.. moze ktos mi wyjasni jak to jest?
Wiek: 19 Dołączył: 01 Gru 2007 Posty: 46 Skąd: mam to wiedzieć?
Wysłany: 2007-12-03, 21:15
A więc.. Wierząc w nieskonczenie wielkie milosierdzie Boże.... Piekła nie ma.
Ligia napisał/a:
ze nawet czlowiek dobry, pełniący dobre uczynki, prowadzacy moralne zycie jest 'wrzucany do jednego wora' z tymi zlymi tylko dlatego bo nie wierzyl?
Bo wedle naszej wiary samo "dobre" zycie nie wystarczy. Najwazniejsza jest Eucharystia, uczestnictwo w niedzielnych mszach swietych, rozmowy z Bogiem..
_________________ Jeśli nie rozjadą nas czołgi
Jeśli nie zestrzelą samoloty
Jeśli nie pousychamy z tęsknoty
Jeśli nie choroba dziedziczna
Żadna broń biologiczno - chemiczna
Jeśli żadne bomby, żadne prądy, niezawisłe sądy ...
Uwazacie ze to słuszne,ze nawet czlowiek dobry, pełniący dobre uczynki, prowadzacy moralne zycie jest 'wrzucany do jednego wora' z tymi zlymi tylko dlatego bo nie wierzyl?
ostatnio była dyskusja na ten temat, i to nie jest do końca takie pewne, że tylko chrześcijanin może trafić do piekła. wiem, że osoba, która wyznaje inną wiarę może trafić do piekła. Dopiero osoba, która świadomie i celowo odrzuca istnienie Boga nie trafi do nieba
przynajmniej, tak zapamiętałam, choc nie jestem w 100% pewna
_________________ "Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje, ale nikt do końca jej nie rozumie"
No bez przesaaaady... Jak ktoś się 'zaperzy', uprze Boga nie ma i że tak powiem "ma w dupie to i owo", ani razu się nad tym nie zastanowi, to owszem, niebo go na pewno nie czeka. A jesli poza tym był dobrym człowiekiem, to z czyśca da się wyjść ;P
Ligia napisał/a:
Zastanawialiscie sie kiedys czym tak naprawde jest TO niebo, TO piekło, TEN czysciec?
A i owszem, 'kopnęła' mnie ostatnio taka myśl. Na 18te urodziny bodajże. Doszłam do wniosku, że skoro po smierci nie mamy ciała, a tylko dusze, to nasz byt po śmierci to będą głównie emocje. I od momentu tego stwierdzenia po prostu podchodzę mniej nerwowo i poważnie do życia, bo po co mamy sobie stwarzać piekło na Ziemi? Niepotrzebne gromadzenie złych emocji i nerwów jest najzupełniej zbędne. Zatem "Nie walczę już z nim, nie walczę już o nic"
Ligia napisał/a:
moze ktos mi wyjasni jak to jest?
Poczekaj do Sądu Ostatecznego, dowiesz się wszystkiego
Ostatnio zmieniony przez Sawka 2007-12-03, 21:41, w całości zmieniany 1 raz
A jesli poza tym był dobrym człowiekiem, to z czyśca da się wyjść ;P
skad ta pewnosc?
bezsensownym zdaje mi się dzielenie istnień pozagrobowych na trzy, jakze wyraznie sie oddzielajace, 'komnaty'. to tylko teoretyzowanie, gdybanie. mam nadzieje, ze nikt nie siedzi w domu matematycznie obliczajac swoich procentowych szans na dostanie sie do nieba, ew. czyśćca.
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
To nie jest pewność. Dlatego to wiara, a nie typowa nauka
A ten podział to tylko obrazowe przedstawienie stanu duszy po śmierci, bo jak wytłumaczyć komuś życie po śmierci? Najlepiej schematycznie, bo łatwiej dociera
schematycznie to mozna tlumaczyc dzieciom, zeby zrozumialy. dorosli ludzie to zazwyczaj racjonalisci, a jednak wiekszosc z nich wierzy nadal w te schematyczne obietnice i brednie, zamiast pomyslec, sprobowac doszukac sie w tym czegos wiecej, niz tylko goracego piekla, idealnego nieba i takiego ni przypial ni przylatal czyscca.
