Forum Dyskusyjne :: Czy Jezus miał rodzeństwo?

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Czy Jezus miał rodzeństwo?

Czy Jezus miał rodzeństwo?
Autor Wiadomość

Tusilla 
istota zakochana

Wysłany: 2008-05-19, 19:01   Czy Jezus miał rodzeństwo?

Czy z zapisów ewangelii można wyczytać, że Jezus miał rodzeństwo? Jeżeli tak było czy to nie jest sprzeczne o "wiecznym" dziewictwie Maryi? Oczywiście nie mówię tu nadprzyrodzonej sile, która sprawiła że Jezus miał rodzeństwo. Tylko o związku Maryi i Józefa, którzy mogli mieć dzieci. Czy Ich potomki żyją w dzisiejszych czasach i po prostu się nie ujawniają?

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-05-19, 19:03   

Nie, Jezus nigdy nie miał rodzeństwa i nie wspomina o tym żadne pismo, a tym bardziej ewangelia.
Józef natomiast był niesamowitym człowiekiem, który zgodził się na opiekę nad Maryją i na brak jakichkolwiek kontaktów seksualnych z nią...

*dipe 
Pijak i złodziej.

Wysłany: 2008-05-19, 20:40   

Nie mówcie ,że wierzycie w to ,że Maryja urodziła Jezusa i była dziewicą...
Poza tym skąd mamy wiedzieć czy Jezus miał rodzeństwo skoro Biblia jest tak samo wiarygodna jak typowa baśń z elementami historycznymi.

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-05-19, 20:51   

Bo to święta księga i fundament wiary? Trzeba wierzyć.

Ale miał rodzeństwo, o czym jest wspomniane w Ewangelii.
Marka 3: 31 - 32 napisał/a:
31 Tymczasem nadeszła Jego Matka i bracia i stojąc na dworze, posłali po Niego, aby Go przywołać. 32 Właśnie tłum ludzi siedział wokół Niego, gdy Mu powiedzieli: «Oto Twoja Matka i bracia na dworze pytają się o Ciebie»

I chodzi o sytuację kiedy Jezus nauczał, uczniowie zwracają sie bezpośrednio do Jezusa.
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2008-05-19, 20:53   

Ej gdzies bylo mowione ze zyd jezeli nie mial dzieci nie byl godnym siebie i narodu zydem. Na bank Jozek z Maryska mieli dzieci pozniej, inaczej jozek nie moglby normalnie funkcjonowac w spoleczenstwie zydowskim/

Medard 

Wysłany: 2008-05-19, 20:53   

(Sz)Arek napisał/a:
Nie, Jezus nigdy nie miał rodzeństwa i nie wspomina o tym żadne pismo, a tym bardziej ewangelia.
Józef natomiast był niesamowitym człowiekiem, który zgodził się na opiekę nad Maryją i na brak jakichkolwiek kontaktów seksualnych z nią...

nigdzie w biblii nie jest napisane, że Maryja nie uprawiała seksu z Józefem po urodzeniu Jezusa. O Maryi jako o dziewicy jest mowa tyko przy opisywaniu jej cudownego zapłodnienia. to, że zachowała ona swoje dziewictwo, to legenda dodana przez katolickich dogmatyków ładne parę wieków po Chrystusie. Czytałem wypowiedzi ŚJ z innego posta, w których przytoczyli wersety, z których można było wywnioskować, że Maria miała inne dzieci oprócz Jezusa, ale nie pamiętam i nie wiem gdzie w biblii jest to napisane.

W każdym razie mit wiecznego dziewictwa Maryi to dodatek nieoparty ŻADNYM doniesieniem biblijnym.

Achentar 

Wysłany: 2008-05-19, 22:21   

Uwielbiam te teorie spiskowe. Nie uważacie, że jeżeli coś by było na rzeczy to by o tym napisano? Dana Browna się naczytali.

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2008-05-19, 22:23   

Achentar napisał/a:
Dana Browna się naczytali.

Ten to juz przesadzil w druga strone, a opierac swoje teorie na nim to juz przesada. Sa zasady kulturowe zydow gdzie zyd ed zony i dzieci jest tepiony w spoleczenstwie zydowskim a nie wychwalany i oglny fanklub jezusa.

