Forum Dyskusyjne :: czy myśleliście kiedyś co dzieje się z nami po śmierci?

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » czy myśleliście kiedyś co dzieje się z nami po śmierci?

czy myśleliście kiedyś co dzieje się z nami po śmierci?
Autor Wiadomość

ABUDYGIN 

Wysłany: 2007-01-22, 15:19   

Gamal, nie ma dowodu na istnienie duszy!! Wiara to jest to w co trzeba wierzyć, jeżeli cos potrafisz udowodnić to już nauka.
Widzisz, ja wierze w Boga i to MNIE OSOBIŚCIE pomaga w życiu, w pracy, w moich decyzjach.
Każdy człowiek powinien się nad sobą zastanowić w sprawie wiary i podjac decyzję.
Jest jedna sprawa ja latami studiowałem Biblię, Koran Judaizm, Buddyzm, to moje hobby.
Filozofia to także moje hobby, stąd już tylko kroczek do takiej lub innej decyzji.
Pamiętaj, to tylko TWOJA WOLA i decyzja, ale musi ona być oparta na pełnej analizie.
Gdybyś postanowił sprzedać, zastawić wszystko co masz, bez perspektywy dopływu pieniedzy i kupić luksusową brykę, to byłaby to decyzja Twoja, ale czy dobra dla Ciebie, czy rozsądna???

Gamal 

Wysłany: 2007-01-22, 15:31   

Więc skoro nie ma dowodu na jej istnienie to jakim cudem chcesz uzyskać odpowiedź na pytanie co się z nią dzieje?

goszka 
*oczy wariata*

Wysłany: 2007-01-22, 15:42   

Mnie również podoba się idea reinkarnacji. W przeszłości byłam czarownicą, która została spalona na stosie ^^

userka 

Wysłany: 2007-01-22, 17:52   

Cytat:
Teoria reinkarnacji wiele by wyjasniała, ale niestety jest sprzeczna z wiarą chrześcijańską

wczesna wiara chrześcijańska nie odrzucała reinkarnacji. dopiero potem Kościół uznał ją za cherezje.

przykra prawda jest taka, że w ciągu jednego wcielenia nie jesteśmy w stanie zrozumieć wszystkich rzeczy. każde wcielenie dawałoby wiedze i uczyłoby nas na własnych błędach, aby potem tę wiedze móc wykorzystać aby pomóc sobie lub innym.

ABUDYGIN 

Wysłany: 2007-01-22, 20:53   

Gamal napisał/a:
jakim cudem chcesz uzyskać odpowiedź na pytanie co się z nią dzieje?

Jeżeli wierzysz to jest jednoznaczna odpowiedź co po śmierci dzieje się z duszą.
Niebo, oiekło lub czyściec!!
Na łamach forum rozpatrujemy, dyskutujemy rózne, inne warianty, które nie pokrywają się z wiarą chrześcijańską.
To dyskusja co się dzieje z człowiekiem po śmierci.
Jak pisałem, z ciałem to pewne -robale lub ogień. Czy dzieje się coś jeszcze? Nikt nie wie. Jeżeli przyjmiesz założenie że jest dusza to musisz być zgodny z kanonami wiary. Jeżeli nie, to droga wolna dla każdej fantazji.

*Apple 

Wysłany: 2007-01-31, 18:29   

Po śmierci dobrzy idą do nieba, źli do piekła.
A pomiędzy nie ma żadnego czyścca!

a_a 

Wysłany: 2007-01-31, 19:47   

Apple napisał/a:
a czemuż to niby nie ma? :>

#deela 

Wysłany: 2007-02-01, 02:26   

a_a napisał/a:
Apple napisał/a:

a temuż ze to klechicki wynalazek tak jak dzieworództwo (hahah) Marii i celibat księży i nieomylnosc papieży w sprawach wiary

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-02-01, 03:15   

Cytat:
Gamal, nie ma dowodu na istnienie duszy!!

A to, ze cialo po smierci robi sie 7 gr lzejsze??? :)

Mysle sobie czaasem co tam sie moze mi stac po smierci. Aczkolwiek.. ja bym chciala sie skupic na tym jak zyje, czy jestem dobrym czlowiekiem niz na tym co bedzie ze mna po smierci. Jasne, ze wierze jakos w to zycie po zyciu - licze na to, ze w koncu i do tego dojrzeje aby wiare pojmowac bardiej duchowo i emocjonalnie, czego np. zazdrosze babci - ale bardziej jedak jestem nakierowana na tutaj.
Jesli chodzi o czysciec.. Kiedys sobie jakos podochodzilysmy z kolezankami do wnioksu, ze nasze zycie teraz jest takim czysccem...

Miodowo.

*Apple 

Wysłany: 2007-02-01, 13:58   

a_a napisał/a:
Apple napisał/a:

Bo by wszyscy poszli do nieba. I na co byłoby piekło?

Wampirzyca :) 

Wysłany: 2007-02-12, 13:23   

Cytat:
Apple napisał/a:

Bo by wszyscy poszli do nieba. I na co byłoby piekło?

