Gamal, nie ma dowodu na istnienie duszy!! Wiara to jest to w co trzeba wierzyć, jeżeli cos potrafisz udowodnić to już nauka.
Widzisz, ja wierze w Boga i to MNIE OSOBIŚCIE pomaga w życiu, w pracy, w moich decyzjach.
Każdy człowiek powinien się nad sobą zastanowić w sprawie wiary i podjac decyzję.
Jest jedna sprawa ja latami studiowałem Biblię, Koran Judaizm, Buddyzm, to moje hobby.
Filozofia to także moje hobby, stąd już tylko kroczek do takiej lub innej decyzji.
Pamiętaj, to tylko TWOJA WOLA i decyzja, ale musi ona być oparta na pełnej analizie.
Gdybyś postanowił sprzedać, zastawić wszystko co masz, bez perspektywy dopływu pieniedzy i kupić luksusową brykę, to byłaby to decyzja Twoja, ale czy dobra dla Ciebie, czy rozsądna???
Wysłany: 2007-01-22, 17:52
Cytat:
Teoria reinkarnacji wiele by wyjasniała, ale niestety jest sprzeczna z wiarą chrześcijańską
wczesna wiara chrześcijańska nie odrzucała reinkarnacji. dopiero potem Kościół uznał ją za cherezje.
przykra prawda jest taka, że w ciągu jednego wcielenia nie jesteśmy w stanie zrozumieć wszystkich rzeczy. każde wcielenie dawałoby wiedze i uczyłoby nas na własnych błędach, aby potem tę wiedze móc wykorzystać aby pomóc sobie lub innym.
_________________ Bóg stworzył człowieka, bo rozczarował się małpą. Z dalszych eksperymentów zrezygnował...
jakim cudem chcesz uzyskać odpowiedź na pytanie co się z nią dzieje?
Jeżeli wierzysz to jest jednoznaczna odpowiedź co po śmierci dzieje się z duszą.
Niebo, oiekło lub czyściec!!
Na łamach forum rozpatrujemy, dyskutujemy rózne, inne warianty, które nie pokrywają się z wiarą chrześcijańską.
To dyskusja co się dzieje z człowiekiem po śmierci.
Jak pisałem, z ciałem to pewne -robale lub ogień. Czy dzieje się coś jeszcze? Nikt nie wie. Jeżeli przyjmiesz założenie że jest dusza to musisz być zgodny z kanonami wiary. Jeżeli nie, to droga wolna dla każdej fantazji.
_________________ Nec temere, nec timide!
*Apple
Wysłany: 2007-01-31, 18:29
Po śmierci dobrzy idą do nieba, źli do piekła.
A pomiędzy nie ma żadnego czyścca!
A to, ze cialo po smierci robi sie 7 gr lzejsze???
Mysle sobie czaasem co tam sie moze mi stac po smierci. Aczkolwiek.. ja bym chciala sie skupic na tym jak zyje, czy jestem dobrym czlowiekiem niz na tym co bedzie ze mna po smierci. Jasne, ze wierze jakos w to zycie po zyciu - licze na to, ze w koncu i do tego dojrzeje aby wiare pojmowac bardiej duchowo i emocjonalnie, czego np. zazdrosze babci - ale bardziej jedak jestem nakierowana na tutaj.
Jesli chodzi o czysciec.. Kiedys sobie jakos podochodzilysmy z kolezankami do wnioksu, ze nasze zycie teraz jest takim czysccem...
_________________ Dobrą stroną upadania jest to, że dajemy naszym przyjaciołom szanse by nas podtrzymali
Miodowo.
*Apple
Wysłany: 2007-02-01, 13:58
a_a napisał/a:
Apple napisał/a:
A pomiędzy nie ma żadnego czyścca!
a czemuż to niby nie ma? :>
Bo by wszyscy poszli do nieba. I na co byłoby piekło?
Nie jest określone gdzie idziemy po śmierci. Wg religii jest piekło, niebo a po drodze czyściec. Oddzielenie duszy od ciała... Ale tak naprawdę my tego nie wiemy na 100% Tylko w to wierzymy. A co będzie z nami po śmierci... Dowiemy się dopiero, jak umrzemy. A co się dzieje z naszym ciałem po śmierci? Wole nie pisać bo to troszkę obrzydza sprawę i to nie są tylko robaki... Po tym co się dowiedziałam o szczegółowym rozkładzie ciała, zastanawiam się nad spaleniem... No chyba że ktoś z was będzie chciał o rozkładzie się dowiedzieć...?
_________________ le coeur a ses raisons que la raison ne connalt...
gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo...
Chciałabym zeby ta dusza istniała... po smierci bym chciała spotkac moich bliskich ktorzy juz odeszli... ale co bedzie... czytałam gdzies ze w "niebie" po smierci nie rozpozna sie swoich bliskich...
_________________ ... ŻYJ SZYBKO ...
... KOCHAJ MOCNO ...
... UMIERAJ MŁODO ...
Wiek: 15 Dołączyła: 10 Kwi 2007 Posty: 26 Skąd: Z nie z tej Ziemi:P
Wysłany: 2007-04-10, 17:57
tez jestem katoliczka i tez zadaje sobie to pytanie. Nie wiemy jak jest po smierci. Mowi sie ze trafi sie do nieba, czyśca lub piekla i ze w niebie nie ma cierpienia, w czyścu prawdopodobnie cierpi sie bardziej niz w zyciu na ziemi a w piekle to juz wogole, ale skad my to wiemy? To sa tylko domysly lub wyolbrzymienia.
_________________ "Kochaj i szalej, nie pytaj co dalej..."
Mamy do wyboru dwa warianty: albo nie wierzymy w istnienie duszy i rozpatrujemy wówczas tylko to, co dzieje sie po śmierci z naszym ciałem, albo wierzymy, że dusza to cos, co "żyje" po śmierci ciala.
Ludzkośc od dawna wierzy, że zmarli nadal żyją, a my odczuwamy ich obecność. Rodzi sie zatem pytanie: Dlaczego tak inteligentne stworzenia jak ludzie, które dokonują wciąż nowych odkryc w fizyce, biologii, fizjlogii (w dziedzinach, które poniekąd obalają i przeciwstawiają sie teorii wiary w duszę), uparcie od wieków wierzą w życie i świadomość duszy po śmierci?
Może to religia, a może nadzieja...
_________________ one love one tear one destination!!
Według doktryn chrześcijańskich po śmierci jest sąd szczegółowy, i na końcu świata sąd ostateczny. Sąd ostateczny to przydzielenie do nieba lub do piekła. Wg. mnie po śmierci staniemy się duszami, demonami o różnorakiej mocy. Lub trafimy do piekła. (mówię tu o piekle a nie o wypaczonym obrazie piekła jako ognia ciemności i bolu)
Cytat:
Może to religia, a może nadzieja...
raczej nadzieja. Tylko osoby świadome, (Ezoteryzm się kłania) dostąpią zaszczytu życia życiem wolny i na ziemi aż do wielkiego powrotu jedynego sprawiedliwego. ale to już na inny temat.
_________________ Wy macie tylko ten wasz wszechświat! Ja mam całą resztę!!!!
*faris
Wysłany: 2007-04-11, 19:46
gabi_89_1989 napisał/a:
jak bedziecie dobrzy na ziemi to pojdziecie do nieba
największy rachunek i decyzja następuje tuż przed śmiercią. wtedy się dokonuje czy chcesz iść do Boga czy nie... bo choćbyś niewiadomo jak była dobra na ziemii a Boga nie uznasz, to nie pójdziesz do nieba...
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.