Achentar 

Wysłany: 2008-05-19, 22:32   

Owszem jes tak. Ale trzeba sobie powiedzieć, że Żydzi nie byli nawet za czasów Jezusa jednolici w tradycji. W końcu byli Saduceusze, Faryzeusze, Esseńczycy i mieli inne poglądy na życie. Dlatego właśnie uważam, że jest wielce prawdopodobnym by Jezus był kawalerem. Pozatym jaki cel mieliby wyznawcy i uczniowie Chrystusa w tuszowaniu prawdy :?:

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-05-20, 13:39   

Omg, najłatwiej przeoczyć. Podałam stosowny cytat z Pisma Świętego. O czym dyskutować?
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-05-20, 14:33   

Tak, ale nie można brać wszystkiego na serio-to się odnosi do tego, że wszyscy mają być braćmi. Jak Jezus mówił do swych uczniów podczas ostatniej wieczerzy "Synaczkowie moi" to nie oznacza to chyba, ze w wieku 33 lat miał 12 dzieci (lub więcej).

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-05-20, 14:37   

(Sz)Arek napisał/a:
Tak, ale nie można brać wszystkiego na serio-to się odnosi do tego, że wszyscy mają być braćmi.
Owszem, mamy, tyle że to byłą mowa o jego rodzinie. Rozszerzmy więc jeszcze cytat o parę wersów.

Marka 3:31 - 35 napisał/a:
31 Tymczasem nadeszła Jego Matka i bracia i stojąc na dworze, posłali po Niego, aby Go przywołać. 32 Właśnie tłum ludzi siedział wokół Niego, gdy Mu powiedzieli: «Oto Twoja Matka i bracia na dworze pytają się o Ciebie». 33 Odpowiedział im: «Któż jest moją matką i [którzy] są braćmi?» 34 I spoglądając na siedzących dokoła Niego rzekł: «Oto moja matka i moi bracia. 35 Bo kto pełni wolę Bożą, ten Mi jest bratem, siostrą i matką».
Tak więc mówi jasno, że mamy być braćmi i siostrami, owszem, tyle że mówi o tym w odniesieniu do swojej rodziny. Do swoich krewnych.

Nabokov Rozpacz

Tusilla 
istota zakochana

Wysłany: 2008-05-20, 15:14   

Poczęcie Jezusa było wynikiem działania Ducha Św. Biblia przedstawia nam Maryję że nie była taka "niepokalaną". O ile wiem z kulturze żydowskiej kobieta wartościowa powinna posiadać dzieci.
Marek 6, 3 napisał/a:
"Czyż nie jest On synem cieśli? Czy Jego Matce nie jest na imię Miriam, a Jego braciom Jakub, Józef, Szymon i Juda? Także Jego siostry czy nie żyją wszystkie u nas?.

Tu chyba też jasno mówi się o tym że Jezus posiadał rodzeństwo. Jezus był pierworodnym, nigdzie nie jest napisane że ostatnim w życiu Maryi i Józefa.

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-05-20, 18:16   

luba napisał/a:
Marka 3:31 - 35 napisał/a:
31 Tymczasem nadeszła Jego Matka i bracia i stojąc na dworze, posłali po Niego, aby Go przywołać. 32 Właśnie tłum ludzi siedział wokół Niego, gdy Mu powiedzieli: «Oto Twoja Matka i bracia na dworze pytają się o Ciebie». 33 Odpowiedział im: «Któż jest moją matką i [którzy] są braćmi?» 34 I spoglądając na siedzących dokoła Niego rzekł: «Oto moja matka i moi bracia. 35 Bo kto pełni wolę Bożą, ten Mi jest bratem, siostrą i matką».
Tak więc mówi jasno, że mamy być braćmi i siostrami, owszem, tyle że mówi o tym w odniesieniu do swojej rodziny. Do swoich krewnych.

Twoje argumenty nie są prawidłowe i wcale nie wskazują, że mówił to w odniesieniu do swojej rodziny. Skoro matka i bracia stali na dworze, a jego matką była ta co siedziała z innymi koło Niego, to by wyglądało na to, że ma dwie matki. Spoko, też tak chcę.
Ostatnio zmieniony przez (Sz)Arek 2008-05-20, 18:17, w całości zmieniany 1 raz  

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-05-20, 18:52   

(Sz)Arek napisał/a:
Twoje argumenty nie są prawidłowe i wcale nie wskazują, że mówił to w odniesieniu do swojej rodziny.
Czytanie ze zrozumieniem leży.