Wg. wierzeń chrześcijańskich, człowiek nieochrzczony trafia do czyścca lub od piekla, tylko dlatego bo z własnej woli odrzucił Boga i dogmaty. tylko ci, ktorzy nie wiedzieli o istnieniu takiego boga i nie mieli jak kwestionowac jego istnienia moga isc do "nieba".
nie chrescijanskich, a katolickich i prawoslawnych... roznica subtelna, ale jednak
Ligia napisał/a:
zastanawialam sie, szukalam, nigdzie cyscca nie znalazlam
Ligia napisał/a:
trzeba pamietac o istocie wiary. Zycie religijne skupia sie wokol Boga, raj (czy tez niebi) jest to zycie z nim, pieklo zupelnie odwrotnie. Czlowiek niewierzacy, nie czczacy Boga nie moze zyc z Nim w wiecznej lasce, prawda?
Sawka napisał/a:
A jesli poza tym był dobrym człowiekiem, to z czyśca da się wyjść ;P
pitolenie, kazdy chce w to wierzyc, bo perspektywa, ze bez Boga, mimo najlepszych uczynkow, pojdzie sie do piekla nikomu nie pasuje
Mordred napisał/a:
bezsensownym zdaje mi się dzielenie istnień pozagrobowych na trzy, jakze wyraznie sie oddzielajace, 'komnaty'. to tylko teoretyzowanie, gdybanie.
wcale nie bezsensowne, naturalne jest po prostu. Ludzie zawsze szukaja sposobow jak 'zarobic, a sie nie narobic'. Chca xczerpac profity, przy jak najmniejszym wkladzie wlasnym. Calkiem logiczne.
Sawka napisał/a:
A ten podział to tylko obrazowe przedstawienie stanu duszy po śmierci, bo jak wytłumaczyć komuś życie po śmierci? Najlepiej schematycznie, bo łatwiej dociera
Mordred napisał/a:
schematycznie to mozna tlumaczyc dzieciom, zeby zrozumialy. dorosli ludzie to zazwyczaj racjonalisci, a jednak wiekszosc z nich wierzy nadal w te schematyczne obietnice i brednie, zamiast pomyslec, sprobowac doszukac sie w tym czegos wiecej, niz tylko goracego piekla, idealnego nieba i takiego ni przypial ni przylatal czyscca.
jestem b. ciekawa czeggo glebiej sie doszukujecie i jak to sie przedstawia wg Was
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
wcale nie bezsensowne, naturalne jest po prostu. Ludzie zawsze szukaja sposobow jak 'zarobic, a sie nie narobic'. Chca xczerpac profity, przy jak najmniejszym wkladzie wlasnym. Calkiem logiczne.
ale to nie jest sprawa ludzka i to nie ma byc logiczne i pod ludzi 'pomyslane'.
ale to nie jest sprawa ludzka i to nie ma byc logiczne i pod ludzi 'pomyslane'.
religia jest sprawa jak najbardziej ludzka, a patrzenie i stosowanie sie do zasad Boga, to nic innego jak religia wlasnie
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
religia jest sprawa jak najbardziej ludzka, a patrzenie i stosowanie sie do zasad Boga, to nic innego jak religia wlasnie
wybaczam Ci tę nielogiczność, ponieważ mylić się to rzecz ludzka.
