Forum Dyskusyjne :: (ręceprecz odtybetu) :: dlaczego wierzy się w Boga?
Profesjonalne pozycjonowanie strony internetowej.

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » dlaczego wierzy się w Boga?

dlaczego wierzy się w Boga?
Autor Wiadomość

hunter33 

Wysłany: 2007-09-30, 15:45   

Igloo napisał/a:
to dopiero mnie rozbawiłeś. CO ma nadzieja wspólnego ze strachem?

Czytaj uważniej. Miałem na myśli że nadzieja wyraża obawę. Jeżeli masz na coś nadzieję, np. że na urodziny chciałbyś dostać nowy rower, to nie wiesz czy go dostaniesz czy nie. Ale masz taką nadzieję czyli obawiasz śię tego efektu końcowego. :zabawa:

agteryk83 

Wysłany: 2007-11-08, 02:21   

Ja od zawsze uważałem, że wiara jest jak kontrolowanie mass jakimi są grupa/społeczeństwo etc- może jest może nie ma nie podważam, nie wątpię;)

Caffe 

Wysłany: 2007-11-17, 11:48   

W niektórych sytuacjach w naszym życiu pozostaje tylko wiara...

monia_89 
Racjonalistka

Wysłany: 2007-12-24, 14:37   

Wiara to 24godziny pytań i jedna minuta pewności..

[ Dodano: 2007-12-24, 14:53 ]
a tak wogóle jestem pod wrażeniem, że mój temat taka dyskusję wywołał :) Ktoś mi jasno wytłumaczył wiarę: Albo się wierzy w Boga, albo reszta naszych stwierdzeń nie ma sensu. :zdziwko:

#bLu 
Lick Me =]

Wysłany: 2008-02-20, 17:58   

dlaczego wierzy sie w Boga?
nie mam pojecia i nie chce wiedziec dlaczego inni ludzie to robia;)

A pozniej zostawi.

karda90 

Wysłany: 2008-02-27, 17:52   

dlaczego wierze w Boga?
od dziecka mi wpajano ze Bog jest moim opiekunem i ze to do niego mam sie w ciezkich chwilach zwracac....to bardzo pomaga sama mysl ze ktos nad toba czuwa jest z toba bez wzgledu na wszystko i zawsze jest Ci gotow pomoc nie zaleznie od sytuacji

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2008-03-04, 23:32   

bLu napisał/a:
dlaczego wierzy sie w Boga?
nie mam pojecia i nie chce wiedziec dlaczego inni ludzie to robia;)

z potrzeby i z własnej słabości.

Achilles 

Wysłany: 2008-03-05, 18:22   

według mnie to wiekszości osobom się jedynie zdaje że wierzą w boga, w wiekszości przypadkach to można praktować jako tradycje i "przyzwyczajenie". Chodzi się do kościoła bo czemu nie? Ale wierzących jest naprawde niewiel, choćby sam sobie mozna zadac takie pytanie czy wierzysz w niebo i piekło, czy wierzysz w Boga, ja osobiście jestem po środku niby wierze, choć nie jestem w pełni wierzącym. A dlaczego wierze w Boga, po prostu trzeba w coś wierzyć, trzeba mieć jakąś wiare i wierzyć w życie pozagrobowe, inaczej życie mogło by nie być juz tak kolorowe. Ja tam bardziej wierze w istote nadprzyrodzoną, która można nazwać bogiem a wiary jako katolickiej to raczej niezbyt, bo jak widze co się dzieje w kościołach jak chsześcijaństwo schodzi z drogi dobra ;], to trace wiare. Być może jestem za młody by być dobrym katoligiem.
Ostatnio zmieniony przez Achilles 2008-03-05, 18:23, w całości zmieniany 1 raz  

Sun Hai 
To ja misio!

Wysłany: 2008-03-05, 21:11   

Achilles napisał/a:
według mnie to wiekszości osobom się jedynie zdaje że wierzą w boga, w wiekszości przypadkach to można praktować jako tradycje i "przyzwyczajenie". Chodzi się do kościoła bo czemu nie? Ale wierzących jest naprawde niewiel, choćby sam sobie mozna zadac takie pytanie czy wierzysz w niebo i piekło, czy wierzysz w Boga, ja osobiście jestem po środku niby wierze, choć nie jestem w pełni wierzącym. A dlaczego wierze w Boga, po prostu trzeba w coś wierzyć, trzeba mieć jakąś wiare i wierzyć w życie pozagrobowe, inaczej życie mogło by nie być juz tak kolorowe. Ja tam bardziej wierze w istote nadprzyrodzoną, która można nazwać bogiem a wiary jako katolickiej to raczej niezbyt, bo jak widze co się dzieje w kościołach jak chsześcijaństwo schodzi z drogi dobra ;], to trace wiare. Być może jestem za młody by być dobrym katoligiem.

LEPIEJ PRZECZYTAJ PISMO ŚWIĘTE :wsciekly:

Bez URAZY :zabawa:

Matis 

Wysłany: 2008-03-07, 17:08   

Dlaczego wierzy się w Boga?
A CZEMU NIE :ok:

Tusilla 
This is a joke???

