Forum Dyskusyjne :: Czy Jezus miał rodzeństwo?

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Czy Jezus miał rodzeństwo?

Czy Jezus miał rodzeństwo?
Autor Wiadomość

Ryco 

Wysłany: 2008-06-06, 20:08   

wciselko napisał/a:
o wlasnie. ja tez moge powiedziec ze przeanalizowalam 'zrodla' i mowie wam ze Jezus mial zone, do tego trojke dzieci a jednym z jego potmkow byl Hitler! Przeanalizowalam zrodla. ;)

Bardzo dobre... I ja mam w to uwierzyć? :zabawa:

Widocznie Maria była wtedy już wdową.
----------------------------------------------
skąd to wiadomo?

A z tond że Józef zmarł kiedy Jezus jeszcze żył...
Tak pisze w Biblii i w filmach o Jezusie (w wigilię czasami są)

wciselko 

Wysłany: 2008-06-06, 23:06   

:krzeslem: ironia ;p

Nona 

Wysłany: 2008-06-25, 11:20   

Moim zdaniem (ale to tylko moje zdanie!) ten temat powinienzostać zamknięty. Tego, o czym rozmawiamy i tak nie uda nam się dowiedzić. To już na zawsze pozostanie tajemnicą...
Ostatnio zmieniony przez Nona 2008-06-25, 11:21, w całości zmieniany 1 raz  

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-06-25, 12:49   

Nona napisał/a:
Moim zdaniem (ale to tylko moje zdanie!) ten temat powinienzostać zamknięty. Tego, o czym rozmawiamy i tak nie uda nam się dowiedzić. To już na zawsze pozostanie tajemnicą...
czyli jak wszystkie tematy o wierze, Bogu oraz zjawiskach nadprzyrodzonych

czcze dyskusje są kul ^^
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-06-25, 18:59   

Dyskutować trzeba. niech każda ze stron się wypowie...

A co do tematu.
Ludzie Wschodu do dnia dzisiejszego używają określenia brat w stosunku do bliższych i dalszych krewnych. W sensie przenośnym stosowano to określenie także do członków tego samego szczepu czy rodu. Nigdzie w NT Bracia Jezusa nie są przedstawieni jako synowie Maryi. W IIw. po Chr. pojawiło się przekonanie o nienaruszonym dziewictwie Maryi. Nie zrodziłoby się ono, gdyby niektórzy członkowie pierwotnego Kościoła, a wśród nich brat Jezusa tj. pierwszy biskup Jerozolimy - Jakub (Mk 6,3 Ga 1,19), byli rzeczywiście synami Maryi.

ONEandONLY 

Wysłany: 2008-09-04, 20:34   

Sorry, nie przeczytałam całej rozmowy, także nie wiem, czy ktoś już to napisał, po prostu nie mam za dużo czasu.
Wydaje mi się, że chodzi o fragment:
" Gdy jeszcze przemawiał do tłumów, oto Jego Matka i BRACIA stanęli na dworze i chcieli z Nim rozmawiać. Ktoś rzekł do Niego : <<Oto Twoja Matka i Twoi bracia stoją na dworze i chcą pomówić z Tobą>>" (Mt 12, 46-47)
A teraz wyjaśnienie słowa 'bracia'. Język hebrajski i aramejski nie mają osobowych wyrazów na oznaczenie bliższych krewnych, czyli mogli to być np. kuzyni, bracia stryjeczni. Pozdrawiam

*faris 

Wysłany: 2008-09-04, 20:40   

Omg.

Kult dziewictwa Maryji w Polsce jest wyssany z palca.

Niepokalane poczęcie owszem - w końcu cuda są rzeczą boską.
Ale nigdzie w Biblii nie jest mowa o tym, że nie miała więcej dzieci, a wręcz przeciwnie - jest mowa o braciach i siostrach Jezusa, rodzonych.

Każdy wierzący powinien się najpierw zastanowić do czego tak naprawdę mu jest potrzebne to czy Maryja była dziewicą do końca życia. To aż taki ważny punkt w wierze ? Bo człowiekowi rozsądnemu, wierzącego w Chrystusa - nie jest to do niczego potrzebne. Zamiast skupić się na tym na czym powinni, zajmują się tym co nie trzeba.
Mumiiiiinki!

Miłujący prawdę 

Wysłany: 2008-09-16, 15:17   

faris napisał/a:
Kult dziewictwa Maryji w Polsce jest wyssany z palca

Publikacje katolickie przyznają otwarcie, że wielbienie Marii nie sięga czasów apostolskich. W „The Catholic Encyclopedia” czytamy:
„Cześć oddawaną Naszej Błogosławionej dziewicy trzeba w gruncie rzeczy uznać za praktyczne zastosowanie nauki o Obcowaniu Świętych. Ponieważ doktryny tej nie znajdujemy — przynajmniej w wyraźnej postaci — we wcześniejszych formach Składu Apostolskiego, więc chyba nie należy się dziwić, że nie spotykamy się z żadnymi oczywistymi śladami kultu Błogosławionej Dziewicy w pierwszych wiekach chrześcijaństwa”.

Jest on oparty nie na Biblii, tylko na pismach apokryficznych, jak na przykład na tak zwanej „Protoewangelii Jakuba” i przepowiedni sybillińskiej.
Według „The Catholic Encyclopedia” dopiero w późniejszym średniowieczu, po roku 1000, „głębokie uczucie miłości i zaufania do Niepokalanej, które do tej pory przejawiało się dość nieśmiało i zależnie od pobożności jednostek, zaczęło przybierać formę zorganizowaną w najróżniejszych pobożnych praktykach”.
Właśnie wtedy wybudowano wiele średniowiecznych katedr gotyckich poświęconych Notre Dame” = Naszej Pani.

Jeżeli chodzi o „Pozdrowienie Anielskie” = „Ave Maria”, czyli Zdrowaś Maryjo, to w „A Catholic Dictionary” czytamy:
„Wydaje się, że 1 i 2 część jako formułka wychwalająca weszła w powszechne użycie pod koniec XII stulecia; (...) zakończeniem prawdopodobnie zaczęto się posługiwać dopiero w połowie XV wieku”.
Bardzo późno! Co nie?!
A dzieci miała = Jezus pierworodny i cała gromadka.

Odpowiedz do tematu