Nie wiem, gdzie trafie. Najgorsze że i tak zjedza mnie robaki. A ze swoimi zdolnościami to dostanie dowżywocie w czyśccu.

----------
Wzorowa męczycielka biedronek i doktor szajba ;)

Wojtex12

Wysłany: 2007-02-13, 20:59   

Poczytajcie sobie relacje o NDE. Wg. mnie po śmierci człowiek idzie do nieba, stanu wiecznego i nieskończonego szczęścia.

ewelinka328 

Wysłany: 2007-04-09, 19:36   

Nie jest określone gdzie idziemy po śmierci. Wg religii jest piekło, niebo a po drodze czyściec. Oddzielenie duszy od ciała... Ale tak naprawdę my tego nie wiemy na 100% Tylko w to wierzymy. A co będzie z nami po śmierci... Dowiemy się dopiero, jak umrzemy. A co się dzieje z naszym ciałem po śmierci? Wole nie pisać bo to troszkę obrzydza sprawę i to nie są tylko robaki... Po tym co się dowiedziałam o szczegółowym rozkładzie ciała, zastanawiam się nad spaleniem... No chyba że ktoś z was będzie chciał o rozkładzie się dowiedzieć...?

*Lenka 
yeah

Wysłany: 2007-04-09, 19:41   

Chciałabym zeby ta dusza istniała... po smierci bym chciała spotkac moich bliskich ktorzy juz odeszli... ale co bedzie... czytałam gdzies ze w "niebie" po smierci nie rozpozna sie swoich bliskich...

karolinkja 

Wysłany: 2007-04-10, 17:57   

tez jestem katoliczka i tez zadaje sobie to pytanie. Nie wiemy jak jest po smierci. Mowi sie ze trafi sie do nieba, czyśca lub piekla i ze w niebie nie ma cierpienia, w czyścu prawdopodobnie cierpi sie bardziej niz w zyciu na ziemi a w piekle to juz wogole, ale skad my to wiemy? To sa tylko domysly lub wyolbrzymienia.

slodkiCukiereczek 

Wysłany: 2007-04-10, 20:05   

wiele razy sie nad tym zastanawialam,ale jakos nie potrafie sobie niczego wyobrazic..z reszta nie chce o tym myslec,mimo ze wiem iz to nieuniknione!!

EWELINKA- mozesz napisac cos o tym rozkladzie!!niech kazdy sie dowie co go czeka,po co sie oszukiwac??? :hurra:

ashanti 

Wysłany: 2007-04-10, 20:31   

Mamy do wyboru dwa warianty: albo nie wierzymy w istnienie duszy i rozpatrujemy wówczas tylko to, co dzieje sie po śmierci z naszym ciałem, albo wierzymy, że dusza to cos, co "żyje" po śmierci ciala.
Ludzkośc od dawna wierzy, że zmarli nadal żyją, a my odczuwamy ich obecność. Rodzi sie zatem pytanie: Dlaczego tak inteligentne stworzenia jak ludzie, które dokonują wciąż nowych odkryc w fizyce, biologii, fizjlogii (w dziedzinach, które poniekąd obalają i przeciwstawiają sie teorii wiary w duszę), uparcie od wieków wierzą w życie i świadomość duszy po śmierci?
Może to religia, a może nadzieja...

Eart 
MAG

Wysłany: 2007-04-11, 14:13   

Według doktryn chrześcijańskich po śmierci jest sąd szczegółowy, i na końcu świata sąd ostateczny. Sąd ostateczny to przydzielenie do nieba lub do piekła. Wg. mnie po śmierci staniemy się duszami, demonami o różnorakiej mocy. Lub trafimy do piekła. (mówię tu o piekle a nie o wypaczonym obrazie piekła jako ognia ciemności i bolu)

Cytat:
Może to religia, a może nadzieja...
raczej nadzieja. Tylko osoby świadome, (Ezoteryzm się kłania) dostąpią zaszczytu życia życiem wolny i na ziemi aż do wielkiego powrotu jedynego sprawiedliwego. ale to już na inny temat. ;)

*faris 

Wysłany: 2007-04-11, 19:46   

gabi_89_1989 napisał/a:
jak bedziecie dobrzy na ziemi to pojdziecie do nieba

największy rachunek i decyzja następuje tuż przed śmiercią. wtedy się dokonuje czy chcesz iść do Boga czy nie... bo choćbyś niewiadomo jak była dobra na ziemii a Boga nie uznasz, to nie pójdziesz do nieba...
Mumiiiiinki!

Eart 
MAG

Wysłany: 2007-04-12, 13:01   

faris napisał/a:
bo choćbyś niewiadomo jak była dobra na ziemii a Boga nie uznasz, to nie pójdziesz do nieba...
muszę sie zgodzić. Niestety tak.... Ostatnia nadzieja w w reinkarnacji.... Uff.

Odpowiedz do tematu