Forum Dyskusyjne :: Czy kochasz Boga??

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Czy kochasz Boga??

Czy kochasz Boga??
Autor Wiadomość

Olatko 

Wysłany: 2008-04-21, 12:05   

Ja wierze...i kocham...i to sie nie zmieni.Nie wstydze sie też do tego przyznać...Każdy człowiek ma prawo do wiary,choć do kościoła nie chodze,bo duchownych mamy takich a nie innych,wiem że Bog jest ze mną zawsze i wszedzie.

Nona 

Wysłany: 2008-04-21, 21:40   

Ja bardzo kocham Boga, który jest Drogą, Prawdą i Życiem. Tak jak Olatko nie wstydzę się tego i to się nie zmieni. Nie wstydzę się wyznawać, że On jest Panem, nawet , jeśli zostaję wyśmiana. Jeżeli komus to przeszkadza to jego problem.

wciselko 

Wysłany: 2008-04-22, 01:03   

ludzie dziela sie na dwie grupy, tych co wielbia boga albo tych co go nienawidza (takie moje wrazenie). a nie, jeszcze sa ci ktorym wszystko zwisa. ;p (refleksja mi sie nasunela, sorry za offtopa)

ja uwazam ze niezla wiare maja ludzie ktorzy Boga kochaja patrzac na te wszystkie okrucienstwa do ktroych dopuszcza.

poem sometimes 

Wysłany: 2008-04-22, 12:08   

wciselko napisał/a:
ludzie dziela sie na dwie grupy, tych co wielbia boga albo tych co go nienawidza (takie moje wrazenie). a nie, jeszcze sa ci ktorym wszystko zwisa. ;p (refleksja mi sie nasunela, sorry za offtopa)

Trochę głupia, za przeproszeniem, ta Twoja refleksja. Każdy ma inny stosunek do Boga i samego jego istnienia (bo można w niego nie wierzyć, tej opcji nie uwzględniłaś), więc nie jest mądre takie tworzenie kategorii postaw ludzkich wobec "Nieba". U mnie to jest tak, że jestem katolikiem i nie wątpię w jego istnienie. Chociaż jakoś tak żarliwie go nie czczę, pomimo coniedzielnych wizyt w kościele. Poświęcam mu za mało czasu niestety. Ale czasem sobie o nim przypominam. Kiedy czego chcę, niestety. I chciałbym to zmienić, ale nie wiem czy to się stanie i kiedy. "Wiem, że nie jestem Twoim ulubionym dzieckiem".

Uszy zatrzaśnij: ja Ciebie usłyszę -

I ja do Ciebie bez nóg znajdę drogę

I bez ust krzyk mój cisnę w Twoją ciszę"

wciselko 

Wysłany: 2008-04-22, 13:57   

jesli uwazasz ze glupia, widocznie nie zrozumialas wielkiej przenosni w tej wypowiedzi i uogolnienia. ;)

#luba 
kurewka

Wysłany: 2008-04-22, 14:38   

poem sometimes napisał/a:
Trochę głupia, za przeproszeniem, ta Twoja refleksja. Każdy ma inny stosunek do Boga i samego jego istnienia (bo można w niego nie wierzyć, tej opcji nie uwzględniłaś)
Za przeproszeniem, chyba nie zrozumiałeś. I zastanów się nad tym jaszcze raz.
więc nie jest mądre takie tworzenie kategorii postaw ludzkich wobec "Nieba"
Czy to, ze podsumowujesz ludzi jako 'niewierzących' nie jest również tworzeniem kategorii wedle ich stosunku do Boga?
U mnie to jest tak, że jestem katolikiem i nie wątpię w jego istnienie. Chociaż jakoś tak żarliwie go nie czczę, pomimo coniedzielnych wizyt w kościele. Poświęcam mu za mało czasu niestety. Ale czasem sobie o nim przypominam. Kiedy czego chcę, niestety. I chciałbym to zmienić, ale nie wiem czy to się stanie i kiedy. "Wiem, że nie jestem Twoim ulubionym dzieckiem".
To dopiero jest głupie. Za przeproszeniem, oczywiście.

poem sometimes 

Wysłany: 2008-04-22, 14:47   

wciselko napisał/a:
jesli uwazasz ze glupia, widocznie nie zrozumialas wielkiej przenosni w tej wypowiedzi i uogolnienia. ;)

Tak widocznie musiałem ją jakoś przeoczyć :D A może to była ironia albo sarkazm? Chyba spałem w szkole, że tego nie rozumiem ;)

luba napisał/a:
Za przeproszeniem, chyba nie zrozumiałeś. I zastanów się nad tym jaszcze raz.