Jezus naucza, uczniowie donoszą mu, że przyszła jego rodzina (a Żyd z rodziną związany jest bardzo, wiec przecież nie wypada, żeby oni stali na dworze), a Jezus mówi o swojej misji - o tym, że każdy kto wierzy w Ojca jest jego rodziną.

A idąc Twoim tokiem myślenia należy przekreślić zasadność kultu maryjnego - skoro każda była jego matką, to co za różnica?

Nabokov Rozpacz

lasica 

Wysłany: 2008-05-20, 19:39   

(Sz)Arek,
Cytat:

Hm z tym sie nie zgodze, w Bibli jest napisane ze pozniej Maria odbywala stosunki z Jozefem. I nie jest to wcale przedstawione metaforycznie.

Achentar,
Cytat:
Pozatym jaki cel mieliby wyznawcy i uczniowie Chrystusa w tuszowaniu prawdy

A mianowicie taki zeby ludzie szli za jezusem i jego wyznawcami w slepo wierzac ze jest mesjaszem. Jesli kontroluje sie jakas grupe ludzi, a jesli mowimy o chrzescijaninach to mowimy o dosc znaczej grupie idacej w miliony, to ma sie wielka wladze.

Mysle ze moznaby podejrzewac ze mial rodzenstwo. A co sadzicie o tajemniczej sprawie z Maria Magdalena?

xDD

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-05-20, 19:54   

lasica napisał/a:
A co sadzicie o tajemniczej sprawie z Maria Magdalena?
a co w niej tajemniczego?

Nabokov Rozpacz

lasica 

Wysłany: 2008-05-20, 20:16   

Tak napisalam zeby podkreslic to ze jest ciekawa, bo przynajmniej dla mnie jest. Zreszta tajemnicza bo nie do konca wszystko wiadomo i jest wiele hipotez na ten temat, prawda?

Hinata 

Wysłany: 2008-05-21, 12:43   

Jeśli ktoś jest osobą wierzącą to wierzy, że Maryja urodziła Jezusa jaki dziewica i był to cud.

Jezus był Synem Bożym i jedynym synem. nie miał rodzeństwa jak wiadomo z różnych źródeł.

Medard 

Wysłany: 2008-05-21, 13:08   

Miał rodzeństwo.
Jezus naucza i przychodzą do niego uczniowie mówiąc, że przyszła jego matka i bracia. Nie istnieje coś takiego jak matka duchowa, więc to oczywiste, że chodziło o Maryję. Dlatego ciekawe jest to zestawienie "twoja matka i bracia pytają o ciebie". A więc musi tutaj chodzić o jego krewnych. Potwierdzone jest to też dalszymi słowami Jezusa, gdzie ignoruje on przybyłych gości mówiąc, że jego prawdziwą rodziną jest jego rodzina duchowa: "I spoglądając na siedzących dokoła Niego rzekł: «Oto moja matka i moi bracia. Bo kto pełni wolę Bożą, ten Mi jest bratem, siostrą i matką»." A więc to tak samo jakby powiedział: "no i co z tego, że przyszła moja rodzina, wy jesteście moją prawdziwą rodziną, bo pełnicie wolę Bożą".

A oto kolejny tekst, który JASNO mówi o rodzinie Jezusa. "Czyż nie jest On synem cieśli? Czy Jego Matce nie jest na imię Miriam, a Jego braciom Jakub, Józef, Szymon i Juda? Także Jego siostry czy nie żyją wszystkie u nas?" - To oczywiste... Wymieniony został jego ojciec z krwi i kości - Józef cieśla; wymieniona jego matka, wymienieni zostali jego bracia i to (UWAGA) z imienia!!! gdyby chodziło o jego braci duchowych na pewno byliby ujęci ogólnie, bo było ich wielu, natomiast w tym tekście zostali wymienieni z imienia, bo chodziło tylko o kilka osób - o jego literalnych braci.

Dla mnie to zrozumiałe. To dziwne, że trzeba tłumaczyć takie oczywiste rzeczy. Albo niektórzy forumowicze mają problem z czytaniem ze zrozumieniem, albo nadal próbują siebie oszukiwać nie chcąc uznać tej oczywistości, że kult maryjny wywodzi się z pogańskich wierzeń i został wprowadzony (narzucony masom) przez kościół ładnych parę wieków po Chrystusie. :kwasny:

Odpowiedz do tematu