Cytat:
jestem b. ciekawa czeggo glebiej sie doszukujecie i jak to sie przedstawia wg Was
to sie nie miesci w ludzkim wyobrazeniu, tak jak i samo zycie po zyciu. chyba, ze faktycznie waszym zdaniem ulatujemy ponad cialo i wszelaka cielesnosc, lecimy do góry i do góóóóry, az w niebie zamiast ograniczonej ilosci tlenu napotykamy na zastepy świętych i chór anielski z trąbkami.
to sie nie miesci w ludzkim wyobrazeniu, tak jak i samo zycie po zyciu. chyba, ze faktycznie waszym zdaniem ulatujemy ponad cialo i wszelaka cielesnosc, lecimy do góry i do góóóóry, az w niebie zamiast ograniczonej ilosci tlenu napotykamy na zastepy świętych i chór anielski z trąbkami.
to nie jest odpowiedz na moje bytanie, to jest zwykle zbywanie
Mordred napisał/a:
wybaczam Ci tę nielogiczność, ponieważ mylić się to rzecz ludzka.
czyli, ze tez powinnam CI wybaczyc?
no nie wiem.. jak dla mnie religia to nauka o tym jak byc dobrym, zyc morlanie, nauczac o milosci, milowac, doceniac wszystkie istoty zywe, wybaczac i tak dalej... jesli ktos jest wlasnie taki do dlaczego mialby byc wrzucany do jednej beczki z tymi, ktorzy wszelkie przekazania lamia tylko dlatego bo ktos uwaza,ze to co mowi nam kosciol jest irracjonalne pomimo ze jest dobry?
*Apple
Wysłany: 2007-12-04, 15:43
Rdzawa napisał/a:
wiem, że osoba, która wyznaje inną wiarę może trafić do piekła
Tzn inną niż katolicyzm? Skąd to wiesz?
luba napisał/a:
zastanawialam sie, szukalam, nigdzie cyscca nie znalazlam
Zrozumiałe, że go nie znalazłaś, bo w Biblii go nie ma, czyli w ogóle nie istnieje. Czyściec wymyślił jakiś papież bodajże.
Ligia, takie imie miec i takie androny pleść. O takich rzeczach jak te wymienione przez Ciebie mowi predzej etyka, tzn. ona sie na nich koncentruje. Religia zaś mówi o nich patrzac przez pryzmat bóstwa/bóstw i to na nich się skupia.
*faris
Wysłany: 2007-12-04, 18:53
Apple napisał/a:
Zrozumiałe, że go nie znalazłaś, bo w Biblii go nie ma, czyli w ogóle nie istnieje.
Nie ma powiedziane o nim wprost jednakże są aluzje do niego.
Można by się powoływać na wizje, objawienia, proroctwa współczesne, tylko po co jak i tak większość w to nie wierzy...
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Nie ma powiedziane o nim wprost jednakże są aluzje do niego.
dokladny adres prosze
[ Dodano: 2007-12-04, 19:21 ]
Mordred napisał/a:
bo ja nie zamierzam, zaslepiony cudzymi wymyslami, rzucac Ci tu w twarz pewnikami opartymi na dogmatach, w ktore po cichu i tak wiekszosc nie wierzy.
dalej odpowiedz wymijajaca... Ja pytalam konkretnie co Ty na ten temat sadzisz, jakie sa Twoje odczucia i Twoja wizja... Nie muszisz wcale plesc andronow.
Nabokov Rozpacz
*faris
Wysłany: 2007-12-04, 19:54
luba napisał/a:
dokladny adres prosze
Ewangelii Łukasza (Łk 12,58-59)
Mateusza (Mt 12, 31-32)
(2 Mch 12, 43-45)
(Mateusza 7:13-14).
(Rzymian 3:23)
no są jeszcze inne, ale nie chce mi sie szukać.
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Ja pytalam konkretnie co Ty na ten temat sadzisz, jakie sa Twoje odczucia i Twoja wizja... Nie muszisz wcale plesc andronow.
udajesz, czy naprawde nie rozumiesz? teraz bedzie barrrrrdzo prosto, obiecuje:
ja nie znam, tak jak wy, alfy i omegi, prawdy oswieconej o zyciu po smierci, bo wam ktos zapisal to w swietej ksiedze pod wplywem cholera wie czego. ja tego nie wiem. i NIE będzie konkretów w związku z tym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.