Zastanowiłem się 3 razy ;)

luba napisał/a:
Czy to, ze podsumowujesz ludzi jako 'niewierzących' nie jest również tworzeniem kategorii wedle ich stosunku do Boga?

Nie podsumowuję tak nikogo, zwróciłem tylko uwagę, że stosunek do Boga nie zakłada jego istnienia, są przecież różnej maści ateiści, deiści itp. Jest więc cała rozpiętość postaw pomiędzy uwielbieniem Boga i czczeniem go a całkowitą niewiarą w jego obecność.

luba napisał/a:
To dopiero jest głupie. Za przeproszeniem, oczywiście.

Ależ proszę, to Twoja opinia.

Uszy zatrzaśnij: ja Ciebie usłyszę -

I ja do Ciebie bez nóg znajdę drogę

I bez ust krzyk mój cisnę w Twoją ciszę"

wciselko 

Wysłany: 2008-04-22, 21:41   

nie bede wyjasniac bo uwazam to za nuzace. Lenistwo tez sie klania. Jak bedziesz chcial zrozumiec to zastanowisz sie moze 10 razy?

lasica 

Wysłany: 2008-05-15, 16:57   

bog to jasnos swiatlo prawda itede?;> wszystko mu sie zawdziecza i w ogole?

a dlaczego to nie ktos sam w sobie jest prawda i wlasnie dzieki sobie i innym ludziom ma to co ma i jest taki jaki jest?:P

byc moze bog jest, mam nadzieje.. ale na ziemi sa ludzie i to wlasnie od nich i odemnie zalezy zycie.

wciselko 

Wysłany: 2008-05-27, 02:16   

ja powiem tak - odnawiajac torche temat.
Wierze w Boga ale nie takim jakim przedstawia go kosciol czy jakakolwiek inna instytucja. i nie tyle co wierze co dopuszczam do siebie mysl jego itsnienia. po prostu nie wiem. ogolem w malo rzeczy wierze, jestem nieufna i musze miec wszystko udowodnione wiec z Bogiem jest ciezka sprawa.
ale zakladajac ze istnieje, to by mnie troche denerwowal swoja postawa ale mialabym do niego szacunek i balabym sie go.

no i nie sadze zebym mogla go pokochac, chociaz kto wie?

Tusilla 
istota zakochana

Wysłany: 2008-05-27, 19:43   

Można Go wielbić, szanować przede wszystkim wierzyć. Miłość do Niego jest czymś irracjonalnym, bo czasem się zdarza że Jego miłość nie objawia się w naszym życiu. Jeśli wierzy się w to wszystko, co On nam przekazuję (przekazał swoją miłość poprzez Chrystusa) Można Go kochać, bezwarunkowo, tak po prostu.

hop 

Wysłany: 2008-05-30, 23:20   ...

Ks.Objawienia Sw. Jana 21:8 "Udzialem zas bojazliwych i NIEWIERZACYCH, i skalanych, i zabujcow, i wszetecznikow, i czarownikow, i balwochwalcow, i wszystkich klamcow bedzie jezioro plonace ogniem i siarka, To jest smierc druga." POWODZENIA
ja wiem ze teraz sie z tego smiejecie ale przypomnicie sobie ten cytat na wielkim sadzie :)

Medard 

Wysłany: 2008-05-30, 23:57   

Kocham go za to, że mnie stworzył, ale czasami go w ogóle nie rozumiem. Chciałbym żeby wytłumaczył mi parę rzeczy.

wciselko 

Wysłany: 2008-05-31, 00:20   

hop napisał/a:
ja wiem ze teraz sie z tego smiejecie ale przypomnicie sobie ten cytat na wielkim sadzie

to nie jest sposob zeby zjednac sobie wierzacych, na pewno nie przez straszenie...