Wysłany: 2008-04-25, 22:25   

Bo szukany w kimś siły i nadziei, a On jest, wierzymy z potrzeby serca i duszy, bo w Jego jest łatwiej. Nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Nie wiem czy to pasuje ale trzymałam się tych słów: Nie musisz wiedzieć aby uwierzyć, patrz sercem wtedy wierzysz: kiedyś na rekolekcjach te słowa wypowiedział ksiądz niby takie proste, ale dla mnie mają sens.

Nona 

Wysłany: 2008-04-28, 16:03   

Achilles napisał/a:
ja osobiście jestem po środku niby wierze, choć nie jestem w pełni wierzącym. A dlaczego wierze w Boga, po prostu trzeba w coś wierzyć, trzeba mieć jakąś wiare i wierzyć w życie pozagrobowe, inaczej życie mogło by nie być juz tak kolorowe. Ja tam bardziej wierze w istote nadprzyrodzoną, która można nazwać bogiem a wiary jako katolickiej to raczej niezbyt, bo jak widze co się dzieje w kościołach jak chsześcijaństwo schodzi z drogi dobra ;], to trace wiare. Być może jestem za młody by być dobrym katoligiem.

"wierzący niepraktykujacy" jak to się ładnie nazywa... Niczym żyjący niejedzący... hmmm

lasica 

Wysłany: 2008-05-15, 17:01   

Wierzy ze cos jest..

nie rozumiem czego sie czepiacie? ma byc obludnikiem i wierzyc na 100 %? ale jak?

sklad ta pewnosc?

Medard 

Wysłany: 2008-05-19, 16:21   

Na temat wiary katolickiej wolę się nie wypowiadać, bo mógłbym urazić czyjeś uczucia... zresztą nie jestem zbyt przychylnie nastawiony do jakiejkolwiek organizacji religijnej.

Religia jest "przestrzenią konsolacji" czyli formą pocieszenia dla ludzi, którzy nie potrafią pogodzić się z tym, że muszą umrzeć, że na świecie jest mnóstwo niesprawiedliwości, katastrof, głodu i zła. Religia jest swoistym fundamentem psychologicznym - podbudową pod prawidłowo zbudowaną psychikę. Suma summarum RELIGIA = POCIESZENIE

to oczywiście tylko jeden z wielu punktów widzenia... :|

Achentar 

Wysłany: 2008-05-19, 16:26   

Medard napisał/a:
Na temat wiary katolickiej wolę się nie wypowiadać, bo mógłbym urazić czyjeś uczucia... zresztą nie jestem zbyt przychylnie nastawiony do jakiejkolwiek organizacji religijnej.

Religia jest "przestrzenią konsolacji" czyli formą pocieszenia dla ludzi, którzy nie potrafią pogodzić się z tym, że muszą umrzeć, że na świecie jest mnóstwo niesprawiedliwości, katastrof, głodu i zła. Religia jest swoistym fundamentem psychologicznym - podbudową pod prawidłowo zbudowaną psychikę. Suma summarum RELIGIA = POCIESZENIE

to oczywiście tylko jeden z wielu punktów widzenia... :|

Chyba mylnie sądzisz. W religii katolickiej nikt nie pociesza ludzi przed śmiercią. Wręcz się o niej mówi, że jest. No chyba, że życie pozagrobowe to dla ciebie pociesznie. Raczej w brębie wiary i obrządku szykuje się nas do śmierci. Tyle, że śmierć to nie koniec życia.

lasica 

Wysłany: 2008-05-19, 16:31   

Zgadzam sie z Medardem. Jest to swojego rodzaju pocieszenie, ze poboznosc ratuje ludzi. jesli czlowiek jest dobry na ziemi to uniknie ognia piekielnego tylko osiadzie w niebie, takie tam. Ludzie czuja dzieki temu ze zyja nie na marne, ze walcza o swoje idealy majac wazny powod itede. :)

Medard 

Wysłany: 2008-05-19, 16:35   

Oj. Chyba się pogubiłeś achentar :) Wiara daje nam nadzieję, że śmierć nie równa się z końcem, tylko z drogą do wieczności. W tym sensie wiara jest pocieszeniem. O wierze jako przestrzeni konsolacji (czyli ocieszenia) piszą antropolodzy, filozofowie religii i kultury. To nie jest jakiś tam mój wymysł :)
Ostatnio zmieniony przez Medard 2008-05-19, 16:35, w całości zmieniany 1 raz  

Achentar 

Wysłany: 2008-05-19, 16:38   

Myślę, że nie można dawać czegoś na równi z czymś. Synonimem wiary, religi nie jest pocieszenie i doskonale o ty wiemy, że religie mają więcej funkcji. Może i się mylę, wszakże nikt nie jest doskonały.

Medard 

Wysłany: 2008-05-19, 16:42   

Tak, to prawda - wiara jest zjawiskiem wielowymiarowym. P.S. ja też dopuszczam do siebie myśl, że mogę się mylić... i o to chodzi Achentar POZDRO :)

Achentar 

Wysłany: 2008-05-19, 16:44   

Chyba, że chodziło wam o takie pocieszenie jak w średniowieczu. Jedną z nielicznych pocieszeń wypływających ówcześnie z religii było dla osoby niższego stanu to, że szlachcic, krol osoba która się ma lepiej też umrze.

Odpowiedz do tematu