Normalny 

Wysłany: 2008-06-11, 11:06   

Ja też kochałbym Boga, gdybym w niego wierzył. Kochałbym każdego i robił wszystko by mu się podlizać, gdybym wiedział, że jeśli tego nie zrobię spotka mnie wieczność w męczarniach.

Medard 

Wysłany: 2008-06-11, 12:32   

Normalny napisał/a:
Ja też kochałbym Boga, gdybym w niego wierzył. Kochałbym każdego i robił wszystko by mu się podlizać, gdybym wiedział, że jeśli tego nie zrobię spotka mnie wieczność w męczarniach.

Nie chcę się czepiać, ale to nie byłaby miłość. Boga można kochać i wcale nie wiąże się to z podlizywaniem, czy strachem. W głowie mi się to nie mieści.

Normalny 

Wysłany: 2008-06-11, 12:40   

Mi też się nie mieści taka miłość, dlatego sobie odpuszczę. No chyba, że dostrzegę te cudowne rzeczy, które Bogu zawdzięczam. Jak do tej pory widzę tylko biedę, wzrost cen, przemoc, pedofilię, potężne kłamstwa.
Wiem, wiem tak mówi Biblia. Dobrze, że już tysiące lat temu Bóg nas ostrzegł, że tak będzie. Pewnie dlatego się do tego przyzwyczailiśmy. Tak więc to głosicielom Słowa Bożego mamy zawdzięczać znieczulicę? W końcu to oni od stuleci opisują wizje nieszczęść. Każdy by się przyzwyczaił.

Medard 

Wysłany: 2008-06-11, 13:05   

Normalny napisał/a:
Tak więc to głosicielom Słowa Bożego mamy zawdzięczać znieczulicę? W końcu to oni od stuleci opisują wizje nieszczęść. Każdy by się przyzwyczaił.

Ło ho ho. no toś poleciał z sarkazmem. :rotfl:

Normalny napisał/a:
No chyba, że dostrzegę te cudowne rzeczy, które Bogu zawdzięczam.

To że żyjesz. A jeżeli życie Ci się nie podoba, to polecam psychologa, może masz depresję.

Normalny napisał/a:
Jak do tej pory widzę tylko biedę, wzrost cen, przemoc, pedofilię, potężne kłamstwa.

Bóg nie jest temu winien. To ludzie czynią zło. Gdybyś nie traktował biblii z taką pogardą, to powiedziałbym Ci, że jest w niej napisane, że Bóg NIGDY nikogo nie doświadcza.
Istnieje takie mądre powiedzenie, że zło na świecie istnieje nie dlatego, że Bóg nie istnieje, ale dlatego, że ludzie postępują tak jak gdyby Bóg nie istniał.

Zanim więc dasz wyraz bezwzględnej pogardy dla mądrości nauk biblijnych, rozważ co by yło gdyby ludzie postępowali zgodnie z nimi... zgodnie z nauczaniem Jezusa. Polecam kazanie na górze - Ewangelia Mateusza Rozdziały od 5 do 7, ale nie tylko. postaraj się ze zrozumieniem wczytać w słowa tego człowieka. I odrzuć choć na chwilę wstręt do biblii, bo momentami przypomina to fobię. Przemyśl też swoje wątpliwości co do istnienia Jezusa.

voncuver 

Wysłany: 2008-06-11, 13:31   

Ja tam w boga nie wierzę więc jak mam go kochać chyba tylko jako idee która przyświeca ludziom w ich życiu mi przyświeca co innego

Jamsen 

Wysłany: 2008-06-11, 20:26   

Medard napisał/a:
Chciałbym żeby wytłumaczył mi parę rzeczy.
Jakie na przykład?

Odpowiedz do tematu